Vyber nove Pentax sestavy
Moderátor: Moderátoři
Vyber nove Pentax sestavy
Chci si koupit novou zrcadlovku, chtěl jsem Canon EOS 60D + 18-135 EF-S IS a po čtení různých fóru jsem narazil na Pentax K-5 + 18-135 mm WR , fotím tak všechno, toulám se krajinou a fotím co vidím krajinu objekty, někdy i lidi jako portréty, prostě ze všeho něco, Pentax, k5 jsem si vybral hlavně proto, že se hodí do počasí, kdy není zrovna teplo, a je proti prachu, ale narazil jsem na problém kdy jsem se na internetu dočetl o lepším objektivu Pentax DA 17-70mm f/4,0 AL IF SDM ale není proti prachu, mě hlavně zajímá který by jste mi doporučili, jsem v tom začátečník, teda fotím už dlouho, ale na Olympus sp570 uz, takže Pentax k5 jistá volba, ale jaký objektiv 18-135 D-AL WR a nebo 17-70 f/4,0 AL IF SDM moc všem děkuji.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax K5 DA 18-135mm - máznutá fotka
A zvážil jsi Pentax K-30 v setu s 18-135mm? Vychází na 23 tisíc. Za to můžeš mít ještě další dvě pevná skla v porovnání s K-5 + 18-135mm. Od 18-135mm nečekej opticky žádné zázraky. Jako cestovní všeúčelový zoom s WR je sice super, ale opticky to nic extra teda není.
17-70mm je opticky podstatně lepší objektiv, ale jak jsi řekl, nemá WR. Záleží co preferuješ, jestli WR nebo optickou kvalitu.
btw. Canoní 18-135mm je skoro nepoužitelný objektiv, silně nedoporučovaný na různých fórech.
17-70mm je opticky podstatně lepší objektiv, ale jak jsi řekl, nemá WR. Záleží co preferuješ, jestli WR nebo optickou kvalitu.
btw. Canoní 18-135mm je skoro nepoužitelný objektiv, silně nedoporučovaný na různých fórech.
Re: Vyber nove Pentax sestavy
18-135 je do základu fajn zoom, rychle ostří a je spolehlivý. Doporučuju zůstat několik měsíců s ním a pak ho případně doplnit nějakým speciálním, třeba pevným, objektivem.
Ak bolo fotenie krajiny na prvom mieste, tak 12-24/4 lebo 18mm casto nestaci. Samozrejme rozhoduje rozpocet, ale za zamyslenie to stoji. Tiez si treba na zaciatku dobre rozmysliet aku strategiu objektivov zvolit, setri to peniaze. Priestor na diskusiu tu je.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No krajina sa fotí aj telezoomom
http://img.ephoto.sk/data/users/646/pho ... _large.jpg
(záber je z ephoto.sk a nie je moj, reku ak by bol problem)
http://img.ephoto.sk/data/users/646/pho ... _large.jpg
(záber je z ephoto.sk a nie je moj, reku ak by bol problem)
Taky bych zvážil tu kombinaci jako napsal Freddy. A na portréty si počkal co bude zač ta připravovaná 50/1,8. Nemluvě o úspoře cca 8. tis na další výbavu.
Co starší tělo? A ušetřené chechtáky investovat do objektivů, stará známá pravda hovoří, že objektivy dělají fotky. Je pravda, že K30+18-135WR za ty peníze je hodně dobrá nabídka.
Co starší tělo? A ušetřené chechtáky investovat do objektivů, stará známá pravda hovoří, že objektivy dělají fotky. Je pravda, že K30+18-135WR za ty peníze je hodně dobrá nabídka.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Taurusek: Z fotek na pentaxforums.com má DA 50mm f/1.8 otřesný bokeh a navíc je dosti neostrý na plnou díru. Sigma 50mm f/1.4 je u této ohniskové vzdálenosti asi nejlepší cesta. Krom toho ohnisko 50mm dle mého na APS-C moc nemá smysl. Já jsem spíš narážel těmi pevnými objektivy na třeba DA 35mm f/2.4, který se mi zdá jako povedený objektiv. Sám ho mám a jsem s ním maximálně spokojený.
