Hodí se K-30 do ateliéru?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bobmaster
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Hodí se K-30 do ateliéru?

Příspěvek od bobmaster » 03 lis 2013, 10:29

Jeste,kdyz uz tak hezky dikutujeme,jaky mate nazor na Oly OM-D M5 pripadne M1?? Myslim jake by to bylo s nimi v atelieru? Mel jsem M5 na tri dny doma a musim rict, ze krom ergonomie uchopu a vubec ovladani jsem byl mile prekvapeny (ale mam male ruce,tak u mne ovladani celkem bez problemu). Vysledny vystup neni treba komentovat, rozdil oproti APC-C zadny, nebo zanedbatelny. EVF prekvapive se mi libil vic nez zrcatko, ostreni v seru, ve tme mnohem lepsi nez k30, ostrici body po celem obraze.... Myslim, ze K30 nema co nabidnout navic oproti K30. Naopak om-d ano. No a u M1 tam padaji i posledni vyhody DSLR (rada K5II, D7100...) v ergonomii. Naopak si myslim, ze M1 bude prijatelna opravdu i pro profiky,kteri jsou ochotni ozelet kvalitu FF (u APS-C podle mne opravdu neni rozdil) vymenou za mensi vahu a rozmery vybavy. Jedine,co mne napada a mohlo by i vadit, je rozdil v hloubce ostrosti. Nemel jsemk dispozici pevne svetelne sklo, jen setak. Nema nekdo osobni zkusenost? Neberte to jako haňení K 30, nebo obecne dSLR, kazdy at si najde svoje, je to jen namet na pratelskou diskuzi. Pro me prave ty rozmery hraji roli a pokud by tomzvladlo i praci v atasu, tak jsem ochotny si priplatit. V pripade M1 celkem dost :-(.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 03 lis 2013, 10:42

bobmaster píše:Myslim, ze K30 nema co nabidnout navic oproti K30.
S tým sa dá jedine súhlasiť. :) Inak je m43 podľa mňa podarený systém pre ľudí, ktorí majú radi malé foťáky a objektívy (ako som ja). Chystám sa ísť pozrieť na predvádzačku E-M1, či má naozaj taký dobrý EVF, ako to o nej píšu. Kvalita výstupu je dostatočná, závislá hlavne od kvality objektívov (ako Olympus, tak Pentax majú v tomto ohľade čo ponúknuť).

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 03 lis 2013, 11:05

Taky se domnívám, že K30 toho oproti K30 nabízí navíc až žalostně málo :-).

Co se týká toho Olympuse, tak osobní intenzivnější zkušenost nemám. Ale lidi z mého okolí byli většinou rovněž překvapeni spíše mile.

Já osobně se ale stále domnívám, že čas EV ještě nepřišel. Nepochybně přijde, ale v nejbližších letech to ještě nebude.

Takže pokud ne K30 a Pentax, poohlížel bych se spíše u Canonu nebo ještě spíše Nikonu. Už jen pro příslušenství (mrkni na ceny Olympus objektivů) atd.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 03 lis 2013, 11:06

Ak si presvedčený že K-30(50)nemá proti olymu čo ponúknuť naviac,tak choď do olyho a neotravuj na tomto fóre hlúpymi otázkami.Načo je dobré ti radiť,keď to potom zasklíš takou perlou akože m43 sa vyrovná apsc.Nemáš o fotení v ateliéri ani potuchy,čo to obnáša.Tebe postačí hocaký lepší kompakt.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 03 lis 2013, 11:46

Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

bobmaster
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od bobmaster » 03 lis 2013, 12:17

Myslel jsem,ze jsem dotaz na Olyho napsal dostatecne nekonfliktne,bylo mi jasne, ze zde na Pentax foru jsou spokojeni majitele Pentaxu a nebudou mi radit bez do Olyho,je lepsi nez Pentax. Jen jsem chtel vedet,jestli nekdo nema s timto Olym zkusenost pro porovnani. Je pravda, ze vaham mezi temito dvema pristroji, s obemam jsem fotil, ale ne v atelieru,oba mi vyhovuji. Oly je navic maly. Ale drazsi. Rozhodnuti je na mne. Jeste jednou diky za ucast v tomto vlaknu a jsem rad, ze jsem vas i pobavil :-). A jelikoz se do diskuze zapojil hloupy Klingon (ani ho nemusit nejak znat, jeho prispevek mluvi za vse), tak je na case toto vlakno zakoncit. Pro vsechny krome Klingona by to bala ztrata casu.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 03 lis 2013, 12:58

