První problém nesouvisí zřejmě s tělem. Můj Tamron 17-50 odmítá přeostřovat při malé změně zaostřovací vzdálenosti. Př: Omylem zaostřím při portrétu na nos, zkusím znovu zaostřit na oko. Foťák pípne že je zaostřeno, ale objektiv se nehnul. Tohle mě dost točí a až se mi bude chtít, zkusím vyreklamovat objektiv. Řeším to zatím tak, že objektiv mezi přeostřením zaostřím na nekonečno a takovýho rozdílu on už si všimne. Mimoto mám tak dost silný frontfocus na širokém konci (delší konec je ok). Jinak je objektiv opticky super. Hodně jsem googlil a tenhle problém s nepřeostřováním Tamronu (70-200) už psal jeden nikonista, taktéž malá změna zaostřovací vzdálenosti, stejný projev.

Druhý problém jsem objevil nedávno. Okolnosti vynechám, jen ho popíšu. Týká se spouště. První poloha je v pohodě, lehká, citlivá, spolehlivá. Ovšem druhá poloha, jak to tu formulujete, mívá občas krámy. Někdy foťák vyfotí v pohodě, někdy je potřeba tu spoušť znásilňovat dost tvrdě. Zkrátka hodně silně zmáčknout až nadoraz, ikdyž není pocitově poznat změna polohy, foťák pak vyfotí. Když jsem to zjistil, dost mě naštvalo a letěl jsem do ostravské pobočky Megapixelu (koupil jsem tělo přes net) na reklamaci. Tamní prodavač, nebo teda jeden z nich je tuším říkal pentaxista. Zkoušel tělo a dal mi za pravdu. Tak jsme to sepsali, poslali. Foťák dva týdny v pytli, včera jsem pro něj jel. Odpověď ze servisu? Popisovaná závada se neprojevila, blokace spouště může být způsobená softwarově kvůli nezaostření, blesku, atd... Mají mě za debila? Asi si budu kupovat K-5ku a fotit na zelenej režim, ne? Jasně že jsem všechno zkoušel na plnej manuál, všechny blokace zakázal a k ničemu to nevedlo. Navíc kdyby to byla soft chyba tak by to nešlo promáčknutím vyfotit. Ještě teda připsali že provedli celkovou kontrolu přístroje, fakt díky no. Máte někdo s K-5kou podobný problém? A jak vám chodí spoušť?
Tímto se přidávám k voodoo skupince propíchávající pentaxího servisáka pro ČR jehlami...