nastavení k-50 pro manulání objektiv
Moderátor: Moderátoři
Re: nastavení k-50 pro manulání objektiv
Tak v tom mém to v menu není. Ten nákup objektivů by vše asi řešil. Trochu ale váhám zda si ho nechám - nebo vrátím, protože s nákupem objektivů (se mi začne stírat cenový rozdíl - i když ta 50/1,8 je za velmi dobrou cenu - pak ještě další ...) - teď bych dost ušetřil s tím sklem co mám. Ale oproti kinofilmové zrcadlovce co jem měl od PENTAXE (krásná kovová, lehká, malá - ME Super) je tento hodně těžkej ! a není to objektivem. Dívím se po tom desetiletí co jem trh nesledoval, že to není trochu víc rozvinuté. Jsem pak dost nalomený na FUJIFILM - nejvíc se podobá domu co jsem měl - i když to není zrcadlo. Pentax bohužel zaspal - ale jinak mu moc fandím a je to můj šálek kávy i co do kvality.
@focus peaking
- pozri manual strana 111 uplne dole -> focus peaking by si na k50 mal zapnut cez rec. menu 4
System si kup taky aby ta bavilo fotit
- pozri manual strana 111 uplne dole -> focus peaking by si na k50 mal zapnut cez rec. menu 4
System si kup taky aby ta bavilo fotit

Tak to bude jinde, zkus hledat, mam K-S2 ... Focus Peaking je ale ativní volba jen v LV módu.
Myslim si, že jsi si pro začátek měl připlatit 1000,- a koupit kit aspoň se základním zoomem 18-55 aby ses stím naučil. Ono začít hned na manuálním skle neni med, je to tak pro hračičky.
Co se týče váhy a rozměrů, musíš počítat s tím, že narozdíl od ME Super kde je prakticky zrcátko, hranol a jen pár koleček v kovovém těle. Je u K-5O ještě velká baterie, elektronika, mechanismus SR, displej atp a to K-50 patří ještě k těm lehčím, jiný váží třeba jen tělo kolem 800g
Každej gram je znát.
Myslim si, že jsi si pro začátek měl připlatit 1000,- a koupit kit aspoň se základním zoomem 18-55 aby ses stím naučil. Ono začít hned na manuálním skle neni med, je to tak pro hračičky.
Co se týče váhy a rozměrů, musíš počítat s tím, že narozdíl od ME Super kde je prakticky zrcátko, hranol a jen pár koleček v kovovém těle. Je u K-5O ještě velká baterie, elektronika, mechanismus SR, displej atp a to K-50 patří ještě k těm lehčím, jiný váží třeba jen tělo kolem 800g

Pentax K-S2 , Seťák DA 18-55WR , M 50/1.7 , Chinon MC 50/1.4 , Helios 44K-4
podľa toho, čo čítam, choď radšej do Fuji - manuálne Pentax objektívy môžeš použiť s redukciou a budú fungovať lepšie, ako na súčasných Pentax telách - toto teda odhadujem, ale na Olympuse môžem bez problémov používať aj A režim (clona sa nastaví krúžkom, čas sa dopočíta, presne ako na ME Super) a ostriť so zväčšeným obrazom (Fujisti, prosím potvrďte/vyvráťte). Bohužiaľ, najlepší systém pre milovníkov klasických Pentax skiel nie je v súčasnosti Pentax.sun píše:Jsem pak dost nalomený na FUJIFILM - nejvíc se podobá domu co jsem měl - i když to není zrcadlo.

Ahoj, díky za kvalifikované a zkušené komentáře. Názor na fujifilm by mě opravdu hodně zajímal. Dnes se budu muset rozhodnout. Težko se ptát prodejců - oceňuji, že jsem nedostal hned za tento názor tipec na PENTAX foru. Jinak už po krátké době jsem stihl něco nafotit i venku a výsledek je oproti ultrazoomu Olympus (i když taky není špatný - a s dobrým světlem a dlouhým ohniskem jde i pěkný portrét) přeci jen značný rozdíl - to pevné sklo je prostě úplně jinde.
Jedine co si treba uvedomit je, ze pentax k bajonet ma packu ("aperture lever"), ktora otvara/zatvara clonu kym redukcie ju nemaju. Takze P-K objektiv na pentax tele je odcloneny a na pozadovanu clonu sa uzavrie az pri expozicii, kym P-K objektiv na redukcii je stale uzavrety na nastavenej (alebo max. pre A) clone....manuálne Pentax objektívy môžeš použiť s redukciou a budú fungovať lepšie, ako na súčasných Pentax telách - toto teda odhadujem, ale na Olympuse môžem bez problémov používať aj A režim (clona sa nastaví krúžkom, čas sa dopočíta, presne ako na ME Super) a ostriť so zväčšeným obrazom (Fujisti, prosím potvrďte/vyvráťte)
Cize na pentaxe mas svetly hladacik a jednoduchsie ostrenie, ale stop down metering. Na objektive na redukcii na nejakom inom fotaku mas menej svetla na ostrenie, ale zase funguje automaticka expozicia. A pri uplne otvorenej clone tam nie je ziaden rozdiel. To je vsetko. Ak chces na pentax automaticke meranie expozicie tak:
- prepni objektiv do A
- EDIT: alebo nastav na tele Av a nastav korekciu expozie = nastavena clona - min. clonove cislo - nefunguje
Ostrit so zvacsenym obrazom vie aj pentax aj samsung nx co mam.
Naposledy upravil(a) slivo dne 13 led 2016, 20:10, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
Slivo - to s AV + korekciou expozicie myslim nebude fungovat, pretoze sa nezatvori clona....clonu zavrie fotak len v M rezime, o ostatnych bude fotit na plnu dieru bez ohladu nato, co si navolis na clonovom kruzku...
je to ako pises, podla nameraneho casu to vyzera spravne, ale fotka je preexponovana. dik za opravu
Nekupoval jsem ho rovnou se seťákem, protože byl bazarový a o něco levnější- klíčové bude jestli seženu za rozumné peníze rozumnou 35 mm (přepočtenou 50-ku). Nebo ten 18-55 ? Kluci jaké sklo a výrobce hledat?
asi u něho bude problém dostat menší hloubku ostrosti - nebo to dohnat přes iso
Ty bys chtěl u 35mm ještě menší hloubku ostrosti?
Já myslim, že vše na tomhle ohnisku pod 2.8 je dobrý
Ale jestli chceš fakt světelnou 35mm 1.4 , tak doporučuju Sigmu 35 1.4 Art, ale to jsi rázem bratru na nějakých 22t za novou
Za 17 za jetou 

Pentax K-S2 , Seťák DA 18-55WR , M 50/1.7 , Chinon MC 50/1.4 , Helios 44K-4
Ahoj, tak rozhodnuto - bude nová 35/2.4 - na rychlé focení a na hraní manuální 50/1.4 a 28/2.8. Poměr cena výkon je jasný díky současným sklům.
Díky za podporu, zůstávám u PENTAXE.
Díky za podporu, zůstávám u PENTAXE.