Vyber skel k Pentaxu K-30
Moderátor: Moderátoři
Re: Vyber skel k Pentaxu K-30
APS-C zrcadlovka ma mensi chip proto to nezbytne vynasobeni crop faktorem pro ziskani ekvivalentu kinofilmu
K50 + 18-135 WR + 70-300 Tamron, SMC 15/4, SMC 50/1.4, Dakine Photo Bag 15l, Sherpa 250R
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Hledej "Ekvivalentní ohnisková vzdálenost" a pochopíš to hned.
https://www.google.cz/search?q=Ekvivale ... 3%A1lenost
https://www.google.cz/search?q=Ekvivale ... 3%A1lenost
Co myslíš pojmem doostřovat? AF? Jako autofocus, automatické zaostření?JohanCZE píše: Mám obavu, aby nekteré objektivy doostřovaly
Ever-patient PENTAX 
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Přepočítávání je jednoduchý. Když máš například zoom 18-55mm a ty budeš fotit na ohniskovou vzdálenost 55mm tak se to vždy násobí hodnotou 1.5 tedy 55x1.5=82,5mm
Těch 82.5mm je hodnota odpovídající kinofilmu 35mm neboli FF (Full Frame)
APS-C má menší senzor než kinofilm nebo FF digitál, proto to přepočítávání
Přepočet je důležitej pak na čas při focení. Tady je to čas 1/80s co se dá udržet bez zapnutý stabilizace SR (Shake Reduction)
Těch 82.5mm je hodnota odpovídající kinofilmu 35mm neboli FF (Full Frame)
APS-C má menší senzor než kinofilm nebo FF digitál, proto to přepočítávání

Přepočet je důležitej pak na čas při focení. Tady je to čas 1/80s co se dá udržet bez zapnutý stabilizace SR (Shake Reduction)
-
- Významný člen
Nie je pravda vždy je udržatelný čas tvojho ohniska 55mm-1/50 lebo keby sa prepočítavalo tak na stredoformáte by si mal podľa tvojho udržať 1/80 na 115mm v prepočte čo je už málo.StanleyB píše: Přepočet je důležitej pak na čas při focení. Tady je to čas 1/80s co se dá udržet bez zapnutý stabilizace SR (Shake Reduction)
Kinofilm je norma podla ktorej sa prepočítavajú uhli záberu: 50mm FF- 35mm ASP-C...
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Ještě k přepočítávání, jenom ujasnění, které nováčkovi nemusí být uplně zřejmé (aspoň mně před léty nebylo). Ohnisková vzdálenost (určuje úhel záběru) se na objektivech značí stále stejně (jako dřív), pokud bys fotil jakýmkoliv objektivem na délce 55mm, bude úhel záběru stejný jako na nejdelší straně tvého seťáku. Tzn. pokud nefotils na kinofilm a budeš nový objektiv porovnávat se seťákem, tak ani přepočítávat nemusíš.
No nevím jestli jsem to ještě víc nezamotal.
Zkrátka si je potřeba uvědomit, že i tvůj seťák se na foťáku s tímto snímačem nechová jako objektiv 18-55, ale jako 27-82,5. Stejně se bude chovat jakýkoliv jiný objektiv. Ale skutečně, pokud nemáš zkušenosti s kinofilmem, tak přepočítávat ani nemusíš, pravděpodobně ti to nic moc neřekne.
No nevím jestli jsem to ještě víc nezamotal.
Zkrátka si je potřeba uvědomit, že i tvůj seťák se na foťáku s tímto snímačem nechová jako objektiv 18-55, ale jako 27-82,5. Stejně se bude chovat jakýkoliv jiný objektiv. Ale skutečně, pokud nemáš zkušenosti s kinofilmem, tak přepočítávat ani nemusíš, pravděpodobně ti to nic moc neřekne.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.
Aha, takže pokud budu fotit na ohniskovou vzdálenost 500mm stačí mi čas 1/500s podle tebe místo oněh přepočítaných 1/750s. Tak to jsem si zbytečně kupoval naučné knihy za stovky korun a koukal zbytečně na výuková a poučná DVDpalo2811 píše:Nie je pravda vždy je udržatelný čas tvojho ohniska 55mm-1/50 lebo keby sa prepočítavalo tak na stredoformáte by si mal podľa tvojho udržať 1/80 na 115mm v prepočte čo je už málo.StanleyB píše: Přepočet je důležitej pak na čas při focení. Tady je to čas 1/80s co se dá udržet bez zapnutý stabilizace SR (Shake Reduction)
Kinofilm je norma podla ktorej sa prepočítavajú uhli záberu: 50mm FF- 35mm ASP-C...

