Ruzne dotazy zacatecnika s DSLR
Moderátor: Moderátoři
Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Re: Ruzne dotazy zacatecnika s DSLR
no myslim ze najlepsie by bolo menej studovat a viac fotit.
ak narazis na nejaky problem tak si o nom najdes clanok pokukas ako sa da riesit a ides dalej. fotenie si treba uzivat lebo sa ti zhnusi. nie studovanim ale skusenostami ziskas pekne fotky. vela krat som mal krasne podmienky a farby a fotky som zhnusil. tak som si prezrel a z analizoval co som spravil zle. ale nie hodinu. netreba brat fotenie vazne. je to zabava a konicek tak to treba brat. teda ja to tak beriem. ak chces vediet na aku vzdialenost je co ostre tak existuje taka aplikacia na andorid. mam ju aj ja, i ked ju ani nepouzivam. Depth o field calculator.

Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
-
- Uživatel
android nemám , já si to užíval i tak ...akorát na to focení mám čas tak o víkendu , nebo když mám ranní šichtu .
zrovna tohle je jedno z míst , kam jsem plánoval že pujdu ještě než jsem měl foťák . Akorát ten strom byl ještě holej . A vypadal jak z filmu tima burtona
zrovna tohle je jedno z míst , kam jsem plánoval že pujdu ještě než jsem měl foťák . Akorát ten strom byl ještě holej . A vypadal jak z filmu tima burtona
-
- Uživatel
vyplatí se kupovat k notebooku lepší a větší ext. monitor pro pohodlnější prohlížení fotek ? nebo ten ext. monitor vymáčkne pouze to co grafika notebooku ? s tím že to bude zobrazeno ve větším né li plném rozlišení
mám lenovo g580
intel r 2,4 ghz 64 bit
ram 4 gb
grafika intel hd
monitor 15.6 lesklý .
mám lenovo g580
intel r 2,4 ghz 64 bit
ram 4 gb
grafika intel hd
monitor 15.6 lesklý .
Hi externi monitor se vyplati kvuli barvam. Kalibrovat LCD notebooku v teto kategorii (resp. vetsiny notebooku) nema valny vyznam. Jakmile pouzijes lepsi monitor, zjistis ten rozdil. Priznam se, ze nevim, jak je to s cenami, takze odhaduji od cca 13kKc. Typy displeju S-PVA, S-IPS a lepe. Ale pozor, nektere IPS panely jsou osizeny a neposkytnou to, co by clovek od IPS ocekaval - je potreba se poohlednout po netu.
Body: K-5II, K10D, ZX-7
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4
Možná je to ptákovina, ale....
Já používám letitý CRT monitor 17´´ rozlišením 1280x960.
Pokud si chci detailně prohlídnout fotky, tak používám u prográmku Faststone 5.1 tlačítko levé myši, což je 100% rozlišení a vidím vše.
Pokud bych uvažoval o něčem brutálnějším, tak asi o 4K televizi 42 palců.
Já používám letitý CRT monitor 17´´ rozlišením 1280x960.
Pokud si chci detailně prohlídnout fotky, tak používám u prográmku Faststone 5.1 tlačítko levé myši, což je 100% rozlišení a vidím vše.
Pokud bych uvažoval o něčem brutálnějším, tak asi o 4K televizi 42 palců.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
-
- Uživatel
jak psal jetys ty ips displeje se mi jeví jako vhodné , koukal jsem na ty eizo a cena odpovídá .
4k televize je extrém , ale jestli jsem to správně pochopil tak pro plné rozlišení bych potřeboval víc než 8k
když k30 má 4928 x 3264
ale na tohle rozlišení už bych to vlastně pitval .
musí teda existovat rozumný zobrazení pro daný rozlišení do kterýho fotím .
protože ty fotky vypadají do určitýho zmenšení a zvětšení pořád hezky
.
Takže bych asi hledal nějakej větší full HD monitor , kterej mi to ukáže zlatou střední cestou
takže moje k 30 bude mít ostrý fotky na full HD ale na 4 k už bude patrná neostrost jako když dám v editoru 1:1
takže proto aby byla fotka na 4 k monitoru úplně ostrá je zapotřebí třeba 24 mpix .
a na nějakej obří formát třeba 50 mpix .
pochopil jsem to správně ? samozřejmě jsem zohlednil velikost monitoru s přibývajícím rozlišením
4k televize je extrém , ale jestli jsem to správně pochopil tak pro plné rozlišení bych potřeboval víc než 8k
když k30 má 4928 x 3264
ale na tohle rozlišení už bych to vlastně pitval .
musí teda existovat rozumný zobrazení pro daný rozlišení do kterýho fotím .
protože ty fotky vypadají do určitýho zmenšení a zvětšení pořád hezky
.
Takže bych asi hledal nějakej větší full HD monitor , kterej mi to ukáže zlatou střední cestou
takže moje k 30 bude mít ostrý fotky na full HD ale na 4 k už bude patrná neostrost jako když dám v editoru 1:1
takže proto aby byla fotka na 4 k monitoru úplně ostrá je zapotřebí třeba 24 mpix .
a na nějakej obří formát třeba 50 mpix .
pochopil jsem to správně ? samozřejmě jsem zohlednil velikost monitoru s přibývajícím rozlišením
Ostrá fotka by měla být při tisku na papír.
