Stalo se mi, že jsem před dovolenou spatřil pár teček na mém čipu. Nic extra, po dvou letech bylo jasné, že tam něco bude. Objednal jsem si tedy sadu na čištění a vyčistil si čip. Jenže při čištění se mi dostal nějaký chlupek (asi oční řasa) na matnici. Nenapadlo mě nic geniálnějšího než se jí snažit dostat pryč. Bál jsem se matnici poškrábat tak jsem vzal štěteček.....
Kdo už se s tím dřív setkal ví co se stalo.

Nejdříve jsem si myslel, že je uplně zničená a budu jí muset vyměnit, ale pro jistotu jsem si zavolal do Pentax servisu a tam mi jí na počkání vyčistili. A teď ta cena.... za vyčištění jsem zaplatil 100Kč (4eura)! Vzhledem k ceně matnice a vzhledem k tomu kolik by stálo jí vyměnit to je absolutně směšná částka.
Takže jsem s panem Kautským dal řeč a zjistil, že je možné to zařídit o poštou. Zjistil jsem od něj ceny nejen na čištění matnice, ale i čipu
Čištění matnice - cca 1/2 hodiny - 100 Kč - na počkání
Čištění čipu - cca 4 hodiny - 600 Kč - na počkání, ale raději se dopředu domluvit
Výměna matnice - Záleží na typu fotoaparátu. Většinu matnic (základních) tam má, je lepší si dopředu zavolat.
Poštovené - 150Kč
Balné - 50kč (nejsem si jistý jestli říkal 45 nebo 50)
Dobírka - 30kč
Takže
1) vyčištění matnice pro mimopražské i s poštovnym a balnym 300Kč pokud si to vezmete na dobírku 330Kč
A.
2) vyčištění čipu s poštovnym a balnym 800 na dobírku 830
Takže pokud vás trápí prach na matnici, nebo na čipu dopřejte svému fotoaparátu trochu lásky