meranie expozície na snehu
Moderátor: Moderátoři
Re: meranie expozície na snehu
Nedelal bych ukvapene zavery ze 2 fotek. Zkus si dat tvuj fotak na stativ nekde za podobnych podminek, mel zakryty hledacek a udelej par fotek na ruzne rezimy. Uvidis hned jestli to exponuje pokazde jinak. Ja s tim probelm u K20 nemam. Debatovani je sice hezka vec, ale rychlejsi by asi bylo vyzkouset udelat par fotek, jak pisu vyse ...
Pak dej vedet jak si dopadl ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Ale to nesedí. Proste 1EV je strašne veľa. A pri multisegm meraní sa hlavne hľadajú extrémy- najväčší jas v poli. A ten je u oboch fotiek rovnaký. A zmena plochy je naozaj malá.palo2811 píše:A čo keď je 5-6?Nevieme to pomerať ale stroj hej.
Dal som si tú prácu a odmeral to. u prvej foto tvorí sneh asi 69.3% plochy a u druhého 71%
A je divné že to nesedí PRESNE o 1EV keď vie robiť i jemné kroky...
Za stejnych podminek= identický záber? To asi bude OK.... myslím že to naozaj bude nejakým chorým algoritmom.BenaCZ píše:Nedelal bych ukvapene zavery ze 2 fotek. Zkus si dat tvuj fotak na stativ nekde za podobnych podminek, mel zakryty hledacek a udelej par fotek na ruzne rezimy. Uvidis hned jestli to exponuje pokazde jinak. Ja s tim probelm u K20 nemam. Debatovani je sice hezka vec, ale rychlejsi by asi bylo vyzkouset udelat par fotek, jak pisu vyse ...
A ja som si to všimol už predtým, že som na výlete stále musel točiť korekciami...
Asi teda spravím dáky pokus...ale neberie mi to hlava.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
nechcem ta urazit, ale snazis sa nas tu presvedcit, ze vies okometricky zmerat jas sceny lepsie ako krabicka na fotky! To je blud.
Radcej chod a nauc sa pouzivat tu krabicku. Potom mozno prides na to, ze dobru fotku nerobi krabicka, ale fotograf ktory ju vie vyuzit na zachytenie momentu.
Radcej chod a nauc sa pouzivat tu krabicku. Potom mozno prides na to, ze dobru fotku nerobi krabicka, ale fotograf ktory ju vie vyuzit na zachytenie momentu.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Jaj Marťošu mám pocit že sa domňa navážaš a nehľadáš riešenie problému.
Ale dal si mi dobrý tip: Vytiahnuť k pokusom i môj nepoužívaný flashmeter.
Filozofická otázka: Načo má aparát inteligentné a poloautomatické režimy keď nefungujú a každý jednotlivý záber musís pozorne prehliadať ihneď po nafotení?
Načo meria tá krabička expozíciu keď je zlá a horšia ako okometrické meranie?
Mám pocit že si príliš chytrý (dokonca možno i viac ako ja) a nesnažíš sa myslieť.
Nechcelo sa mi zabíjať čas experimentmi a myslel som že sa dozviem od skúsenejších čo robím zle a dozviem sa že to že to fotí zle je vlastne dobre mám proste fotiť stále na manuál.
Ale myslím že si ten čas spravím. Bude nejaká odmena keď Ti dokážem svoju pravdu? To znamená že chyba je v krabičke? Bohužial som ale medzitým updatol firmware a nieje tak kontrastné svetlo...
Jaj Marťošu mám pocit že sa domňa navážaš a nehľadáš riešenie problému.
Ale dal si mi dobrý tip: Vytiahnuť k pokusom i môj nepoužívaný flashmeter.
Filozofická otázka: Načo má aparát inteligentné a poloautomatické režimy keď nefungujú a každý jednotlivý záber musís pozorne prehliadať ihneď po nafotení?
Načo meria tá krabička expozíciu keď je zlá a horšia ako okometrické meranie?
Mám pocit že si príliš chytrý (dokonca možno i viac ako ja) a nesnažíš sa myslieť.
Nechcelo sa mi zabíjať čas experimentmi a myslel som že sa dozviem od skúsenejších čo robím zle a dozviem sa že to že to fotí zle je vlastne dobre mám proste fotiť stále na manuál.
Ale myslím že si ten čas spravím. Bude nejaká odmena keď Ti dokážem svoju pravdu? To znamená že chyba je v krabičke? Bohužial som ale medzitým updatol firmware a nieje tak kontrastné svetlo...
Čo sa týka naučiť sa používať krabičku tak o to sa snažím a zatiaľ je výsledok že používať manuál a s externým bleskom používať manuál alebo len meranie bleskom a nie meranie TTL. Tomu sa hovorí pokrok a vcelku to bráni operatívnemu fotografovaniu napríklad momentiek.
Oproti hlúpej analogovej MZ-5n je to ale potom niekoľko krokov naspäť.
Oproti hlúpej analogovej MZ-5n je to ale potom niekoľko krokov naspäť.