Prosim,neurazaj.Nenapisal som jedinu urazku,takze ak chces bit sprosty,nemas tu co robit.Mimochodom,sam vlastnim e-pl 3 a vyskusal som ak OM-D a nepochopim,ako moze niekto tento sunt porovnavat s apsc aparatmi.Je to zasumene,dynamicky rozsah ako k-200,hladacik hroza.Nulova sanca fotit na malu hlbku ostrosti.Fotit s takymto niecim v atelieri a este pisat ze je to alternativa pre profesionalov moze fakt len absolutny diletant ako ty.Sam v ateliri nefot,ale par skusenosti mam,tak viem o com to je.Teda ak to clovek mysli vazne.Ak chces fotit svoju rodinu,ako si pisal hore,tak na atelier zabudni.Vacsiu radost budu mat tvoje deti z prirodzenych,nestrojenych exterierovych fotografii.Aj na tomto fore je dost dobrych prikladov,zato ziadna atelierovka.Myslis si ze vies co chces,lenze tapas v neznamych vodach a este urazas.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 03 lis 2013, 13:18

Klingo píše:Ak si presvedčený že K-30(50)nemá proti olymu čo ponúknuť naviac,tak choď do olyho a neotravuj na tomto fóre hlúpymi otázkami.Načo je dobré ti radiť,keď to potom zasklíš takou perlou akože m43 sa vyrovná apsc.Nemáš o fotení v ateliéri ani potuchy,čo to obnáša.Tebe postačí hocaký lepší kompakt.
On to napsal v podobném duchu, Klingo.
Zbytečně šlapeš na plyn.

Jinak k dotazu na Olyho. Měl jsem a přešel jsem. Jedním z více důvodů byla vysoká cena a sortiment skel.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

bobmaster
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od bobmaster » 03 lis 2013, 13:34

Takze kdyz nekomu neznamemu napises neotravuj, mas hloupe otazky, nemas ani potuchy a tebe bude stacit kompakt, to podle tebe neni urazka,jo? A kdyz te ten nekdo oznaci za hlupaka,tak to uz urazka je? Jasne jsem na zacatku vlakna sdelil, ze s atelierem nemam vubec zadne zkusenosti, proto jsem se ptal zkusenejsich. A jejich odpovedi mi hodne pomohli. Otazka na Olyho,to uz bylo jen jaksi navic,jen kdyby nahodou nekdo mel nejakou zkusenost. Osobne mam radsi DSLR, jen jsem musel v posledni dobe prehodnotit mnozstvi vybavy,kterou sebou taham a co mne nejvic laka na Olym,je prave ta vaha a velikost a pokud by pouziti v atelieru nebylo o velikych kompromisech,tak bych se rozhodoval mezi K30 a M5/M1. Pokud by nekdo ze zkusenych napsal, zkousel jsem ho, ale problem byl v tom a v tom .... tak mi to zase pomuze v rozhodovani. No a ty si mne za normalni dotaz,na ktery mi inteligentni lide inteligentne odpovedeli, rovnou vyhazoval z fora s tim, ze pro mne je kompakt azaz. Takze bohuzel Klingone, i pres tvoje prosby, ti opet musim vzkazat, jsi hlupak. A to se snazim byt diplomaticky a nekonfliktni. :lol:

To fakt: diky za nazor. Ano cena je prave minus. U M1 to je uz vazne moc. Tam bych sel do setu s 12-40/2.8 a ten je za 55tis... U mne bez DPH to je cca 44tis. Vaha sestavy je 900g. Jake srovnatelne univerzalni svetelne sklo bych mel koupit ke K30? K30 stoji bez DPH cca 13tis plus sklo predpokladam tak 10tis coz je 23tis. To je dost brutalni rozdil. A vaha jak se tak divam bude 1100-1200gr, coz naopak moc rozdil nejni. Je fakt, ze ten rozdil cen za to asi nestoji.
Naposledy upravil(a) bobmaster dne 03 lis 2013, 13:43, celkem upraveno 1 x.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 03 lis 2013, 13:40

bobmaster - myslím, že už to stačilo.
Zpátky k tématu. Ona ta velikost a váha v případě K-30 a Olýků není až tak rozdílná.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 03 lis 2013, 13:47

