neostré fotografie z K-5
Moderátor: Moderátoři
neostré fotografie z K-5
Dobrý den,
rád bych se zeptal jestli někdo zkušený nepozná co dělám špatně. Koupil jsem K-5 s tím, že budu mít ostré fotografie a vůbec se mi fotky nelíbí. Přesto, že se snažím fotit na clonu F8,tak tam není ostrost, kterou bych předpokládal. Zkusím přiložit fotku a podobných bych mohl přiložit spoustu. Při 100% zvětšení je to hrůza.Ta halda vzadu rozmazaná, při focení ve tmě ze stativu na dlouhý čas už při ISO 400 velká zrnitost, navíc velké problémy s ostřením, i když nasvítím bod, kam má K-5 zaostřit je relativně ostrá 1 fotka z deseti. Pokud by byl někdo ochotný se na ty fotky mrknout a poradit, rád je nějak pošlu. Děkuji Radek
V původní velikosti fotky je ta neostrost ještě daleko větší, teď jak jsem ji do přílohy musel zmenšit, tak to není tak vidět.
rád bych se zeptal jestli někdo zkušený nepozná co dělám špatně. Koupil jsem K-5 s tím, že budu mít ostré fotografie a vůbec se mi fotky nelíbí. Přesto, že se snažím fotit na clonu F8,tak tam není ostrost, kterou bych předpokládal. Zkusím přiložit fotku a podobných bych mohl přiložit spoustu. Při 100% zvětšení je to hrůza.Ta halda vzadu rozmazaná, při focení ve tmě ze stativu na dlouhý čas už při ISO 400 velká zrnitost, navíc velké problémy s ostřením, i když nasvítím bod, kam má K-5 zaostřit je relativně ostrá 1 fotka z deseti. Pokud by byl někdo ochotný se na ty fotky mrknout a poradit, rád je nějak pošlu. Děkuji Radek
V původní velikosti fotky je ta neostrost ještě daleko větší, teď jak jsem ji do přílohy musel zmenšit, tak to není tak vidět.
- Přílohy
-
- F8, ISO200,1/80s,f-23,13,počasí slunečné
- IMGP7040.JPG (152.87 KiB) Zobrazeno 3932 x
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: neostré fotografie z K-5
Nahoď niekam (napr. na uloz.to) originál.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Zkusil jem něco nahrát na úschovnu, tak děkuji, pokud si najdete čas si to stáhnout a pořádně mě zkritizovat.
Nevěřím tomu, že je to špatný foťák, vím mám jen základní objektiv, ale měl jsem obyč. Sony DSC-H5 a dělal podstatně hezčí fotky.
http://www.uschovna.cz/zasilka/J4EXTKX93NTG3MKC-5M8
7916-modré dveře rozmazané, jáma Barbora-neostrá, 7977-hlavně pravý bok zrnitý, neostrý, žlutá halda na fotkách neostrá, v podzemí fotí hodně domodra atd.
Nevěřím tomu, že je to špatný foťák, vím mám jen základní objektiv, ale měl jsem obyč. Sony DSC-H5 a dělal podstatně hezčí fotky.
http://www.uschovna.cz/zasilka/J4EXTKX93NTG3MKC-5M8
7916-modré dveře rozmazané, jáma Barbora-neostrá, 7977-hlavně pravý bok zrnitý, neostrý, žlutá halda na fotkách neostrá, v podzemí fotí hodně domodra atd.
Nejsem z nejzkušenějších, ale projel jsem si fotky a příjde mi, že ten objektiv kreslí ostřeji než ten můj.
K těm fotkám:
7916 - dveře jsou rozmazané, protože se během 20 sekundové expozici pohly. Jinak ta fotka je opravdu docela pěkně ostrá (viz to ochranné pletivo či kerý šlak u stromu)
Jámu barboru jsem nerozklíčoval. Ale seťák mi trávu tak vykresloval nic moc. Ovzláště v takových nevýrazných barvách.
6994 - vypadá, že Vám ulítl autofocus dopředu.
7039 - tam je to docela pěkně ostrév popředí to dřevo
7040 - tam je beton ostrý dost, pozadí už je rozmazané, nevešlo se do hloubky ostrosti, buď více přiclonit, anebo jít blíže.
7977 - vypadá, že se pohlo se stativem, podobně 8041 a 8042. Používáte funkci pro předsklopení zrcátka případně pořádný stativ?
