Pentax K-5 vs. konkurence
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
Re: Pentax K-5 vs. konkurence
No skladem jo, ale za o 5k vyssi cenu, nez v Alze/VKFoto/atd.
Omlouvám se.Bylo to pouze upozornění.Nikoho tam nakupovat nenutím.
JOVOL.Tvé dilema plně chápu,sám jsem to absolvoval koncem loňského roku.To té doby jsem cca 5 let fotil Panasonicem FZ 30.Ve své době a své třídě to byla,myslím,špička.Vzhledem ke svému foto umu a minimálnímu uměleckému cítění bych s ním vydržel do teď.Bohužel ( ke své peněžence ) a bohudík ( pro mé hračičkářství ) se mi loni v létě dostal do ruky kamarádův Canon 50D.Byl jsem naprosto uchvácen.Rychlost ostření,rozostřené pozadí,komfort ovládání adt.Začal jsem tedy přemýšlet o dslr.Protože nejsem žádný boháč,ale chtěl jsem koupit něco lepšího,aby to nějaký ten pátek bylo stále in a za půl roku jsem nelitoval,že jsem si raději nepřiplatil.Do výběru se mi dostal Canon 60D,Nicon D7000 a Pentax K5.V té době moc recenzí nebylo a tak jsem vycházel z tabulkových parametrů.Canon jsem brzy vyloučil ( už ani nevím proč ) a váhal jsem, jako Ty,mezi N a P.Jelikož jsem začínal od nuly,bylo mi to celkem jedno jaký systém vyberu,parametry mají oba cca stejné.Šel jsem do Foto Škody na průzkum.Prodavač mi velice ochotně ukázal oba modely a já se rozhodl, spíše intuitivně, pro K5.V podstatě do dnes přesně nevím proč.Každopádně nelituju.I přes reklamaci čipu a čekání na nové tělo ( o tom jsem již psal )jsem ze své K 5 nadšený,ale jsem přesvědčený,že koupit D7000,budu nadšený taky.Myslím,že u těchto modelů nelze šlápnout vedle.Nejsem ortodoxní a moc dobře vím,že Pan fotograf i s dirkonem dokáže udělat 1000x lepší fotku nežli já.Takže, pokud Ti můžu poradit,běž si oba modely osahat a rozhodni se citem.Nikdo jiný to za Tebe stejně neudělá.
Koukám,že jsem se nějak rozepsal.Snad mi to ostatní prominou,ale soutěžím o nejdelší slohové cvičení.
Koukám,že jsem se nějak rozepsal.Snad mi to ostatní prominou,ale soutěžím o nejdelší slohové cvičení.
-
- Pokročilý uživatel
Pěkně napsané, Radku
S FZ30 jsem taky pár let žil a na ní prvně přešel na manuál - a dodnes si myslím, že je to optimální mašinka pro přestup od cvakání k focení Řešil jsem to stejně jako Ty - stejné dilema a stejně dal přednost pocitu a intuici - navíc lehce nakopnut fůrou fotografických kamarádů pro které je Pentax "dávno mrtvou značkou" ... Pro ně ale byla i ta FZ30 jen "kompaktem" a často mi klepali po rameni s tím, že: "na to čím fotím ..." atd. Holt někteří nepoznají dobrý foťák - ani kdybys je s ním praštil rovnou mezi oči
Jenže je to pro mě najednou i závazek - páč o tu berličku podceňované techniky přijdu - asi se budu muset fakt naučit "vidět" a "fotit" Už se nemám na co vymluvit - K5 je úžasný stroj, je to "můj milášek" (slovy Gluma )
S FZ30 jsem taky pár let žil a na ní prvně přešel na manuál - a dodnes si myslím, že je to optimální mašinka pro přestup od cvakání k focení Řešil jsem to stejně jako Ty - stejné dilema a stejně dal přednost pocitu a intuici - navíc lehce nakopnut fůrou fotografických kamarádů pro které je Pentax "dávno mrtvou značkou" ... Pro ně ale byla i ta FZ30 jen "kompaktem" a často mi klepali po rameni s tím, že: "na to čím fotím ..." atd. Holt někteří nepoznají dobrý foťák - ani kdybys je s ním praštil rovnou mezi oči
Jenže je to pro mě najednou i závazek - páč o tu berličku podceňované techniky přijdu - asi se budu muset fakt naučit "vidět" a "fotit" Už se nemám na co vymluvit - K5 je úžasný stroj, je to "můj milášek" (slovy Gluma )
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
Vidím že je nás tu viac čo sme prešli z FZ30 na K5 . Samozrejme že FZ30 používame nadalej, aj keď začína dožívať. Taktiež sme riešili výber medzi D7000 a K5. A keďže nikon nejak nesadol do ruky (v porovnaní z FZ30 to bola bieda), tak sme viac-menej naslepo išli do K5ky. Tá sedí v ruke úplne geniálne. Dokonca z nasadenou 18-135 je rozmerovo takmer totožná z FZ30 (až na váhu). Jediné s čím mám zatial problém je prehadzovanie objektívov. Flexibilnosť FZ30ky je úžasná a dosť návyková.
Zdravim priznivce pentaxu a rad bych poprosil o "pomoc-radu".
Jsem takovy ten vecny zacatecnik a snazim se v ramci casovych moznosti proniknou do taju fotografovani.
Rozhoduji se pro novou dig. zrcadlovku a nakonec jsem zustal u dvou modelu samozrejme K-5 a Nikon D300s.
Oba modely znacne prekracuji moji potrebu i schopnosti,ale rad bych se pro jeden rozhodl.
Shodou okolnosti je mam oba doma a mohu je testovat.K-5 mam se set. objektivem 18-55 WR a k D300s Nikkor 18-105.
V tuto chvili rozhodnuti pro K-5 brani "jen" celkem velky rozdil v kvalite vystupu.(Mel jsem K100D a naprosta spokojenost)
Pri porovnani fotografii jsou ty z D300s ostrejsi a maji lepsi kresbu nez z K-5.
Zkousel jsem ruzne svetelne podminky a nastaveni a v podstate vzdy byly fotografie z D300s jiz v nahledu displeji lepsi.
A rad bych tedy poprosil o nazor zda tento rozdil muze byt v rozdilne kvalite obou objektivu -pokud ma samozrejme nekdo zkusenost s
s nikonem (myslel jsem si ze jsou srovnatelne)
Nebo zda je mozne narazit na horsi kus 18-55 WR.Urcite bych v pripade rozhodnuti pro K-5 koupil objektiv jiny asi Sigma 17-70 nebo Pentax 17-70
,ale nevim zda by byl rozdil v kresbe a ostrosti mezi 18-55 a Sigmou a Pentaxem 17-70 znat.
A zaroven bych rad poprosil, zda by nasel nekdo, kdo ma oba oba ojektivy,o zaslani fotografii ze setaku 18-55 a nejakeho z vyse uvedenych objektivu ci jineho podobneho.
Predem moc dekuji.
Standa
Jsem takovy ten vecny zacatecnik a snazim se v ramci casovych moznosti proniknou do taju fotografovani.
Rozhoduji se pro novou dig. zrcadlovku a nakonec jsem zustal u dvou modelu samozrejme K-5 a Nikon D300s.
Oba modely znacne prekracuji moji potrebu i schopnosti,ale rad bych se pro jeden rozhodl.
Shodou okolnosti je mam oba doma a mohu je testovat.K-5 mam se set. objektivem 18-55 WR a k D300s Nikkor 18-105.
V tuto chvili rozhodnuti pro K-5 brani "jen" celkem velky rozdil v kvalite vystupu.(Mel jsem K100D a naprosta spokojenost)
Pri porovnani fotografii jsou ty z D300s ostrejsi a maji lepsi kresbu nez z K-5.
Zkousel jsem ruzne svetelne podminky a nastaveni a v podstate vzdy byly fotografie z D300s jiz v nahledu displeji lepsi.
A rad bych tedy poprosil o nazor zda tento rozdil muze byt v rozdilne kvalite obou objektivu -pokud ma samozrejme nekdo zkusenost s
s nikonem (myslel jsem si ze jsou srovnatelne)
Nebo zda je mozne narazit na horsi kus 18-55 WR.Urcite bych v pripade rozhodnuti pro K-5 koupil objektiv jiny asi Sigma 17-70 nebo Pentax 17-70
,ale nevim zda by byl rozdil v kresbe a ostrosti mezi 18-55 a Sigmou a Pentaxem 17-70 znat.
A zaroven bych rad poprosil, zda by nasel nekdo, kdo ma oba oba ojektivy,o zaslani fotografii ze setaku 18-55 a nejakeho z vyse uvedenych objektivu ci jineho podobneho.
