Pár nováčkovských dotazů ohledně k30
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pár nováčkovských dotazů ohledně k30
Nevím jak K30, ale K-m i teď K-5II má předsklopení jen na 2s samospoušť na 12s samospoušti předsklopení není.
"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
Pokud tedy použiji dálkovou spoušť a nastavím odloženou uzávěrku na 2 sekundy, tak to předklopí zrcádko hned po stisknutí dálkové spouště a po 2 sekundách začne zvolená expozice?
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Predsklopeni funguje u nastaveni samospouste na 2s. Stisknes spoust, sklopi se zrcatko a za 2s se exponuje snimek.
Obdobne funguje i spousteni pres dalkove ovladani s 3s prodlevou (stisknes dalkove ovladani, sklop se zrcatko a po 3 sekundach dojde k exponovani).
U 12s samospouste k predsklopeni nedochazi a po stisku spouste dojde ke sklopeni a exponovani az po 12s, to same pri pouziti dalkove spouste bez prodlevy.
K-5 II (nevim zda i K-5) ma i funkci predsklopeni zrcatka, ktera funguje tak, ze po prvnim stlaceni spouste dojde ke sklopeni zrcatka a po druhem k exponovani (exponovani lze vyvolat i pres dalkove ovladani pri zvolenem rezimu). Casovy limit, kdy je zrcatko predsklopeno je 1 minuta.
Obdobne funguje i spousteni pres dalkove ovladani s 3s prodlevou (stisknes dalkove ovladani, sklop se zrcatko a po 3 sekundach dojde k exponovani).
U 12s samospouste k predsklopeni nedochazi a po stisku spouste dojde ke sklopeni a exponovani az po 12s, to same pri pouziti dalkove spouste bez prodlevy.
K-5 II (nevim zda i K-5) ma i funkci predsklopeni zrcatka, ktera funguje tak, ze po prvnim stlaceni spouste dojde ke sklopeni zrcatka a po druhem k exponovani (exponovani lze vyvolat i pres dalkove ovladani pri zvolenem rezimu). Casovy limit, kdy je zrcatko predsklopeno je 1 minuta.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
jj díky za podrobné rozepsání, ale jde nastavit odloženou spoušť
( 2s a že by pak v této prodlevě došlo k předsklopení ) od stisku
dálkové spouště nebo je automaticky nastaveno na okamžitý začátek
snímání po stisku dálkového ovladače?
To je totiš docela pitomý to by asi byla možná podstatná věc pro výběr těla.
( 2s a že by pak v této prodlevě došlo k předsklopení ) od stisku
dálkové spouště nebo je automaticky nastaveno na okamžitý začátek
snímání po stisku dálkového ovladače?
To je totiš docela pitomý to by asi byla možná podstatná věc pro výběr těla.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi nerozumim tomu, cemu nerozumis ty nebo na co se konkretne ptas?
Nebo co od teto funkce ocekavas?
- Pokud mas nastavenou samospoust s prodlevou 2s, tak se fotoparat chova nasledovne:
Stisknes spoust a v tu chvili se sklopi zrcatko (v hledacku neni nic videt), po 2s dojde k exponovnai snimku dle nastavene expozice.
- Pokud mas nastavene dalkove ovladani s 3 vterinovou prodlevu:
Po stisku spouste na dalkovem ovladani dojde ke sklopeni srcatka a po 3 sekundach fotoaparat exponuje snimek.
K predsklopeni tedy dojde ihned po stisku spouste a je to logicke, jinak by funkce predsklopeni zrcatka a tim omezeni otresu nemela vyznam, zvlaste pokud je zde prodleva pouze 2 (pripadne 3) vteriny.
Napr. K-5 II ma jeste funkci MUP, kdy v tomto rezimu po prvnim stisku spouste dojde ke sklopeni zrcatka a po dalsim k exponovani.

- Pokud mas nastavenou samospoust s prodlevou 2s, tak se fotoparat chova nasledovne:
Stisknes spoust a v tu chvili se sklopi zrcatko (v hledacku neni nic videt), po 2s dojde k exponovnai snimku dle nastavene expozice.
- Pokud mas nastavene dalkove ovladani s 3 vterinovou prodlevu:
Po stisku spouste na dalkovem ovladani dojde ke sklopeni srcatka a po 3 sekundach fotoaparat exponuje snimek.
K predsklopeni tedy dojde ihned po stisku spouste a je to logicke, jinak by funkce predsklopeni zrcatka a tim omezeni otresu nemela vyznam, zvlaste pokud je zde prodleva pouze 2 (pripadne 3) vteriny.
Napr. K-5 II ma jeste funkci MUP, kdy v tomto rezimu po prvnim stisku spouste dojde ke sklopeni zrcatka a po dalsim k exponovani.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
teď už chápu a tohle jsem potřeboval polopaticky super- Pokud mas nastavene dalkove ovladani s 3 vterinovou prodlevu:
Po stisku spouste na dalkovem ovladani dojde ke sklopeni srcatka a po 3 sekundach fotoaparat exponuje snimek

A ještě mě zajímalo.
jde na k30 při ostření na displeji mám políčko, které ukazuje oblast kam zaostřuji, předpokládám že jde posunovat do stran a určit si pozici kam fotoaparát napočítává expozici, ale jde políčko zazoomovat a vidět přiblíženě místo kam zaměřuji? Vím že ta takhle má Canon, ale nevím zda je to běžná funkce v manuálu jsem opět, zoom při liveview nenašel.
-
- Významný člen
Ahoj.
Zvažuji přechod z Kx na K30 a chci se zeptat zda se v hledáčku zobrazují ostřící body nebo je to jako v Kx?
V manuálu k tomuto fotoaparátu jsem četl, že umí i nastavit jednotlivé objektivy co se FF/BF týče. Kolik objektivů najednou jde uložit?
Toto jediné mi není jasné, jinak mám vše "naštudováno".
Díky moc.
Zvažuji přechod z Kx na K30 a chci se zeptat zda se v hledáčku zobrazují ostřící body nebo je to jako v Kx?
V manuálu k tomuto fotoaparátu jsem četl, že umí i nastavit jednotlivé objektivy co se FF/BF týče. Kolik objektivů najednou jde uložit?
Toto jediné mi není jasné, jinak mám vše "naštudováno".

Díky moc.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
V hľadáčiku sa normálne indikuje zvolený ostriaci bod, microadjustment je tiež, ale si nepamätám koľko objektívov vie uložiť
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6