individuální nastavení K-30
Moderátor: Moderátoři
individuální nastavení K-30
Nemám na svou K-30 až do konce listopadu moc času, ale kouknul jsem do menu, prošel si pár stránek manuálu a zjistil ohromnou řadu možností individuálního nastavení funkcí a přenastavení tlačítek. Je to ještě o to "horší", že K-30 chybí řada hardwarových tlačítek (což jsem pochopitelně věděl) ...
I když se prokoušu návodem, už teď vím, že mě nenapadne spousta využití nebo na to budu přicházet zbytečně zdlouhavě pokusem/omylem.
Můžete se se mnou (s námi) podělit, jak jste si individuálně přenastavili svoji K-30 a především proč? Od individualizací tlačítek, přes user programy po změny hodnot a funkcí v menu?
I když se prokoušu návodem, už teď vím, že mě nenapadne spousta využití nebo na to budu přicházet zbytečně zdlouhavě pokusem/omylem.
Můžete se se mnou (s námi) podělit, jak jste si individuálně přenastavili svoji K-30 a především proč? Od individualizací tlačítek, přes user programy po změny hodnot a funkcí v menu?
Pentax K-30 a Pentax K10D + Sigma 10-20/4-5,6 + Pentax DA 18-55/3,5-5,6 + Pentax DA 18-135/3,5-5,6, Pentax FA 50/1,4 + Sigma 105/2,8 macro + Pentax DA* 60-250/4 + Pentax FGZ 540
Re: individuální nastavení K-30
Zatím mám jen vypnutý odšumování.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
ja som mal napr. na K-r na tom zelenom tlacitku nastavenu obrazovku pre profily - teda som tam mal napr. Neutral a hned som ho mohol modifikovat.
teraz ma napadlo, ci sa neda nastavit na dake hardware tlacitko aj zapnutie/vypnutie stabilizacie, to by sa mi zislo aj na K5
teraz ma napadlo, ci sa neda nastavit na dake hardware tlacitko aj zapnutie/vypnutie stabilizacie, to by sa mi zislo aj na K5

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Máte někdo vypnutou kompenzaci světel a stínů?
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Již se to tu řešilo ve vlákně o K-5. Tedy jestliže fotíš do RAWu, který pak upravuješ, pro výslednou obrazovou kvalitu lépe vypnout, užívat nižší ISO. Naopak dle mého názoru při focení do JPG jednodušší nechat zapnuté.
to vlakno som dako prehliadol (kde je o tom zmienka?)....kazdopadne fotim stale do RAW a sam si upravujem fotku v Adobe LightRoom. Mam zapnutu kompenzaciu aj na svetla aj na tiene, tj. najnizsie ISO mam dostupne 160. Vo vacsine pripadov mi aj tak na Av dava vyssie ISO ako 160, aj vtedy napr. pri ISO-400 to ma vplyv ked je to zapnute na "horsiu" kvalitu aj ked fotim a upravujem z RAWu? Na stative fotim krajinu s vypnutim kompenzacie teda na ISO-80....hmmm
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ahojte, som cerstvym majitelom k30 a objektivu 35/2,4.
Neake skusenosti som uz mal,ale s inym systemom.
Zaujima ma takisto(rad by som aj ozivil tuto temu), kedze pentax ma naozaj mnozstvo vychytavok a nastaveni.
Cize ako napr. pouzivate odsumovanie? Pripadne mate nastavene od akeho isa az odsumovat?
Preco niekto oreazva iso aj zdola pre fotenie?
Opticky nahlad som si nastavil na tlaciko fx. Ale akosi nikdy nevidim rozdiel v hladaciku po zatlaceni, akurat mi stmavne display.
AF-C kontinualne zaostrovanie, vyuzivate?
Ostrenie cez hladacik(viem ze je to individualne), ale nevidim vyhodu automatickeho ostrenia ci uz 5 alebo 11 bodov, lebo si to ostry kam chce, resp. podla toho co je najkontrasnejsie. Ja ostrim bodovo na stred, rovnako pri zivom nahlade.
Neake skusenosti som uz mal,ale s inym systemom.
Zaujima ma takisto(rad by som aj ozivil tuto temu), kedze pentax ma naozaj mnozstvo vychytavok a nastaveni.
Cize ako napr. pouzivate odsumovanie? Pripadne mate nastavene od akeho isa az odsumovat?
Preco niekto oreazva iso aj zdola pre fotenie?
Opticky nahlad som si nastavil na tlaciko fx. Ale akosi nikdy nevidim rozdiel v hladaciku po zatlaceni, akurat mi stmavne display.
AF-C kontinualne zaostrovanie, vyuzivate?
Ostrenie cez hladacik(viem ze je to individualne), ale nevidim vyhodu automatickeho ostrenia ci uz 5 alebo 11 bodov, lebo si to ostry kam chce, resp. podla toho co je najkontrasnejsie. Ja ostrim bodovo na stred, rovnako pri zivom nahlade.
pentax k-30, 35/2,4
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
"...nevidim rozdiel v hladaciku po zatlaceni, akurat mi stmavne display."
