Vystup k5ii a setak

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Vystup k5ii a setak

Příspěvek od JirKrato » 25 říj 2013, 20:28

Tak jsem zatím zklamanej ( asi nejspíš tím že s tím neumím :D )
můžete mi na K5ii nasazeným seťákem 18-55mm WR naclakat pár fotek?

Mě to dělá jakžtakž ostrost až při cloně +9 ( tedy krajinářské ).

přidávám pár snímků. Nějak mi tomu chybí hranová ostrost a ostrost všeobecně.
Fotky jsou ze stativu s odloženou spouští ( +2 s ) s vyplou stabilizací ( předsklopení zrcádka jsem nenastavoval, ale tuším, že mi to tu vysvělovali, že u samospouště je předsklopení zrcátka automaticky).

zkuste se podívat fotky a říct mi co dělám špatně. Rád bych se z tohohle objektivu naučil vytáhnout maximum, při jaký cloně kreslí nejlíp a jaký volit ohnisko všiml jsem si že při nejšírším mám tmavý rohy.

http://uloz.to/xdims7cE/2013-10-21-pole-rar
ps : jedna fotka je tam pokus o HDR s maximálním efektem HDR a vypadá to divně takže to přeskočte to hodnotit netřeba :D

Díky za pomoc a komenty
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Výběr - krajinářského nebo portrétního skla ke k5ii

Příspěvek od MaraM » 26 říj 2013, 10:51

Mně to přijde na seťák celkem v pohodě. Nevím jestli se dá čekat o moc líp.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.

StanleyB
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od StanleyB » 26 říj 2013, 11:12

Od setáku nemůžeš čekat, že bude v rozích ostrej a vůbec všeobecně.
To by pak řada DA* a Limited byla k ničemu, když by seták byl špica. I moje DA* 16-50/2.8 neni za ty peníze extra kvalita ale v rámci zůůůmu se to dá :-)
Zkus více zaclonit na clonu 14-16, porovnávat clony a ohniska. Ale jak píšu, od setáku nic extra nečekej.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 26 říj 2013, 11:50

JirKrato píše: zkuste se podívat fotky a říct mi co dělám špatně. Rád bych se z tohohle objektivu naučil vytáhnout maximum, při jaký cloně kreslí nejlíp a jaký volit ohnisko všiml jsem si že při nejšírším mám tmavý rohy.

http://uloz.to/xdims7cE/2013-10-21-pole-rar
Aj podľa mňa tá kvalita vcelku zodpovedá seťáku. Na foťáku s menej Mpix by to vyzeralo ostrejšie. ;)
Inak, keď chceš z objektívu vytiahnuť maximum, tak je dobré:
1. fotiť "v strede rozsahu" ohnísk aj clony, teda u tohoto objektívu asi tak na 35mm a clone F8, tam má najlepšie optické vlastnosti (neplatí všeobecne, ale pomerne často)
2. fotiť do RAW-u a použiť Lightroom (alebo iný dobrý RAW procesor) - horší objektív sa tak často priblíži lepšiemu, s ktorým sa fotí do JPEG-u

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 26 říj 2013, 15:51

bedo. to zhrnul presne. cca od 28 do 40mm a na clonu od 6,7 do 8 to bude mat najlepsi obraz.
ten setak som kupil s K5IIs a hned isiel prec. tak isto mi vydrzal kratko aj setak 50-200/4-5,6WR. akoze tie setaky nie su uplne najhorsie, ale som zvyknuty na pevne Limited skla.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 26 říj 2013, 17:14

jestli vůbec můžu radit, tak bych doporučil si sehnat nějaký RAW editor a fotit do RAWu. Pak si vyzkoušet doostření, nastavení úrovní (bílé, černé, šedé), doladění expozice, kontrastu a barevné teploty. Ta investice do editoru je mnohem menší než než do nového skla (nějaké Zonery jsou snad zdarma?) a přinese zpočátku možná i lepší výsledek.
Rozhodně bych nefotil do JPG, protože se spoléháš na nějaké nastavení ve foťáku, které nemusí být ideální.