Díky za názory a rady, Pentax K30 se mi nelíbí, působí na mě dost osekané, nebo je to jen dojem, a K5 jsem měl možnost si osahat a velice jsem si ji oblíbil, navíc jsem četl o tom, že K30 má méně funkcí jak K5. Opravdu chci K5, jen jsem chtěl vědět jak velký je rozdíl mezi těmi objektivy. Taky tu radíte o tom, do budoucna pevné sklo, jenže mě u toho vádí, že to ne zomuje a ne dokážu si představit jak bych fotil, musel bych si sám volit vzdálenost tím, kde se postavím a to mi nějak vadí, ano on lépe fotí to pevné sklo, já si to neumím představit, možná do budoucna, ale hodně vzdáleného, díky vám všem a jsem rád, že o Pentaxu je takové fórum jako tady, čerpám, čtu a porovnávám, ale znáte to, začátky jsou smíšené.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Neřekl bych, že tělo je nějak výrazně očesané. Ber v potaz, že je o dost levnější a hlavně tělo za dva nebo tři roky vyměníš, ale objektivy ti zůstanou napořád.
Vypsal jsem takové malé porovnání co K-30 oproti K-5 nemá nebo neumí:
- tělo je z polykarbonátu místo horčíku
- nemá HDMI port a konektor pro připojení do elektřiny
- nemá vstup pro mikrofon (podle mě je ale vždy stejně lepší nahrávat audio zvlášt na externí zařízení)
- má hlasitější závěrku a nejvyšší rychlost je "jen" 1/6000 místo 1/8000 (ale moje K-x má třeba 1/4000 a žiju, koneckonců pokud tvým záměrem není dělat teleobjektivem fotky slunce, tak takovou rychlost závěrky ani nevyužiješ )
- 12 bitový převodník místo 14 bitového -> o něco málo menší dynamický rozsah, ale i tak se vsadím, že bude skvělý
- 6 fps vs 7 fps a o 15 snímků za s menší buffer, ale sport asi stejně fotit nebudeš ne?
- menší výdrž na baterii a nemožnost připojit grip
- nemá horní stavový displej
A naopak co má navíc oproti K-5:
- rychlejší procesor, takže fotky se zobrazují na displeji rychleji, všechno je plynulejší, buffer je rychleji vyprázdněný atd.
- focus peaking
- full hd video při 30 snímcích za sekundu
- manuální kontrolu expozice u videa (rovněž umí prioritu clony a program)
- mnohem rychlejší ostření při liveview
Pro tebe vidím jediný rozdíl v dynamickém rozsahu. Na krajinky se ti bude hodit, jestli ti to ale stojí za ten cenový rozdíl... Navíc lidi s Canonama, které mají ubohý dynamický rozsah dokáží stvořit skvělé fotky, takže pochybuju, že by to bylo nějak extra velké omezení.
Vypsal jsem takové malé porovnání co K-30 oproti K-5 nemá nebo neumí:
- tělo je z polykarbonátu místo horčíku
- nemá HDMI port a konektor pro připojení do elektřiny
- nemá vstup pro mikrofon (podle mě je ale vždy stejně lepší nahrávat audio zvlášt na externí zařízení)
- má hlasitější závěrku a nejvyšší rychlost je "jen" 1/6000 místo 1/8000 (ale moje K-x má třeba 1/4000 a žiju, koneckonců pokud tvým záměrem není dělat teleobjektivem fotky slunce, tak takovou rychlost závěrky ani nevyužiješ )
- 12 bitový převodník místo 14 bitového -> o něco málo menší dynamický rozsah, ale i tak se vsadím, že bude skvělý
- 6 fps vs 7 fps a o 15 snímků za s menší buffer, ale sport asi stejně fotit nebudeš ne?
- menší výdrž na baterii a nemožnost připojit grip
- nemá horní stavový displej
A naopak co má navíc oproti K-5:
- rychlejší procesor, takže fotky se zobrazují na displeji rychleji, všechno je plynulejší, buffer je rychleji vyprázdněný atd.
- focus peaking
- full hd video při 30 snímcích za sekundu
- manuální kontrolu expozice u videa (rovněž umí prioritu clony a program)
- mnohem rychlejší ostření při liveview
Pro tebe vidím jediný rozdíl v dynamickém rozsahu. Na krajinky se ti bude hodit, jestli ti to ale stojí za ten cenový rozdíl... Navíc lidi s Canonama, které mají ubohý dynamický rozsah dokáží stvořit skvělé fotky, takže pochybuju, že by to bylo nějak extra velké omezení.
Pevné sklá majú okrem obrazovej kvality aj ďalšie výhody t.j. nútia meniť vzdialenosť, viac rozmýšlať o kompozícii a pomáhajú uvedomovať si vzťah medzi ohniskom, clonou a hĺbkou ostrosti.
-
- Pokročilý uživatel
K-5 bych chtěl také,ale určitě bych se nebál jít i do K-30.Jen co by mi na ní vadilo,že nemá horní displej.Už jsem si na to u K-20 zvyknul,ale kvůli tomu připlácet několik tisíc by se mi asi nechtělo.....Ale když už je někdo zakoukanej do K-5 tak to chápu.
