Prediktivní AF
Moderátor: Moderátoři
Prediktivní AF
No nevím co je samozřejmost, ale má to (prediktivní nebo tracking) jak Canon, Nikon tak Olympus i u svých kompaktů. Sony má v podstatě něco podobného i u modelů NEX. AF-C není servo ani tracking.
Když vynecháme loajální fanboys Pentaxu, kolik bude dalších zájemců o něco mezi klasikou Leica a high-tech ostatních?
Vedení Px stojí před těžkým rozhodnutím kam naměrovat hromadnou výrobu.
Hilda
Když vynecháme loajální fanboys Pentaxu, kolik bude dalších zájemců o něco mezi klasikou Leica a high-tech ostatních?
Vedení Px stojí před těžkým rozhodnutím kam naměrovat hromadnou výrobu.
Hilda
Re: Další směřování Pentaxu u Ricohu???
To samé, co je u Canonu servo AF, je u všech ostatních výrobců AF-C. Rozdíl je víceméně jen v názvu.
Právě neznalost jiných technologií vede k opakování jistých stereotypů.elho_cid píše:To samé, co je u Canonu servo AF, je u všech ostatních výrobců AF-C. Rozdíl je víceméně jen v názvu.
Takže Canon už od doby EOS 10D používá pro digi tyto druhy ostření:
One shot AF
AI Servo AF
AI Focus AF (= AF-C)
Manual focus
Nikon měl mírné zpoždění ale od modelu D200 používá pro digi tyto druhy ostření:
Single Servo AF [S]
Continuous Servo AF [C]
Manual focus [M]
Focus Tracking automatically activated by subject's status in [S] or [C] AF
Jak je vidět, tak oba výrobci rozlišovali mezi AF-kontinuální a AF se servem nebo trackingem, protože je to něco úplně jiného.
Dnes už to používá i Olympus a Sony. To je ta věc, kterou asi bude muset Px vyřešit. Vyvinout nebo nechat být?
Hilda
Hildo, začínám mít pocit, že jsi K-5 prodal hlavně kvůli tomu, že sis od ní nepřečetl návod. Vyndal jsem ze skříně Canon a ten používá termín AI Servo pro kontinuální ostření. Tomu odpovídá AF-C u Pentaxu. Pentax nemá nic jako je Canoní AI focus mód. Nikon nazývá single servem to, co je u canonu one shot AF.
-
- Pokročilý uživatel
A neni focus tracking to samý jako když při AF-C zapnu automatický výběr bodů?
Presne tak, jsem tehoz nazoru 

Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Pánové, tady už jen chybí konstatování, že N/C mají 4. volbu metody ostření jen jako marketingový trik a od užitečné výměny reálných informací o dalším možném směřování Px se dostaneme k obvyklému konstatování, že Px má všechno, ale většina lidí to nechápe; hlupáci profíci vyhazují zbytečně statisíce za jiné systémy.
Co dodat?
Hilda
PS: Může mi někdo prozradit, jak se mohu z tohoto fóra odhlásit?
Co dodat?
Hilda
PS: Může mi někdo prozradit, jak se mohu z tohoto fóra odhlásit?
Chotouchovak: Je to tak, ale s 11 body to moc velkou parádu nenadělá. Profi AF s ~50body to samozřejmě zvládá líp.
Hilda: Neber si to tak zle, ale AI focus u Canonu opravdu jako takový trik chápu, protože reálné využití jsem pro něj nenašel. Buď chci ostřit jednou nebo kontinuálně, ale ještě se mi nestalo, abych se nemohl rozhodnout a nechal výběr na foťáku.
Hilda: Neber si to tak zle, ale AI focus u Canonu opravdu jako takový trik chápu, protože reálné využití jsem pro něj nenašel. Buď chci ostřit jednou nebo kontinuálně, ale ještě se mi nestalo, abych se nemohl rozhodnout a nechal výběr na foťáku.
-
- Pokročilý uživatel
můžeš ho třeba nezapínat 

Prediktivni ostreni Pentax u sveho AF-C nema. S tim s Hildou souhlasim. N/C ho u svych nejlepsich modelu zrejma ma propracovany dobre, protoze fotky priblizujicich se objektu se s N/C foti lip. Levnejsi modely to take nemaji funkcni, viz odkaz tady nekde vyse. Na tom by Pentax mel zamakat. To je fakt. Nemusime se zde dohadovat o nazvoslovi u jednotlivyhc vyrobcu ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak sa spytam: ma prediktivne ostrenie 645D?
To nevím, ale PZ-1p ho před dvaceti lety měla. Nevidím důvod, proč by ho z novějších modelů měli vyndávat.
Ale pojďme si napřed ujasnit o čem se dohadujeme. Jak definujete prediktivní AF?
Ale pojďme si napřed ujasnit o čem se dohadujeme. Jak definujete prediktivní AF?
Prediktivni chapu tak, ze si fotak dopocita rychlost pohybu objektu a zaostri o neco pred objekt, tak aby kompenzoval casove prodlevy mezi casem kdy se AF-C zaostril a kdy jsem ja zmacknul spoust.
Já to beru tak, že nepřestává ostřit ani během procesu sklápění zrcátka a až do expozice, ačkoli už ostří naslepo. Jen pokračuje v pohybu který započal předtím. Mě to K-5 dělá. I K10D mi to jednou udělala (měl jsem půjčený DA*50-135), ale tam to prediktivní ostření stálo za starou bačkoru.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže to mali zvladnuté už davno. Nie je dovod si myslieť, že by nešlo aj teraz. Je to otazka peňazí? Vravím, že je priestor urobiť super špičkove telo APS-C.elho_cid píše:To nevím, ale PZ-1p ho před dvaceti lety měla. Nevidím důvod, proč by ho z novějších modelů měli vyndávat.