příslušenství ke k30? bezdrát, stativ, karta
Moderátor: Moderátoři
příslušenství ke k30? bezdrát, stativ, karta
nejspíš koupím u pentaxe k30 + 18-135 wr v tý jejich akci za 15.790 kč vč. DPH
A Vás sběhlé pentaxáky prosím o rady s příslušenstvím.
Myslíte ža stačí dočasně UV 62mm předsádka z Ebaye za cca 100 Kč
prosím o tip na stativ k tomuto setu. Stativ vč. hlavy. Nosnost by měla být větší aby unesl i blesk a případně těší objektiv. Rád bych se vešel do 4k vč. hlavy. Hmotnost není zas tak stěžejní, upřednostním především stabilitu i v nepříznivých ( větrných podmínkách ) fotím bouřky a jiné jevy počasí a běžně čas 10s+ a neměl by se ani pohnout. Hodila by se i možnost zavěšení dodatečné zátěže.
A ještě prosím o tip na dálkové bezdrátové ovládání, hodilo by se s displejem, ale určitě nějakou multifunkcí. různý způsob cyklovačů. ideálně s funkcí expozice hned po dosnímání předchozí. A jestli není nějaký který umí udělat první snímek s nastavením času 6-30s a hned poté jednu s bleskem s expozicí 1//4000 až 1s ( popřípadě s obráceným pořadím časů.
A ještě prosím o tip na paměťovou kartu, aby nespomalovala možnosti fotoaparátu. A tip na velikost karty na fotky předpokládám že mi stačí 8 - 16Gb, ale zajímá mě kolik je třeba na 30 minutové video ve FullHD kvalitě.
Děkuji za pomoc s výběrem.
A Vás sběhlé pentaxáky prosím o rady s příslušenstvím.
Myslíte ža stačí dočasně UV 62mm předsádka z Ebaye za cca 100 Kč
prosím o tip na stativ k tomuto setu. Stativ vč. hlavy. Nosnost by měla být větší aby unesl i blesk a případně těší objektiv. Rád bych se vešel do 4k vč. hlavy. Hmotnost není zas tak stěžejní, upřednostním především stabilitu i v nepříznivých ( větrných podmínkách ) fotím bouřky a jiné jevy počasí a běžně čas 10s+ a neměl by se ani pohnout. Hodila by se i možnost zavěšení dodatečné zátěže.
A ještě prosím o tip na dálkové bezdrátové ovládání, hodilo by se s displejem, ale určitě nějakou multifunkcí. různý způsob cyklovačů. ideálně s funkcí expozice hned po dosnímání předchozí. A jestli není nějaký který umí udělat první snímek s nastavením času 6-30s a hned poté jednu s bleskem s expozicí 1//4000 až 1s ( popřípadě s obráceným pořadím časů.
A ještě prosím o tip na paměťovou kartu, aby nespomalovala možnosti fotoaparátu. A tip na velikost karty na fotky předpokládám že mi stačí 8 - 16Gb, ale zajímá mě kolik je třeba na 30 minutové video ve FullHD kvalitě.
Děkuji za pomoc s výběrem.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
Re: příslušenství ke k30? bezdrát, stativ, karta
Hlavne tam nedávaj žiadne lacné uv filtre.Ak chceš ochranu optiky,stačí mať nasadenú clonu.Ak ale nasilu chceš sklo,ktoré môže ovplyvniť kvalitu výstupu,tak jedine znakový filter špeciálne určený na ochranu.Je to ale zbytočné,pokiaľ nefotíč napríklad motokros alebo rely,kde múžu odskakovať kamienky.Pamataj,akékolvek sklo pred objektívom je navyše.Aj polarizačný filter je najlepší od overenej značky-hoya,kenko,b+w či sigma.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
,,agresivní,, záležitosti fotit nebudu pouze ochranu proti náhodným kontaktům se sklem. Spíše jakoby jistotu.
Teď mě ale napadlo, že budu chtít kupovat polarizák později. a pokud ,,vypnu polarizák,, pootočím do polohy neefektující, tak bych měl mít UV předsádku, ne? A nebo tam bude nějaký ND faktor? Dobrá shit ani dočasně kupovat nebudu.
A jak to vydíte s tou dálkovou spouští? používá ji někdo ze zdejších fotografů?
Za tip na stativ budu samozřejmě taky vděčný.
Teď mě ale napadlo, že budu chtít kupovat polarizák později. a pokud ,,vypnu polarizák,, pootočím do polohy neefektující, tak bych měl mít UV předsádku, ne? A nebo tam bude nějaký ND faktor? Dobrá shit ani dočasně kupovat nebudu.
A jak to vydíte s tou dálkovou spouští? používá ji někdo ze zdejších fotografů?
Za tip na stativ budu samozřejmě taky vděčný.
UV filtr na digitálu nepotřebuješ a pokud polarizák nechceš použít, raději ho sundej. Vždy ovlivní obraz, žádné natočení "100% off" tam není. Často taky žere 1-3EV světla podle natočení. Na K-5 jsem používal originální IR dálkovou spoušť Pentax ale nedoporučuju, nečekal jsem že bude velká jak můj palec a gumové tlačítko byla taky pěkná otrava + radši ber kabel, s tím IR nemáš vždycky 100% jistotu že sepne v rozhodující okamžik. Stativ do 4K aby unesl spolehlivě i těžší sestavu, no nevím... já mám hlavu za 4,5 Jako jistě, většinou když se pomodlíš tak se nezhroutí na první pokus ani Hama ale když přijde na focení někde ve větru, s delším sklem a třeba tou hlavou potřebuješ překomponovat jen jemně, velmi brzo ti to začne lézt na nervy. Stativ je otázka financí, když na to máš tak ber co nejlepší (tuhost, hmotnost stativu, kvalita provedení a nosnost), samozřejmě si to taky musíš zdůvodnit a když si koupíš stativ za 15 a vytáhneš ho jednou za rok tak asi není něco v pořádku Viděl bych to tak že radit můžeme jak chceme, projdeš si hromadu příspěvků a tipů ale stejně si nakonec praxí sám dojdeš k tomu co ti bude vyhovovat.
taky mám originál IR dálkovou spoušt a dosah k breku cca 4m na K-5II a je fakt že ne vždy 100% funkční.
jistota bude kabel, i ten lze nastavit samozřejmě.
Měl jsem stativ Hama za 500kč, řikám bude stačit ale nestačil. Ta manipulace a stability děs běs.
Tak mám Vanguard za 5500kč což je tak akorát. Nosnost 6kg, neni to nejvíc ale na tělo, zoom a blesk stačí.
Je fakt ale, že projít si tim musíš sám, stejně i já se ptal co a proč, nakonec jsem protočil pár příslušenství a ted mám jen to co opravdu potřebuju na daný focení.
jistota bude kabel, i ten lze nastavit samozřejmě.
Měl jsem stativ Hama za 500kč, řikám bude stačit ale nestačil. Ta manipulace a stability děs běs.
Tak mám Vanguard za 5500kč což je tak akorát. Nosnost 6kg, neni to nejvíc ale na tělo, zoom a blesk stačí.
Je fakt ale, že projít si tim musíš sám, stejně i já se ptal co a proč, nakonec jsem protočil pár příslušenství a ted mám jen to co opravdu potřebuju na daný focení.
jj to chápu že nikdo nechce ,,nasazovat vlastní krk,, s tipama, myslím spíš radu po čem se poohlídnout.
jinak mi neleze do hlavy, že u dost bezdrátových ovládačů jsem našel slušnou podporu strojů pentaxe, ale k30 pro dost z nich chyběla, nevím zda to je jen tím, že třeba byly vyrobeny před k30 a měli by bez problému fungovat a nebo je u k30 nějaký jiný systém pro spolupráci bezdrátového ovladače.
Jak je to myšleno s nastavením bezdrátové spoušti? tam je jen tlačítko 1 ne? jako že si ve fotaku nastavím prodlevu od zmáčknutí dálkového ovladače a pak už vše podle toho jak je nastaveno na těle. Jen pro jistotu doufám, že pentax drží nastavení myslím tím že přepnu že budu spouštět expozici dálkovým ovladačem a poté co zaexponuji to tak zůstane nastavené i pro další snímek až do té doby než opět přepnu na jiný režim zapínání expozice.
jinak mi neleze do hlavy, že u dost bezdrátových ovládačů jsem našel slušnou podporu strojů pentaxe, ale k30 pro dost z nich chyběla, nevím zda to je jen tím, že třeba byly vyrobeny před k30 a měli by bez problému fungovat a nebo je u k30 nějaký jiný systém pro spolupráci bezdrátového ovladače.
Jak je to myšleno s nastavením bezdrátové spoušti? tam je jen tlačítko 1 ne? jako že si ve fotaku nastavím prodlevu od zmáčknutí dálkového ovladače a pak už vše podle toho jak je nastaveno na těle. Jen pro jistotu doufám, že pentax drží nastavení myslím tím že přepnu že budu spouštět expozici dálkovým ovladačem a poté co zaexponuji to tak zůstane nastavené i pro další snímek až do té doby než opět přepnu na jiný režim zapínání expozice.
Jak já se nudím od 24.9.2013 objednáno a já stále nemám nic doma.
Teda koupil jsem paměťovou kartu :
SanDisk SDHC 16GB Class 10 UHS-I Extreme
Typ - SDHC, Kapacita disku - 16 GB, Rychlost čtení = 80 MB/s, Rychlost zápisu = 60 MB/s, Certifikace - UHS-I
http://www.alza.cz/sandisk-sdhc-16gb-cl ... 459856.htm
Teď koupit adaptér na baterky :
našel jsem u jednoho prodejce že je použitelnost pro k-r i pro k30
http://www.kabelmanie.cz/adapter-d-bh10 ... entax-k-r/
( můžete mi to někdo potvrdit? )
a spoušť nejspíše tenhle dráťák
http://www.aaron.cz/produkty/pentax-cs-205
A pak prosím o radu poohlížím se po nějakém krajinářském širokoúhlém skle
viděl jsem že výborná je PX 15 / 4 limited
ale 15 na objektiv budu mít za hodně dlouho, ale neporadili by jste mi nějaké starší sklo,
buď pentax nebo i M42 ( ty jsem ale širokáče nikde moc neviděl ) aby stálo za koupi.
myslím aby vzhledem k stáří stálo za sundání objektivu 18-55 wr co je k tělu k-30
( teď doufám že se nedozvím že i objektiv za 500 se vyplatí namontovat místo seťáku )
líbilo by se mi pevné sklo něco kolem 15mm, ale především s perfektní ostrostí.
Díky za tipy.
Teda koupil jsem paměťovou kartu :
SanDisk SDHC 16GB Class 10 UHS-I Extreme
Typ - SDHC, Kapacita disku - 16 GB, Rychlost čtení = 80 MB/s, Rychlost zápisu = 60 MB/s, Certifikace - UHS-I
http://www.alza.cz/sandisk-sdhc-16gb-cl ... 459856.htm
Teď koupit adaptér na baterky :
našel jsem u jednoho prodejce že je použitelnost pro k-r i pro k30
http://www.kabelmanie.cz/adapter-d-bh10 ... entax-k-r/
( můžete mi to někdo potvrdit? )
a spoušť nejspíše tenhle dráťák
http://www.aaron.cz/produkty/pentax-cs-205
A pak prosím o radu poohlížím se po nějakém krajinářském širokoúhlém skle
viděl jsem že výborná je PX 15 / 4 limited
ale 15 na objektiv budu mít za hodně dlouho, ale neporadili by jste mi nějaké starší sklo,
buď pentax nebo i M42 ( ty jsem ale širokáče nikde moc neviděl ) aby stálo za koupi.
myslím aby vzhledem k stáří stálo za sundání objektivu 18-55 wr co je k tělu k-30
( teď doufám že se nedozvím že i objektiv za 500 se vyplatí namontovat místo seťáku )
líbilo by se mi pevné sklo něco kolem 15mm, ale především s perfektní ostrostí.
Díky za tipy.
A ještě mi poraďte kam ukládáte fotografie?
vím o rajčeti a google, ale je něco lepšího?
A rád bych věděl využíváte někdo fotobanky za účelem pokusu vidělat si pár centů za Vaše snímky?
vím o rajčeti a google, ale je něco lepšího?
A rád bych věděl využíváte někdo fotobanky za účelem pokusu vidělat si pár centů za Vaše snímky?
-
- Pokročilý uživatel
... ukládání fotek což je asi nejdůležitější - jak to vidím já:
1) plná velikost - v počítači jen ty nejlepší + záloha (vše slušné) na externím disku + druhá na nějakém solidním nemršícím serveru bez komprimačních algoritmů. (znám ale lidi, kteří mají těch záloh i 5)
2) předváděcí zmenšené - možností jsou spousty např. google picasa, rajče, galerie.cz, zonerama, photoextrakt atd. atd. Osobně teď preferuju Zoneramu kvůli koukatelným náhledům alb, ale má horší editační možnosti v albech než třeba galerie.cz
ir dálkovku mám, ale jsou s ní občas potíže a člověk neví jestli tu fotku má nebo nemá. Takže raději používám drátovku a když chci být ve větší vzdálenosti, tak holt spoléhám na samospoušť či časový snímání - i když to bohužel znamená ztrátu kontroly nad okamžikem snímku z hlediska akčnosti (změn) ... Pokud to potřebuješ pod kontrolou mít - investuj do radiového odpalovače.
Stativ - už Ti bylo velmi dobře odpovězeno JP - líp se to ani napsat nedá. Sám mám relativně levnej Vanguard Alta 233 AP - slušnej za ty peníze, ale má pár mušek na které je třeba si zvyknout a když ho zatížím ve větru - musím mu dát tolik, že už se prohýbají nožičky Navíc růžice se zoubkama pro aretaci rozevření noh je z křehkého materiálu a když se zoubek ulomí - nelze to opravit. Krom pevnosti a nosnosti je třeba si opravdu uvědomit potřebnou výšku - včetně vědomí, že ta maximální znamená značné snížení odolnosti proti chvění.
1) plná velikost - v počítači jen ty nejlepší + záloha (vše slušné) na externím disku + druhá na nějakém solidním nemršícím serveru bez komprimačních algoritmů. (znám ale lidi, kteří mají těch záloh i 5)
2) předváděcí zmenšené - možností jsou spousty např. google picasa, rajče, galerie.cz, zonerama, photoextrakt atd. atd. Osobně teď preferuju Zoneramu kvůli koukatelným náhledům alb, ale má horší editační možnosti v albech než třeba galerie.cz
ir dálkovku mám, ale jsou s ní občas potíže a člověk neví jestli tu fotku má nebo nemá. Takže raději používám drátovku a když chci být ve větší vzdálenosti, tak holt spoléhám na samospoušť či časový snímání - i když to bohužel znamená ztrátu kontroly nad okamžikem snímku z hlediska akčnosti (změn) ... Pokud to potřebuješ pod kontrolou mít - investuj do radiového odpalovače.
Stativ - už Ti bylo velmi dobře odpovězeno JP - líp se to ani napsat nedá. Sám mám relativně levnej Vanguard Alta 233 AP - slušnej za ty peníze, ale má pár mušek na které je třeba si zvyknout a když ho zatížím ve větru - musím mu dát tolik, že už se prohýbají nožičky Navíc růžice se zoubkama pro aretaci rozevření noh je z křehkého materiálu a když se zoubek ulomí - nelze to opravit. Krom pevnosti a nosnosti je třeba si opravdu uvědomit potřebnou výšku - včetně vědomí, že ta maximální znamená značné snížení odolnosti proti chvění.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
mohu příklad nějakého kvalitního úložiska bez komprese?