K tomu monitoru nejostřejší je to na něm pokud sedí rozlišení monitoru a fotky,zkus si kopii převzorkovat na rozlišení monitoru a uvidíš.
Jo a doostřit až po resamplu.

K tomu monitoru nejostřejší je to na něm pokud sedí rozlišení monitoru a fotky,zkus si kopii převzorkovat na rozlišení monitoru a uvidíš.
Jo a doostřit až po resamplu.
-
- Uživatel
a nedělá to prohlížeč automaticky ?
-
- Uživatel
zkusím to , ještě jsem chtěl zkusit vzít notebook ke kamarádovi co má Tv panasonic viera v trošku větším rozměru .
Externí monitor má cenu koupit kalibrovatelný kvůli postprocesu kvůli barvám. ( a samozřejmě si ho zkalibrovat).
Pokud zatím moc neřešíš postprocessing, nemusíš moc řešit monitor.
Kupovat monitor jen na prohlížení fotek a pitvání pixelů mi přijde jako zbytečná investice.
Tady někde je o monitorech debata:
viewtopic.php?f=9&t=4388&hilit=eizo
Pokud zatím moc neřešíš postprocessing, nemusíš moc řešit monitor.
Kupovat monitor jen na prohlížení fotek a pitvání pixelů mi přijde jako zbytečná investice.
Tady někde je o monitorech debata:
viewtopic.php?f=9&t=4388&hilit=eizo
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
-
- Uživatel
no já se chci naučit ty fotky dolaďovat .. proto ten monitor
zatím se do toho moc nepouštím
tady jsem zkusil na tu radu změnit rozlišení .
http://www.zonerama.com/Album/308909
jedna je přeměněná na rozlišení monitoru , hozená do jpg a zaostřená , změnu jsem prováděl v editoru a doostření na radu scotta kelbyho na městská panoramata .
ta druhá je s plným rozlišením , možná jen mikro úpravy expozice v rawu a hozená do jpg .
ta splným rozlišením tam má na kraji vidět useklý tesco , ta v rozlišení monitoru už né .
je to docela rozdíl .
měl bych takhle měnit každou fotku ?
zatím se do toho moc nepouštím
tady jsem zkusil na tu radu změnit rozlišení .
http://www.zonerama.com/Album/308909
jedna je přeměněná na rozlišení monitoru , hozená do jpg a zaostřená , změnu jsem prováděl v editoru a doostření na radu scotta kelbyho na městská panoramata .
ta druhá je s plným rozlišením , možná jen mikro úpravy expozice v rawu a hozená do jpg .
ta splným rozlišením tam má na kraji vidět useklý tesco , ta v rozlišení monitoru už né .
je to docela rozdíl .
měl bych takhle měnit každou fotku ?
Já upravuju každou fotku která mi stojí za ten čas. Tzn. která se mi líbí.
Když fotim nějaký report z dovolené, tak většinou fotim do Jpg kde si drobné úpravy nastavíš v těle foťáku (doostření, vyvážení bílé, saturace...)
Když si jdu "zafotit" tak fotim do RAW. To znamená že jsou ty fotky syrová data a vpodstatě vždy potřebují doupravit.
Externí monitor mám v plánu už dlouho, ale zatím na něj nějak nezbyly finance.
Upravuju na notebooku a když ty fotky otevřu na jinym PC tak se občas zhrozim jak moc se ty barvy dokážou lišit.
Když fotim nějaký report z dovolené, tak většinou fotim do Jpg kde si drobné úpravy nastavíš v těle foťáku (doostření, vyvážení bílé, saturace...)
Když si jdu "zafotit" tak fotim do RAW. To znamená že jsou ty fotky syrová data a vpodstatě vždy potřebují doupravit.
Externí monitor mám v plánu už dlouho, ale zatím na něj nějak nezbyly finance.
Upravuju na notebooku a když ty fotky otevřu na jinym PC tak se občas zhrozim jak moc se ty barvy dokážou lišit.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Pentax Optio w90
-
- Uživatel
já myslel jestli mám měnit rozlišení fotky na rozlišení svýho monitoru pro fotky na web ? . Ono se to trošku ořízne , ale má to něco víc do sebe i to doostření , když jsem to zkusil .
Můj názor: doostření ano, měnit rozišení kvůli monitoru ne. Na webu se na ně budou koukat lidi s různymi monitory.
Se to trošku ořízlo ptotože jsi změnou velikosti malinko změnil poměr stran.
Se to trošku ořízlo ptotože jsi změnou velikosti malinko změnil poměr stran.
Pentax Optio w90
Pentax Optio w90
-
- Uživatel
dobrá , akorát to musím vychytat ..zkoušel jsem ořezávat zas jinou fotku a doostřil jsem jí stejně jako tu silnici .
a trošku je tam vidět deformace . u toho města ta lehká plasticita tolik nevadí
tohle je příšera , stativ se zohýbal (nevím jestli kvuli změně rozlišení , nebo doostření) , ale taky je to příšera protože jsem špatně zaostřil už při focení , není to úplně ono
http://www.zonerama.com/Album/308923
a trošku je tam vidět deformace . u toho města ta lehká plasticita tolik nevadí
tohle je příšera , stativ se zohýbal (nevím jestli kvuli změně rozlišení , nebo doostření) , ale taky je to příšera protože jsem špatně zaostřil už při focení , není to úplně ono
http://www.zonerama.com/Album/308923