EDIT: A clona vyšší než 11 již pro K5 přináší snížení kvality difrakcí.
Jan67

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 26 říj 2013, 18:08

zacal by som fotenim do RAW, nastavil by som vo fotaku format DNG. Adobe Camera RAW je zadarmo...
http://www.adobe.com/support/downloads/ ... ftpID=5646

plus pozriet na webe free verzie napr. ACDSee, Zoner Photo Studio.
mozno ti pomoze aj nastavenie vo fotaku, pridavam co mam za dlhsi cas odskusane ja (JPG to mierne upravi, RAW pri nacitani mozes v PC hocijako nastavit)
Přílohy
IMG_20131026_184935.jpg
moje nastavenie
IMG_20131026_184935.jpg (113.04 KiB) Zobrazeno 5306 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 26 říj 2013, 20:46

Camera Raw je zadarmo??? A pochybuji že by fungovala samostatně ;)
STŘÍBRU ZDAR

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JirKrato » 26 říj 2013, 21:09

budu odpovídat postupně.

dopředu sem dám fotky z dnešního focení z prahy.
Není to ještě ideální, ale dejme tomu jsem na kvalitě snímků
Canon PRO1 s vyšším rozlišením :D (ten jsem měl před k5ii).
http://uloz.to/xtAEQQTd/fb-rar
budu rád za komentáře.
fotky byly foceny při procházce s přítelkyní, takže bylo dejme tomu 1-2 minuty na nastavení.
občas se mi stalo, že jsem opomněl přepnout z kontinuálního ostření na prioritu středu, takže občas je EV snímku trošku někde jinde než bych ho rád. Snímky nejsou nijak upravovány je to surový z fotoaparátu pouze převedeno z RAW do jpg kvůli prezentaci na web ( velikost snímků v Mb ). Jinak jsem vše nastavil na RAW. clonu jsem již netlačil na nejnižší možnou, ani při ostření na objekt v popředí. bylo fotografováno na režim Av ( měnil jsem clonu cca f6-11 a iso vzhledem ke slunečnému počasí bylo většinou 100 max 800. Foceno bylo z ruky se stabilizací obrazu.
prosím o zhodnocení fotek. Díky

Postupně odpovím na kometáře radících uživatelů za což jim děkuji.
Jen k tomu rawu. Picaso mi dělá modré fotky ve fotoaparátu mám adobeRGB formát RAW. Photoshop CS3 mi raw z pentaxu neotevřel ( to jsem popravdě nečekal ). A mám k fotoaparátu software kterým jsem fotky v rawu otvíral a převáděl do jpg, abych je mohl dát sem. Lightroom si seženu od kamaráda. Ale k tomu softwaru, ten Lightroom je podle Vás nejlepší vzhledem k chování k souborům? Jinak sem nepochopil ten pentax software mi docela slil fleky na obloze :D byl to efekt jako když zapnu dejme tomu 256 odstínů barev a všechny barvy se slejí v jeden z 256 (určitě mi rozumíte co tím myslím pouze nevím jak se to jmenuje.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 26 říj 2013, 21:21

S tým software môžem len súhlasiť, je to podstatný rozdiel. Ja som používal ACDSee Photo Manager a po zakúpení ACDSee Pro je to úplne iný level, pričom oba sú platené, oba sú od jednoho výrobcu, oba vedia spracovať RAW, ale výsledky sú neporovnatelné, jednoducho to čo dokážem v Pro verzii v Photo Manager-ovi nedokážem

Človeku to je lúto dať za soft vyše 100€, lebo si myslí že mu nijak zásadne nepomôže. Omyl ...
Ja som mal TRIAL verziu a jedného dna mi vyskočila ponuka na zákúpenie plnej verzie a ani sekundu som neváhal.
Možno sú aj lepšie softy, ACDSee trebárs nepozná CZ jazyk, Každý lepší soft stojí groše a pri troche šťastia sa vám môže pošťastiť tak ako mne, pričom vtedy bola štandartná akciová cena tuším 59,99USD

