Prediktivní AF
Moderátor: Moderátoři
Re: Prediktivní AF
AF-C jsem samozřejmě měl zapnuté mnohokrát. LV ostřilo, ale čtvereček se samočině neposouval napříč LCD společně s objektem. Pokud jsem ho potřeboval posunout, musel jsem pomocí voliče. Ještě pro upřesnění nemluvím o "face detection", ale o ostření na jiný pohybující se objekt. V návodu o aktivaci této funkce cudně mlčí. Jestli se umí zóna ostření CD sama pohybovat s každým vhodně kontrastním objektem, pak budu muset prohlásit, že jsem v...!
Hilda
Hilda
Tych 51 ostriacich bodov sa ani mne na D700 nezda zastarale a prekonane.BenaCZ píše:Nakonec skoncime u toho ze bys mel nejradeji zaostrovani na obliceje Puvodni debata se tocila kolem C/N a jejich systemu. Nerekl bych ze jsou ty systemy zastarale a prekonane, kdyz vidim fotky letovky ptaku focenych temito systemy
hilda: teď jsem to zkusil, v jedné ruce foťák, v druhé jsem hýbal plyšovým tučňákem. Sledovalo ho to.
Rčení "to je stará vesta" je synonymní ke rčení "známé jak stará fusakle". Vyjadřuje ve spisovné češtině ekvivalent "není to nic nového".
O zastaralém prediktivním AF systému N/C nikdo nehovoří. Chtěl jsem poukázat na cesty, kterými se ke stejnému výsledku snaží propracovat jiní výrobci fototechniky. Dnes jsou kompaktní hledáčkové foťáky s FF nebo APS-C a kvalitou obrazu high-end DSLR. Součástí jejich vývoje je i konstrukce AF schopného sledovat a ostřit i při rychlostech snímání nad 10 fps. Jak ukazují ti "jiní výrobci", cesta k výsledku nevede jen přes ostřící body.
Nemám zájem na osobně mířených příspěvcích. Je tak těžké napsat třeba: "jo to jsem si vyzkoušel a mělo to z mého pohledu tyto přednosti a tyto nedostatky...", jako napsal uživatel s Panasonicem GH2.
Ať už to někdo chce nebo ne, rostoucí trh fotoaparátů s čipem a možnostmi DSLR v kompaktním těle ukazuje na rostoucí zájem spotřebitelů. Já osobně jsem si dal lhůtu do konce března, pak si něco z aktuální nabídky foťáků vyberu - klidně znovu Pentax.
Hilda
O zastaralém prediktivním AF systému N/C nikdo nehovoří. Chtěl jsem poukázat na cesty, kterými se ke stejnému výsledku snaží propracovat jiní výrobci fototechniky. Dnes jsou kompaktní hledáčkové foťáky s FF nebo APS-C a kvalitou obrazu high-end DSLR. Součástí jejich vývoje je i konstrukce AF schopného sledovat a ostřit i při rychlostech snímání nad 10 fps. Jak ukazují ti "jiní výrobci", cesta k výsledku nevede jen přes ostřící body.
Nemám zájem na osobně mířených příspěvcích. Je tak těžké napsat třeba: "jo to jsem si vyzkoušel a mělo to z mého pohledu tyto přednosti a tyto nedostatky...", jako napsal uživatel s Panasonicem GH2.
Ať už to někdo chce nebo ne, rostoucí trh fotoaparátů s čipem a možnostmi DSLR v kompaktním těle ukazuje na rostoucí zájem spotřebitelů. Já osobně jsem si dal lhůtu do konce března, pak si něco z aktuální nabídky foťáků vyberu - klidně znovu Pentax.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
Hildo stojí Ti to za to? Prostě zkousni, že si se mýlil, nikdo Tě za to lynčovat nebude. Pentax má stejný AF funkce jako jiný značky a jak to kdo dokáže využít je už jen na každym z nás. Věc kterou pořád řešíš aktivuješ na Pentaxu kombinací AFC + auto výběr bodů. Funguje to jak v hledáčku, tak v LV.
Proč to řeším? Protože jsem měl z více jak 160 snímků pohybujícího se objektu (poskakující děti) jen 11, o kterých jsem mohl prohlásit, že jsou skoro ostré. Nevím jak je to u Px, ale u jiných značek to normální není.