Z osobní zkušenosti vím, že ty seťáky umí udělat pěkné fotky, ale musí je člověk pořádně poznat. Mi ten můj kreslil nejlépe okolo 35 mm, to z toho padala hodně ostré fotky.
K těm fotkám:
7916 - dveře jsou rozmazané, protože se během 20 sekundové expozici pohly. Jinak ta fotka je opravdu docela pěkně ostrá (viz to ochranné pletivo či kerý šlak u stromu)
Jámu barboru jsem nerozklíčoval. Ale seťák mi trávu tak vykresloval nic moc. Ovzláště v takových nevýrazných barvách.
6994 - vypadá, že Vám ulítl autofocus dopředu.
7039 - tam je to docela pěkně ostrév popředí to dřevo
7040 - tam je beton ostrý dost, pozadí už je rozmazané, nevešlo se do hloubky ostrosti, buď více přiclonit, anebo jít blíže.
7977 - vypadá, že se pohlo se stativem, podobně 8041 a 8042. Používáte funkci pro předsklopení zrcátka případně pořádný stativ?
Z osobní zkušenosti vím, že ty seťáky umí udělat pěkné fotky, ale musí je člověk pořádně poznat. Mi ten můj kreslil nejlépe okolo 35 mm, to z toho padala hodně ostré fotky.
Pokud je to foceno seťákem, nelze očekávat žádné zázraky. Čip K5 má rozlišení 16 mega na nevelké ploše APS-C, což je hustotota diod, která vyžaduje nejkvalitnější objektivy, aby mohl foťák ukázat co v něm je.
Obecně platí - čím větší rozlišení, tím vyšší nároky na optiku. Seťák obvykle dává dobré výsledky na ohnisku 20-35 mm při cloně 8. Všechno ostatní nebude nikdy tak ostré, aby to vyhovělo tvým nárokům.
Dalším faktorem je difrakce, která se u K5 se zoomem začíná projevovat okolo clony 9-11. Objektivy s pevným ohniskem jsou vůči difrakci odolnější. Není to chyba K5. To je obecný jev u všech digitálů, přičemž platí, že čím víc megapixelů na čipu, tím dříve nastává neostrost vlivem difrakce.
Pokud máš K5 novou, pak je také možnost vady ostření. To, ale musíš zjistit zkušebními snímky a případně nechat opravit.
Zmiňuješ, že snímky mají na jedné straně horší kvalitu než ostatní část snímku. Pokud je to vždy na stejné straně, pak může jít o špatné centrování optiky.
Hilda
Obecně platí - čím větší rozlišení, tím vyšší nároky na optiku. Seťák obvykle dává dobré výsledky na ohnisku 20-35 mm při cloně 8. Všechno ostatní nebude nikdy tak ostré, aby to vyhovělo tvým nárokům.
Dalším faktorem je difrakce, která se u K5 se zoomem začíná projevovat okolo clony 9-11. Objektivy s pevným ohniskem jsou vůči difrakci odolnější. Není to chyba K5. To je obecný jev u všech digitálů, přičemž platí, že čím víc megapixelů na čipu, tím dříve nastává neostrost vlivem difrakce.
Pokud máš K5 novou, pak je také možnost vady ostření. To, ale musíš zjistit zkušebními snímky a případně nechat opravit.
Zmiňuješ, že snímky mají na jedné straně horší kvalitu než ostatní část snímku. Pokud je to vždy na stejné straně, pak může jít o špatné centrování optiky.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
radek, v prvom rade si musíš uvedomiť rozdiel medzi kompaktom a zrkadlom, s kompaktom nemusíš nič len cvakať, zrkadlo ti nič nedaruje zadarmo, primárny rozdiel je veľkosť snímača a od toho sa odvíjajú nároky na presnosť
ostrenia a prácu s hĺbkou ostrosti. S kompaktom si toto riešiť nemusel pretože snímač o veľkosti nechtu na malíčku zobrazí s podporou softwéru fotoaparátu "ostro" všetko a o práci s HO sa nedá hovoriť vôbec.
Rozdiel je aj v práci autofokusu, zrkadlovke musíš presne ukázať čo chceš mať ostré, potrebuje vidieť hrany, ak ich nevidí ľahko sa spletie, aby to bolo zložitejšie tak čím je menej svetla na scéne tým AF vidí horšie. Aby som ťa upokojil, dokonalý a neomylný AF neexistuje a "vďaka" fyzikálnym zákonom ani existovať nebude.
