Pentax K-30
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Re: Pentax K-30
V něčem museli nechat odstup, aby my - co investovali do K5 - netloukli hlavou do zdi...
Pavel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Pavle, no voliče na tele, potom material. A nepočítaj cenu pri uvedení na trh (1150€), ale cenu za aku sa da kupit k-5 teraz.
Pavle já bych to tak tragicky neviděl. Pentax správně neuplatnil ta zlepšení, která by K5 diskvalifikovala a cenový rozdíl není tak velký.
Co má K5 navíc?
14 bitů formátu RAW, HDMI výstup, externí mikrofon, hořčíkové tělo, rychlejší závěrku, dvojnásobnou životnost baterií, páčku kontroly hloubky ostrosti u spouště, výrazně menší buffer, o cca 15 více RAW snímků v sérii, výkonější vestavěný blesk, PC socket, senzor dálkového ovládání IR na obou stranách těla, výběr ostřícího bodu na tlačítkem těle, a to velmi důležité - baterygrip.
Zlepšení AF nepovažuji za zásadní, protože ani K30 nemá prediktivní ostření, což by znamenalo jasný posun vůči K5. Slabší buffer může znamenat nižší výkon procesoru PRIME. Ostatně ani Pentax netvrdí, že K30 je náhrada za K5 ale za K-r.
Zlepšení vlastnosí videa je poněkud upozaděno absencí připojení HDMI, což videografy nenadchne.
Možná, že praxe ukáže, další omezení vůči K5 v DR a šumu (mají sice stejný senzor, ale různé procesory).
Hilda
Co má K5 navíc?
14 bitů formátu RAW, HDMI výstup, externí mikrofon, hořčíkové tělo, rychlejší závěrku, dvojnásobnou životnost baterií, páčku kontroly hloubky ostrosti u spouště, výrazně menší buffer, o cca 15 více RAW snímků v sérii, výkonější vestavěný blesk, PC socket, senzor dálkového ovládání IR na obou stranách těla, výběr ostřícího bodu na tlačítkem těle, a to velmi důležité - baterygrip.
Zlepšení AF nepovažuji za zásadní, protože ani K30 nemá prediktivní ostření, což by znamenalo jasný posun vůči K5. Slabší buffer může znamenat nižší výkon procesoru PRIME. Ostatně ani Pentax netvrdí, že K30 je náhrada za K5 ale za K-r.
Zlepšení vlastnosí videa je poněkud upozaděno absencí připojení HDMI, což videografy nenadchne.
Možná, že praxe ukáže, další omezení vůči K5 v DR a šumu (mají sice stejný senzor, ale různé procesory).
Hilda
hilda: To bude nějaká mýlka, co se týče počtu snímků v sérii má o cca 12 RAWů větší buffer K-5. Upřímně řečeno dokud K-5 z nabídky úplně nezmizí, určitě stojí za to si za ní připlatit.
elho-cid: Nevím, ale Pentax udává pro K30 max 8 RAW v sérii Hi, takže K5 má o cca 15 snímků RAW více.
cport: ve fázovém ostření je to fifty-fifty, spíše mírně ve prospěch K5. V ostření na kontrast je sice K30 v průměru o něco rychlejší (jde o desetiny sekundy), ale v přesnosti ostření není žádný významný rozdíl. V některých podmínkách ostří lépe K30 a v jiných K5. Prediktvní, inteligentní nebo jinak nazvané ostření nemá K30 ve specifikaci výrobce.
Pouze cituji výsledky měření.
Hilda
cport: ve fázovém ostření je to fifty-fifty, spíše mírně ve prospěch K5. V ostření na kontrast je sice K30 v průměru o něco rychlejší (jde o desetiny sekundy), ale v přesnosti ostření není žádný významný rozdíl. V některých podmínkách ostří lépe K30 a v jiných K5. Prediktvní, inteligentní nebo jinak nazvané ostření nemá K30 ve specifikaci výrobce.
Pouze cituji výsledky měření.
Hilda
Jak jsem uvedl, pouze jsem citoval ..-"Still no real predictive autofocus"-... pro srovnání K30 a K5.
Tady bych se už nikdy nepouštěl do téma AF.
Hilda
PS: Tak nevím, když jsem kritizoval K5 dostal jsem vynadáno. Když ji obhajuji, je to také špatně. Zjistil jsem, že slova Canon a prediktivní jsou asi dicti prohibiti.
Tady bych se už nikdy nepouštěl do téma AF.
Hilda
PS: Tak nevím, když jsem kritizoval K5 dostal jsem vynadáno. Když ji obhajuji, je to také špatně. Zjistil jsem, že slova Canon a prediktivní jsou asi dicti prohibiti.
Asi som jeden z tých čo sú presvedčení o nefunkčnosti "inteligentného" prediktívneho ostrenia u Px. AF-C neznamená nič iné, len že AF je stále aktívny a dovolí spraviť záber aj keď nie je zelený šesťuholník. Aby sme boli v obraze, bavíme sa stále o objekte približujúcom, vzďaľujúcom, nie z ľava-z prava. Jedinou možnosťou, ako čo s najmenším odpadom fotiť prediktívne je nastaviť si pod USER korekciu AF do napr. +10 a u K5 je možnosť aj USER2 tam by som dal -10 a pokiaľ by som fotil "inteligentne", tak nastavím AF-C, snímanie do Continuous a podľa potreby USER1, alebo USER2...
Edit: netvrdím, že prediktívne ostrenie Px nemá, tvrdím, iba to, že ho tam nebadať.
