meranie expozície na snehu

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: meranie expozície na snehu

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 14:18

BenaCZ píše:Safra chlape ty uz me stves. Vcera jsem fotil momentky ze sankovani. Mirne protisvetlo proti svetle obloze. Dole snih a tmavy lide. Priorita clony nastavena kompentace +2/3 myslim. A vsechny fotky jsou OK, exponovane uplne paradne. Vecer ti to nahraju sem bez uprav. Rikat ze Pentax spatne meri na snehu je moc velky kafe. Zkoumat to nekde focenim v mostnosti skrz okno asi nebude to prave mereni :)
Začínam mať pocit že sa to dostalo do obligátnej polohy že sa bude dokazovať kto má lepší foťák, auto, počítač, manželku, milenca a pod. Resp ktorá značka je lepšia. Ja som pentax kúpil preto lebo som s ním bol spokojný a nedal som na nezmyselné funkcie ktoré nepotrebujem. A v režime Av fotil tak ako potrebujem. Nafotil som kopu reportážnych fotiek na diafilm a len minimum bolo zle exponovaných. Tak mi tu nevysvetlujte že je chyba vomne pretože K5 je P E N T A X. Mna proste zaujíma výsledok a pohodlnosť práce. A zatiaľ môj K5 ma ani trochu neuspokojuje. Nevedel som sa rozhodnúť pre C/N/P a pri tejto vedomosti by som sa asi VELMI intenzivne zamyslel nad tymi druhymi.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 13 úno 2012, 14:18

prosi ta, to si cakal nieco ine ako ze multisegmentove meranie zmeria scenu plosne?
Moje skusenosti s meranim na snehu su, ze scenu K5 troska preexponuje, cize ma v algoritme nieco na rozpoznanie svetlej sceny. Ja tomu hovorim aby biela bielou bola. K10 ju exponovala klasicky - scena bola podexponovana.

Este ma napada, ci nemas nahodou zamknute meranie expozicie spolu s AF, co by znamenalo, ze ked zablokujes AF namacknutim, zablokuje ti aj meranie sceny. Cize, namacknes, zaostri ti povedzme na stred, prekomponujes a vuala, mas prepal, lebo scena sa zmenila ;)
palo2811 píše:Zahoď K7 a foť kompaktom keď je lepší .
Krasne povedane :mrgreen:

Skus toto ;) http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201
Naposledy upravil(a) bigfoot dne 13 úno 2012, 14:21, celkem upraveno 1 x.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 13 úno 2012, 14:21

kluvi: daj odkaz na neupravené fotky (jpg) z Pentaxu, lebo z týchto veľa info z exifu niet.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 13 úno 2012, 14:22

"Este ma napada, ci nemas nahodou zamknute meranie expozicie spolu s AF, co by znamenalo..." presne toto z exifu chcem vyzistiť :)

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 13 úno 2012, 14:31

Kluvi, koncim tuto debatu. vecer ti nahraju fotky z K20 na snehu bez uprav na Av. Udelej si sam obrazek jestli neco prosazuji jen protoze Pentax. Me to foti dobre. Pokud to tobe nefunguje, tak to muze byt jen vadnym kusem nebo rukama. Nikdo jiny s tim problem nema, tudiz to nesvadej prosim na cely Pentax. Pokud ho nechces, tak ho prodej, ale nesnaz se nas presvedcit, ze vsechny fotky na snehu co jsme tady udelali jsou jen dilem nahody, protoze Pentax proste merit na snehu neumi ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 14:34

yoli píše:"Este ma napada, ci nemas nahodou zamknute meranie expozicie spolu s AF, co by znamenalo..." presne toto z exifu chcem vyzistiť :)
To sme už preberali na začiatku. Nemám. Ale ak chceš, fotky dakam nahrajem...

