Ruzne dotazy zacatecnika s DSLR

Forum pro začínající fotografy, kteří potřebují pomoci

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Zamčeno
jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Re: polarizační filtr na pentax k30 v setu

Příspěvek od jakub.pilsen » 06 dub 2014, 10:37

Já to právě fotil ve světle normálně pod žárovkou . To mi bylo divný

fotoroman čtu , ale pak u toho musím mít i foťák a zkoušet .

ano fyzika ..wikipedie mi docela pomáhá abych věděl jak vůbec funguje snímač , závěrka a co je to vůbec světlo

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Twin
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Twin » 06 dub 2014, 10:59

jakub.pilsen píše: Navíc když jsem to měl v automatu , a stiskl spoušt tak to fotilo třeba až za dvě sekundy . A jindy zase hned

fotil jsem jen v místnosti a z okna
Pravděpodobně máš nastaveno exponování až po zaostření a z nějakého důvodu foťák dlouho ostřil.
ps.: všiml sis že spoušť je dvoupolohová? Namáčkneš do půlky-zaostří, domáčkneš-vyfotí.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 06 dub 2014, 11:49

spoušt jsem dvoupolohovou i na kompaktu , to vím .

bylo to špatným nastavením clony a závěrky ...ted jsem to zkoušel . Koukal jsem na tu stupnici ev stupnici ...a blikala červeně na minusu proto tam byla tma . Když jsem nastavil clonu a závěrku jinak ..už tam bylo víc světla , když jsem dal iso 400 tak tam bylo světla dost ,ale snažím se nechávat iso co nejnižžší

chce to trpělivost

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 06 dub 2014, 11:53

Snažením držať ISO čo najnišie prídeš o veľa fotiek :račej zašumené ale ostré ako bez šumové mazance :D
Pentax K10
Nikon D610

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 06 dub 2014, 12:17

ISO400 je pro k30 (a vůbec moderní DSLR) zcela v pohodě. S K-5II se v některých situacích nebojím jít do ISO 6400.

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 06 dub 2014, 20:38

tak dnes jsem byl poprvé venku , fotil jsem na automat . Udělal jsem něco přes 100 snímků a z nich jsem nechal jen pár .

http://www.zonerama.com/Profile/45090/110388

ze slušnosti aspoň ukážu pro kritiku ty fotky které se mi líbily nejvíc

tu cestu do "s" jsem tam nechal ikdyž má přepálený nebe .

V pc jsem to neupravoval .

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 06 dub 2014, 21:34

slusna bola ta fotka s vtakmi. vsimol som si na fotkach zmysel pre linie, kompoziciu. to je plus. este vyuzit viac hlbku ostrosti a zvyraznit na fotkach daky hlavny motiv, pockat si na zaujimave svetlo, pracovat s tienmi v prostisvetle. neskor ziskat zrucnost v uprave fotiek v pocitaci. nakupena technika je slusna, uz len zachovat nadsenie z fotenia a skusit nabrat inspiraciu/known how z webu/literatury napr.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Twin
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Twin » 06 dub 2014, 22:07

Fotky moc hezký, je vidět že pro to máš cit. Těšim se na fotky až to dostaneš trochu víc do ruky. Na fotce s cestou do "S" mě osobně nebe nijak nevadí, spíš si myslím že by jí slušela větší hloubka ostrosti. U fotky koně je škoda že má uřezaný kopyta, ptáci jsou supr, jen bych to sluníčko umístil víc na kraj.
Ale fotka je věc osobního vkusu a tohle je jen jeden názor z mnoha.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 07 dub 2014, 07:15

A pridám: treba fotku deliť na tretiny vyzerá to lepšie ako na polovice (viac by som pridal oračiny a ubreal domov ) ale potenciál tam je tak ho rozvíjaj :D :D :D
Pentax K10
Nikon D610

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 07 dub 2014, 07:51

Jak píše Twin, s hloubkou ostrosti se musí pracovat, malá není vždy dobře. Všiml jsem si, že používáš na krajiny dost malé clony, ta fotka s cestou do S je toho příkladem. Mohla být dost dobrá, jenže se ztrácí v rozmazanu a téhle fotce to škodí.

