Natočil jsem video cvakání v mé K-S2 při lehkém třesení, docela je to rušivý při natáčení videa interním mikrofonem. Můžete mi říct jestli je to v pořádku či nikoliv?
Samozřejmě že nemam parkinsona a takhle s tim normálně nekvedlám

Díky Milan
Moderátor: Moderátoři
Pokazeny solenoid. Bud to može poslat členovy fora Duvesovi. Alebo ak kupi biely japonsky solenoid z ebay. Tak si to môže opravit aj sam ak si trufa a je šikovny. http://www.fotovesely.com/sk/moje-clank ... ov-pentax/ https://www.pentaxforums.com/forums/184 ... -70-a.htmlk.e.n píše: ↑07 dub 2021, 09:32Kolegův K-S2 začal při každé expozici i přes nastavení clony clonit na maximum (f22). Výsledek je totálně podexponovaná fotka. V exifu je přitom ta zadaná clona. Když fotím přes LiveView, tak to exponuje „dobře“, ale na maximální ISO a čas. Foťák prostě zacloní na max a pere ty fotky přes nejmenší díru. Vyhrabal jsem tu A objektiv, takže na A zlobí, na clonovým kroužkem nastavenou clonu fotí samozřejmě tou.
Nevíte, co může být posrané? Takovéto táhlo na páčku clony, co je za bajonetem ve foťáku, je pohyblivé stejně s lehkým odporem, jako na mé K-20, kterou jsem si přinesl na porovnání (kdyby někdo navrhoval, že se třeba zaseklo)...
Ono je aj otazne kolko to bude stat v AWH a ako robia opravu. Ten chybny solenoid ktora ma k70 je už inši ako bol v k-30,k50, k-s2. Ale aj tak sa prejavuje chyba, ale menej často. Ak v AWH vymenia solenoid za novy dodanym ricoho, nikto nezaruši že sa to nemože stat znovu. Ten biely solenoid pouzivali modely ako k-10 a staršie od neho, ale prosto firma ktora ich vyrabal zavrela tovarnu v japonsku a presunula vyrobu do činy, kde sa zmenila aj vyroba, inšie materialy, etc. Ako neviem ako to opravuje Duves, či to meni za ten biely solenois, opravoval už trom mojim známy. Na pentaxforums, su rozne vlakna ako riesili opravu servisy pred rokmi ked este neboli nahradne diely a to vymenou celeho bloku, potom obsusovany solenoidu, ale u niektorych sa prejavila chyba, aj po vymene už toho reevidovaneho solenoidu. Aj ked tu človek nevie aka je statisticka chyba v porovnani k predajnemu čislu modelu.