ja som sa tiez rozhodoval kedysi pre zakladny zoom, sigma aj pentax maju svoje pre aj proti. dal som prednost lacnejsej sigme.
pre moj styl fotenia mi vyhovuju pevne skla, tj. zoomy som popredal a zameriavam sa na pevne skla. aktualne to bude u mna vyzerat na DA15/4, FA31/1,8 a FA77/1,8.
zoomy si nechavam iba Sigmu 10-20 a DA*50-135/2,8 ktore su pre mna zatial nenahraditelne.
ps: dnes som predal K5IIs ktoru som mal iba od maja 2013, nie zeby jej nieco bolo, je to vyborny fotak, ale mam K-3 a jedno telo mi staci.
Vyber skel k Pentaxu K-30
Moderátor: Moderátoři
Re: Vyber skel k Pentaxu K-30
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ahoj, chtěl bych poradit s výběrem pevného portrétního objektivu. Mám v ohniscích kolem 50mm Pentax K 55mm f1,8 a M 50mm f1,7. Oba mám moc rád ale 55 u mě zatím vede, je to velmi povedený objektiv. Řeším jestli si nepořídit něco světelného mezi 70-85mm v cenově přijatelné úrovni. Tedy Samyang 85mm f1,4, Takumar 85mm, případně nějaký jiný podobný objektiv. Protože poměrně cestuji hraje u mě roli velikost a váha, dále v ideálním případě použitelnost na kinofilmu.
A ještě jeden pevný objektiv v ohnisku kolem 18mm si chci pořídit. Potřebuju objektiv jednak na krajinu ale hlavně na focení do podzemí. V tomhle ohnisku Pentax nic utěsněného nedělá, tak bych šel do 15mm limited. Jen v případě nové verze budu muset víc clonit aby mě dělal krásnou hvězdičku. Nebráním se i jiným návrhům ať už manuálním nebo AF objektivům...
A ještě jeden pevný objektiv v ohnisku kolem 18mm si chci pořídit. Potřebuju objektiv jednak na krajinu ale hlavně na focení do podzemí. V tomhle ohnisku Pentax nic utěsněného nedělá, tak bych šel do 15mm limited. Jen v případě nové verze budu muset víc clonit aby mě dělal krásnou hvězdičku. Nebráním se i jiným návrhům ať už manuálním nebo AF objektivům...
Právě že u portrétního objektivu mám strop 6-8 tis max. Proto bych byl schopný oželet AF a pořídit nějaký starší světelný objektiv, například toho Samyanga, Takumara... Ale jestli je po optické stránce Pentax o tolik lepší, nezbude než na něj došetřit
A s tou 15mm je to teda nemilé. Jde mi hodně o to, aby světlo z čelovky dělalo krásnou hvězdičku. Na druhou stranu ta nová 15mm bude líp uzpůsobená na práci s protisvětlem...
A s tou 15mm je to teda nemilé. Jde mi hodně o to, aby světlo z čelovky dělalo krásnou hvězdičku. Na druhou stranu ta nová 15mm bude líp uzpůsobená na práci s protisvětlem...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Napsal bych prodejcům jestli se jim někde nějaká SMC DA 15mm f/4 ED AL Limited neválí, popřípadě jestli není skladem na centrále, přeci jenom se ten Pentax prodává míň než C/N, ale vyjde tě cca na 18k nová.
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
S manuálním ostřením nemám problém, moje nejoblíbenější sklo je manuální. Ale po projítí pár recenzí a srovnání fotek, budu asi muset došetřit na starší pentax 77mm limited . Jestli chci používat portrétní objektiv i na kinofilmu není moc jiná volba. Je to objektiv co má duši z z fotek z toho objektivu srdce zaplesá.
Ještě k hvězdě u nové 15mm. Je o něco méně výrazná a to by pro mě mohl být do podzemí i trochu klad. Navíc plná cena za starou je na mě trochu moc. Tak že nezbývá než pořízení objektivů ještě trochu odsunout...
Ještě k hvězdě u nové 15mm. Je o něco méně výrazná a to by pro mě mohl být do podzemí i trochu klad. Navíc plná cena za starou je na mě trochu moc. Tak že nezbývá než pořízení objektivů ještě trochu odsunout...