Bohužel, tady se nic podstatného nedovím, protože většina účastníků diskuse nechce vidět rozdíl mezi kruhovým sonickým pohonem (Ring UltraSonic Motor), který používá k pohybu vlnové vibrace a pohonem SDM (Silent Drive Motor), který má prostě jen motorek s převodovkou. Stejné je to i problematikou rozdílu mezi AF-C (Autofocus continuous) a AI (Artifical inteligence).
Jen jsem chtěl zjistit, zda se měl blbou K5, nebo zda jde o vlastnost produktu. Už jsem pochopil, že blbá K5 je nepřijatelné vysvětlení. Blbý je zbytek světa.
Hilda
Bohužel, tady se nic podstatného nedovím, protože většina účastníků diskuse nechce vidět rozdíl mezi kruhovým sonickým pohonem (Ring UltraSonic Motor), který používá k pohybu vlnové vibrace a pohonem SDM (Silent Drive Motor), který má prostě jen motorek s převodovkou. Stejné je to i problematikou rozdílu mezi AF-C (Autofocus continuous) a AI (Artifical inteligence).
Jen jsem chtěl zjistit, zda se měl blbou K5, nebo zda jde o vlastnost produktu. Už jsem pochopil, že blbá K5 je nepřijatelné vysvětlení. Blbý je zbytek světa.
Hilda
Šmarjá, když zjistím, že mám blbou K5, která mi nevyhovuje, tak ji prodám a koupím si dobrej Nikon/Canon. Proč se musím snažit přesvědčit jiné, spokojené uživatele K5, že mají šunt, kterému není na světě rovno?
Hildo, puvodni debata byla o rozdilu mezi AF-C (Autofocus continuous) a AI (Artifical inteligence). To se nakonec ukazalo, ze mame pravdu my. O rozdilu v SDM tady nepadla ani zminka. Ze SDM u Pentaxu neni zadny rychlik, to je fakt. Neco jineho je ale preostrit pres cely rozsah AF a neco jineho je jen mirne doostrit temer zaostrenou scenu. U te druhe varianty je kombinace K5 + SDM rychla dost... Ale nikdo ti preci nenuti Pentaxe. Ten ma jine vyhody nez rychly AF a strileni 10FPS. Pokud potrebujes toto, tak si kup neco od C/N...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Nehnevaj sa ale ty navieš evidentne čo je to prediktívne ostrenie.To nemá z výberom bodov takmer nič spoločné.Prediktívne ostrenie ti bude fungovať aj keď budeš mať ostrenie nastavené napevno na stredový bod.Prediktívne ostrenie znamená,že fotoaparát dokáže podľa smeru pohyblivého objektu a jeho rýchlosti vypočítať,kde sa bude nachádzať v momente stlačenia spúšte a zaostrý teda o niečo pred objekt v smere jeho pohybu.Počíta sa ttu vlastne s oneskorením medzi stlačením spúšte a samotným exponovaním.A toto pentax nemá,aj keby mi niekto tvrdil opak.Chotouchovak píše:Hildo stojí Ti to za to? Prostě zkousni, že si se mýlil, nikdo Tě za to lynčovat nebude. Pentax má stejný AF funkce jako jiný značky a jak to kdo dokáže využít je už jen na každym z nás. Věc kterou pořád řešíš aktivuješ na Pentaxu kombinací AFC + auto výběr bodů. Funguje to jak v hledáčku, tak v LV.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
-
- Pokročilý uživatel
Mě přijde, že ta funkce je podobná, jen třeba hůř zpracovaná oproti jinejm značkám...prostě foťáku přikážu na co má ostřit a on na to ostří nebo se o to aspoň snaží. Ale to je jedno, možná to fakt řikám blbě a v tom případě se omlouvám. Moc na ty technický záležitosti nejsem, ale zato mám nastudovanej manuál, abych co nejvíc využil možnosti, který mi K5 nabízí...proto jsem do něj vložil víc peněz a nekoupil třeba Kr.
Nicméně i kdybych napsal totální nesmysl, je mi dost proti srsti, se za špatný fotky vymlouvat na foťák.
Nicméně i kdybych napsal totální nesmysl, je mi dost proti srsti, se za špatný fotky vymlouvat na foťák.