Jestli budeš chodit po výletech a fotit krajinky tak 18-135 je dobrá volba. Také jsem o ní uvažoval,ale samotný objektiv stojí 15tis a to je moc. Tak jsem koukal po něčem jiném a mám vybraný Pentax 17-70. Opticky je na tom mnohem lépe. Jinak dříve jsem též koukal jen na univerzálnost a neuměl jsem si představit fotit s pevným sklem,ale dnes už vím,že to jde. Měl jsem pár dnů 35 f2,4 a za ty peníze je to velmi dobrý sklo. Určitě si ho později koupím,hlavně na focení doma dětí...
Jestli budeš chodit po výletech a fotit krajinky tak 18-135 je dobrá volba. Také jsem o ní uvažoval,ale samotný objektiv stojí 15tis a to je moc. Tak jsem koukal po něčem jiném a mám vybraný Pentax 17-70. Opticky je na tom mnohem lépe. Jinak dříve jsem též koukal jen na univerzálnost a neuměl jsem si představit fotit s pevným sklem,ale dnes už vím,že to jde. Měl jsem pár dnů 35 f2,4 a za ty peníze je to velmi dobrý sklo. Určitě si ho později koupím,hlavně na focení doma dětí...
Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1
pepepino> Být Tebou, tak ještě chvilku počkám... Nechám zchladnout hlavu. Jak jsem psal, focení je o skle (sám jsem tomu nevěřil, nyní se biju do hlavy, že jsem si kupoval nové Kx-ko v setu s 18-55 a 55-300 a že to tělo nefotí špatně na ty prachy co tálo), ale zkrátka ty prachy šlo využít i lépe).
Osobně, set K30 + 18-135WR, cena/výkon asi nic lepšího neseženeš.
A když něco jiného, tak jedině starší tělo a kvalitní objektivy. Nic jiného podle mě racionální člověk udělat nemůže. A pak je zde fundament, a to je ta K-5, která působí na mnoho lidí jako červená na rozzuřeného býka (sám bych si ji chtěl někdy pořádně ošahat a doufám, že se mi poštěstí, lidi z MSK, pozor na mě (;).
Osobně, set K30 + 18-135WR, cena/výkon asi nic lepšího neseženeš.
A když něco jiného, tak jedině starší tělo a kvalitní objektivy. Nic jiného podle mě racionální člověk udělat nemůže. A pak je zde fundament, a to je ta K-5, která působí na mnoho lidí jako červená na rozzuřeného býka (sám bych si ji chtěl někdy pořádně ošahat a doufám, že se mi poštěstí, lidi z MSK, pozor na mě (;).
Tak pozor, 30D určitě ne, to je 6 let starý model. Fotit se s tím dá taky, ale asi už to nemá smysl dneska kupovat.
Nevím jaký máš rozpočet. Ale také můžeš koupit bazarový EF-S 17-55/2,8 (případně nový EF 17-40/4) a k tomu 40D. Dostaneš se někam mezi 27.000-30.000,- Kč. Uspokojí to i náročného profesionála.
Dobré kombo by také bylo nová Sigma 17-50/2,8 AF OS HSM + něco do 10.000,- Kč.
Jinak třeba P. Doležalová nafotila za polárním kruhem s 30D úspěšnou velkoformátovou výstavu krajin a fotky vydala i knižně. Takže určitě v pohodě na krajinu i v drsných podmínkách, ale ne na sport.
Totéž by určitě šlo i s K10 + Sigma 17-50/2,8 AF OS HSM a jseš na cca 24.000,-Kč.
K5 je náročná na objektiv. S kvalitním sklem je vynikající, ale to už asi budeš hodně nad finančním plánem.
Pravdu má Taurusek - kvalitu dělá objektiv.
Hilda
Dobré kombo by také bylo nová Sigma 17-50/2,8 AF OS HSM + něco do 10.000,- Kč.
Jinak třeba P. Doležalová nafotila za polárním kruhem s 30D úspěšnou velkoformátovou výstavu krajin a fotky vydala i knižně. Takže určitě v pohodě na krajinu i v drsných podmínkách, ale ne na sport.
Totéž by určitě šlo i s K10 + Sigma 17-50/2,8 AF OS HSM a jseš na cca 24.000,-Kč.
K5 je náročná na objektiv. S kvalitním sklem je vynikající, ale to už asi budeš hodně nad finančním plánem.
Pravdu má Taurusek - kvalitu dělá objektiv.
Hilda
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 24 črc 2012, 23:01, celkem upraveno 1 x.
uf, měl sem asi štěstí a moje K-x fotí i na 1/6000 . A dokonce už jsem to i párkrát využil (ne při pohledu do slunce).freddy krueger píše: ...
...