Ztmavne hledáček, protože se ti zavře clona. Tento náhled slouží ke kontrole hloubky ostrosti a ta je vidět pěkně. Aspoň na K-5 II. Vyzkoušej si to při různých clonách.
"...pouzivate odsumovanie? Pripadne mate nastavene od akeho isa az odsumovat?"
Mám nastavené odšumovéní ISO i delších časů a mám nastavené auto. Podle návodu automat zohledňuje i teplotu čipu, a ta může být v každé situaci jiná.
"AF-C kontinualne zaostrovanie, vyuzivate?"
AF-C má smysl používat při fotografování pohybujících se předmětů od, nebo k tobě. Jinak radši používám klasicky předostření na danou vzdálenost.
"Ostrenie cez hladacik(viem ze je to individualne), ale nevidim vyhodu automatickeho ostrenia ci uz 5 alebo 11 bodov, lebo si to ostry kam chce, resp. podla toho co je najkontrasnejsie. Ja ostrim bodovo na stred, rovnako pri zivom nahlade."
Nechat výběr ostřícího bodu na foťáku dle mé zkušenosti má význam jen např, když chceš vyfotit ptáka v letu na nebi bez mraků. Rozšíříš si ostřící plochu a lépe se ti pták chytí
Jinak je určitě dobrá věc k použití manuální výběr ostřícího bodu. Nejčastěji ale taky používám klasiku - střed.
Ztmavne hledáček, protože se ti zavře clona. Tento náhled slouží ke kontrole hloubky ostrosti a ta je vidět pěkně. Aspoň na K-5 II. Vyzkoušej si to při různých clonách.
"...pouzivate odsumovanie? Pripadne mate nastavene od akeho isa az odsumovat?"
Mám nastavené odšumovéní ISO i delších časů a mám nastavené auto. Podle návodu automat zohledňuje i teplotu čipu, a ta může být v každé situaci jiná.
"AF-C kontinualne zaostrovanie, vyuzivate?"
AF-C má smysl používat při fotografování pohybujících se předmětů od, nebo k tobě. Jinak radši používám klasicky předostření na danou vzdálenost.
"Ostrenie cez hladacik(viem ze je to individualne), ale nevidim vyhodu automatickeho ostrenia ci uz 5 alebo 11 bodov, lebo si to ostry kam chce, resp. podla toho co je najkontrasnejsie. Ja ostrim bodovo na stred, rovnako pri zivom nahlade."
Nechat výběr ostřícího bodu na foťáku dle mé zkušenosti má význam jen např, když chceš vyfotit ptáka v letu na nebi bez mraků. Rozšíříš si ostřící plochu a lépe se ti pták chytí

"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
kluzo - nejsem si 100% jisty, jestli musi fungovat nahled hloubky ostrosti u K-30 stejne jako K-5 (a u K10D)... mozna je omezeny jen na lifeview (nemam ted fotak po ruce, tak to neoverim) ... kazdopadne je to jak kluzo pise - tedy ztmavnuti obrazu by melo byt dano mirou zacloneni a v praxi jde o nahled hloubky ostrosti.
sharkyyy - ja jsem zatim na K-30 udelal jen par dilcich nastaveni a uprav dle svych predstav, takze jeste rozhodne nebudu tvrdit, ze K-30 znam dobre...
Jelikoz fotim do raw, neresim zadne nastaveni odsumovani apod. vse delam v postprocesu, pokud je to nutne...
AF-C jsem hojne vyuzival u K10D na pohybujici se objekty (permanentne preostruje) ... u K-30 uprednostnuju pro univerzalni foceni nastaveni AF-A (v menu), ktere vyhodnocuje, zda se objekt v okamziku zaostrovani hybe nebo ne a podle toho zvoli AF-S nebo AF-C ... zatim se mi zda, ze to funguje dobre. Kdyz se objekt zacne pohybovat, staci znovu namacknout spoust a nechat ho prehodnotit, ze ma ostrit kontinualne.
Co se tyka volby ostriciho bodu, tak ten jsem si navolil na Fx ... a v menu jsem si nastavil rozsirenou plochu ostreni. V praxi to vypada tak, ze mam bod ostreni zvoleny prevazne na stred a fotak se snazi na stred zaostrit - kdyz se mu to nepodari (mame cerneho psa, tak se mi to u volby bodoveho ostreni stava docela casto) tak zkusi zaostrit na nektery ze sousednich ostricich bodu. Zvoleny bod vsak prokazatelne uprednostnuje. Je to zajimavy kompromis a celkem se mi osvedcuje.
Specialni nastaveni, ktere pouzivam na psa v akci (vesmes viz vyse) jsem si pak ulozil pod USER1 ... vyborna vec
.
koupil jsem si z ebay redukci na AA a je velmi pekne zpracovana a pasuje perfektne
.
