Příspěvek
od Garret » 09 úno 2013, 14:27
Ahoj, K-30 mám asi od prosince, a konečně jsem našel čas napsat sem nějaké svoje první dojmy. Přecházel jsem z K-x se kterým jsem byl velmi spokojený, myslím že v obrazové kvalitě není zas tak moc velký rozdíl, K-30 je pokrok hlavně v ergonomii a zpracování.
Výhody
- Solidní konstrukce, tělo se dobře drží a má příjemnou váhu
- Velký optický hledáček s ostřícími body
- Vodováha v hledáčku usnadňující kompozici
- Dvě kolečka na ovládání s možností individuálního nastavení chování pro každý režim
- Lepší zadní displej
- Lepší ostření ve tmě díky asistenční diodě a vůbec proti K-x celkově přesnější ostření
- Konektor na kabelovou spoušť
Nevýhody
- Dodávaný akumulátor ma dost slabou výdrž, naštěstí adaptér na tužkovky se dá z ebaye pořídit za pár dolarů
- Tlačítko AF/AE-L se proti K-x přesunulo pod zadní kolečko, bohužel se koukám do hledáčku levým okem takže mi při mačkání překáží nos, u K-x bylo tlačítko umístěné na výstupku pro palec takže tam to bylo bez problému,
- Spojení tlačítka na LV a mazání fotek taky nebyl nejlepší nápad
- Volba režimu ostření (Auto 5, Auto 11, manuál atd) je trošku krkolomná, pokud si dobře pamatuju, tak na K-x, stačilo zmáčknout OK tlačítko a mohl sis hned vybrat, na K-30 se musí přes tlačítko info a tam vybrat možnost Aktivní plocha AF, nebo přes menu
- Myslím že K-30 má tendenci fotky přeexponovávát
Jinak myslím že 16 megapixelový snímač je tak akorát, fotky mají rozumnou velikost a zpracování netrvá o moc déle. Focus peaking v live view je zajímavá funkce, škoda že jsou obrysy zvýrazněné jenom bílou barvou a občas to nejde moc rozeznat. Celkově je to za ty peníze určitě výborný foťák, hlavně v setu s objektivem 18-135 který má dobrý rozsah a parádní tiché ostření. To je asi tak všechno co mě napadlo, snad tyhle moje postřehy budou pro někoho přínosné:)