No, nechci se tu dohadovat. A nevim proč sem pleteš středoformát, to tu můžeš rovnou napsat o Phase One co má snímač jak okno z kostela a přepočítavat

-
- Významný člen
Tak teda ako to že chlapci s olimpusmi na 40mm hravo fotia 1/ 40 a nie až 1/80 lebo tam je crop 1:2?
Ohnisko sa ti fizicky nemení použitým čipom. Crop je len výsek z FF ktorý mení uhol .
Ohnisko sa ti fizicky nemení použitým čipom. Crop je len výsek z FF ktorý mení uhol .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
přečet, ale říct, že tuším "wo co go" - tak to ani omylem
Ale odpovím si asi sám, a možná i sprvně: pro pentax k-30 jsou vhodné objektivy značené takto: FA, FA-J, D-FA i DA.
Takže skla od roku přibl. 1991-3 a dál.
Prosím o případnou opravu.
Děkuji a přepočítání se nekoná

Ale odpovím si asi sám, a možná i sprvně: pro pentax k-30 jsou vhodné objektivy značené takto: FA, FA-J, D-FA i DA.
Prosím o případnou opravu.
Děkuji a přepočítání se nekoná

tak jen jestli jsem to pochopil. Jelikož K-30 není full-frame a já si na něj koupím sklo 28-70, vlastě tím získám 42-105 - tudíž potřebuji spíš sklo 17-70 ( a to jsem cenově trošku jinde), ale nedá se svítit 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Do 10K seženeš novou Sigmu 17-50/f2,8
http://www.megafoto.cz/sigma-17-50-2-8- ... entax.html
http://www.inter-store.cz/produkt/SIGMA ... 65410.html
nebo si trochu připplať za Sigmu 17-70/F2,8-4
http://www.oehling.cz/sigma-af-17-70mm- ... pro-pentax
Jedná se o starší verze, který se vyprodávaj a Sigma je nahrazuje novýma modelama. Proto nižší cena. Dál můžeš kouknout po něčem jetym na paladixu. Kde si zjišťoval jaký ti vyhovujou ohniska?
http://www.megafoto.cz/sigma-17-50-2-8- ... entax.html
http://www.inter-store.cz/produkt/SIGMA ... 65410.html
nebo si trochu připplať za Sigmu 17-70/F2,8-4
http://www.oehling.cz/sigma-af-17-70mm- ... pro-pentax
Jedná se o starší verze, který se vyprodávaj a Sigma je nahrazuje novýma modelama. Proto nižší cena. Dál můžeš kouknout po něčem jetym na paladixu. Kde si zjišťoval jaký ti vyhovujou ohniska?
Ever-patient PENTAX 
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
S k30 můžeš fotit všemi objektivy co mají pentaxí bajonet (K bajonet) a přez redukci i s M42 závitem.JohanCZE píše:...pro pentax k-30 jsou vhodné objektivy značené takto: FA, FA-J, D-FA i DA.
To znamená, že tvůj foťák zvládne i stará plně manualní skla.
Zkratky které jsi vypsal jsou značení pentaxu. Ostatní výrobci skel mají značení jiné.
Já mám 18-55 a 50-200. Oba za hubičku a pokryjí mi 99% toho co potřebuji.JohanCZE píše: Jaký objektiv je vhodný na K-30 pro lepší rozsah, než má 18-55.Johan
Nesnaž se celý rozsah pokrýt jedním sklem.
Obecně totiž platí, že skla s menším rozsahem ohniskové vzdálenosti dávají lepší obraz. Nejlíp na tom bývají skla s pevnou ohniskovou vzdáleností.
Koupil sis zrcadlovku, tak se smiř s tím, že budeš měnit objektivy dle potřeby.
Jestli ti zbyly peníze, koupil bych si stativ a externí blesk a pak nějaký objektiv kterým pokreješ delší ohnisko.
Jo a taky nějakou knížku se základama o focení, abys pochopil co má vliv na co a proč. Máš super stroj a byla by škoda nevyužívat naplno jeho potenciál.

Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
matak 77: na tu 17-70 jetou jsem koukal na ebay v německu, kousek za hranicema, tam bych si dojel.
k tomu co mi vyhovuje za ohniska:
Měl jsem na dovolenou půjčenou sony alfu a zjistil jsem, že můj nejčastější rozsah byl přibližně 37-75. V 70% si fotím venku lidi v pohybu, zbytek pohyb uvnitř při dostatečném osvětlení.
- proto jsem vycházel., že by 28-70 f,28 bylo uplně super, ale pokud je přepočet 1,5x pravdivý, tak mám strach, že bych byl moc daleko na základních 28.
Nebo jak to teda je s tím přepočtem??
twin - zatím o focení sportu neuvažuji, tudíž něco kolem 200 mne nebere. opravdu mne zajímá max 135.
osobně si myslím, že nějaké sklo 18-250 bude mít hrozné skreslení, tudíž po něm ani netoužím.
.. kniha na cestě
Díky za info
k tomu co mi vyhovuje za ohniska:
Měl jsem na dovolenou půjčenou sony alfu a zjistil jsem, že můj nejčastější rozsah byl přibližně 37-75. V 70% si fotím venku lidi v pohybu, zbytek pohyb uvnitř při dostatečném osvětlení.
- proto jsem vycházel., že by 28-70 f,28 bylo uplně super, ale pokud je přepočet 1,5x pravdivý, tak mám strach, že bych byl moc daleko na základních 28.
Nebo jak to teda je s tím přepočtem??
twin - zatím o focení sportu neuvažuji, tudíž něco kolem 200 mne nebere. opravdu mne zajímá max 135.
osobně si myslím, že nějaké sklo 18-250 bude mít hrozné skreslení, tudíž po něm ani netoužím.
.. kniha na cestě

Díky za info
Přepočet je dán crop faktorem 1.5x takže objektiv 28-70 je v přepočtu na APS-C ohnisko 42-105
Ted sám posud zda ti to bude vyhovovat
Jinak ten přepočet se týká pouze snímačů menších než je Full Frame. U FF když je objektiv 28-70, tak je to skutečně takový rozsah. Jen pak u menších snímaču v tomto případě APS-C je crop faktor právě 1.5x.
Pentax se násobí 1.5x jiný značky to maji např. 1.6x
Ted sám posud zda ti to bude vyhovovat
Jinak ten přepočet se týká pouze snímačů menších než je Full Frame. U FF když je objektiv 28-70, tak je to skutečně takový rozsah. Jen pak u menších snímaču v tomto případě APS-C je crop faktor právě 1.5x.
Pentax se násobí 1.5x jiný značky to maji např. 1.6x
Jestli se nepletu, tak je to foťák se stejnou velikostí snímače. Jestli ti vyhovoval rozsah 37-75 na alfě, bude to na k30 to samé.JohanCZE píše: k tomu co mi vyhovuje za ohniska:
Měl jsem na dovolenou půjčenou sony alfu a zjistil jsem, že můj nejčastější rozsah byl přibližně 37-75.
širší objektiv se skvěle hodí do místností, kde nemůžeš poodstoupit. Z toho důvodu mám v plánu koupit Sigmu 17-70mm f/2.8-4 DC MACROJohanCZE píše:V 70% si fotím venku lidi v pohybu, zbytek pohyb uvnitř při dostatečném osvětlení.
- proto jsem vycházel., že by 28-70 f,28 bylo uplně super
Já ho používám třeba když chci fotit xichty a nechci bejt moc vlezlej.JohanCZE píše:twin - zatím o focení sportu neuvažuji, tudíž něco kolem 200 mne nebere
Nehledej v tom nic složitého. Jde o to že obraz který objektiv zobrazí je furt stejný ať ho nasadíš na fullframe, nebo na aps-c, ale ten menší snímač pochopitelně zabere menší část. Proto se zdá, že je obraz jako by přiblíženy. Tady je k tomu hezký obrázek: http://www.fotofocus.cz/cz_digitalni-sn ... .,297.htmlJohanCZE píše:Nebo jak to teda je s tím přepočtem??
Ten kruhový obraz je to co ti promítne objektiv na zadní stěnu foťáku. Na té je nějak veliký snímač. Jaký obraz z toho pokreje zobrazují jednotlivé rámečky.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Pentax Optio w90
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
JohanCZE: jestli se nepletu, tak Sony Alfa má taky crop 1,5x. Teď ještě jestli jsi ty údaje přečetl z objektivu, nebo je to už přepočtený ekvivalent na FF, je v tom binec viĎ
Nicméně ikdyby to byl už přepočtený ekvivalent, tak 37/1,5=24,67, takže taková 24-70/f2,8 by byla pro teď ideální. Počítám ale, že časem začneš k lidem chodit blíž, takže by ti ten objektiv stejně asi přestal stačit.

Ever-patient PENTAX 
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS