Pentax K-30

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
relux
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-30

Příspěvek od relux » 30 črc 2012, 18:55

Nechci si Neffa zastávat, taky se nad jeho výtvory často pozastavuju.Ale zase na druhou stranu v jakém tempu ty recenze dělá je neuvěřitelné.On je schopen za týden udělat 3-5 recenzí!Potom to tak vypadá.To přísloví, že méně je někdy více, nevzniklo pro nic za nic.I když v jeho případě nevím.......

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 30 črc 2012, 19:16

No - ale myslíte, že uživatelé kompaktů, fotomobilů a hlavně mladí, mokrým procesem nepolíbení, budou studovat recenze na Photozone , SLRGear.com, Photodo apod.? Jejich guru, u kterého hledali nejvýhodnější ceny kompaktů či ultrazoomů jim občas vypráví o zrcadlovkách - a téměř výhradně CaNikon. :( Podívejte se třeba na ten od fredy krugera vzpomínaný článek (bylo jich vlastně víc) o Olympusech: techniky je tam minimum, zato úvah, zda se vyplatí (cenově!) vyšší model plno... proto opakuji svoji větu ze dneška 10:43 "pěkný článek od někoho, kdo Pentaxem nefotí..." a dodávám: hlavně pro ty, kdo ještě toho moc o Pentaxu neslyšeli. Až se chytí, nastudují si manuály a z našeho fóra je ještě bude hlava bolet až až... :D
PS: relux: Tohle jsem měl umístit před Tvůj příspěvek - rozepsal jsem se, odešel od PC a pak odeslal pozdě... ale stejně: Neff má "široký záběr" od sci-fi přes politické blogy až po foto ... a právě v celém záběru je ta horká jehla vidět.
Pavel

Dobros
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Dobros » 30 črc 2012, 19:54

Od člověka, který tak moc píše bych čekal lepší gramatiku, když už nic.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-

Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30

Slower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Slower » 30 črc 2012, 21:25

Pavel41 píše:No - ale myslíte, že uživatelé kompaktů, fotomobilů a hlavně mladí, mokrým procesem nepolíbení, budou studovat recenze na Photozone , SLRGear.com, Photodo apod.?
Zrovna myslim ze lide mokrym prosecem nepolibeni budou cist recenze na SLRGear.com vic nez starsi generace. Preci jen vyrusta generace, ktera prvne zkouma jestli je neco mozne sehnat po internetu a az pak ostatni cesty. Aspon tak soudim podle sebe a lidi kolem me. A to lidi co pouzivaj fotomobil a kompakt a staci jim to tu byli vzdy - jen predtim to byli kouzelne krabicky od Kodaku apod.
Největší hustodémon a krutopřísňák jižně od Murmansku

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 31 črc 2012, 08:51

Slower: "Preci jen vyrusta generace, ktera prvne zkouma jestli je neco mozne sehnat po internetu a az pak ostatni cesty. " - no právě - v tom přece nejsme v rozporu: akorát já jsem přesvědčen, že pro tyto lidičky hlavně píše Neff (a vždycky psal - na rozdíl od jeho tatínka :) ), a proto jsou jeho stránky plné odkazů na spřátelené weby...
A hlavně: už bych měl nechat tenhle pokec jinam...resp. admin... tohle je o zaměření různých webů a ne o K-30 :?
Pavel

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 31 črc 2012, 15:13

Niekedy po zakupení tela k-x (koniec zimy 2010) som mal možnosť v jednej predajni vyskušať canon 550D, bol to novy model (500D sa dopredavala). Vtedy som videl a zistil ten priepastny rozdiel medzi rychlosťou AF konkurencie. Mam silny pocit, že k-30 sa tomu modelu čo do AF dosť približuje.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 31 črc 2012, 15:19

...úplně jsem nepochopil, zda byl lepší K-x, anebo 550D.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 31 črc 2012, 16:05

Další recenze, taky doporučují vykašlat se na 18-55 a jít do 18-135:
http://www.techradar.com/us/reviews/cam ... cleContent

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 31 črc 2012, 21:25

Zdravím!

Ještě jednou si dovolím zde trošku „zaspamovat“ ohledně rychlosti ostření K-30 a kontinuálního ostření.
Předně bych chtěl upozornit, že tohle všecko je čistě ze zvědavosti co K-30 umí a pro ukojení zvědavosti (teda pokud to ještě někoho zajímá, koho ne, šup, nečíst, možno skočit na resumé teď).

Já sám jsem zatím nikdy neměl problém s focením rychle se pohybujících předmětů a to prosím pěkně s K-r (metoda focus trap), takže bych nerad, aby tento článek někdo bral jako nářek, či nějaký zoufalý výkřik zhrzelce. Tentokrát jsem se na to chtěl podívat jako člověk neznalý, který to prostě udělá tou nejjednodušší metodou - namíří a zmáčkne.

Že K-30 ostří dobře a kam se jí poručí, jsem psal minule. Na tom se nic nemění.
Dovolil jsem si opět jenom takové „syntetické“ testy se psem a kontinuálním ostřením a sériovým snímáním.
K testu jsem použil podvečerní slunce, ostření na střed, multisegmentové měření expozice a ISO odpovídající časům NAD 1/200s (pokud mi to někde uniklo pod, nevšiml jsem si, leč možné to je).
Testovaná skla jsou zdejšímu osazenstvu zcela známá, tudíž je jen zmíním, nebudu se o nich zmiňovat. Fotil jsem z počátku do RAWu, ale bohužel buffer fotoaparátu vytvářel docela nepříznivé prodlevy, proto zhruba třetina snímků je z RAWu, zbytek přímo JPEG. Testovaný subjekt - pes, při přibližování se k objektivu se pohyboval rychlostí 4-8km/hod - což hned určuje vypovídající hodnotu celého testu. To co je též všem jasné je fakt, že objektiv jinak ostří když má předmět vzdálen 30m a jinak když 2m, ale dost povídání okolo.

Takže vzhůru na vycházku se psem:
1) Objektiv DA* 60-250 F4 SDM - na 250mm líný, ale chápu, že když s ním ostřím jen na pár desítek metrů, je pro něj přechod mnohem obtížnější, než kdyby sledoval předmět ve větší vzdálenosti.
a) Ohnisko 250mm a clona 4 - Zcela mimo. Nevím jestli větší problém měl foťák se mnou, anžto na tuto vzdálenost mi trošku činilo problém udržet foťák v klidu, nebo s ostřením, každopádně resumé je: nestíhá.
b) Ohnisko 140mm a clona 4 - Použitelné. Nejsou to fotky na výstavu (to koneckonců nic z toho co jsem testoval), ale rozhodně v případě nouze bych se nebál přepnout na C a pohybující se objekty řešit takto.
c) Ohnisko 128mm a clona 4,5 - Použitelné tak na půl. Ačkoliv asi spíš platí napsané předešlé. Vzdálenější polovina fotek je použitelných, ba díky přiclonění víc než dobře, bližší polovina nezaostřena. Nicméně tohle může být právě ten problém, že subjekt už byl prostě moc blízko.
Pokud měl někdo zájem, možnost stažení testovacích fotek tu: balík fotek DA*60-250 - 26MB (nechtěl jsem fotky zmenšovat, či jakkoliv jinak na ně sahat, aby bylo vidět jak a kam bylo ostřeno, proto jsou všechny origoš jak vylezly, ale kvůli velikosti jsem JPEG kompresi stáhnul na 50%)

2) Objektiv Tamron SP90 F2,8 - Potvrdil co se mi zdálo už při prvním testu - podává suverénně lepší výsledky než DA*60-250 se svým SDM motorem. Je hlučnější, o tym žádná, ale výsledky přesvědčují.
a) Clona 2,8 - Použitelné. Dokud se objekt nedostal blíže než 5m, objektiv (vlastně motor z K-30) stíhá velmi uspokojivě.
b) Clona 4 - Koukatelně použitelné! Opět platí co výše - objekt pohybující se dál než 5m stíhá sledovat velmi dobře a i z těch mizerných fotek je vidět, že některé jsou v koukatelné kvalitě.
Opět pro otrlé povahy možnost stažení testovacích fotek: Balík fotek z Tamrona SP90 - 22,5MB (opět fotky originál s jpeg kompresí 50% kvůli velikosti)

