žádám o radu. V únoru/březnu budu pořizovat zrcadlovku. Zkušenosti s focení zrcadlovkou mám (pár let jsem teď používal dědečka Canon EOS 300D), přesto se rozhodně považuji za hobby fotografa amatéra (a ani nemám v plánu v nejbližší i vzdálenější budoucnosti se pokoušet toto hobby nějak zpeněžit). Fotím převážně (dalo by se říct výhradně) krajinu + trocha architektury, prakticky pouze statické snímky. Hodně mě baví noční foto krajiny + hvězdy.
Jsem rozhodnutý pro značku Pentax, protože u všech modelů nabízí odolnost proti počasí, přijde mi u všech modelů jednoznačně nejlepší "poměr cena/výkon" a omezenější výběr objektivů beru jako + (po pořízení budu dlouho používat "seťák" a časem bych pořídil nějaký použitelný širokáč - omezenější nabídka mi akorát usnadní výběr). Berte prosím na vědomí, že stroj, který teď pořídím by mi měl sloužit dlouho (5 - 10let idálně, odmítám pořizovat stroj každý 3 roky).
1. Pentax K-3 II + DA-L 18-55 WR (nevím jak je to tu s odkazy, vychází to na 28.500 CZK) - líbí se mi funkce PixelShift a zabudovaná gps (umožňuje astrotracking). Nelíbí se mi cena

2. Pentax K-S2 + 18-50 DA WR RE (cca 20.000 CZK) + časem Pentax O-GPS1 - oproti K-3 II má rovnou zabudovanou wifi, ale chybí gps (což bych řešil externím modulem). Má výklopný display, což beru spíš jako nevýhodu (větší šance poškození). Cena je přijatelnější, ale po pořízení modulu to vyjde skoro stejně, jako K-3 II (tahle varianta má u mě nejnižší prioritu).
3. Pentax K-50 + DA-L 18-55 WR bílý (13.000 CZK), nebo Pentax K-50 + DA-L 18-55 WR / DA-L 50-200 WR bílý (15.500 CZK) + brzy Pentax O-GPS1 - tuhle variantu jsem schopen pořídit prakticky ihned. Cena super, možnost mít jestě navíc zoom objektiv v setu. Odolné tělo... Tahle varianta je mi hodně sympatická. Nicméně stroj byl uveden v roce 2013, ze všech variant je tedy nesjtarší, snímač využíva rozlišení 16mpx což je nejméně ze všch, ale nevím, jestli zrovna tohle brát nějak extra v potaz.
Jakou variantu by jste volili? U všech variant budu používat setový objektiv - nový plánuji pořídit v horizontu 2-3 let . Váhám hlavně mezi variantou 1 a 3. U varianty 1 je největší plus (z mého pohledu) funkce PixelShift, ale ospravedlní to cenu? Má smysl pořizovat takový stroj (byť počítám, že vydrží dost dlouho) pro amatéra? Nebo je naopak lepší varianta 1, kde nemám problém s penězi, při koupi modulu možnost lepšího astrotrackingu než u varianty 1 a zároveň možnost 2 objektivů v setu + rychlejší možnost pořízení objektivu. Tady je zase otázka - má smyl si pořizovat tento "starý" stroj, když vím, že ho dlouho nebudu měnit?