Edit: netvrdím, že prediktívne ostrenie Px nemá, tvrdím, iba to, že ho tam nebadať.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
prepac, ale pises blbosti. V menu si mozes nastavit dve mosnosti, a to ci chces aby si mal plne FPS alebo ci ma fotit len ked je zaostrene. S tym AF uz dajte pokoj. Funguje ako funguje, ak naozaj chcete vediet, ci iba zaostruje podla aktualnej pozicie, alebo si pohyb objektu dopocita, tak sa opytajtepriamo pentaxu. Myslim si, ze japoncici su jedini, kto Vam moze skutocne a spravne odpovedat.yoli píše:AF-C neznamená nič iné, len že AF je stále aktívny a dovolí spraviť záber aj keď nie je zelený šesťuholník.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Ja viem, tu sa slovičkári ...yoli píše:
AF-C neznamená nič iné, len že AF je stále aktívny a dovolí spraviť záber aj keď nie je zelený šesťuholník....
tým som chcel napísať, iba jediné, že na AF-C sa AF nekusne, ale ide ďalej, je mu jedno či je spúšť v druhej polohe, alebo nie. Ja sa neodvolávam na žiadne testy, recenzie, ani fotky, ktoré mohli byť fotené, kľudne s korekciou AF, píšem ako to vidím ja a nielen ja, táto debata sa periodicky opakuje a stále je skupinka ortodoxných, skupinka canikonov a potom objektívne kritických pentaxákov, to je všetko čo by som dodal.
AF-C neznamená nič iné, len že AF je stále aktívny a dovolí spraviť záber aj keď nie je zelený šesťuholník....
tým som chcel napísať, iba jediné, že na AF-C sa AF nekusne, ale ide ďalej, je mu jedno či je spúšť v druhej polohe, alebo nie. Ja sa neodvolávam na žiadne testy, recenzie, ani fotky, ktoré mohli byť fotené, kľudne s korekciou AF, píšem ako to vidím ja a nielen ja, táto debata sa periodicky opakuje a stále je skupinka ortodoxných, skupinka canikonov a potom objektívne kritických pentaxákov, to je všetko čo by som dodal.
cport:
cituji úplný test K30 zveřejněný PENTAXFORUMS (konkrétně stránku CONCLUSION, odstavec Cons.
Doufám, že nejsou zaujatí proti Pentaxu a nepíšou plky.
http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... nclus.html
Netušil jsem, že když budu chtít potěšit Pavla a ukázat mu přednosti K5, vyvolám zase tyhle nesmyslné tahanice o ničem.
Hilda
cituji úplný test K30 zveřejněný PENTAXFORUMS (konkrétně stránku CONCLUSION, odstavec Cons.
Doufám, že nejsou zaujatí proti Pentaxu a nepíšou plky.
http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... nclus.html
Netušil jsem, že když budu chtít potěšit Pavla a ukázat mu přednosti K5, vyvolám zase tyhle nesmyslné tahanice o ničem.
Hilda
cport> Elho tady dával výsledky AFS.
AFC zkrátka není to co Servo u Canonu, připustme si to. Ale pokud to Ricoh myslí vážně, tak do roku, roku a půl ho máme v krvi, tedy v těle, taky. (;
AFC zkrátka není to co Servo u Canonu, připustme si to. Ale pokud to Ricoh myslí vážně, tak do roku, roku a půl ho máme v krvi, tedy v těle, taky. (;
Cport> Ono to není o spolehlivosti, ale o tom ostřícím algoritmu. Pentaxí AF-C přeostří v momentě, kdy je objekt mimo HO a pokud v tom momentě uděláš fotku, bude neostrá díky zpožděním a sklopení zrcátka, které na čas odstaví AF senzory. Serva a další ostatní typy prediktivního AF se ho snaží držet ve středu HO na základě předchozích měření. i když je sklopené zrcátko a AF senzory jsou bez podkladů. Proto se problém Pentaxu stupňuje focením v sérii.
Taurusek píše:cport> Elho tady dával výsledky AFS.
Já bych to zakončil tímto citátem od Tauruska, protože se dívá pozitivně na svět Pentaxu.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Hildo, už jsem ti to tu psal, že test dělali s 77mm f/1.8, což je NAPROSTO NEVHODNÉ sklo na jakýkoliv kontinuální AF. S tak světelným sklem si skoro neporadí ani nejvyšší modely od CaNikonu. Obzvláště když používá objektiv náhon z těla. Tak nevím, proč to tady pořád cituješ a děláš tu samou chybu dokola. Směrodatná bude informace o AF, až někdo zveřejní zkušenost s DA* objektivy.
K tomuto tematu tady zminin jen jedno. U K20D je velky rozdil pri foceni konkretne cyklisty, ktery se priblizuje v podstate konstatni rychlosti k vam, mezi AF-S a AF-C. Vysledky s AF-C u K20 jsou jeste uchazejici (hlavne pokud ten objekt neni prilis blizko), zatimco s AF-S je to v podstate vse na vyhozeni...
Z toho usuzuji, ze nejake predikce tam byt musi ... Jak u AF-S tak AF-C to fotim tak, ze pri pipnuti zaostreni ihned exponuji...
btw bavim se tady o foceni na plnou diru (clona 2,8 u telete), tzn HO je velmi mala ... Pokud bych zaclonil tak to bude samozrejme uspesnejsi ... Na druhou stranu je fakt ze s AF u D700 se to rovnat neda ...
Z toho usuzuji, ze nejake predikce tam byt musi ... Jak u AF-S tak AF-C to fotim tak, ze pri pipnuti zaostreni ihned exponuji...
btw bavim se tady o foceni na plnou diru (clona 2,8 u telete), tzn HO je velmi mala ... Pokud bych zaclonil tak to bude samozrejme uspesnejsi ... Na druhou stranu je fakt ze s AF u D700 se to rovnat neda ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8