Predsklopenie zrkadla na Pentax K-50
Moderátor: Moderátoři
Predsklopenie zrkadla na Pentax K-50
Zdravím Vás, som novým majiteľom Pentax K-50, a neviem sa dopátrať k nastaveniu funkcie predsklopenie zrkadla. Prešiel som zo značky Canon, kde to bolo jednoduché, ale tu som nejeko mimo. Poradí mi niekto? Dík.
Re: Predsklopenie zrkadla na Pentax K-50
pokiaľ si dobre spomínam (nejako veľmi som to nepoužíval), zrkadlo sa samo predsklopí pri nastavení samospúšte...
Mělo by to být šipkou nahoru a tam vzadu je M.up = Mirror Up a na výběr by tam mělo být zda ovladačem nebo stiskem, Ale u fotografování stiskem na těle mi to přijde stejně nepoužitelně fotil jsem.
Odloženou spouští to zrcátko stejně zvedne 2s před exponováním a hlavně vypnout stabilizátor při focení ze stativu.
Odloženou spouští to zrcátko stejně zvedne 2s před exponováním a hlavně vypnout stabilizátor při focení ze stativu.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
Samospúšť mi nepomôže, potrebujem to používať pri káblovej spúšti.
to. JirKrato: Som to celkom nepochopil, je v menu, alebo kde ?
to. JirKrato: Som to celkom nepochopil, je v menu, alebo kde ?
vzadu na foťáku stlačíš šípku so znakom "hore" (z tých štyroch smerovníkov, čo su okolo tlačidla Menu).
- v menu si vyberieš spôsob fotenia, či už na 2sekundy (vtedy tiež sklopí zrkadlo), samospúšť, odpálenie cez infra diaľkový ovládač. funguje to normálne aj s káblovou (drátennou) diaľkovou spúšťou - Je tam piktogram káblovej spúšte - u mňa to funguje tak, že zapojím káblovú spúšť do foťáku, vyberiem voľbu v tom menu, stlačím raz dlačidlo, zdvihne zrkadlo, stlačim druhý krát, foťák exponuje.
- v menu si vyberieš spôsob fotenia, či už na 2sekundy (vtedy tiež sklopí zrkadlo), samospúšť, odpálenie cez infra diaľkový ovládač. funguje to normálne aj s káblovou (drátennou) diaľkovou spúšťou - Je tam piktogram káblovej spúšte - u mňa to funguje tak, že zapojím káblovú spúšť do foťáku, vyberiem voľbu v tom menu, stlačím raz dlačidlo, zdvihne zrkadlo, stlačim druhý krát, foťák exponuje.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Chlapi, na K-50 je to jinak, než na ostatních (http://photos.expertreviews.co.uk/image ... 497_42.jpg). Více viz manuál zde: http://c758710.r10.cf2.rackcdn.com/file ... en_web.pdf
Na horní šipce je "ISO", "Drive mode" je na pravé šipce (str 76 uvedeného manuálu a stránky dále). Funkci předsklopení zrcátka jsem zatím nenašel (str 121 uvedeného manuálu) a obávám se, že jestli nebude někde zašitá v menu, tak na K-50 nebude vůbec.
Na horní šipce je "ISO", "Drive mode" je na pravé šipce (str 76 uvedeného manuálu a stránky dále). Funkci předsklopení zrcátka jsem zatím nenašel (str 121 uvedeného manuálu) a obávám se, že jestli nebude někde zašitá v menu, tak na K-50 nebude vůbec.
Naposledy upravil(a) zirecek dne 26 led 2014, 19:45, celkem upraveno 1 x.
Exponování se sklopeným zrcátkem se nazívá MUP. Najdeš to na kruhovém voliči.Přečti si návod . 

