Uprava autofocusu-adjust autofocus
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uprava autofocusu-adjust autofocus
Nuž vela otazok!
Ja som s tym pracoval, ked som riešil rovinu ostrenia na k-x po IR konverzii.
Ja som s tym pracoval, ked som riešil rovinu ostrenia na k-x po IR konverzii.
Takze podarilo sa mi to najst.
Cize strucny navod pre tych co nevedia, ja som navod nikde nenasiel. Sputit pk tether na pc, a zapnut tam debug mode. Vytiahnut kabel, a mate v menu vo fotaku pod C nove menu, kde si viete menit aj autofocus, posuvat ho (aj o -20 aj viac by mozno islo).
Otazka je, ak by som neako blbo dosahal, da sa to neako vratit jednoducho do tovarenskych nastaveni?\
A podstatna otazka, ci mi ta zmena v debug mode, nerozhadze ostatne objektivy, ktore ostria dobre(maju hlbku ostrosti na spravnom mieste)
Cize strucny navod pre tych co nevedia, ja som navod nikde nenasiel. Sputit pk tether na pc, a zapnut tam debug mode. Vytiahnut kabel, a mate v menu vo fotaku pod C nove menu, kde si viete menit aj autofocus, posuvat ho (aj o -20 aj viac by mozno islo).
Otazka je, ak by som neako blbo dosahal, da sa to neako vratit jednoducho do tovarenskych nastaveni?\
A podstatna otazka, ci mi ta zmena v debug mode, nerozhadze ostatne objektivy, ktore ostria dobre(maju hlbku ostrosti na spravnom mieste)
pentax k-30, 35/2,4
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Treba vyskušať, či si to pamätá len pre jedno sklo, alebo pre všetky.
ked urobis korekciu AF v PK Tether,napr. +20, nastavi sa ta korekcia pre vsetky objektivy ktore das na fotak.
Tak to aspon bolo este na K10D.
Tak to aspon bolo este na K10D.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ved hej, ale k-30 ma elektroniku, aby si to pametala pre každe sklo zvlašť. Treba vyskušať. Je to dosť pracne, ale inak sa nedá.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No ešte pred tou aplikaciu bola ina možnosť na starych telach odomknuť servisne menu a viem, že vystrihali niečo ine nastavovať.sharkyyy píše:Takze podarilo sa mi to najst.
http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f ... bug#p59208
Korekci jsem řešil u K-r, ale tak mě už dříve napadlo, neprodlužuje se korekcemi "trochu" doba zaostření???
Jestli to není přidaná operace, kterou musí vyhodnotit a na kterou AF musí nějak reagovat. Je nějaký seriózní test?
Děkuji.
Jestli to není přidaná operace, kterou musí vyhodnotit a na kterou AF musí nějak reagovat. Je nějaký seriózní test?
Děkuji.
Odpoved, ci v debug mode sa korekcia nastavuje globalne alebo iba pre dany objektivb je tu:
http://www.pentaxforums.com/forums/gene ... lobal.html
Aspon ak to je pravda.
Ja to dnes otestujem este.
Ale pre dlzhky ohnisk to neviem nastavovat, cize asi o tri mesiace servis tamron.
Ide o to, potrebujem inu korekciu na siroke ohnisko a inu na dlhe. Rozdiel je az 10 dielov.
V servise chcu odo mna aj telo. Zaujimalo by ma ci aj tam nieco nastavuju, alebo iba v elektronike objektivu? Ale asi len objektiv, nemozu predsta rozhodit telo na ine objektivy....
Napadlo ma este, ze ten debug mode(co mi odomkne novu listu nastaveni v pentaxe k30) si ho necham bezat stale, nech nemusim pripajat stale k pc na spustenie debug modu.
Moze takto stale beziaci debug mode ovplynovat fotak, ci uz baterku alebo nieco ine...? Lebo to len odomyka novu listu nastaveni viac menej...
http://www.pentaxforums.com/forums/gene ... lobal.html
Aspon ak to je pravda.
Ja to dnes otestujem este.
Ale pre dlzhky ohnisk to neviem nastavovat, cize asi o tri mesiace servis tamron.
Ide o to, potrebujem inu korekciu na siroke ohnisko a inu na dlhe. Rozdiel je az 10 dielov.
V servise chcu odo mna aj telo. Zaujimalo by ma ci aj tam nieco nastavuju, alebo iba v elektronike objektivu? Ale asi len objektiv, nemozu predsta rozhodit telo na ine objektivy....
Napadlo ma este, ze ten debug mode(co mi odomkne novu listu nastaveni v pentaxe k30) si ho necham bezat stale, nech nemusim pripajat stale k pc na spustenie debug modu.
Moze takto stale beziaci debug mode ovplynovat fotak, ci uz baterku alebo nieco ine...? Lebo to len odomyka novu listu nastaveni viac menej...
pentax k-30, 35/2,4
Ok, odskusane.
Zaver, ak vam nestaci rozsah v menu, viete si otvorit dalsiu listu nastavovani cez debug mode a aj tam korigovat autofocus +-120 (10 dielikov v debug mode sa rovna 1 dieliku v menu).
