Pentax K-5 a SDM objektivy
Moderátor: Moderátoři
Pentax K-5 a SDM objektivy
Chci se zeptat majitelů K-5 a objektivu da*16-50SDM, jak jde tato kombinace dohromady. Co ostrost fotek při nižší cloně, rychlost ostření atd.
Zdenek
Re: Pentax K-5 a SDM objektivy
Půjčil jsem si na posledním minisrazu na pár minut zase DA*16-50 a pracovala s K-5 o dost líp než co si vzpomínám s K10D. Motorek jezdí pořád stejně rychle, ale tělo míň přemýšlí a ostření se dobře chytá. Stačilo dát menší korekci FF/BF a ostření bylo i přesné, nehledě na nekvalitní osvětlení v hospodě.
Co do ostrosti, mě se líbí, ale nezkoumal jsem moc rohy a tak. Má moc pěkný kontrast.
Možná má Tomáš nějaký povedený kus a jiný může být horší, ale na mě ten objektiv udělal lepší dojem než kterýkoli jiný zoom v tomhle rozsahu, včetně Canon 17-55IS.
Co do ostrosti, mě se líbí, ale nezkoumal jsem moc rohy a tak. Má moc pěkný kontrast.
Možná má Tomáš nějaký povedený kus a jiný může být horší, ale na mě ten objektiv udělal lepší dojem než kterýkoli jiný zoom v tomhle rozsahu, včetně Canon 17-55IS.
u mně 16-50 na milimetry přesně, vybíral jsem si s ním K-5. Je to paradní objektiv, jen mít na něho love.
Jinačí SDM nemám možnost zkusit.

http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Dík za reakce, zkusím 18-135, ten je taky SDM a podle prvních zkušeností není špatný. Jen se mi u té 16ky moc líbil ten široký konec, bavilo mě na něj fotit. Tak budu chtít buď nějaké pevné sklo, nebo znovu 16-50.
Zdenek
-
- Významný člen
Hrome, 18-135 je s SDM ? To mi nějak uniklo - aspoň v reakcích na recenze se spíše diskutuje, proč ne SDM a zda je to lépe či hůře... ale možná, že jsem je jenom proletěl a moje angličtina mne zradila, potvora nevděčná 

Pavel
Alespoň jsem si myslel, že je SDM, není to 100%, ještě to ověřím
Zdenek
Dimitrov to na svých stránkách popisuje takto, taky nejsem zrovna angličtinář: This is the first lens to employ a DC motor. DC means "direct current", which is an old name, but it refers to a new and patented Pentax technology.
Takže to asi není přímo SDM, ale prý je to rychlé
Takže to asi není přímo SDM, ale prý je to rychlé
Zdenek
Strojový překlad z jiného fora: hladký SDM automatické zaostřování
DC motor zabudován do objektivu.
Z toho jsem myslel, že se jedná o nový typ SDM motoru.
DC motor zabudován do objektivu.
Z toho jsem myslel, že se jedná o nový typ SDM motoru.
Zdenek
-
- Významný člen
Ale já právě po rozpačitých ohlasech na některé problémy SDM chtěl ocenit (jako i více diskutujících, kteří jsou spíše věci znalí), že nový 18-135 nemá SDM... vycházel jsem z tohohle textu: ...this lens pioneers Pentax's new "DC" autofocus motor, which might well become the new standard in Pentax autofocus. It is much faster and slightly quieter than the motors used in earlier "SDM" lenses, such as the DA* 50-135mm F2.8. Contrary to Pentax tradition, the zoom ring is in front of the focusing ring on this new lens, and there is no distance scale present. However, getting used to the new layout is a small price to pay for the the stellar autofocusing speed of this lens. In typical shooting conditions, we have measured that this lens only takes between 1/3 and 1/2 of a second to lock focus. When used with the new Pentax K-5, you get the best of both worlds: accurate AF combined with fast and quiet AF!
Read more at: http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... z1CGIg2Art
no a vyznělo to trochu nešikovně jako handrkování "má - nemá SDM".
Ovšem - kdesi jsem zahlíd schema toho DC pohonu a připadalo mi to všelijak jinak, než ultrasonic... jsem fakt zvědav
Read more at: http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... z1CGIg2Art

no a vyznělo to trochu nešikovně jako handrkování "má - nemá SDM".
Ovšem - kdesi jsem zahlíd schema toho DC pohonu a připadalo mi to všelijak jinak, než ultrasonic... jsem fakt zvědav

Pavel
Je pravda, že můj 50-135 už byl v servisu 2x, protože napoprvé se spletli a vyměnili SDM motor, v němž problém nebyl a napodruhé elektroniku, tak mám kompletně nový vnitřek . S tím 18-135 máš pravdu, SDM ve smyslu tohoto označení to není, je to nový systém, a není mi zatím jasné zda pracuje taky s ultrazvukem. Jestli ten nový systém bude rychlý a spolehlivý, co víc si přát, ať už je nebo není ultrazvukový.
Zdenek
Tak mi přišel, pokud jsem dobře otestoval, tak čip zatím čistý, (když nepočítám nějaké to smítko) a z objektivu 18-135 jsem opravdu nadšený, i když je toho tolik, že testování nějaký čas potrvá. V rychlosti jsem ozkoušel i s SDM objektivem a jeví se dobře.
Zdenek
Porovnávám zatím jen pocitově, neměl jsem v ruce stopky, ale rychlost je s SDM sklem opravdu srovnatelná, subjektivně v některých situacích i rychlejší, ale nezkoušel jsem z krajních poloh. Kresba vydařená, hezký bokeh, zajímavé hvězdy na bodových zdrojích světla. Hodil bych sem foto, ale jsou to šílené "cvaky". (Nejhorší bylo čekání, než se nabije baterka)
. Hlučnost je opravdu slovo, které se k tomuto objektivu nehodí 

Zdenek