Ver že aj profíci si pomáhajú manuálnym doostrením a je jedno či sú portrétisti, šporťáci alebo wildliferi.
Apropo fotky do modra, máš vyváženie bielej na automat? Zabudni ak fotíš do jpeg, tam síce vo väčšine prípadov funguje spoľahlivo ale v prípadoch ako si fotil musíš nastaviť WB manuálne prípadne vybrať z volieb tú ktorá najviac zodpovedá osvetleniu.
ostrenia a prácu s hĺbkou ostrosti. S kompaktom si toto riešiť nemusel pretože snímač o veľkosti nechtu na malíčku zobrazí s podporou softwéru fotoaparátu "ostro" všetko a o práci s HO sa nedá hovoriť vôbec.
Rozdiel je aj v práci autofokusu, zrkadlovke musíš presne ukázať čo chceš mať ostré, potrebuje vidieť hrany, ak ich nevidí ľahko sa spletie, aby to bolo zložitejšie tak čím je menej svetla na scéne tým AF vidí horšie. Aby som ťa upokojil, dokonalý a neomylný AF neexistuje a "vďaka" fyzikálnym zákonom ani existovať nebude.
Ver že aj profíci si pomáhajú manuálnym doostrením a je jedno či sú portrétisti, šporťáci alebo wildliferi.
Apropo fotky do modra, máš vyváženie bielej na automat? Zabudni ak fotíš do jpeg, tam síce vo väčšine prípadov funguje spoľahlivo ale v prípadoch ako si fotil musíš nastaviť WB manuálne prípadne vybrať z volieb tú ktorá najviac zodpovedá osvetleniu.
Pokud jde o to zjistit, zda kreslí špatně objektiv nebo jen sestava nepřesně ostří, tak doporučuju foťák někde upevnit a zkusit manuálně zaostřit skrz live-view lupu a vyfotit. Jestli nebude ani v tomhle případě ostré to, na co jsi manuálně zaostřil (resp jestli se ti nebude dařit zaostřit), tak je to blbý.
P.S.: Zabít skvělý tělo seťákem je zločin!
P.S.: Zabít skvělý tělo seťákem je zločin!
fotky som nesťahoval ale keďže si začiatočník,predpokladám že si mal automatický výber ostriaceho bodu.Vtedy sa často stane,že vyberie najbližší predmet a ostatn sa nevojde do hĺbky ostrosti
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Děkuji všem, co se na ty fotky mrkli a napsali mi. Nemohu porovnávat, kdysi jsem zrcadlovkou Pentax fotil,mám ji někde v krabici, ale to byla nějaká tuším MZ-50 na kinofilm a ta fotila krásně.I proto jsem si koupil K-5,protože mi pasují staré objektivy, ale zatím je nepoužívám a trápím se s tím seťákem. Na něco odepíšu: "zabít tohle tělo seťákem je zločin", to je krásná věta, kterou si určitě zapamatuji a ještě někdy použiju, ale bohužel není v mých finančních možnostech si koupit nějaký kvalitní objektiv, se kterým by K-5 určitě ukázala své přednosti, tak se musím naučit produkovat se seťákem fotky aspoň takové kvality, abych ho během měsíce nedal někam do bazaru. Co se týče focení v podzemí, což dělám nejčastěji a možná jsem na to nezvolil nejlepší foťák, tak fotím ze stativu na dlouhý čas a nasvětluji si halogenkou. Odpaluji přes samospoušť -2 s, takže pak tuším funkce předsklopení zrcátka použít nejde. Ale možná se pletu. Kamarád mi radil, vypínat stabilizátor, ale ten při samospoušti také není v provozu, jak jsem se tedy dočetl v manuálu. Vyvážení bílé si nastavuji žárovky, ta modrá vylízá hodně, ale to se asi nedá nic dělat, to stáhnu v PC. Ostření jsem zkoušel automatiku na jeden bod, který si nasvítím, potom, když není místo kam chci ostřit uprostřed, tak jsem zkoušel i tu funkci SEL a zkusil jsem i přepnout na manuál MF a dát tam tak nějak od oka necelé nekonečno, protože manuálně ve tmě přesně na nic nezaostřím. Ale, že by se mi povedla fotka (v podzemí), která by byla fakt super ostrá, jako z kompaktu, to se tedy říct nedá. Jde to vůbec se seťákem??? Co se týče focení v přírodě, tak jsem vypozoroval asi nejlepší clonu 8, jak dám 13 a víc, tak je to horší a horší. A f 18-40 docela dobrý, ale jak dám maximum f55, tak je to rozmazaný, to ten seťák asi nezvládá.