Nastavenie v debugmode je fixne pre vsetky objektivy. Nastavovanie cez klasicke menu- tam si viete osobitne pre kazdy objektiv.
Debug mode mam uz trvalo spusteny vo fotaku. Ci to neako negativne vplyva, nemyslim si.
Akurat vam stale svieti na displayi cerveny napis DEBUG MODE.
Zaver, ak vam nestaci rozsah v menu, viete si otvorit dalsiu listu nastavovani cez debug mode a aj tam korigovat autofocus +-120 (10 dielikov v debug mode sa rovna 1 dieliku v menu).
Nastavenie v debugmode je fixne pre vsetky objektivy. Nastavovanie cez klasicke menu- tam si viete osobitne pre kazdy objektiv.
Debug mode mam uz trvalo spusteny vo fotaku. Ci to neako negativne vplyva, nemyslim si.
pentax k-30, 35/2,4
Vlastne si si nijak nepomohol, objektív ti stále bude ostriť bud na jednom konci presne a na druhom mimo, alebo to vyvážiš tak že ostrosť nebude poriadna ani na jednom konci - tedu bude treba viac cloniť. Ja by som toto vôbec neriešil a s objektívom utekal na reklamáciu
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
K tomuto: "10 dielikov v debug mode sa rovna 1 dieliku v menu", mam otazku. Na to si prišiel testami?sharkyyy píše:Ok, odskusane.
Zapnuty debug menu: akurat si treba dať pozor aby tam človek omylom niečo nepomenil.
Testami. Nastavil som minus sto v debug mode, tam som dal plus desat a bolo to prrsne ako prrdtym. Skusal som to na dvoch objektivoch. Akurat sranda bola, potom som dal v debug mode naspat na nulu a v korekcii mi to posunulo o plus 10.
Nakoniec som to nastavil na minis styri a ostri to ako tak. Na strefnaych ohnoskach pomerne presne. Ked vyskovene budem fotit z dialky, tak si to skorigujem, rovnako ked portrety z blizka, tak si skorigujem.
Tym debug modom som si zvacsil rozsah korekcie.
Nakoniec som to nastavil na minis styri a ostri to ako tak. Na strefnaych ohnoskach pomerne presne. Ked vyskovene budem fotit z dialky, tak si to skorigujem, rovnako ked portrety z blizka, tak si skorigujem.
Tym debug modom som si zvacsil rozsah korekcie.
pentax k-30, 35/2,4
to tvoje riešenie mi príde ako mať defekt na aute a miesto toho aby si ho šiel dať zalepiť, ho každý druhý den dofukuješ....
... microadjustment budeš meniť podla toho čo pôjdeš fotiť, ja mám z toho stále pociť že jednak to sklo je vadné a za druhé netreba čakať na nejaký zázrak že sa to zlepší, tretí krát ti to píšem že ho máš zaniesť na reklamáciu !!! Či počkáš až padne záruka ?
Nehovoriac že sa zbytočné mrvíš v tele ktorému nič nie je a rozhadzuješ si tým iné sklá, aj ked máš možno len dve - celé tvoje riešenie mi príde postavené na hlavu.
... microadjustment budeš meniť podla toho čo pôjdeš fotiť, ja mám z toho stále pociť že jednak to sklo je vadné a za druhé netreba čakať na nejaký zázrak že sa to zlepší, tretí krát ti to píšem že ho máš zaniesť na reklamáciu !!! Či počkáš až padne záruka ?
Nehovoriac že sa zbytočné mrvíš v tele ktorému nič nie je a rozhadzuješ si tým iné sklá, aj ked máš možno len dve - celé tvoje riešenie mi príde postavené na hlavu.
Pentax K-30, Metz 48
Na zaciatku som pisal, ze az po troch mesiacoch ho mozem zaniest, pretoze cestujem pracovne do Latinskej Ameriky. Radsej budem si to takto nastavovat ako nemat ziadny fotak.
Telo si niako nemrvim, to ze si posuniem micro adjust?
Nic nie je na tom zlozite, vsetko mam posunute o 10 cisel dozadu, to je vsetko. Mam iba dve objektivy, cize uplne v pohode.
To ze to ostri inak na rozynch ohniskach, aj ked to ide linearne podla krivky je uz druha vec.
Samozrejme to poslem do servisu.
Keby som mal taku moznost ihned, tak neriesim to po nociach a neparem sa s neakym pk tethering.
Telo si niako nemrvim, to ze si posuniem micro adjust?
Nic nie je na tom zlozite, vsetko mam posunute o 10 cisel dozadu, to je vsetko. Mam iba dve objektivy, cize uplne v pohode.
To ze to ostri inak na rozynch ohniskach, aj ked to ide linearne podla krivky je uz druha vec.
Samozrejme to poslem do servisu.
Keby som mal taku moznost ihned, tak neriesim to po nociach a neparem sa s neakym pk tethering.
pentax k-30, 35/2,4