Ale no tak, uz toho nech. Ostatni s tim problem nemaji, tak bude zrejme chyba v tvem fotaku nebo rukou ... Spis asi fotaku. Vyzkousej to nekolikrat znovu a kdyz to bude delat furt, zkus to reklamovat .. Myslim, ze se tady k tematu uz vic veci nedozvis ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Do pekla,a zmena svetelných podmienok vás nenapadla?Stačí jedna dve sekundy a je všetko inak.Oku sa to môže javiť rovnako ale aparát je citlivejší a zmenu zaznamenal a preto nastavil iné hodnoty.Už sa mi to viackrát stalo.Obe snímky sú exponované zhruba správne tak o čom to tu meliete?
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Správne to nieje ani zhruba (prvý snímok). Ten sneh je jasne preexponovaný. A to to obvykle na snehu podexponováva.
A zmena je taká že on to zosvetlil o 1EV a výsledok je že je to príliš svetlé. Keby bola zmena osvetlena (čo nebolo-bola jasná obloha) tak by pri automate mal snímok práve vypadať (skoro)rovnako....=zosvetlil ale pretože sa zatiahlo, tak to je OK.
Urobíme pokusy...
Správne to nieje ani zhruba (prvý snímok). Ten sneh je jasne preexponovaný. A to to obvykle na snehu podexponováva.
A zmena je taká že on to zosvetlil o 1EV a výsledok je že je to príliš svetlé. Keby bola zmena osvetlena (čo nebolo-bola jasná obloha) tak by pri automate mal snímok práve vypadať (skoro)rovnako....=zosvetlil ale pretože sa zatiahlo, tak to je OK.
Urobíme pokusy...
Prichádzam s vysvetlením!!!!!!
Chlapi, vy ste ešte nepochopili, že Kluvi je agent Canonu alebo Niconu? Bol sem vyslaný, aby nás naštval, potom rozoštval, následne spochybnil našu pentax-vieru a presvedčil nás k prechudu k inej značke!
Chlapi, vy ste ešte nepochopili, že Kluvi je agent Canonu alebo Niconu? Bol sem vyslaný, aby nás naštval, potom rozoštval, následne spochybnil našu pentax-vieru a presvedčil nás k prechudu k inej značke!

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
no a najhorsie je, ze nas C/N jasteri chcu ocipovat, celkom sa im to dari a tu nam nepomoze ani fotoboh pentax Ltd.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
malý off topic..................
Tie čipy má vraj na svedomí myslím Samsug.
A neboj. Snáď nám to na tých námestiach vydrží a tých našich súčastných zločincov spolupracujúcich s globošmi utlmíme.
Sorry za O.T.
A neboj. Snáď nám to na tých námestiach vydrží a tých našich súčastných zločincov spolupracujúcich s globošmi utlmíme.
Sorry za O.T.
BINGO!ESB píše:Prichádzam s vysvetlením!!!!!!
Chlapi, vy ste ešte nepochopili, že Kluvi je agent Canonu alebo Niconu? Bol sem vyslaný, aby nás naštval, potom rozoštval, následne spochybnil našu pentax-vieru a presvedčil nás k prechudu k inej značke!![]()
Za odmenu dostávaš fotoaparát značky Pentax!

To som nepochopil....???bigfoot píše:no a najhorsie je, ze nas C/N jasteri chcu ocipovat, celkom sa im to dari a tu nam nepomoze ani fotoboh pentax Ltd.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
tak si precitaj o com Astar toci...
http://www.vesmirni-lide.cz/default_cz.htm
I ked radcej mam tychto:
http://www.vesmirna-drubez.cz/index.php
http://www.vesmirni-lide.cz/default_cz.htm
I ked radcej mam tychto:
http://www.vesmirna-drubez.cz/index.php
...K10+K5...