3) Objektiv Pentax FA 50 F1.7 - U tohoto objektivu jsem byl největší problém já sám a to s udržením středu na psu - na hlavě.
a) Clona 1,7 - Použitelné ... pokud udržíte ostření tam kde potřebujete. Viz. fotky - pes se šibalsky rozeběhnul ne přímo na mě, ale vzal to okliknou a než jsem stihnul jej následovat, 3 fotky byly zcela mimo, 4 se trefila do neukončeného zaostřování a teprve další už byly jak se sluší a patří
b) Clona 2,8 - Koukatelně použitelné!
A nakonec ještě jeden balíček testovacích snímků pro náruživé stahovače: balík fotek z FA50 - 18,5MB (opět komprese jpeg 50%)

Resumé...
K-30 zvládá na přijatelné úrovni kontinuální ostření u objektů, jejichž pohybová rychlost je „přiměřená“. Na závody, kde bych to mohl vyzkoušet se hned tak nedostanu a číhat na projíždějící auta s ohledem na nervozitu dnešních řidičů raději nebudu. ;)
SDM motor u 60-250 je pomalý. Teda ne, že by byl pomalý, ale zrovna na tomhle vyhrály objektivy poháněné z těla K-30 a to vážně viditelně.
Osobně zůstanu u jiných triků jak zachytit rychlý pohyb, ale jako rozený optimista bych nebyl smutný z toho, kde dnes AF u Pentaxu je, ale vzhlížel bych s nadějí na příští modely, protože toto mě osobně příjemně překvapilo.

Na závěr nezbytné: Toto je presentace čistě mých subjektivních postřehů, které mohou být nepřesné. Jsem si vědom „úrovně testu“ a jsem si vědom toho s čím jsem pracoval a co jsem fotil a jak jsem to fotil. Predikce autofocusu tu není žádná, ale jeho rychlost je příjemná.

Kdo to přečetl až sem: Díky. :)
Ostatní se nebudou zlobit za obsáhlý text a případné chyby budou brát shovívavě. Díky.

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 31 črc 2012, 22:51

Díky za vynaložené úsilí a vyčerpávající zprávu o tvých zkušenostech s K30.
Hilda

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 01 srp 2012, 06:27

No to mě nakonec (až při psaní toho textu) napadlo též. Vím, mělo mě to napadnout dřív. :)
Třeba ještě někdy prubnu.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 01 srp 2012, 09:14

cport píše:diky za tu praci, co sis s tim dal. Mozna bych mel jen jednu pripominku - aby se predeslo tomu, jak jsi rikal "nestihal jsem psa udrzet na stredovem bodu", mozna by pomohlo pro tyhle pripady pouzit automatickou volbu ostriciho bodu, at si telo tu hlavu mezi osticimi body predava sam
A nema byt taky druh ostrenia robeny prave cez auto volbu? Len tych ostriacich bodov by to chcelo viac. Niečo ako ma nikon, tuším 51.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 01 srp 2012, 09:22

duves >>
"3) Objektiv Pentax FA 50 F1.7 - U tohoto objektivu jsem byl největší problém já sám a to s udržením středu na psu - na hlavě."
Ja ti neviem, K-5 si pekne ostriace body posuva z jedneho na druhy ked das body na auto. Pri LV je to pekne vidiet ako ti putuje stvorcek spolu s objektom... na velmi rychle deje to ale nie je.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 01 srp 2012, 10:37

akykolvek navoleny ostriaci bod neudrží nikto, A čo teprv letovky (vtaky v povetrí). Tak na to som zvedavý. Budem musieť zajst k Dunaju vyskušať čajky pofotiť.
Dvojnohe v minisukni :lol:

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 05 srp 2012, 14:37

No páni, tak som niečo objavil. Kto ma okrem Ivana a mojej maličkosti k-30?
Takže volba tlačítka INFO a vyber "Kontrast AF" je tam ponuka Detekce obličeje, Bod, Volba a napokon Sledovaní. Nema to byť v kombinacii s kontinualnym ostrením?
Ešte som to netestoval.
Naposledy upravil(a) duves dne 06 srp 2012, 04:01, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-30, K-50, K-S2, K-70“