Příspěvek
od slivo » 13 říj 2016, 21:00
predtým ako som kúpil k3 zvažoval som aj canon 70d (cenovo boli porovnateľné). kúpil som k3 a neľutujem, ale spokojný by som bol asi aj s canonom. každý systém má svoje výhody. prejdi si sklá od pentaxu (má plno skiel ktoré v iných systémoch nie sú) a zváž si či ti budú vyhovovať a či sú cenovo dostupné. ak ti to sadne tak je to jasné. ak nie, tak canon má veľkú výhodu, že okrem vlastných skiel (tiež ma niekoľko kvalitných skiel ktoré si može dovoliť aj amatér) sa naň vyrába viac treťostranových skiel a stále sa vyrábajú aj nové. ako canon ma technológie ktoré pentax nemá (pohon objektívov, má asi najlepšie ostrenie pri videu na trhu s stm objektívmi) pentax má tiež technológie ktoré nemá canon (kvalita výstupu, všetko čo súvisí s posunom čipu, na svoju triedu malé neosekané utesnené telá a k tomu malé a špičkové objektívy).
@fotenie neposedných detí - to je náročné s každým systémom. a je to hlavne o fotografovi. pre ilustráciu toho, že to nie je o technike pridám krátku príhodu: minule sme mali firemnú akciu, kde behal zaplatený fotograf s canon 1dx a L-sklami (profi výbava rádovo v 100tisícoch kč). na fotky som bol zvedavý, pretože podmienky mal náročné, vonku bola oceľová obloha a sem tam poprchávalo a dnu už musel používať blesk. zase my starší už dlhšie postojíme na jednom mieste. výsledok? ostrá bola možno každá tretia fotka a to ich už poslal pretriedené... myslím, že aj s mojou amatérskou výbavou by som to zvládol lepšie. ale nech ti nemažem med okolo úst, úplne najhoršie čo sa mi s pentaxom k3 stalo je, že raz som mal zle zaostrených zhruba 45 z 50 fotiek. okrem pentaxu často používam aj MLC samsung nx, ktorý má teoretickú výhodu v tom, že si jednoduchšie zaostrím hoc aj na kraj, aj so seťákom ostrí pocitovo rýchlejšie ako drahé sdm sklá od pentaxu a odpadavajú tam prípadné problémy s nepresťou af modulu. Fotím hlavne malú dcéru, krorá vôbec nepostojí a keď už tak sa mračí do objektívu. Niekedy presnejšie zaostrí samsung, niekedy pentax, ale dlhodobo to vychádza +/- rovnako. Pritom na samsung mám najsvetelnejšie sklo 30 f2 a na pentaxe 50 a 55 f1.4. Zase s pentaxom robím podvedome (af body v strede) častejšie stredovú kompozíciu.
PFS smugmug
K1ii, K3, K01, K10, K100 + DFA50/1.4, DA70, FA43, FA31, DA35ltd, DA16-50, DA50-135, DA12-24, DA55, FA50/1.4, DA50/1.8
NX200, 300 + 10/3.5, 20/2.8, 30/2, 45/1.8
A7r + FE55/1.8, FE85/1.8