Pentax K-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Je K-5 důstojný konkurent E-5, 60D a D7000?

ano
146
82%
ne
4
2%
tělo ano, ale systém zaostává
28
16%

Celkem hlasů: 178

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Pentax K-5

Příspěvek od uray » 02 lis 2011, 20:42

Martan67 píše:Ceny kolem 20 tisíc za novou K-5. Hmm, to už začíná vypadat velmi zajímavě :D
Navíc, když to porovnám s vývojem cen u K-7 (tedy co má chabá paměť ještě pamatuje), tak to vážně vypadá, že nás nástupce K-5 čeká už co nevidět. Vypadá to nejpozději na jaře, ale kdo ví jak to mají kluci a holky z Pentaxu na nás nachystané?
nástupce K-5 podle mě přijde později, to jsou podle mě jen předvánoční boje o zákazníky. Každopádně pozitivní je, že Ricoh chce zachovat oba systémy odděleně... a Q má být jakýmsi spojením mezi oběma:
http://translate.google.cz/translate?u= ... =shift_jis
jinak teď zvažuju koupi stroje na video - videokamery jsem zavrhnul, pro požadovaný účel se moc nehodí. Varianty mám:
a) K-5 s 18-135 a Samyang 35 /1,4 cca 42 tis.
b) GH2 + 14-140 a nokton 25/0,95 cca 46tis.
c) zcela jiný systém?
Zbytek vybavení je víceméně univerzální (nebo cenově podobné), musím se rozhodnout do konce roku, abych na to dostal nějaké finance. Obojí jsem si už osahal, nejvýznamější je asi u K-5 lepší výsledek pro focení a u panasonicu pro video. Video bude jako primární použití, ale focení je pro mě důležité a K-5 by se hodina víc ale zase může někdy chybět AF u videa...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

zdeny
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od zdeny » 03 lis 2011, 08:34

Jestli je video priorita, tak si kup videokameru. Jestli jsou priorita fotky, kup si foťák. To je jasný jak facka :-).
Zdenek

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 lis 2011, 08:59

K-5 se nehodí ani na amatérské video typu "na dovolené s děckama" protože nemá ve videu AF, ani na profesionální natáčení, protože má omezenou kontrolu nad expozicí při videu.
Na video z dovolené je lepší normální videokamera a na profi natáčení Canon 7D nebo 5DMk2.

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 03 lis 2011, 10:06

Uray: Nejlepsi na video je momentalne A77.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 lis 2011, 10:24

cunesk8 píše:Uray: Nejlepsi na video je momentalne A77.
Na video typu dovolená s děckama možná jo.

Kalibutan
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalibutan » 03 lis 2011, 12:20

Cítím ve svých starých kostech, že nový stroj od Pentaxu příjde co nevidět.
Cena k5 se už těsně blíží ceně výprodejového modelu k7.
K20D, K7 - reliable partners
SD14 - incredible lover
Dynax 7D - best friend

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 03 lis 2011, 13:16

bigfoot píše:
Dmb píše:Ne přímo nedá, jenom je to obrovský problém - FPS třeba (Lukostřelba - jak vylétá šíp) + některé rychlejší sporty kde potřebuje být rychlý a přesný AF...
Ja ti neviem, ale lukostrelbu je lepsie fotit na postreh jednym snimkom a nie na fps. Mas vyssiu sancu trafit sa tam kam potrebujes ;)
s FPS to je lepsie:
kuk na https://picasaweb.google.com/Martin.Klu ... sciVSenici

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 04 lis 2011, 20:42

Cítím ve svých starých kostech, že nový stroj od Pentaxu příjde co nevidět.
Cena k5 se už těsně blíží ceně výprodejového modelu k7
Jen jestli ta cena neklesá proto, že nad K-bajonetm se stahují mračna. Tamron a Sigma už nenabízejí ani neohlašují nové modely objektivů pro Pentax. A ani softwarová podpora není to co bývala. Např. DxO, kde K5 vychvalovali až do nebe má pro srovnatelně starý a výkonný Canon 60D korekce pro 103 objektivů a u K5 je to jen pro 9 a další dva možná přibudou ještě v listopadu. K tomu možná působí negativně poměrně četné popisy problémů s kvalitou výroby uvedené na stránkách Pentaxforums.com. Jenom v mém okolí jsou dva případy vadného pohonu SDM u 50-135, a já sám mám za sebou už 4 opravy AF.
Hilda

