bedo. píše:Tu je asi klasický rozpor medzi priaznivcam dvoch programov, z ktorých každý poriadne pozná len ten svoj...
apeiron: tak ako už písal ktosi predo mnou - stiahni si testovacie verzie a vyskúšaj, čo bude najlepšie sedieť Tebe...
Upřesním:
1. Tu je asi klasický rozpor medzi priaznivcam dvoch programov, z ktorých každý poriadne pozná len ten svoj...
Napsal jsi to pěkně a máš pravdu aspoň za mně. Ale to, že někdo pozná oba programy a vybral si jeden z nich ještě pro tazatele nic neznamená. Stejně to bude na něm, který si vybere a zkušební verze je určitě dobré řešení, ale otázkou je, jak dalece za 30 dní dokáže vychytat všechny "neřešitelné" problémy. Ještě teď po cca 8 letech používání Zoneru se občas dozvím "novinku"
2. Asi pred mesiacom sa ku mne (vďaka tomuto fóru) dostal aj Zoner Pro (ďalej ZPS) vo verzii 15 a zatiaľ som príjemne prekvapený... popracovať by mali hádam ešte na rozhraní. Príklad: zobrazenie RAW-u trvá u LR aj ZPS prakticky rovnako dlho, ale kým LR zobrazí náhľadový obrázok a RAW vyvoláva na pozadí, u ZPS čumím na prázdnu obrazovku až kým nie je RAW načítaný...
Ale to je právě jedna z věcí, které se dají vyřešit v nastavení. Zoner umí taky pracovat s náhledem (respektive v náhledovém zobrazení). Jen při nastaveném odšumu to trvá déle a při mé kombinaci PC ani to nijak dlouho (cca 5 - 10s podle intenzity odšumu) A rozhraní u ZPS16 už je zas kousek jinde (hlavně v editoru). Pro mne změna (nakonec) k lepšímu, i když jsem taky ze začátku přepínal do původního rozhraní.
3. LR má jednu podstatnú vlastnosť, ktorú ZPS nemá, a to je databáza. Znamená to síce nutnosť "importu" obrázkov, ale umožní to potom veľmi zaujímavé veci, ako napr. rýchlu selekciu podľa metadát (príklad: chcem vidieť všetky obrázky odfotené kombináciou K10D+DA35Ltd v roku 2008 s hodnotením 3 a viac hviezdičiek a za zlomok sekundy ich vidím)
Sice to nepoužívám, ale podle mne to v Zoneru nějak taky je (určitě podle hodnocení a klíčových slov. Doma zkusím mrknout jestli i podle metadat). V ZPS jsou např. statistiky u uložených fotek. Kolik fotek máš vyfoceno takovým ohniskem, kolik jiným, jaká je tvá nejoblíbenější clona, atd. atd.
4. ZPS zasa kontruje inými vecami, ktoré pre zmenu nemá LR - už spomínané panorámy, HDR, klonovacie razítko...
Ano, ještě bych přidal návykovou funkci "vyplnit podle pozadí", která, když se naučí používat, tak v hodně případech na jeden klik odstraníš předměty z fotky. Typicky bordel z čipu, tam to jde 100% spolehlivě.
V ZPS16 přidali novou funkci "změnit rozměr podle obsahu". Tu nemám vyzkoušenou, ale dost lidí ji používá a chválí si ji.
A znovu bych zdůraznil, že za poloviční cenu proti LR člověk navíc dostane plnohodnotný program na tvoření panoramat, HDR editor, Odstraňovač šumu, ... Jen tyto samotné programy, každý zvlášť (aby za něco stály) stojí nemalý peníz.
Myslím, že problém Zoneru je, že je levný

Kdyby stál 200€ a studentská licence 100€, asi by jej začali brát lidi více vážně
lennyl
panoramata, pokud je dobře vyfotíš, skládá ZPS velmi dobře a spolehlivě. Fotím panoramata hlavně z ruky, a ani tam problém většinou není, když je, lze body zadat ručně. Jedno panoráma ode mne použila i Tvarožná Lhota na titulní stranu svého letošního kalendáře, a to paní starostka vybírala poctivě