Ruzne dotazy zacatecnika s DSLR

Forum pro začínající fotografy, kteří potřebují pomoci

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Zamčeno
kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruzne dotazy zacatecnika s DSLR

Příspěvek od kluzo » 12 dub 2014, 03:01

Tlačítko u spouště je pro kompenzaci expozice naměřené expozimetrem, když máš foťák na manuál, nemá žádný vliv na expozizi, protože tu sis nastavil ručně sám. Vlastně tím nastavuješ jen jak se má oblbnout expozimetr, jestli do plusu nebo mínusu a o kolik EV. Proto ti přestal blikat expozimetr, ale fakticky, pro expozici, jsi nic nezměnil. To tlačítko má na expozici význam jen a pouze při automatických a poloautomatických režimech, kdy si expozi nastavuje foťák sám podle expozimetru. Expozimetr měří v určitých situacích špatně, proto tam to tlačítko je. Když je v obraze moc světlých věcí (např. sníh), musí se posunout EV do plusu a zas naopak při příliš černých objektech v obraze se musí posunout EV do mínusu.
Když jsem psal o tom, že máš sledovat exif, měl jsem na mysli clonu, čas, ISO. To jsou hodnoty, kterými ovlivňuješ expozici.
Expozimetr měří množství světla v celé ploše obrazu, jak ho vidíš v hledáčku. Počítač ve foťáku ale vybere podle tvého nastavení (v menu - způsob měření), která oblast se bude počítat. Buď můžeš mít nastavenu celou plochu, nebo jen jeden bod (který se dá sloučit s bodem zaostření), nebo tzv. zvýrazněný střed, kdy se počítá s celou plochou snímku, ale je kladen větší důraz na oblast středu, respektive oblast kolem bodu zaostření (podle nastavení v menu).
Nefoť (aspoň ze začátku) na manuál, nastav si prioritu času, nebo clony a používej tu kompenzaci expozice. Sám si vystačím s prioritou clony v 95% případů. Není větší "profík" ten, kdo používá manuál. Až pochopíš principy a hlavně získáš praxi, můžeš pak ten manuál používat smysluplně. Takhle mi to připadá, že se snažíš jet po dálnici 130km/hod a přitom máš zařazený 3.převodový stupeň, a aby nebyl hluk z motoru moc velký, tak si dáš vatu do uší :-) A to moc daleko nedojedeš.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 12 dub 2014, 06:55

kluzo: jakub asi myslel co sa tyka expozimetru ze pri manualnom rezime mu ukazuje ci to nebude mat vo vysledku prilis tmave alebo svetle. tu hodnotu ukazuje aj mne a niekedy podla toho nastavujem cas.
jakub: ako pise kluzo na uplny manual som presiel asi pred 4 mesiacmi aj to este sem tam prestavim na prioritu iso a clony. nerad som sa babral s casmi hlavne ked som cas nemal. ale uz som si zvykol aj na to a viem aky cas kedy dat. Asi rok som fotil s s roznymi poloautomatmy a pritom som zistil co ako pracuje co kedy potrebuje a tak. ono ked potrebujes fotit rychlo tak urcite pri nejakom zapade slnka kedy nemas vela casu na krasne svetlo nebudes riesit komplet manualne nastavenie. najme ked len rychlo dobehnes na nejake miesto kde mas hladat kompo...no vela je toho :-). kym vsetko nastavis bude tma alebo ti aspon ujde ten moment...ja som zacal s prioritou ISO. ano viem, nie dobry napad. ale do tyzdna som k tomu pridal prioritu clony. ISO som mal stale nastavene na 80. tiez nie dobry napad. podla mna je dolezite ovladat najprv tieto dve priority. a postupne casom sledovat cas a sem tam si len tak ked bude cas skusat plny manual. urcite netreba hned zo zaciatku rozmyslat zlozito. treba si to uzivat. :-)
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 12 dub 2014, 12:34

díky dám na vaše rady a nebudu tlačit na pilu .

ještě k tomu polarizáku ...na radu tady z fora jsem koupil hoya pro1 circular LPF .

jestli nějaké používáte máte je furt nasazené ?

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 12 dub 2014, 17:56

no niektory ich maju ale ja mam stale nasadeny uv filter aj to len koli ochrane. na 15ke ked fotim do slnka ho davam dolu aby mi nevznikali odlesky. a kupil si dobre. hoyu by som bral aj ja ale zavit 49 nevyrabaju tak som siel do bw. inak neviem preco ale polarizak akosi nepouzivam. robi mi to na oblohe cudne modre flaky. bacha na ne.

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 12 dub 2014, 18:01

Mal som a išiel z domu nie že by nefungoval ale skôr to bola oštara a využitie spadlo na nulu
Pentax K10
Nikon D610

MC55
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MC55 » 12 dub 2014, 18:02

tady to máš celkem slušně vysvětlené - http://www.fotoradce.cz/polarizacni-fil ... lanekid301

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 12 dub 2014, 19:50

este ma napadlo co sa tyka polarizaku. je zvlastne ze na 12-24 v Dolomitoch mi za urciteho casu tie cmuhy nerobilo. a neviem prist na to ze kedy a ake okolnosti tam boli. nedostal som sa k tomu este. a kedze sa mi vidi ze mas setak tak 18 tich to nieje az tak viditelne. cize na setaku polarizak pozuvat mozes. ale treba aj tam dat bacha. clanok co MC55 je dobry. tam vycitas vela.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 12 dub 2014, 22:12

U mně je zas polarizák v podstatě jediný fitr (tedy nejoblíbenější), který používám :-) Pokud je dost světla, používám jej v přírodě stále. Ne jen na mraky a oblohu. Tak nějak se mi více líbí barvy. Taky je myslím vhodný na portrét, zesametoví pleť, pokud odfiltruješ odlesky, ale to už asi záleží na záměru, abys zas neodfiltroval odlesk v očích.