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 14:46

BenaCZ píše:Kluvi, koncim tuto debatu. vecer ti nahraju fotky z K20 na snehu bez uprav na Av. Udelej si sam obrazek jestli neco prosazuji jen protoze Pentax. Me to foti dobre. Pokud to tobe nefunguje, tak to muze byt jen vadnym kusem nebo rukama. Nikdo jiny s tim problem nema, tudiz to nesvadej prosim na cely Pentax. Pokud ho nechces, tak ho prodej, ale nesnaz se nas presvedcit, ze vsechny fotky na snehu co jsme tady udelali jsou jen dilem nahody, protoze Pentax proste merit na snehu neumi ...
Nejak sa zbytočne zavzdušňuješ... :) Bolo by lepšie ostať vo vecnej rovine a tá je že mi pentax za 25 fotí výletnícke fotky na snehu na Av foršie ako kompakt za 3. Či za to môže značka pentax, vývojári algoritmu, nastavenie nejakého tajomného parametru alebo moja hlúposť nebolo zatiaľ objasnené. Keď mi niekto povie že "aby Ti to fotilo na Av na snehu dobre a nemusel si každú fotku nastavovať a kontrolovať zvlášť, tak si nastav XY alebo zmen ZZ" tak s veľkou radosťou verejne uznám že som úplný blb a dotyčného pozvem do krčmy.
Ja naozaj nemám potrebu dakomu dokazovať že Pentax K-5 je zlý. Mňa proste len štve že mi nerobí ani prijateľné fotky. Cítiš ten rozdiel?
Ale zatiaľ mi nikto nepovedal nič iné ako že mám fotiť na manuál a zakaždým si to skontrolovať. A že je to tak normálne a že to tak má byť. A prípadne že je všetko vporiadku pretože to robí aj iným (k tomu zatia'l nedošlo ale očakávam že dôjde). Alebo si kúpiť nejaký kompakt.
Ak si dá dakto prácu a skúsi nafotiť podobné okno, tak by to bolo fajn, ale iste závisí od konkrétnych podmienok.
Prajem zúčastneným pekný deň a chladnú hlavu.

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 13 úno 2012, 14:55

nejlepší expozimetr na sníh jsou oči. :shock:
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 17:24

bigfoot píše:prosi ta, to si cakal nieco ine ako ze multisegmentove meranie zmeria scenu plosne?
Moje skusenosti s meranim na snehu su, ze scenu K5 troska preexponuje, cize ma v algoritme nieco na rozpoznanie svetlej sceny. Ja tomu hovorim aby biela bielou bola. K10 ju exponovala klasicky - scena bola podexponovana.
Ano. A práve preto mi to robí na snehu prepaly i keby nemuselo. :-(
bigfoot píše: Este ma napada, ci nemas nahodou zamknute meranie expozicie spolu s AF, co by znamenalo, ze ked zablokujes AF namacknutim, zablokuje ti aj meranie sceny. Cize, namacknes, zaostri ti povedzme na stred, prekomponujes a vuala, mas prepal, lebo scena sa zmenila ;)
Skus toto ;) http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201
Nie. Keď mám namačknuté a mením scénu, tak sa expozícia mení.
Do toho vlákna som pripísal svoje vylepšenie.
Zatiaľ vidím vysvetlenie v tom že tak ako píšeš hore to pridáva na svetlej scéne ale moc.
Možno je dakde nejaké nestavenie ktoré má na to vplyv. Ale skúsil som zmenť režim landscape (pravý kurzor) na natural a nepomohlo...
Ale konečne sme sa dostali do vecnej roviny. :)

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 17:26

cunesk8 píše:nejlepší expozimetr na sníh jsou oči. :shock:
Jo. Alebo ako to bývalo na krabičkách s filmom.
rano/obed/vecer/tieň/sneh a pláž.
Alebo na tých šunťáckych foťákoch ála LOMO.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 13 úno 2012, 20:11

Tak tady mas ty fotky z foceni na snehu s K20D. Fotky uplne bez uprav, jen vyvolani z rawu. Mirne protisvetlo, svetla oparova obloha + obliceje ve stinu. Myslim ze vcelku svetelne slozita scena.

Myslim ze je vysledek u vsech fotek OK. Celkem jsem udelal asi 7 fotek a vsechny jsou OK. Na jedne z nich je mirny prepal v obloze, ale jen v jednom kanalu, takze se to da krasne vytahnout z rawu ...

