Když jsem psal o tom, že máš sledovat exif, měl jsem na mysli clonu, čas, ISO. To jsou hodnoty, kterými ovlivňuješ expozici.
Expozimetr měří množství světla v celé ploše obrazu, jak ho vidíš v hledáčku. Počítač ve foťáku ale vybere podle tvého nastavení (v menu - způsob měření), která oblast se bude počítat. Buď můžeš mít nastavenu celou plochu, nebo jen jeden bod (který se dá sloučit s bodem zaostření), nebo tzv. zvýrazněný střed, kdy se počítá s celou plochou snímku, ale je kladen větší důraz na oblast středu, respektive oblast kolem bodu zaostření (podle nastavení v menu).
Nefoť (aspoň ze začátku) na manuál, nastav si prioritu času, nebo clony a používej tu kompenzaci expozice. Sám si vystačím s prioritou clony v 95% případů. Není větší "profík" ten, kdo používá manuál. Až pochopíš principy a hlavně získáš praxi, můžeš pak ten manuál používat smysluplně. Takhle mi to připadá, že se snažíš jet po dálnici 130km/hod a přitom máš zařazený 3.převodový stupeň, a aby nebyl hluk z motoru moc velký, tak si dáš vatu do uší