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 12 dub 2014, 23:36

Tak dnes jsem venku fotil na ty priority ..clony , času a isa atd....bylo to super , ten foťák je chytrej.. opravdu to člověk líp pochopí ten princip , když kouká na ty hodnoty a zkouší možnosti .

fotil jsem do rawu a jpg ...jpg jsem všechny smazal a nechal jen rawy .

Dvě fotky jsem chtěl prezentovat na ukázku . Ale zonerama nepodporuje tiff do kterýho jsem vyvolával

jedna fotka měla 90mb

Jiný weby který tiff podporujou maj povolený 2mb

Tak jsem to zkusil dát do jpg .

A nevyšlo to vůbec hezky . Myslím že se tý vadě říká posterizace

Je pravda že ty dva obrázky jsem dolaďoval v zoneru ...protože jeden měl teda moc světla a druhýmu něco chybělo

snížil jsem expozici , stíny a snížil teplotu bílé . u obou dvou.. u toho jednoho si pohrál s kontrastem lehce

dělal jsem to intuitivně nevěděl jsem co to bude dělat .

u toho jednoho se dokonce na obloze vytáhly červánky a vypadalo to reálně , přitom červánky byly ale až o dvě hodiny později . :)

kdyby se to někomu chtělo stahovat v tom tiffu

http://uloz.to/xF6z4hcy/tiff1-2-rar

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 13 dub 2014, 04:29

90MB na 1 fotku? To jsi s tím dělal co v tom Zoneru? To nemá ani RAW. A posterizaci při převodu RAWu do jpg rozhodně nemůžeš vidět. Nepracoval jsi s náhledem v RAWu? Vyvolával jsi to v Zoneru v RAW Editoru (úplně nahoře vpravo "RAW")?

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 13 dub 2014, 05:24

90MB v Tiff je reálna hodnota ale prečo to dávaš do tiffu vyvolávať? veď ten je len na detajlnejšiu úpravu v editore . Ak ti posterizuje JPEG vyvolávaj RAWi v rawkonvertore a nie v editore ten si načíta len náhľad a nie celu fotku lebo on nevie prečítať RAW súbor.
Pentax K10
Nikon D610

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 13 dub 2014, 09:02

vyvolával jsem v raw editoru ..do tiffu jsem to dal proto , že jsem si tu pamatoval jednu diskuzi , kdy to pán vyvolával taky do tiffu , tak jsem to zkusil , ikdyž se mi to ptalo i na jpg .

ještě to zkusím znovu celý předělat v klidu . a dát do jpg

upravoval jsem jen expozici , světla , stíny , kontrast , teplota bílé a odstín ...žádný extrémy .

tak tady změněno http://www.zonerama.com/Album/302608

akorát už to není tak ostrý , ta posterizace u toho jednoho vznikla protože jsem hlupák a stáhnul jsem si v zápalu boje tiff convertor to jpg a převedlo se to nějak rychle asi do nejnižší kvality mělo to 1 mb . tady už je to v pořádku

Ted už jsem si to v zoneramě nastavil na jpg

dal jsem tam co jsem fotil stromy , ještě jsem fotil řeku s delším časem , ale to není úplně ono . Ani úplná ostrost nevyšla ,tu jsem tam nedal

u toho jednoho je ta úprava , ty červánky jak to vytáhlo . Pro srovnání

upravoval jsem to protože zrovna ten jediný měl přepálenou bílou a ten zoner to uměl stáhnout . Je tam i originál

ps : ještě jeden je upravený ten jak má v levém dolním rohu ten divoký křen ty listy myslím že to byl divoký křen ,ale ten mi dost ztmavnul ..

Twin
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Twin » 13 dub 2014, 09:59

Stručný článek o doostřování. Přečti si to a zkus to použít.
Zoner nepoužívám, takže ti neporadim kde přesně to tam je.
http://www.fotoroman.cz/techniques3/focus3.htm
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 13 dub 2014, 10:23

V Zoneru je doostření přímo u vyvolávání z RAWu. Pravý sloupec, první záložka, někde níže.

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 13 dub 2014, 11:09

k doostřování jsem se ještě nedostal , fotoroman čtu pomalu , proto napíšu i sem . Včera jsem měl horkou hlavu , ale děkuju za rady .

pujdu na to místo někdy znovu před západem slunce a zkusím to vyfotit ještě líp

musím taky proštudovat tu vzdálenost na jakou to ten přístroj vyfotí ostrý , taky jsem si zkoušel korekci hledáčku a musel jsem o dva stupýnky posunout .

Ale nekoukal jsem na live viev včera , jen do hledáčku .

Zamčeno

Zpět na „Začátečníci - Q&A“