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 04 lis 2011, 22:43

No a ten grip prodáš?
Mimochodem k tomu sýčkování, Sigma nové objektivy pro Pentax dělá, třeba nová 85/1,4 se dá normálně koupit. Tamron tolik ne, protože Tamron patří pod Sony a ta hlavní konkurenci podporovat nechce.
Napsat o 60D, že je srovnatelně výkonná, je trochu nadsázka.
Problémy s kvalitou jsou bohužel reálné, ale nejsme v tom sami. Na dpreview běží několik vláken uživatelů, kterým zlobí D7000, a přecházejí k Pentaxu. Sony má také svoje potíže.

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 04 lis 2011, 23:12

Ke srovnání s C 60D jsem byl naočkován anketou v záhlaví této stránky - osobně bych je nesrovnával.
Sigma 85/1,4 není zrovna nový objektiv. Myslím objektivy, které Sigma uvedla na trh ve II.pololetí 2011. Je jich hned několik (5 novinek) a ani jeden už není s K-bajonetem. Nevím komu patří Tamron, ale i tam je situace stejná. - Bohužel.
PS: Grip neprodám. Často fotím na vodě a takovou hladinu jakou dá K5+DA35/2,8 nedostanu z ničeho co je cenově srovnatelné. Na tu vodu si lze doslova "sáhnout".
Hilda

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 04 lis 2011, 23:34

Dobrá, tak alespoň na email jsi odpovědět mohl. Jinak podíval jsem se na web Sigmy a nějaký nový objektiv na Pentax ohlásili v srpnu, takže tak zle snad nebude. Spíš se těším, s čím přijde Pentax sám, než co přidělá Sigma.

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 04 lis 2011, 23:53

Sorry, za ten e-mail ke gripu K5 se omlouvám, ale po dvou opravách AF jsem byl na Pentax tak nas*nej, že jsem viděl rudě jen při zmínce o Px.
Po poslední opravě AF jsem si K5 vyzvedl tento týden ze servisu a už to neřeším. Je to ztráta času.
Hilda
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 05 lis 2011, 00:36, celkem upraveno 1 x.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 05 lis 2011, 00:20

Jestli můžu nějak pomoct, tak pomůžu, poradím. AF by určitě mohl být lepší, ale já si zvykl a funguju s ním docela spokojeně. Možná je to jen věc přístupu, nějakých triků. Pomáhám si například tím, že pod AF bod umístím něco kontrastního, dávám si bacha na protisvětlo a v kritických případech někdy i zaostřím přes LV. Osvědčilo se mi i přendat si aktivaci AF na samostatné tlačítko, v některých situacích je to tak lepší.

Moje zkušenost s jinými značkami je taková, že modely jako 1D a D3 nebo D300 ostří znatelně líp, ale s D80, D40 nebo 30D jsem měl potíže stejné, ne-li větší. Prostě když K-5 porovnávám v její cenové kategorii tak určitě není nějak tragická. Od K10D se s každou generací AF posunul v rychlosti a přesnosti o nějaký kus dál, tak náročnějším uživatelům nezbývá než čekat.

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 05 lis 2011, 00:35

Jak už jsem ve své litanii a str. 38-39 uvedl, problémy nastávají především v případě AF-C. Nicméně jsem akceptoval, že K5 nemá software pro prediktivní ostření a byla moje chyba, že jsem si neověřil, že kontinuální ostření je jen kontinuální. V režimu prediktivního ostření (nebo trackingu) mám asi tak 10% fotek za rok. To se dá obejít vypůjčením Ca nebo Ni. Také jsem zjistil, že zatímco u Ca je lepší ostřit na vertikály, tak K5 se lépe chytá na horizontálách. Ještě bych potřeboval vědět, jestli ostřící body na matnici odpovídají zobrazenou velikostí skutečnému rozměru, nebo jestli jsou větší či menší.
Hilda

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 05 lis 2011, 00:38

AF senzor pokrývá plochu větší než je červený bod na matnici, já tu zkušenost mám a ostatní se zdá se shodnou.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“