Rad bych se touto cestou rovnou zeptal, jak vam funguje a jak nastavit focus-peaking ... pokud to mam dobre, tak z toho mam pocit, ze je to k nicemu, protoze mi blikaji veskere kontrastni hrany a to prokazatelne i za rovinou ostrosti ... navic to blika v tak drobnych plochach, ze se v tom skoro nevyznam (jsou vsude po displaji) ... mozna mam jen nekde neco blbe - nejaka rada?
sharkyyy - ja jsem zatim na K-30 udelal jen par dilcich nastaveni a uprav dle svych predstav, takze jeste rozhodne nebudu tvrdit, ze K-30 znam dobre...
Jelikoz fotim do raw, neresim zadne nastaveni odsumovani apod. vse delam v postprocesu, pokud je to nutne...
AF-C jsem hojne vyuzival u K10D na pohybujici se objekty (permanentne preostruje) ... u K-30 uprednostnuju pro univerzalni foceni nastaveni AF-A (v menu), ktere vyhodnocuje, zda se objekt v okamziku zaostrovani hybe nebo ne a podle toho zvoli AF-S nebo AF-C ... zatim se mi zda, ze to funguje dobre. Kdyz se objekt zacne pohybovat, staci znovu namacknout spoust a nechat ho prehodnotit, ze ma ostrit kontinualne.
Co se tyka volby ostriciho bodu, tak ten jsem si navolil na Fx ... a v menu jsem si nastavil rozsirenou plochu ostreni. V praxi to vypada tak, ze mam bod ostreni zvoleny prevazne na stred a fotak se snazi na stred zaostrit - kdyz se mu to nepodari (mame cerneho psa, tak se mi to u volby bodoveho ostreni stava docela casto) tak zkusi zaostrit na nektery ze sousednich ostricich bodu. Zvoleny bod vsak prokazatelne uprednostnuje. Je to zajimavy kompromis a celkem se mi osvedcuje.
Specialni nastaveni, ktere pouzivam na psa v akci (vesmes viz vyse) jsem si pak ulozil pod USER1 ... vyborna vec

.
koupil jsem si z ebay redukci na AA a je velmi pekne zpracovana a pasuje perfektne
.
Rad bych se touto cestou rovnou zeptal, jak vam funguje a jak nastavit focus-peaking ... pokud to mam dobre, tak z toho mam pocit, ze je to k nicemu, protoze mi blikaji veskere kontrastni hrany a to prokazatelne i za rovinou ostrosti ... navic to blika v tak drobnych plochach, ze se v tom skoro nevyznam (jsou vsude po displaji) ... mozna mam jen nekde neco blbe - nejaka rada?
Pentax K-30 a Pentax K10D + Sigma 10-20/4-5,6 + Pentax DA 18-55/3,5-5,6 + Pentax DA 18-135/3,5-5,6, Pentax FA 50/1,4 + Sigma 105/2,8 macro + Pentax DA* 60-250/4 + Pentax FGZ 540
Chlapi, jak se fokus peaking vůbec nastaví?
Nemůžu to nikde najít.
Dík.
Nemůžu to nikde najít.
Dík.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Focus peaking funguje dobre,len musíš pre presný výsledok dať si zväčšiť zaostrovanú oblasť.Potom aparát odcloní.Normálne ale je priclonené,potom sa ozaj ostrí podľa FP zle.Aspoň takto to funguje na mojej K-01
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Menu - > 4 -> Živý náhled - > Max. Zaostrenie -> Peak Onfakt píše:Chlapi, jak se fokus peaking vůbec nastaví?
Nemůžu to nikde najít.
Dík.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Ivane díky,
to fachá neskutečně. Už abych měl nějaký macro sklo.
to fachá neskutečně. Už abych měl nějaký macro sklo.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Ahoj, jsem čerstvým majitelem K30 a trochu tápu > nastavil jsem si na tlačítko RAW/Fx >Aktivní plocha AF, ale po stiksu se mi nic neděje. Má představa byla, že pomocí kolečka otočím a zvolím třeba místo auto 11 bodů > výběr konkrétního zaostřovacího bodu... Zkoušel jsem to v manuálním režimu, i AV a nikde se mi stisku tlačítka nic neděje... Poradíte mi někdo?
Automatický výber ostriaceho budu by som ani nevedel využiť, tak fungovalo K-m , vlastne ani neviem ako to fungovalo - ani neviem či občasné zaostrenie inam ako som ja chcel bolo vecou výberu krajného bodu, alebo nesprávným zaostrením.
U K-30 to ide úplne krásne pomocou krížového ovládača a v hladáčiku vidíš miesto kam bude ostriť
U K-30 to ide úplne krásne pomocou krížového ovládača a v hladáčiku vidíš miesto kam bude ostriť
Pentax K-30, Metz 48