předně děkuji za trpělivost a Vaše reakce k mým dotazům. Rád bych koupil zrcadlovku. Klasika už jste to zde slyšeli nejméně 4x

Vysvětlím co fotím cca 50% rodiné fotky ( portréty, fotky z místností a zahrad atd ) , 20 % Krajiny a zajímavá místa, 20 % zvířata ( klasicky venčení psa, nějakáho ptáčka v poli atd ), 10% fotím bouřky a zajímavé jevy v počasí.
Mám v plánu koupit tělo s objektivem v setu kvůli plné kompatibilitě, ale především bych rád používal stará skla především kvůli možnosti jejich pořízení... a vzhledem k tomu, že jediné co od krajinářského objektivu je kresba a detailnost zaběru, tak se budu přiklánět k pevným starším sklům, jejich služeb bych rád využíval i v portrétní fotografii, kde doufám že seženu za rozumný peníze pevnou 50mm f/1,4 a nejspíš pozdeji koupím 85mm f/1,4 ( http://www.megapixel.cz/samyang-85mm-f1-4-pentax )
Ale co bych se zde rád dozvěděl...
Vybral jsem si pentax kvůli funkci kontroly manuálního ostření za pomoci zvýraznění zaostřených hran červenou čárou.
Rád bych se zeptal zda tuto funkci používáte a zda máte možnost někdo mi poradit kde je tato funkce nejlepé propracovaná.
případně jestli s touto funkcí často pracujete jestli mi prozradíte její nevýhody atd.
Dále prosím o radu jaký pentax zvolit zda K30 nebo K50 nebo K5ii, četl jsem i zde hodně názorů že K30 a K50 není velký rozdíl spíše vizuální, ale čip je stejný a funkce zůstala přibližně stejná ( prosím o doplnění pokud máte jiný názor ) a K5ii je dobrá vyvedením spoustou funkcí přímo na tělo fotoaparátu, přemýšlím především asi nad kompatibilitou s těmi staršími objektivy.
Pak mě zejímá pokud fotíte staršími objektivy pokud mi sdělíte jejich neduhy a případně mě připravili na některé věci, které by mě mohli překvapit. Tuším, že jsou nepoužitelná při akčních snímcích kde je potřeba neustále přeostřovat na jiné vzdálenosti? Ale tuším správně, že na krajinářskou a portrétní fotografii mi poslouží dobře?
Děkuji za odpovědi a pomoc s výběrem fotoaparátu a výbavy.