Ja som mal na skúšku Lightroom a mal som problém že mi to vytvorilo nejaký farebný profil, ktorý som nevedel nijak zrušiť, ani po odstránení aplikácie, pomohol len reinstall WIN.
Obrázek

JirKrato balíček pre teba mám zatial doma, z pošty ma vrátili lebo ten balíček nedosahoval potrebné rozmery, tak že bud ho prebalím na väčší rozmer, prípadne zbehnem na Moravu a pošlem odtial, švagor si dal lepiť akvarium na mieru tak to bude jedna cesta
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JirKrato » 26 říj 2013, 21:35

Jan67 píše:jestli vůbec můžu radit, tak bych doporučil si sehnat nějaký RAW editor a fotit do RAWu. Pak si vyzkoušet doostření, nastavení úrovní (bílé, černé, šedé), doladění expozice, kontrastu a barevné teploty. Ta investice do editoru je mnohem menší než než do nového skla (nějaké Zonery jsou snad zdarma?) a přinese zpočátku možná i lepší výsledek.
Rozhodně bych nefotil do JPG, protože se spoléháš na nějaké nastavení ve foťáku, které nemusí být ideální.

EDIT: A clona vyšší než 11 již pro K5 přináší snížení kvality difrakcí.
Samozřejmě rád si přečtu komentář každého zkušenějšího uživatele.
Ale nejspíše budu potřebovat dovysvětlení. nastavení úrovní bílé, šedé, černé myslíte ve fotoaparátu nebo až post v pc? Ve fotoaparátu vím o vyvážením bílé to se i snažím občas používat ( ostatní jsem myslel že jse v pc ), ale vyvážení černé jsem nikdy u svých fotek nedělal. Zde prosím o vysvětlení.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 27 říj 2013, 07:06

JirKrato píše: Jen k tomu rawu. Picaso mi dělá modré fotky ve fotoaparátu mám adobeRGB formát RAW. Photoshop CS3 mi raw z pentaxu neotevřel ( to jsem popravdě nečekal ).
RAW nie je v AdobeRGB ani sRGB, sú to čisté dáta priamo zo snímača. Z toho aj vyplýva, že až na expozíciu sa dajú všetky ostatné parametre nastaviť až v počítači (vyváženie bielej, farby, kontrast). Ale hlavne RAW obsahuje asi 16x viac dát ako JPEG (plus-mínus: 12bit vs 8bit) a naopak neobsahuje JPEG kompresné artefakty. PEF/DNG z K-5II si môžeš skonvertovať do DNG pomocou Adobe DNG convertora (odkaz viď lennyl vyššie), potom ich otvoríš aj v CS3 (len treba správne nastaviť parametre konverzie - napr. pri nastavení "Camera RAW 2.4 and later" ich otvoríš aj v CS nieto ešte v CS3).

Čo sa fotiek týka, hneď to vyzerá ináč. ;) Ja občas používam (ako objektív do dažďa :)) SMC Pentax-DA 18-55AL II a na 35mm (pri zaostrení na diaľku) by som sa ho nebál porovnávať aj s DA35Ltd - takmer rovnaká ostrosť, menšie skreslenie aj farebné aberácie. DA35Ltd má zasa iné vlastnosti, v ktorých vyniká (fantastický mikrokontrast, ostrenie na blízko, svetelnosť) - ono v podstate je dobré si zistiť silné aj slabé stránky techniky a podľa toho sa prispôsobiť, dokonalé nie je nič, dokonca ani kombinácia Pentax MX + SMC Pentax-M 50/1.4 (aj keď tá sa k dokonalosti sakra blíži ;))