Tak ako píše Klingo, prediktívny AF funguje aj pri zvolenom stredovom bode (akomkoľvek zvolenom bode)t.j. ak zaostrím na nejaký objekt a on sa začne pohybovať, tak fotoaparát to sleduje a berie do úvahy oneskorenie spúšte. Na mojej D700, ak sa zvolí AF-C, tak automaticky sa aktivuje prediktívne ostrenie a dá sa predtým v menu vybrať koľko okolitých bodov komunikuje so stredovým bodom t.j. 9, 21 alebo 51 v závislosti od druhu pohybu. Špecialitou je 3D tracking, ktorý dokáže objekt sledovať a ostriace body meniť. To je podstata, ktorú Pentax asi nemá, čím nehovorím, že sa s ním nedá fotiť.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
moje zistenie z dnesnej bielej stopy na Skalke: PX si objekt posuva medzi ostriacimi bodmi, ale bohuzial ostri naprd Tak som presiel na stare dobre "predostrim a cvaknem"
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
machro: nevim na jakym principu funguje přesně 3D tracking a je mi jasný, že to bude určitě fungovat líp jak u pentaxu už jen z principu většího množství zaostřovacích bodů, ale K5 DOKÁŽE po zaostření sledovat objekt a posouvat ho si ho mezi body....to začal Hilda řešit a jak Elho správně poznamenal - nepřečetl si návod
Konkrétně se jedná o tenhle příspěvek, kde neni žádná zmíka o nějakym inteligentnim předostřování a focení stíhaček při letu proti fotografovi
Konkrétně se jedná o tenhle příspěvek, kde neni žádná zmíka o nějakym inteligentnim předostřování a focení stíhaček při letu proti fotografovi
Ještě jeden edit : já se tu nesnažim obhajovat K5 jako nejlepší foťák s nejrychlejším AF, ale pokud vim, že Hilda nemá pravdu a může tim ovlivnit lidi, který třeba uvažujou o nákupu, tak mi trochu stojí za to ho opravit....ne se hádat, jen opravithilda4sea píše:AF-C jsem samozřejmě měl zapnuté mnohokrát. LV ostřilo, ale čtvereček se samočině neposouval napříč LCD společně s objektem. Pokud jsem ho potřeboval posunout, musel jsem pomocí voliče. Ještě pro upřesnění nemluvím o "face detection", ale o ostření na jiný pohybující se objekt. V návodu o aktivaci této funkce cudně mlčí. Jestli se umí zóna ostření CD sama pohybovat s každým vhodně kontrastním objektem, pak budu muset prohlásit, že jsem v...!
Hilda
-
- Významný člen
Moje zistenie z fotenia ródea (muráň tento rok) na moje veľké prekvapenie to funogavalo výborne, aj keď som ostreniu na pentaxe neveril po tom čo sa stále niekto sťažuje. K10D + 50-200. A to ostrenie K10D nechcem nejak doneba vychvaľovať! zdá sa mi byť pomalé a v tieni mám BF. Ale preditívnie fungovalo veľmi spoľahlivo a to som pri cválajúcich koňoch nepredpokladal. viem si predstaviť že by to šlo aj lepšie, keby sa držalo predmetu na základe farby a tak ďalej.... o všeličom som čítal.Ale vybral som si ostriaci bod, na ktorom som chcel mať koňa s jazdcom,kvôli kompozícií, ak som ho na ňom udržal, AF chybu nespravil. samozrejme občas som nechtiac zaostril na barel predomnou, alebo na publikum, ale celková bilncia je taká, že mám všetko čo som chcel. A cca 80%+ zo všetkých fotiek dobre zaostrených a asi 15% mojou chybou zle a fakt pár fotiek bolo zlých tým že jazdec bol príliš ďaleko a bol príliš malý (na 200mm) na to, aby ho spoľahlivo chytal príliš veľký ostriaci bod. Aj keď kto vie, so statívom by som to možno lepšie ustál.
Jasné viem si predstaviť oveľa ťažšie disciplýny, ale nevenuem sa im
Jasné viem si predstaviť oveľa ťažšie disciplýny, ale nevenuem sa im
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
Chotouchovak:na čom frčíš?Ešte stále ti nedošlo že sa nebavíme o D trackingu ale prediktívnom(inteligentnom) ostrení?A to px nemá!
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér