Pentax K-5
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax K-5
Priblizne to vyzera rovnako ale podla clony sa to meni a vacsinou je to podobne matrixovemu meraniu rozdiel je max 1/3 EV.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Matrixove meranie by malo byt na ten test najvhodnejšie: http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/z ... expozicie/
Ale....ak ide o rovnaku svetelnost toho papiera vo všetkych jeho bodoch, nie je to vlastne jedno?
Ale....ak ide o rovnaku svetelnost toho papiera vo všetkych jeho bodoch, nie je to vlastne jedno?
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ze svetelnost papiera to je dobreeee 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
A čomu si neporozumel? Ano, možno som to pomenoval dost neodborne. Jedna sa o svetelnost scény a na scéne je štvorec papiera. Ten ak je nasvieteny rovnomerne, tak v každom jeho bode, musi mať rovnaku expozičnú hodnotu.
Naposledy upravil(a) duves dne 18 zář 2011, 18:24, celkem upraveno 1 x.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
skorej myslel asi toto (zdroj wiki):duves píše:A čomu si neporozumel? Ano, možno som to pomenoval dost neodborne. Jedna sa svetelnost scény a na scéne je štvorec papiera. Ten ak je nasvieteny rovnomerne, tak v každom jeho bode, musi mať rovnaku expozičnú hodnotu.
"Svetelnosť je bezrozmerná veličina vo fotografii, ktorá vyjadruje najvyššie možné množstvo svetla, ktoré prepustí daná optická sústava."
papier = opticka sustava? Zaujimave

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak. Ani svetelnost sceny neexistuje. U toho papiera ide o jasovu hodnotu. No ale k veci asi ten papier nebol uplne dokonale rovnomerne osvetleny inak by ten histogram vyzeral rovnako u kazdeho typu merania.
bol som v prírode, takže bol rovnako osvetlený, môžem sem dať aj tie tri fotografie, len ich najprv musím vydolovať z foťáka
)

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Lukas_Gal píše:Presne tak. Ani svetelnost sceny neexistuje. U toho papiera ide o jasovu hodnotu. No ale k veci asi ten papier nebol uplne dokonale rovnomerne osvetleny inak by ten histogram vyzeral rovnako u kazdeho typu merania.
zdroj: http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/f ... -robim-ja/» prechodové filtre - sivé a šedé vyrovnávajú rozdiel v svetelnosti scény
No tak teraz bud múdry, ty profesional! A srandu si rob z plasteliny, ubožiačik.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No čo Martin, bavíš sa? Čo IR filter, funguje, alebo si nepochopil stále?bigfoot píše:skorej myslel asi toto (zdroj wiki):duves píše:A čomu si neporozumel? Ano, možno som to pomenoval dost neodborne. Jedna sa svetelnost scény a na scéne je štvorec papiera. Ten ak je nasvieteny rovnomerne, tak v každom jeho bode, musi mať rovnaku expozičnú hodnotu.
"Svetelnosť je bezrozmerná veličina vo fotografii, ktorá vyjadruje najvyššie možné množstvo svetla, ktoré prepustí daná optická sústava."
papier = opticka sustava? Zaujimave
OKEJ, kým Vy sa tu hádate čo je svetelnosť, ja som spracoval tie fotky, čo som fotil na papier v prírode rovnako osvetlený a v tom istom čase.
Takže, ako niekto podotkol, teoreticky by tým pádom mali byť všetky fotky rovnaké, ale nie sú...
S bodovým meraním a prioritou stredu sú výrazne tmavšie, kdežto len pri matrixe je histogram v strede.
Taik a teraz sa pýtam, funguje mi správne ten expozimeter, alebo nie? Mám to reklamovať, alebo nie???
Pridávam aj fotky:
Takže, ako niekto podotkol, teoreticky by tým pádom mali byť všetky fotky rovnaké, ale nie sú...

S bodovým meraním a prioritou stredu sú výrazne tmavšie, kdežto len pri matrixe je histogram v strede.
Taik a teraz sa pýtam, funguje mi správne ten expozimeter, alebo nie? Mám to reklamovať, alebo nie???
Pridávam aj fotky:
- Přílohy
-
- fotka s bodovým meraním
- meranie_bod.jpg (46.55 KiB) Zobrazeno 1648 x
priorita stredu
- Přílohy
-
- meranie s prioritou stredu
- meranie_priorita_stred.jpg (46.49 KiB) Zobrazeno 1646 x
matrix meranie
- Přílohy
-
- meranie matrix
- meranie_matrix.jpg (46.55 KiB) Zobrazeno 1645 x
Ehmm a ďakujem všetkým za odpovede 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže to musí byť 18% šedy odtien, nie biely papier. Aspon sa mi vidi podla tohoto članku:PentaxFan píše:OKEJ, kým Vy sa tu hádate čo je svetelnosť, ja som spracoval tie fotky, čo som fotil na papier v prírode rovnako osvetlený a v tom istom čase.
http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/z ... expozicie/
Biela, stredne šedá a čierna plocha, exponované každá zvlášť, merané bodovým meraním.
Tým že fotoaparáty merajú na stredne šedú, v prípade bielej plochy došlo k podexpozícii
a v prípade čiernej plochy k preexpozícii. V tomto prípade je nutné použiť korekciu expozície.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
a okrem toho je vidiet, ze ten papier nie je vsade rovnako nasvieteny, lebo ma flaky rozmych odtienov 
Podla mna ti expozimeter funguje spravne a chyba bude pred knoflikom

Podla mna ti expozimeter funguje spravne a chyba bude pred knoflikom

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky