Ahoj
Díky za rady. No čekat už moc nemůžu, po hraní si s foťákem jsem zjistil, že je pěkně zblblá stabilizace. Viz video se zapnutým LV a vypnutým SR:
https://photos.app.goo.gl/kqAj5ZuktxTvauuE9 (je jedno, jestli použiju hledáček nebo LV, SR on nebo off

)
Co se týče rozpočtu, jde o to jestli to zabolí víc (výměna systému) nebo jenom "trochu" (KP)

. Ať už nákupem KP nebo jiného systému mám vnitřní limit na cenu samotného těla někde na pomezí 20-30k Kč (při výměně systému se nechci dostat s objektivy nad 100k). Upřímně změna systému je to co nejméně chci, protože na utrácení mám jiné priority (rodina, cestování, bydlení, atd.). Při případně změně systému navíc počítám s rozložením investice v čase - tělo s nějakým seťákem bych koupil u nás a objektivy bych si nechal dotáhnout přes známe z US (případně bych si udělal za "ušetřené" peníze udělal výlet - co se dívám tak je teď třeba k mání zpáteční letenka na září/říjen/listopad z VIE do NYC a zpět za 7400

)
Řeším jestli není zbytečné vyhazování peněz za KP. Co jsem ho zkoušel před pár měsíci v Megapixelu, tak se mi více méně zdál jako dobrý foťák, rozhodně lepší než K5. Nicméně mě od KP odrazuje pár věcí - rychlost AF zaostává za konkurencí ve stejné cenové hladině, malý buffer, menší FPS než K5, malá výdrž baterie (na DSLR), nepochopitelná absence IR portu a nic moc video ve srovnání s konkurencí (co mám děti tak opravdu video používám i na K5). Bazar moc nepreferuji (navíc opravdu moc v nabídce není).
Dnes jsem zašel opět do Brněnského Megapixelu na obhlídku vytipovaných strojků. Bohužel KP už na skladě neměli.
Od Fuji jsem zkoušel X-T30 (titěrný hledáček, ale zbytek funkcí je hodně fajn), X-T2 (hledáček lepší, ale nevím jestli měli vadný kus, hrozně blikal a celkově to bylo nepříjemné se do něj dívat

). U Fuji bych se nádherně sešel s objektivy - mají 10-24, seťák 18-55 f2.8-4 se zdá OK, 35mm f1.4 se mi zdá rychlá (oproti Pentaxu je asi vše rychlé) a pak mají alternativu k Pentaxí 50-135 a to 50-140 f2.8 (nicméně se mi zdá opravdu drahá a je to velká kráva oproti srovnatelnému Pentaxu).
Od Sony nakonec jenom A6400 (hledáček příjemný, velikostně mezi X-T30 a X-T2), problém jsou objektivy. Seťák asi 18-105 f4, pak 10-18, sigmy 30 a 50 f1.4, ale nějáký rozumný teleobjektiv chybí

.
Ještě ze zvědavosti jsem zkoušel klasické zrcadlovky. Nikon D7500 (drazší, ale má 4K video a další pro mě užitečné blbosti) a D7200. Výhodou je, velké množství relativně levných objektivů od Sigmy/Tamronu/Tokiny a jiných. Nevýhoda je, že se zřejmě už nedělá Tokina 50-135 f2.8 (přeznačkovaný Pentax) a ani Sigma 50-150 f2.8, takže jsou tam jenom k dispozici velké krávy 70-200 f2.8 (podobné jako pro Sony).
Takže si to teď nechám pár dní rozležet a nejspíš půjdu do KP, kde vím co mě čeká...
PS, pokud by někoho zajímaly moje fotky, tak se rád pochlubím. Bohužel web mám už nějáký ten pátek (rok a půl

) mimo provoz (potřebuji ho udělat znovu, na což potřebuji tak týden čistého času). Pokud by byl zájem, udělám nějáky výcuc toho co mám na Google Photos. Teoreticky by něco málo mělo být tady v galerii pod stejným nickem, kdysi dávno jsem byl zaregistrovaný, nicméně včera jsem se musel zaregistrovat znovu, jelikož můj účet byl za ty roky nepoužívání zřejmě smazán)