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 07 dub 2014, 13:54

mas to co nemam ja. zmysel pre liniu a kompoziciu. Ako uz spomenul kluzo clonu na krajinky vyssiu...8-11 je naj. Potom skor pridat vyssie ISO. Treba si hlavne vsimat histogram. pri slnku sa ti fotky mozu zdat tmave v nahlade ale podla histogramu zistis ze fotka nieje tmava ale svietit ti nan slnko...drzat sa s krivkou niekde okolo stredu a bacha aby nevybehla po krajoch (prepal, podpal). ja v poslednej dobe radsej spravim tmavsiu fotku. v lightroome sa s tienov vytiahnut da. prilis vela svetla je potom problem skorigovat. teda spon pre mna. tiez tu bolo spomenute na krasne svetlo. Nakrajsie svetelne podmienky pre fotenie mas vychod zapad slnka. a este bonus ked je po dazdi. vela krat uz pocas dna vies ze bude krasny zapad slnka. samozrejam obalciky musia byt :) .postupne sa do toho dostanes. Prajem krasne svetlo
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 07 dub 2014, 16:23

děkuju všem za názory a rady :)

příště to zkusím na manuál s nějakým tahákem na papíře

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 08 dub 2014, 18:59

tak dnes jsem si v klidu pročetl návod a koupil si ještě jednu knížku (expozice a světlo v digitální fotografii) je fakt pěkná .

už se líp orientuju ve foťáku ,sice ještě nekoukám na histogram ,ale dnes jsem už používal náhled LV a pochopil jsem líp tu EV stupnici jak klesá a stoupá , podle toho jak mám clonu a čas a ohnisko a možná i světlo .

dnes jsem fotil doma kočky , jedna kočka si myslím vyšla dobře ...fotil jsem jí cca hodinu před západem slunce hned u okna s otevřenými žaluziemi .

Schválně jsem dal kolečko do pozice M a tu páčku dole jsem dal do MF

nastavení bílé jsem se snažil udělat na bílý papír , ale nevím jestli to tak vyšlo

naposled mě ta automatika dělala dlouhý časy ikdyž jsem to držel v ruce . Tak jsem zkusil manuál a koukal na ev a náhledy

ale alinka byla focená docela v rychlosti.. máma jí dala provázek a ona si hrála ale chvíli byla v klidu .

Pak jsem tam dal fotku druhý kočičky pro srovnání.. focený u zdi na druhý straně proti oknu

monika vyšla hůř jak je bílá ..foťák jsem dal na koberec dal samospoušť a delší čas 18,ale koukal jsem aby to v náhledu nebylo tmavý ,zaostřoval jsem přes displej .Taky se malinko hýbla , dlouhý čas jsem dal proto abych měl EV blízko středu nebo spíš lehce nad středem +2 myslím

http://www.zonerama.com/Album/300300
Naposledy upravil(a) jakub.pilsen dne 08 dub 2014, 21:48, celkem upraveno 1 x.

vitezslavmalina
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vitezslavmalina » 08 dub 2014, 19:14

Vyvážení bílé na bílej papír není úplně OK, často mají kancelářský papíry lehce modrej odstín aby byly pocitově bělejší, takže ti to pak foťák úplně správně nenastaví. Mě se víc osvědčuje nechat tam AWB, vůbec to neřešit, fotit do rawu a v počítači to srovnat dle potřeby. Nebo když jsem dřív fotil do jpg, tak mi vždycky líp vycházely ty přednastavený režimy WB (slunko, stín, žárovka...) než to manuální vyvážení na bílej papír. Lepší by byla fotografická šedá tabulka.
Nikon D610, 50mm/1,8, 85mm/1,8 ... Pentax K-30, 35mm/2,4
Pentax Program A, Alfo 28/2,8, Helios 44K-4
Ricoh GR
http://malinaphoto.cz/

jakub.pilsen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub.pilsen » 08 dub 2014, 19:20

já to zkoušel podle pana Neffa , ten fotil bílou dodávkou . No zkusím i jiný možnosti

osobně mi přijde nejzajímavější fotka 1 , 4 , 6 , když budu přísnej , jinak ještě 5 možná bych tam nechal jednu jen s hlavičkou bez provázku ...ta bílá kočička tam púsobí rušivě ,ale je tam pro srovnání .

když budu nejpřísnější tak asi jenom 6 a 1

určitě by se dali ještě možná oříznout , ale pro začátek ty fotky budu nechávat jen jak to vylezlo z fotoaparátu

akorát jsem nesundal polarizák a fotil jsem bez clony

Zamčeno

Zpět na „Začátečníci - Q&A“