Pentax K-30 - uvnitř cvaká

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
pesinhead
Nový uživatel
Nový uživatel

Pentax K-30 - uvnitř cvaká

Příspěvek od pesinhead » 31 srp 2013, 20:08

Zdravím,

před týdnem jsem si objednal nový Pentax K-30. Měl jsem ho sebou na dovolené a všiml jsem si dvou neduhů a nejsem si jist, jestli to tak má být nebo ne. Předtím jsem měl Canon 550D a ten to nedělal.

1) Při rychlejším pohybu fotoaparátu je cítit/slyšet jak uvnitř něco cvaká. Nevím co to je. Nejdříve jsem myslel, že to je mechanická stabilizace ale ta to není vypnul jsem/zapnul jsem a nic. Taky Vám fotoaparát toto dělá?

2) Při pohledu přes hledáček je vidět, že obraz není úplně čistý. je tam vidět nepatrný šedý rastr. Všiml jsem si toho při fotografování vody s oblohou, že to bylo takové zašedlé. Jako velice nepatrně. Člověk si toho při normálním focení ani nevšimne, ale já jenom jestli mi neposlali nějakej kšunt. Má to tak být?

Ani jedna s těchto vlastností nemá vliv na kvalitu fotografie. Foťák fotí dobře, bez problémů. Ačkoliv mi přišlo, že jak to tam uvnitř cvaká, jestli to nemá vliv na to co ve skutečnosti vyfotím. Jednou mi přišlo, že jsem tam nechtěl mít na fotce jednu lampu a ikdyž jsem ve hledáčku neviděl, tak na fotce nakonec byla. Zní to jako blbost ale jakoby se posunoval senzor/hranol či snad hledáček? :roll:

Manuál mi poslali v polštině. takže jsem ho nestačil ani prostudovat, jestli to není nějaká banalita.

Díky za odpovědi
Pentax K-30
Sigma 70-200mm F2.8 EX DG Macro
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
Pentax DA 35mm f/2.4 AL SMC

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-30 - uvnitř cvaká

Příspěvek od matak77 » 31 srp 2013, 20:35

Manuál v češtině najdeš třeba tady na fóru http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=56&t=3615, nebo google ví vždycky víc https://www.google.cz/search?q=manual+k-30+cz. Něco na to cvakání - http://www.pentax.cz/web-content/PDF/Sh ... PENTAX.pdf. No a tu matnici by bylo potřeba vidět, to ti asi takhle z hlavy neporadím :).
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 31 srp 2013, 22:32

- pentax ma stabilizaciu zabezpecenu pohybom senzoru, takze aj ked mas fotak vypnuty fyzicky, tak to hrka ked s nim zatrasies
- k30 ma hladacik so 100% pokrytim, to co vidis v hladaciku, musi byt aj na fotke
- ak sa ti nezda "sedy raster" na matnici, to by sme museli vidiet (odfotit matnicu cez pohlad do hladaciku s druhym fotakom?), moj osobny nazor je ze pri urcitom uhle pri pohlade do hladaciku a urcitom svetle vidis asi strukturu (vyrobnu) tej matnice, prach to asi nebude ked mas novy fotak, mozno to bude nekvalitny kus (teda tej matnice), ale nechcem zbytocne malovat certa na stenu :)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

DBandyk
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od DBandyk » 01 zář 2013, 06:28

-K-30 má podľa údajov 100% pokrytie hľadáčika, ale reálne pokrýva asi 98%. Všimol som si to tiež, že sa mi objavujú na fotke veci, čo som so záberu hľadáčika vyhodil.

- tá šedá clona je nejaký filter na matnici. Pravdepodobne kvôli ostrejšiemu slnku. Matnica sa dá vymeniť pokiaľ ti to prekáža, nie je to vadný kus .

- áno foťák hrká je to spomínania stabilizácia.
Pentax K-30, Pentax smc P-DA 18-55mm f/3.5-5.6, Pentax smc DA 55-300 mm F4,0-5,8 ED, Pentax DA* 16-50mm f/2.8 ED AL(IF) SDM

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 zář 2013, 08:12

Ak by matnica bola úplne číra,bolo by manuálne ostrenie takmer nemožné.Preto majú matnice u pentaxu jemne matovú plochu so štruktúrou podobnou odtlačku prsta.Preto aj s matnicou dodávanou s telom je možné pomerne presne manuálne ostriť.Canikony dodávajú s telami matnice takmer číre.Je to dané tým,že px má úplnú spätnú kompatibilitu aj s úplne manuálnymi sklami.Canikony majú obmedzenia pre ktoré sa niektoré staršie objektívy nedajú použiť-napr.čiastočná zmena bajonetu(canon).Matová plocha ale má aj svoje negatíva,pri menej svetelnom objektíve je obraz v hľadáčiku stmavnutý.Výhody ale prevažujú.Naviac je výmena matnice veľmi jednoduchá,kúpiť sa dajú tak číra ako aj s mikrorastrom alebo aj s klinom http://www.focusingscreen.com/index.php ... f6c83bb14b.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 01 zář 2013, 09:06

tak klingo to popisal dost presne. inak ked som skusal manualne ostrit s canonom 60D, tak na matnici som veru nevidel ci je alebo nie je dobre zaostrene.. ja som vymenil aj tu povodnu matnicu v K5 aj v K5IIs za K-5 Ec-A Focusing Screen (AF Frame) - z odkazu od klinga.

pridal som aj dve fotky matnice, kde vidno to "zasedenie"..bordel si nevsimajte,zrnka sa ocistili,ale tie smuhy hore skrabanceky uz nie.
Přílohy
DSCF3014_resize1.jpg
ked nie je zaostrene, je cely obraz na matnici "matny-sedy" a v kruhu vidno vyrazny raster podla ktoreho sa da presnejsie manualne zaostrit
DSCF3014_resize1.jpg (81.69 KiB) Zobrazeno 1963 x
DSCF3015_resize1.jpg
ked je spravne zaostrene, raster v kruhu je hladky
DSCF3015_resize1.jpg (102.29 KiB) Zobrazeno 1963 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

pesinhead
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od pesinhead » 01 zář 2013, 20:01

Zdravím,

tak je to tak. Matnice opravdu připomíná otisk prstu, to bylo první co mě napadlo. Takže to nebude výrobní vada ale tak to má být. Na to si zvyknu.

Manuál už jsem si stáhnul ale i tak díky za odkaz.

Tak to vypadá, že to bude ta stabilizace, co tak cvaká. Fotky jsou všechny v pořádku, takže to byl planý poplach ale i přesto děkuju všem za posty už se mi dneska bude lépe spát. :D
Pentax K-30
Sigma 70-200mm F2.8 EX DG Macro
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
Pentax DA 35mm f/2.4 AL SMC

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-30, K-50, K-S2, K-70“