-
- Pokročilý uživatel
Když si zapneš samospoušť tak se ti na pentaxu automaticky předsklopí zrcátko. (Aspoň mám ten pocit a i ty zvuky co to vydává by tomu napovídaly) Jestli to není pravda tak mě někdo opravte.
K.
K.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
-
- Pokročilý uživatel
ten seťák naozaj nie je až taký zlý, treba ho spoznať a naučiť sa využiť jejo maximá, hilda ti to napísal, cloniť nad 22 nemá význam, tam je difrakcia už na hrane použiteľnosti. Stále porovnávaš s kompaktom, ak sa mýlim oprav ma, ty očakávaš že jedným cvaknutím budeš mať fotku ostrú od špičiek nôh až po 150 metrov vzdialený strom, alebo ešte ďalej. Na to potrebuješ tabuľku s hyperfokálnymi vzdialenosťami a podľa toho ostriť. Píšeš o sklách z filmového pentaxu, ak máš 50mm sklo tak skús v manual režime na K5, to sklo je geniálne. Sestre som ho posunul aj s mojou K1O so "seťákom", rok ho nepoužila ale potom jej nedalo a od vtedy ho nezložila.
Radek > Jestli máte zkušenosti z Kinofilmu, pak bych zkusil pořídit nějaký Manuální Pentax 28/2,8. Možná ho doma máte. Na manuální ostření se dá opravdu dobře použít Live View.
Co se týče mých zkušeností se stativy, tak chce to opravdu lepší stativ, stativ za 500,- z hliníku se bohužel rozkýve i s předsklopením zrcátka. Alespoň taková je má zkušenost.
U K-x se zrcátko předsklápí při samospoušti na 2s, alespoň co říká návod.
Se seťákem ty fotky ostré udělat opravdu jdou. Jenom to chce asi ze startu se tomu trošičku více věnovat. Ještě jednou si pořádně pročíst návod (člověku pak dojdou některé věci trochu jinak) a jak se říká, nehledat omezení v technice, ale sami v sobě.
Co se týče mých zkušeností se stativy, tak chce to opravdu lepší stativ, stativ za 500,- z hliníku se bohužel rozkýve i s předsklopením zrcátka. Alespoň taková je má zkušenost.
U K-x se zrcátko předsklápí při samospoušti na 2s, alespoň co říká návod.
Se seťákem ty fotky ostré udělat opravdu jdou. Jenom to chce asi ze startu se tomu trošičku více věnovat. Ještě jednou si pořádně pročíst návod (člověku pak dojdou některé věci trochu jinak) a jak se říká, nehledat omezení v technice, ale sami v sobě.
Pokud ti to nevychází na hyperfokální vzdálenost, zkus ostřit na hloubku ostrosti. Například, když na tvém seťáku nastavíš ohnisko 20 mm, zaostříš na vzdálenost 3 m a zacloníš na f8, pak budeš mít ostré všechno od vzdálenosti 1,36 m až po nekonečno. Samozřejmě si to musíš vyzkoušet za bílého dne a na objektivu udělat značku. V jeskyni už nemusíš nic řešit. Jen přepneš na manuální ostření. Ostřící kroužek pootočíš na značku a fotíš.
Nastavením clony na hodnotu f11 nic moc nezíškáš. Místo 1,36 m bude vše ostré od 0,95 m (ostření bude nastaveno na 2m).
Hodně štěstí.
Hilda
Nastavením clony na hodnotu f11 nic moc nezíškáš. Místo 1,36 m bude vše ostré od 0,95 m (ostření bude nastaveno na 2m).
Hodně štěstí.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
hilda4sea: To s hyperfokální vzdáleností je samozřejmě blbost, u zoom objektivů je to celkem problém. Z fyzikálního hlediska to u nich ani není možné, řešilo se to tady, kdyžtak hledej.
K původnímu autorovi: nemůžeš hodit ty fotky v původním rozlišením s exifem na nějaké normální úložiště, třeba uloz.to? Taky bych se mrknul. Na úschovně zbývá 0 stažení...
K původnímu autorovi: nemůžeš hodit ty fotky v původním rozlišením s exifem na nějaké normální úložiště, třeba uloz.to? Taky bych se mrknul. Na úschovně zbývá 0 stažení...