Robot Miky... existuje vůbec Miky?
Kluci... vy mě dneska bavíte
.
Já jsem k tomu napsal v zásadě všechno, co jsem chtěl... je na autorovi, jak si to přebere
. Je hrozně pěkné, že mu XY lidí napíše, jak jsou ty stálá světla super, ale tak nějak to neodpovídá na otázku, proč v každém lepší fotoateliéru (který se nespecializuje na still/video) je hromaada záblesků
.
Stačí k tomu selský rozum... 100Ws záblesk vyprodukuje za 1/180 tolik světla, jako 550W stálé světlo. Ve skutečnosti ještě cca 2x tolik, protože je xenovová výbojka je mnohem efektivnější, než třeba halogen/různé daylight úsporky apod. A to jsme stále na 1/180 Xsync... jenže on hoří třeba 1/1400 sec, takže fotka je mnohem ostřejší. Na stejný efekt už jsme v řádu desítek kW stálého světla.
Spousta dalších mouder... jako, že například blesk má intenzivní bodové světlo, proto musí být 2 a více apod., jsou bláboly. Světlo je světlo. Druh osvitu určuje intenzita světla, tvar zdroje, reflektor a difuzor. Pokud budete mít hypotetickou 30kW žárovku stejného tvaru, jako je xenonová výbojka blesku... ve stejném reflektoru, bude u fotky i stejný výsledek. Výbojka blesku je v porovnání se stálým světlem mnohem silnější, takže to tak někomu může přijít, ale realita to samozřejmě neni.
A samozřejmě i to odstínení aťase... na nějakejch 4-5% parazitického světla vám při focení vůbec nesejde. Způsobí to jen nepatrnou neostrost. Takže rychlý čas hoření je benefit i v moment, kdy vám běží pilotky (max pár set W) a je v aťasu třeba i trochu okolního světla.
BTW... jsem fakt reálný člověk. Jmenuju se Ondřej Mikulášek (GSM: 722 94 95 96). Necítim potřebu nikde dokazovat své fotografické kvality. Mnozí z vás tu spoustu mojí práce vidělo nebo mě znají i osobně. Dnes jsem třeba za cestu Prahou napočítal více než 30 billboardů, kde byla moje fotka. Až někdy budu mít zbytečný čas, třeba dám dohromady i nějaké webové portfolio... jenže z profesionálního hlediska je pro mě úplně zbytečné a nevím, proč věnovat hodiny drahoceného času jen proto, abych ukojil potřeby nějakého diskutujícího na Pentax friends
.
Díky a přeji autorovi dobrou volbu světelného řešení
.