IR bych taky raděj, ale já nikde nenašel nic kompatibilního s k30 buď to to nepíšou jen výrobcí a nebo nevím proč tam píšou všechny ostatní px modeli a nebo zda má nějaký spešl požadavky px k30 na IR ovladač. dálku asi budu muset kvůli focení v bouřce foták dám na stativ před auto a budu fotit z auta kdybych měl drátovou spoušť nejspíš bych mohl při úderu bleskem chytit taku jednu po drátu. Otázka je co se stane když mi bouchne metr od auta respektive by to stejně asi chytlo auto.
stativ jsem sehnal dřevěný hodně podobný tomuto.
http://foto.prvni-bazar.cz/inz/prodam-s ... 92939.html
IR bych taky raděj, ale já nikde nenašel nic kompatibilního s k30 buď to to nepíšou jen výrobcí a nebo nevím proč tam píšou všechny ostatní px modeli a nebo zda má nějaký spešl požadavky px k30 na IR ovladač. dálku asi budu muset kvůli focení v bouřce foták dám na stativ před auto a budu fotit z auta kdybych měl drátovou spoušť nejspíš bych mohl při úderu bleskem chytit taku jednu po drátu. Otázka je co se stane když mi bouchne metr od auta respektive by to stejně asi chytlo auto.
stativ jsem sehnal dřevěný hodně podobný tomuto.
http://foto.prvni-bazar.cz/inz/prodam-s ... 92939.html
Uložisko bez kompresie je napríklad http://www.flickr.com , zarábať na fotkách z fotobanky je v podstate nemožné, to by si musel fotiť niečo špecifické aby to ako tak šlo.
Staré široké sklo za pár šupov neexistuje, lebo všetko staré bolo na kinofilm , kde na tvojích súčasných 18mm im stačilo 28mm a teda ako širokáč sa používalo ohnisko 24mm, občas sa naskytne aj FA20
Asi neexistuje nič lacnejšie ako Samyang 14mm , ale jazdených asi moc nie je a to už skor zoženieš jazdenú Sigmu 10-20 prípadne Pentax DA16-45
Neviem či to je ešte aktuálne http://foto.bazos.cz/inzerat/27255704/P ... -16-45.php
Staré široké sklo za pár šupov neexistuje, lebo všetko staré bolo na kinofilm , kde na tvojích súčasných 18mm im stačilo 28mm a teda ako širokáč sa používalo ohnisko 24mm, občas sa naskytne aj FA20
Asi neexistuje nič lacnejšie ako Samyang 14mm , ale jazdených asi moc nie je a to už skor zoženieš jazdenú Sigmu 10-20 prípadne Pentax DA16-45
Neviem či to je ešte aktuálne http://foto.bazos.cz/inzerat/27255704/P ... -16-45.php
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
-
- Pokročilý uživatel
Co sa tyka stativu tak za seba, tento:
http://www.ebay.co.uk/itm/Manfrotto-055 ... 3cd0dd1e73
K nemu mam hlavu Manfrotto 804RC2 a som spokojny.
Nosnost je 7kg na stativ a 4kg na hlavu.
Pripajam sa k tomu 16-45 ak najdes za dobru cenu je to dobry objektiv na krajinky, ale pozor nieje vodotesny (teda odolny voci zlemu pocasiu) to ak by si chcel fotit burky alebo cokolvek ine za dazda.
A ked uz o tom hovorime tak snad by som ti jeden mohol aj predat ale to uz cez SZ.
Spominal si burky z auta pomocou dratovej spuste, skor by som na to vzal toto:
http://www.ebay.co.uk/itm/Micro-Thunder ... 0910231317
Sam mam jeden ale este som ho nepouzil, nebola prilezitost.
http://www.ebay.co.uk/itm/Manfrotto-055 ... 3cd0dd1e73
K nemu mam hlavu Manfrotto 804RC2 a som spokojny.
Nosnost je 7kg na stativ a 4kg na hlavu.
Pripajam sa k tomu 16-45 ak najdes za dobru cenu je to dobry objektiv na krajinky, ale pozor nieje vodotesny (teda odolny voci zlemu pocasiu) to ak by si chcel fotit burky alebo cokolvek ine za dazda.
A ked uz o tom hovorime tak snad by som ti jeden mohol aj predat ale to uz cez SZ.
Spominal si burky z auta pomocou dratovej spuste, skor by som na to vzal toto:
http://www.ebay.co.uk/itm/Micro-Thunder ... 0910231317
Sam mam jeden ale este som ho nepouzil, nebola prilezitost.
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...