Testuj takoveto fotky a ne nesmyslne fotit cast mistnosti ve tme a snih z okna. Tim toho moc nezjistis ...
Přílohy
Sanky_resize-3425.jpg
Fotka s korekci 0,3EV rezim Av
(198.45 KiB) Zatím ještě nestaženo
Sanky_resize-3423.jpg
Fotka s korekci 0,3EV rezim Av
(239.75 KiB) Zatím ještě nestaženo
Sanky_resize-3418.jpg
Fotka s korekci 0,7EV rezim Av
(144.67 KiB) Zatím ještě nestaženo
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

muf10
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od muf10 » 13 úno 2012, 20:15

Měl bych dotaz jak ovlivní měření spojení bodu AF s AE?
Je to tak,že upřednostněn je bod na který je zaostřeno?
Zůstává hodnota "zamknuta" mebo se mění při změně kompozice s namáčklou spouští?.(AF-S)
Jinak moje k-r vyžaduje na sněhu korekci zhruba +2EV

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 20:26

BenaCZ píše:Tak tady mas ty fotky z foceni na snehu s K20D. Fotky uplne bez uprav, jen vyvolani z rawu. Mirne protisvetlo, svetla oparova obloha + obliceje ve stinu. Myslim ze vcelku svetelne slozita scena.

Myslim ze je vysledek u vsech fotek OK. Celkem jsem udelal asi 7 fotek a vsechny jsou OK. Na jedne z nich je mirny prepal v obloze, ale jen v jednom kanalu, takze se to da krasne vytahnout z rawu ...
Neviem prečo sa nemôžem zbaviť dojmu že sa silou mocou snažíš zomňa spraviť blbca.
A pritom Ti to dáva toľko práce... Stačilo by napísať SZ že "kluvi napíš do fóra že si debil" a ja Ti rád vyhoviem.
Problém je v tom že Ty máš K20D. A to je to isté ako keby som protreboval poradiť s škoda octavia a ty by si mi podsúval parametre Lambrogini diablo alebo prípadne Trabant 601. Obidve autá majú s Oktávkou ve'la spoločných vecí. Napríklad majú volant a 5 kolies.
Podobne to je i s Tvojou K20D a mojou K5. Áno majú multisegment AE. Tým to asitak končí. Dokonca odhadujem že vo svete existuje aspoň 100 typov DSLR ktorým funguje multisegment lepšie.
Na oplátku Ti opakovane oznamujem že aj ja mám pantak MZ5n a i ten má multisegment metering a napodiv funguje oveľa spoľahlivejšie ako v K5 ale predpokladám že oveľa horšie ako Tvoja K20D (to aby som si Ťa udobril).
Fakt to bola strata času. Ale aspoň si ma donútil spraviť ten doplnok k vláknu o meraní expozície a prihodil ďalšiu digi-briketu do ohníku ľudského pokroku.
BenaCZ píše: Testuj takoveto fotky a ne nesmyslne fotit cast mistnosti ve tme a snih z okna. Tim toho moc nezjistis ...
No neviem či tú diskusiu sleduješ na plnú kapacitu, ale fotkám okien predchádzali reálne fotky z výletu so vcelku bezproblémovou kompozíciou.
:mrgreen:

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 20:30

muf10 píše:Měl bych dotaz jak ovlivní měření spojení bodu AF s AE?
Je to tak,že upřednostněn je bod na který je zaostřeno?
Zůstává hodnota "zamknuta" mebo se mění při změně kompozice s namáčklou spouští?.(AF-S)
Jinak moje k-r vyžaduje na sněhu korekci zhruba +2EV
Ano je uprednostnený aktuálne použitý zaostrovací bod.
Menenie neviem ako to je na Tvojom fotaku, ale jednoducho zistis pokusom: namacknes a pohybujes fotakom po miestnosti- expozicne param sa musia menit. Alebo nie. Podľa mna sa to da nastavit.
Tak +2EV by mi to to poslalo rovno do nebíčka. Resp nebíčko by bolo skoro na celej fotke. :-(
A bavíme sa o multisegment meraní?

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 13 úno 2012, 20:32

V momente keď foťák zaostrí, zamrazí ISO, clonu a čas pokiaľ nepistíš spúšť, čiže keď prekomponuješ, tak expozícia s vysokou pravdepodobnosťou bude mimo reál.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“