Na K-50 pri zapojení káblovej spúšte a nastavení na samospúšť to funguje ako samospúšť, nedá sa ovplyvniť káblovou spúšťou, akurát je aktivujem tak ako tlačítkom. Nastavenie na diaľkovú a použitie káblovej taktiež funguje ako tlačítko spúšte. Zatiaľ žiaden pokrok.
stiahol som si manual na K50 (http://www.ricoh-imaging.co.uk/en/opera ... nload.html).
K50 je orezana, nema na vyber v menu MUP (po stlaceni vzadu na fotaku - self-timer tlacidla - napravo od tlacidla menu)
- vyssie rady (mal som to urcite na K5, K5IIs, snad je to aj na K20D, K30, K3) maju samostanu polozku v tom menu - MUP (mirror up)
- u teba na K50 by to malo tiez zdvihnut zrkadlo, ked si das volbu self-timer( samospust) aj na 2sekundy, na 12sekund isto (ale to dlho cakas), normalne si zapoj kablovu spust (ja mam od od Meike za 7evri ci kolko) do konektoru v K50 a malo by ti zrkadlo zdvihnut a po odpocitani casu exponovat
PS: fakt je, ze nikde v manuale K50 sa nespomina mirror up pri foteni (iba pri cisteni snimaca). normalne si zvol v menu samospust na 12sekund, zapoj kablovku, daj dolu objektiv a pozri sa,ci ti zdvihne zrkadlo
K50 je orezana, nema na vyber v menu MUP (po stlaceni vzadu na fotaku - self-timer tlacidla - napravo od tlacidla menu)
- vyssie rady (mal som to urcite na K5, K5IIs, snad je to aj na K20D, K30, K3) maju samostanu polozku v tom menu - MUP (mirror up)
- u teba na K50 by to malo tiez zdvihnut zrkadlo, ked si das volbu self-timer( samospust) aj na 2sekundy, na 12sekund isto (ale to dlho cakas), normalne si zapoj kablovu spust (ja mam od od Meike za 7evri ci kolko) do konektoru v K50 a malo by ti zrkadlo zdvihnut a po odpocitani casu exponovat
PS: fakt je, ze nikde v manuale K50 sa nespomina mirror up pri foteni (iba pri cisteni snimaca). normalne si zvol v menu samospust na 12sekund, zapoj kablovku, daj dolu objektiv a pozri sa,ci ti zdvihne zrkadlo

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Pokročilý uživatel
K30 to nema, K7 to ma a potom dalsie ako lenyl spomenul. Neiviem ako K20 ale pocitam ze K3 to bude mat.
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...
tak som sa pozrel na moju poslednú zrkadlovku (K10, K-01 už nemá čo sklápať
) a tam je to nasledovne:
-pri voľbe "samospúšť 2s" sa zrkadlo po stlačení spúšte sklopí a o 2s sa exponuje
-pri voľbe "diaľkové ovládanie 3s" sa po stlačení spúšte na diaľkovom (infra) zrkadlo sklopí a o 3s sa exponuje
žiadna voľba MUP nikde v menu nie je, ale chovanie mi príde byť celkom logické...

-pri voľbe "samospúšť 2s" sa zrkadlo po stlačení spúšte sklopí a o 2s sa exponuje
-pri voľbe "diaľkové ovládanie 3s" sa po stlačení spúšte na diaľkovom (infra) zrkadlo sklopí a o 3s sa exponuje
žiadna voľba MUP nikde v menu nie je, ale chovanie mi príde byť celkom logické...
Zrkadlo zdvihne len pri 2s samospúšti.
lupe.. díval jsem se do k200d , kterou jsem používal a tam je popsáno focení se sklopením zrcátkem tak, že nastavíš samospoušt na 2 sekundy . zrcátko se okamžitě sklopí jak je zmáčknutá spoušt. To platí i s pomocí dálkového ovládání. k50 je také ze stejné řady jako k200d , tak jiné exponování než jsem popsal asi nejde.
takže aj keď nastavíš "diaľkové ovládanie s oneskorením 3s", tak to nezdvihne zrkadlo hneď po odpálení?
lupe: tak a mas zahadu vyriesenu. K50 umoznuje zdvihnut zrkadlo iba v mode samospuste (ty si este pomozes kablovou spustou na stabilnejsie odpalenie) pri 2sekundach (stlacis kablovku, zdvihne zrkadlo, odrata 2sekundy a praskne epoziciu aj so zrkadlom)