som novým majiteľom zrkadlovky Pentax K-50. Doteraz som mal Minoltu Dynax 404 si na 35 mm kinofilm a bol som s nou velmi spokojny, stale bezchybne funguje, akorat uz nikto nechapal, co za divne valceky to do nej vkladam

A teraz k veci. Pentax som kupil v alze so setovymi objektivny DAL 18-55 WR a DAL 50-200 ED WR. A to hlavne preto, ze som ju mal blizsko a mohol som mať osobny odber. Az teraz asi po 2 tyzdnoch som si vsimol, ze za rovnaku cenu som mohol mat v inom obchode lepsie setaky DA 18-55 WR a DA 50-200 ED WR. Vtedy som si to "L" navyse nevsimol, mal som zato ze setaky su vsetky rovnake. Az teraz som podla fotiek zistil, ze setaky "DA" majú kovovy bajonet, slnecnu clonu a na ostriacom kruzku stupnicu. DAL maju plastovy bajonet, su bez slnecnej clony a bez stupnice na ostrení. Viete mi niekto povedat, ci setaky DAL sú aj po optickej stranke horsie ako DA? Alebo optika je rovnaká - nech ma to až tak neserie

A este jedna vec: na starej Minolte matnica sice bola milecnej farby ale jemna, a po nasadeni objektivu bol obraz v hladaciku cisty, ako v dalekohlade.
V Pentaxe ma matnica akoby nanesenu taku hrubozrnu vrstvu, ktoru proti svetlu vidim aj po nasadeni objektivu, ked pozeram cez hladacik. Ako keby som pozeral cez neumyte okno. Nie zeby to nejako vadilo, ale ked sa nato zameram, tak to proste vidim. Ma to tak byt? Inak matnica ani zrkadlo nie su spinave alebo poskriabane. Skusobne fotky sa mi zdaju byt lepsie ako v starej zrkadlovke.
Dakujem za odpovede.