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 27 říj 2013, 10:18

JirKrato píše:...Ale nejspíše budu potřebovat dovysvětlení. nastavení úrovní bílé, šedé, černé myslíte ve fotoaparátu nebo až post v pc? Ve fotoaparátu vím o vyvážením bílé to se i snažím občas používat ( ostatní jsem myslel že jse v pc ), ale vyvážení černé jsem nikdy u svých fotek nedělal. Zde prosím o vysvětlení.
Vše byl myšleno až pro úpravu RAW editoru v PC. Ve foťáku ze zásady žádné úpravy nedělám.
Nemluvil jsem o vyvážení černé (to by mohlo nesprávně vést k barevné teplotě) ale o nastavení úrovně černé (tzn. posunutí levého konce histogramu), což ti na nevýrazné fotce zvýrazní tmavé tóny a obdobně nastavení bílé (posunutí pravého konce histogramu). Oboje zároveň ovlivňuje subjektivně vnímaný kontrast fotky. Spousta věcí lze v různém SW nastavit více způsoby (viz zmíněný kontrast, nebo úroveň šedé) ale nakonec jsou změny dobře vidět na histogramu. Takže nejlepší je začít a zkoušet, eventuálně se vybavit nějakou literaturou zaměřenou na RAW.

Doporučuji Ti začít s Lightroom (pokud ho už máš), v tom se dá rychle upravit naprostá většina fotek. Navíc ty fotky LR i organizuje a hlavně nechává originální DNG beze změn a ukládá jen změny v parametrech fotky. Takže se můžeš kdykoliv vrátit zpět k originálu a zkusit úpravu jinak. Já měl na foťáku nastaven formát RAW DNG, protože mi přijde otevřenější pro různé softwary. Navíc, pokud budeš někdy používat i Photoshop, tak z Lightroomu je velmi dobře udělaná vazba (upravená fotka z PS se vrátí do Lightroomu jako její nová verze a můžeš zase kdykoliv se k úpravě v PS vrátit).

Všiml jsem si také, že bohatost jednotlivých nastavení K5 (způsob měření expozice, volba ostřících bodů atd.) tě možná trochu zahltila, což je normální. Doporučuji ze začátku tato nastavení moc neměnit, maticové měření expozice ve velkém množství případů vyhoví, ostření si klidně nech na středu. Postupně pak můžeš experimentovat.
Jan67

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Vystup k5ii a setak

Příspěvek od JirKrato » 27 říj 2013, 22:03

Ivan-K :
o software popřemýšlím, nenapadlo mě že bude zdroj natolik kvalitní, že by mu na kvalitě mohl ubírat způsob otvíraní a typu softu. Hlavně pokud by to mělo na svědomí podstatné zlepšení tak je to stejně investice na furt stejně jako do stativu :) .

bedo. :
díky no doufám, že se to bude ještě dále lepšit. rozhodně se musím asi podrobněji seznámit s tělem.
zatím jsem návod vzal tak z 40% takže se k němu opět vrátíme, je tam zpousta věcí v nastavení, které bude škoda nevyužívat. RAW nie je v AdobeRGB ani sRGB... jj to vím jen jsem myslel že ve způsobu podání barvy to bude hrát taky roli.

Jan68 :
literaturou zaměřenou na RAW... něco zkusím najít. zkusím sehnat trial a osahat co mi bude sedět více ze softu. Jj tělo toho má dosti co se musím ještě naučit.

myslím že se nyní uchýlím jak jsem napsal k manuálu a budu se ,,ptát,, nejprve jeho, když tak budu pokračovat s blbými dotazy až později :wink:

zatím díky za pomoc

fyby
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Vystup k5ii a setak

Příspěvek od fyby » 30 říj 2013, 10:15

RAW, RAW, RAW.

Nastavit na DNG a pak použít kvalitní software. Fotky, co jsem dělal a posílal mailem byly dělané v Zoneru a v Corel AfterShot Pro. Lightroom je taky super. Dodávaný software (Digital Camera utility) jsem taky chvíli používal, kvalitou ok, ale nesedělo mi workflow.

U seťáku se mi vyplatilo si pohrát s doostřením. Ale jen tak, aby nevznikaly artefakty. Ale dá se z toho dost vytáhnout.

A jak už se psalo výše: hrát si s nastaveními(v RAW softwaru). Zkoušet všechno možné a podepřít to i nějakými teoretickými znalostmi.

Přeji dobré světlo!

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“