Lenze on to v dalsom prispevku popisal,ze o nom(teda o oly)vazne uvazuje lebo mu pride lepsi.Preto ma to popudilo,lebo to viacmenej znamena,ze o foteni v atelieri nevie zhola nic.Odporucam mu nastudovat nejaku odbornu literaturu.Ono fotit sa da hocicim,ide len o to,aky ma byt vysledok.A tu uz hodne zalezi na technike.Ak bude fotit iba rodinu a znamych,predpokladam ze nikdy neurobi fotku vacsiu ako A4 a neuvidi to nikto okrem rodiny.Potom drahu techniku aj tak nikto neoceni. Boli by ste prekvapeny aka hroza sa ludom pacii.To co mu to vacsina ponuka je vhodne na poloprofi tvorbu.Jemu by bohate stacili staticke reflektory a jedno,dve pozadia.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 03 lis 2013, 13:58

Je pravda, že s Olym jsem více než 40x60 netiskl. A navíc byl citlivý na dostatek světla. ISO 400 a AF v šeru bylo na nic. Na druhou stranu porovnávám model E-410 s mladší K-30. Co se týče pěkného rozostření, tam se dalo s ohniskem 150 (crop 2x). Chtěl jsem základní ohnisko (pevnou alá padesátku) a tam byla cena 15.000,- a světelnost f2.
Takže tak.
Pentax je pro mě prostě levnější varianta s lepším výstupem.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II

bobmaster
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od bobmaster » 03 lis 2013, 14:03

Ty, Klingone, vzdyt od zacatku pisu, ze o fotografovani v atelieru nevim zhola nic. Proto jsem tady. Vazne trochu nechapu tvoje prispevky. Ale vis co, ja se ti omlouvam, nejsi hlupak, beru zpet. Vlastne si mi jen napsal svuj nazor, tak nevim proc jsem hned tak vyjel. Tvuj posledni prispevek je navic uz i pro mne prinosny. Jak pises, budu fotit jen rodinu, teda hlavne manzelku a jeji kamaradky a jejich deti a tak. Takze jak pises, atas neni pro mne nejak moc dulezity, jen to chci zkusit a treba v budoucnu, pokud u toho vydrzim a budou nejake vysledky, tak muzu pomyslet na vybaveni primarne zamerene na atas. Ted bych chtel ,abych fotak mohl vyuzit "i" v atasu, ale jinak ho budu hlavne tahat po vyletech a k tomu dite a pristi rok dalsi. Proto ty rozmery a ta vaha :-)).

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 03 lis 2013, 14:42

Ved prave,vlastne ti nieje mozne radit,ked mas take podivne poziadavky.Velkost,respektive malost aparatu nesmie byt hlavnym atributom vyberu aparatu.A uz vobec nie do atasu.Moja rada je podobna ako uz tu od niekoho zaznelo-na rodinu do atasu rozhodne pevne svetla,obzvlast na deti si blesk neviem predstavit.Olyho om-d a ten novsi typ si ale vyhod z hlavy,podlahol si marketingu.Su predrazene a na vaznejsiu precu,ak sa k tomu neskor dostanes,uplne nevhodne.Pri apsc je ale v podstate jedno aku znacku,vsetky maju co ponuknut.U px su to predovsetkym perfektne pevne ohniska,pevne kovove tela u vsetkych modeloch.Ja by som si vybral k-50.Hodne zalezi na peniazoch- ak mas financne moznosti neobmedzene,ber radsej nikon,tam su vacsie moznosti s prislusenstvom.Pokial su obmedzene,nebude ta trapit nedostatok prislusenstva a px odvedie dobru pracu.Hlavne v prirode nie lepsieho skla ako px 15 limited.Na portret je super aj 77-ka.K nim setaky zatial stacia.Su rozhodne lepsie ako u konkurencie.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 03 lis 2013, 14:53

Mezi APS-C a 4/3 zase není až tak velký rozdíl. Skutečný rozdíl je mezi 4/3 a FF. No a pokud jde o cenu, tak za 10.000 žádné sklo Pentax, které by bylo srovnatelné s novým 12-40/2,8 není. Jediné co se tomu přiblíží je DA 16-50/2,8 a ten stojí přes 20.000,-Kč.

Pokud jde o praktické dlouhodobé zkušenosti s OM-D, tak ty tady asi nikdo dohromady žádné nemá. Alespoň se k nim nikdo nehlásí. Ono srovnávat 4/3 před OM-D je snadné, protože 4/3 mělo spoustu neduhů. Po uvedení modelu OM-D se situace prudce změnila, takže předchozí zkušenosti s tímto formátem jsou k ničemu.

Do ateliéru bych si koupil "Ojetý" FF se základním zoomem. Dá se pořídit již od 32.000,- Kč.
Jak se říká v Americe - "objem ničím nenahradíš".

Hilda
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-30, K-50, K-S2, K-70“