Carl Zeiss MC Flektogon 35mm f/2.4
Moderátor: Moderátoři
Carl Zeiss MC Flektogon 35mm f/2.4
Dobrý den, koupil jsem si na aukru tenhle objektiv a nejsem spokojený s kvalitou fotek, zkoušel jsem měnit nastavení a zatím jsem na nic nepřišel. Když nastavím clonu 2,4 fotky ještě ujdou ,ale s přidáním clony jako by šli více do světla a při cloně 8 pak ani nejde vidět nebe.
- Přílohy
-
- F 8 iso 200
- test.jpg (68.04 KiB) Zobrazeno 4066 x
Re: Carl Zeiss MC Flektogon 35mm f/2.4
tady druhá fotka při f 2,4 iso 200
- Přílohy
-
- f2,4 iso 200
- tt.jpg (65.57 KiB) Zobrazeno 4064 x
no musis pouzivat kopmenzaciu expozicie do minusu, ked pridavas clonu.
(pokial teda je objektiv cisty a bez plesni vnutri)
(pokial teda je objektiv cisty a bez plesni vnutri)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Používaš "M" režim a zelené tlačítko? Lebo len tak dokážu Pentax DSLR odmerať správne expozíciu s manuálnymi objektívmi (okrem plne odcloneného objektívu, tam to funguje vždy).
flektogon nemá bajonet ale závit.M režim nieje nutné používať.V "A" režime sa cloní normálne clonovým krúžkom a mal by aparát merať správne.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
když kouknu do bjektivu jsou tam takove černé tečky na fotkách to nejde vidět. Používám Av režim.... ten kopmenzaciu expozicie najdu kde přesně? Ještě jsem si všimnul jedné věci nevím ,jesli to je v pořádku když dam clonu třeba 11 a kouknu do objektivu je tam takový šum na 22 už skoro nejde ani vidět
Klingo: A jo, ak je clona ovládaná nezávisle, tak by to malo fungovať aj v "A" režime. Podľa tých obrázkov to ale vyzerá, že nefunguje?!
Tak po přepnuti na režím M už to vypadá lépe zítra otestuji zatím děkuji za pomoc.
Zjistil jsem jak manuelně přidávám clonu a kouknu do hledačku na 2,4 je max čistý čím víc přidávám clonu tim víc je tam tmavý šum, jak dám 22 tak nejde nic vidět zvětšuje se i automaticky iso je tohle normální ? Na mém 18-135 i když hodím clonu na max je hledáček pořád čistý...
-
- Pokročilý uživatel
ten sum je ztmavenie hladaciku, je to normalne - mikroprizmaticka ocnica zobrazuje ubytok svetla pritom ako realne zatvaras clonu a je to bezne pri zavitovych objektivoch....pri bajonetovych objektivoch to funguje inak - clona je ovladana mechanizmom, hladacik je stale svetly a clona sa zatvara az pri expozicii....
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Možná by nebylo na škodu, když už se teda chceš věnovat fotografii, si o jejích principech něco přečíst. Existuje spousta publikací a to jak tištěných, tak i elektronických..
http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_clona.htm
http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_clonove_cislo.htm
http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_clona.htm
http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_clonove_cislo.htm
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
kingfisher dík za popis
Nechápu proč při Av režimu čim víc přidám clonu tim víc je fotka světlá a barvy nepřirozené v M režimu když nastavím třeba pevný čas 1/125 a přidávám clonu fotka je tmavější tak jak to má být
Nechápu proč při Av režimu čim víc přidám clonu tim víc je fotka světlá a barvy nepřirozené v M režimu když nastavím třeba pevný čas 1/125 a přidávám clonu fotka je tmavější tak jak to má být
-
- Pokročilý uživatel
ak je to m42 objektiv, AV aj M rezim by mal fungovat rovnako.....pri oboch by sa ti clona mala zatvarat okamzite - prejavi sa to tym tmavnutim hladacika, ako sam pises....
rozdiel moze byt ak je to preset objektiv a ma niekde volic A/M ako mali Takumary.....vtedy AV bude nechavat clonu stale otvorenu
rozdiel moze byt ak je to preset objektiv a ma niekde volic A/M ako mali Takumary.....vtedy AV bude nechavat clonu stale otvorenu
Když dám režím AV a např clonu 2,4 a zaměřím bod čas expozice je 8000 na clonu 5 stejný bod 640 clona 8 320
číslo se pohybuje směrem dolů a fotky jsou světle a barvy nepřirozené. Zatím řešení fotit na M a nastavovat si všechno sám. Někdy to je pokus omyl ,ale mám větší úspěch než automatika. Jako by tomu fotáku ten obketiv nesedl. Vaše zkušenosti s manuelním objektivem a AV režimem?
číslo se pohybuje směrem dolů a fotky jsou světle a barvy nepřirozené. Zatím řešení fotit na M a nastavovat si všechno sám. Někdy to je pokus omyl ,ale mám větší úspěch než automatika. Jako by tomu fotáku ten obketiv nesedl. Vaše zkušenosti s manuelním objektivem a AV režimem?
Nedalo mi to a zkusil jsem to, s manuálními objektivy fotím na M.
Mám z doby Prakticy Flektogona CZJ "electric s červeným MC a popisem". Ve své době to byla jedna z nejlepších 35, lze dohledat testy na netu. Na mé K5II má sytější barvy a je mírně "teplejší". Používám ji občas i v současné době tam kde se její vlastnosti hodí, je potřeba dávat pozor na protisvětlo (noční lampy), zejména extrémní, tam je logicky horší než současné objektivy.
K režimu AV - korekce na nule - na objektivu přepínač A/M samozřejmě na M - 2,4 korigoval bych lehce do plusu, 5,6 a 8 v pořádku, 11 korigoval bych do mínusu. Korekce jsou u starších skel normální jev, důvody lze opět dohledat na netu.
Stará manuální skla jsou mnohdy velmi dobrá volba ale pro toho ví co od nich může očekávat a co je spojené s jejich používáním (vše ručně, redukce....). Těm kteří nejsou ještě dostatečně zkušení bych jako už spousta lidí přede mnou doporučil přišetřit a koupit třeba bazarový "A" a výš kde foťák udělá za ně.
Mám z doby Prakticy Flektogona CZJ "electric s červeným MC a popisem". Ve své době to byla jedna z nejlepších 35, lze dohledat testy na netu. Na mé K5II má sytější barvy a je mírně "teplejší". Používám ji občas i v současné době tam kde se její vlastnosti hodí, je potřeba dávat pozor na protisvětlo (noční lampy), zejména extrémní, tam je logicky horší než současné objektivy.
K režimu AV - korekce na nule - na objektivu přepínač A/M samozřejmě na M - 2,4 korigoval bych lehce do plusu, 5,6 a 8 v pořádku, 11 korigoval bych do mínusu. Korekce jsou u starších skel normální jev, důvody lze opět dohledat na netu.
Stará manuální skla jsou mnohdy velmi dobrá volba ale pro toho ví co od nich může očekávat a co je spojené s jejich používáním (vše ručně, redukce....). Těm kteří nejsou ještě dostatečně zkušení bych jako už spousta lidí přede mnou doporučil přišetřit a koupit třeba bazarový "A" a výš kde foťák udělá za ně.