Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
yoli
Významný člen
Významný člen

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od yoli » 30 kvě 2012, 08:55

Pozri, pokiaľ niesi totálne, ale totátne ľavý, tak si to čistenie dokážeš spraviť v pohodičke sám. Kúpe čistiaceho systému sa nevyhneš, pokiaľ často meníš objektívy, tak raz za 1/2-3/4 roka ťa čistenie neminie.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 30 kvě 2012, 09:30

Oni Ti to v rámci záruky klidně i vyčistí...

... otázka je, zda Ti to za to stojí. To všechno okolo.

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 30 kvě 2012, 09:32

Můžete mi prosím vysvětlit co na čipu lepivou tyčinkou čistíte, když máte sonické čištění senzoru v těle fotoaparátu?
Prach by se tam neměl udržet a předopokládám, že nad otevřeným tělem nejíte buřty s cibulí.
Nikon považuje čištění senzoru za tak choulostivou věc, že na to dává poukázky na bezplatné čištění. Canon automaticky čistí senzor při každém vypnutí ON/OFF.
Hilda

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 30 kvě 2012, 09:49

".....Můžete mi prosím vysvětlit co na čipu lepivou tyčinkou čistíte, když máte sonické čištění senzoru v těle fotoaparátu?....!

Dust Removal je iba pomôcka, nebyť jej, tak by to bolo ešte horšie. Pentax z čistenia čípu nerobí tabu, má na to aj funkciu v menu a origo Pentax lepivé tyčinky určené pre užívateľa, nie pre servisáka. A čo sa tam nalepí???... poskytnem lepivý papierik, ktorým sa čistiaca tyčinka čistí od nalepeného bordelu na podrobné laboratórne testy :)
Edit:
Posledné príspevky ba sa mohli kľudne presunúť do vlákna o čistení snímača. viewtopic.php?f=35&t=574&hilit=tycinka

Martan67
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Martan67 » 30 kvě 2012, 10:03

Například taková pylová zrnka, ale i další podobný lepivý bordel drží tak dobře, že žádné oklepávání, ani to ultrazvukové nemá šanci. Naštěstí pokud neměníte objektivy třeba pod rozkvetlými stromy, nebývá toho tolik. Na běžný suchý prach a další nelepivé nečistoty oklepávání pomáhá dobře.
Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) :D.
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 30 kvě 2012, 10:05

Teď si mne dost vyděsil. První K5+3 objektivy jsem měl 3/4 roku a nic jsem čistit nemusel. Druhá, stará pár měsíců je zatím O.K.
Domníval jsem se, že funkce čištění senzoru opravdu senzor čistí a tyčinky či jiná udělátka jsou jen pro ty, co mají při výměně objektivu tělo hezky bajonetem nahoru, aby viděli červenou značku. Dokud jsem sebou vláčel těžkou výbavu Canon a focením jsem si vydělával, nemusel jsem nikdy - počínaje Canonem 40D nic čistit, protože to tělo dělalo vždy, účinně a samo. U Pentaxu to snad tak není?

Hilda

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 30 kvě 2012, 10:05

Hildo delas jak kdyz bys nikdy nemenil objektiv. Casem se tam proste nejaky prach ci chlup usadi a nejde setrast. Pak nastupuje tycinka. Je to bezne u kazde znacky zrcadlovek. Canon a nIkon nevyjimaje. A nez chodit kazdych pul roku do servisu a davat za to po zaruce nejakych 600 Kc , tak to si radsi tu tycinku za 1000 koupim ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 30 kvě 2012, 10:06

Hilda: Není na tom nic choulostivého, pokud nemáš Nikon, který musí v průběhu čištění senzoru exponovat na "B" čas a když náhodou pustíš spoušť, zničí se závěrka. Prostě dají k foťáku poukázku na něco bezcenného a tváří se, že je to dárek v hodnotě 2000Kč. Ale kdyby měli v menu položku "čištění senzoru" jako Pentax či Canon, tak je po problému.

Pentax čistí krycí sklíčko taky oklepává vibracemi při zapnutí, ale některá špína je prostě přilepená víc, ať už vlivem statické elektřiny, nebo vlivem mastnoty. Proto se hodí ta tyčinka.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 30 kvě 2012, 10:18

Aj iné podradné značky, musia čistiť senzor.
http://www.youtube.com/watch?v=lXLDwbR3V54

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 30 kvě 2012, 10:30

Děkuji vám za vysvětlení. Nechám tomu volný průběh. Řešit to budu až u mé K5 něco k řešení bude. Už v éře kinofilmu jsem se naučil měnit objektivy s tělem otočeným bajonetem k zemi a hodí se to i v době digi.
Díky.
Hilda

ad yoli) V dřevních dobách digi to tak dělal každý (NIKON D40, ale i Canon 5D do těch dob patří). Pak jeden výrobce přišel na nápad samočinného čištění senzorů.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 30 kvě 2012, 10:43

Ale nebol to Canon, ale Olympus a do dnes to má najviac namakané s čistením .)

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 30 kvě 2012, 11:22

yoli píše:Tak isto sa prikláňam ku nekresťansky predraženej lepivej tyčinke, zatiaľ stále na 100% všetko poriešila.
yoli, kde si ju kupil? Na slovensku? Alebo na ebay?
Ja nad nou uvažujem koli tym prerabkam na IR režim, neviem ako docieliť 100% vyčistenie ploch, ktore idu na seba - povrch snimača po vyndaní low pass filtra a IR filtra, vždy tam niečo zostane, napr.: https://picasaweb.google.com/1110739566 ... 4222475890

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 30 kvě 2012, 11:34

BenaCZ píše:Hildo delas jak kdyz bys nikdy nemenil objektiv. Casem se tam proste nejaky prach ci chlup usadi a nejde setrast. Pak nastupuje tycinka. Je to bezne u kazde znacky zrcadlovek. Canon a nIkon nevyjimaje. A nez chodit kazdych pul roku do servisu a davat za to po zaruce nejakych 600 Kc , tak to si radsi tu tycinku za 1000 koupim ...
Povrch snimača na neprerobenej zrkadlovke je vlastne povrch low pass filtra. Ten ma nejake povrchove antireflexne vrstvy (do červena. do zelena a pod) a sú dosť citlivé na zotretie - už som to preveroval, mam vybrany low pass filter. Samozrejme, vatovou tyčinkou nič nezotriete/nepoškodíte, ale stačí mala neopatrnosť a je tam akoby škrabanec. Ja som často používal špajglu (špejli) s namotanou vatou a tekutinou - Clin na okna. Riziko hrozí, ak by prišlo ku sklznutiu vaty z drevenej tyčinky....Takže kludne si kupte pakel vatovych tyčiniek a smelo do toho.
Oficialne sa na čistenie optiky ma používat dietyler (http://sk.wikipedia.org/wiki/Dietyl%C3%A9ter )s nejakym pomerom liehu. Lieh asi 20%. Dietyleter je velmi prchavy, ma nizky bod odparenia a lieh zabranuje rychlemu odparovaniu. Ten efekt tej zmesi je o tom, že vatova tyčinka je sice mokra ale posunom po optike nezanecha šmuhy, pretože sa kvapalina hned odparí.

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 30 kvě 2012, 11:38

Mna dost stve, ze ak chcem cistit snimac , tak musim mat nabite baterky na max, inak mi nedovoli pouzit funkciu cistenie :( .. je to tak aj na K-5 ?
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 30 kvě 2012, 12:32

myslim, že tak budu mať všetky značky a všetky modely. Hadaj prečo?

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“