Predem moc dekuji.
Standa
Ten DA18-55WR je zajímavý tím, že je malý, odolný počasí a levný. Ale to je tak celé. Ale neměl by být řádově horší než ten 18-105. Ty rozdíly v kvalitě obrazu můžou být způsobené spoustou dalších vlivů, těžko říct když nedáš ukázku.
Každopádně koupit tělo v téhle cenové relaci a používat na něm jen jeden 10x levnější objektiv nemá smysl. To je lepší koupit K-r nebo D90 (nebo co Nikon teď dělá pod 20000) a vybrat si nějaké lepší objektivy.
Pěkný základní zoom za supr cenu je třeba DA16-45, když se narazí na dobrý kus tak Tamron 17-50 a oblíbená je i Sigma 17-70/2,8-4,5.
Každopádně koupit tělo v téhle cenové relaci a používat na něm jen jeden 10x levnější objektiv nemá smysl. To je lepší koupit K-r nebo D90 (nebo co Nikon teď dělá pod 20000) a vybrat si nějaké lepší objektivy.
Pěkný základní zoom za supr cenu je třeba DA16-45, když se narazí na dobrý kus tak Tamron 17-50 a oblíbená je i Sigma 17-70/2,8-4,5.
Súhlas s elho. Ten rozdiel by tam mal byť minimálny /v prospech jednej či druhej značky/ ak vôbec nejaký....Rozhodnúť by to mal skôr pocit, s čím sa ti bude lepšie pracovať.
Diky za reakce, samozrejme chapu ,ze k temto telum bych mel mit i odpovidajici objektiv.
Na Nikonu jsem zkousel i Nikkor 16-85 a 17-55 a opticky tam takove rozdily nejsou.
Na Pentaxu jsem mel zatim jen tento, tak proto jsem se ptal .Pokusim se nekde vyzkouset tedy i jine objektivy na pentax.
Tady davam odkaz na male porovnani. U Nikonu vzdy vice mene stejny vysledek. U Pentaxu jsem dal ten nejlepsi.
Foceno z ruky -udaje v exifu.
http://www.ulozisko.sk/385813/DSC_2492.JPG
http://www.ulozisko.sk/385814/IMGP0962.JPG
Na Nikonu jsem zkousel i Nikkor 16-85 a 17-55 a opticky tam takove rozdily nejsou.
Na Pentaxu jsem mel zatim jen tento, tak proto jsem se ptal .Pokusim se nekde vyzkouset tedy i jine objektivy na pentax.
Tady davam odkaz na male porovnani. U Nikonu vzdy vice mene stejny vysledek. U Pentaxu jsem dal ten nejlepsi.
Foceno z ruky -udaje v exifu.
http://www.ulozisko.sk/385813/DSC_2492.JPG
http://www.ulozisko.sk/385814/IMGP0962.JPG
-
- Pokročilý uživatel
Tohleto je nastavením foťáku a ne tim, že by jeden měl horší výstup. Ten snímek z pentaxu je podexponovanej, což je normální pentaxí vlastnost a do určitý míry se tak nechá předejít přepalům. Zkus to vyfotit ještě jednou, ale na manuál a nastav na oba foťáky všechny hodnoty stejný, teprv potom je můžeš porovnávat
Ale to by museli byť rovnaké sklá na K5 aj D7000.Chotouchovak píše:Tohleto je nastavením foťáku a ne tim, že by jeden měl horší výstup. Ten snímek z pentaxu je podexponovanej, což je normální pentaxí vlastnost a do určitý míry se tak nechá předejít přepalům. Zkus to vyfotit ještě jednou, ale na manuál a nastav na oba foťáky všechny hodnoty stejný, teprv potom je můžeš porovnávat
Dekuji za info.
Myslim,ze hodnoty jsou nastaveny skoro stejne a podexponovane jsou oba,ale nevim jestli to neni spis to tmave pozadi.Ale jak rikam moc tomu nerozumim,takze asi rikam hlouposti.
Ale tahne mne to k Pentaxu tak asi vyhraje K-5,budu jeste zkouset.
Tak jeste jednou diky za Vas cas.
Myslim,ze hodnoty jsou nastaveny skoro stejne a podexponovane jsou oba,ale nevim jestli to neni spis to tmave pozadi.Ale jak rikam moc tomu nerozumim,takze asi rikam hlouposti.
Ale tahne mne to k Pentaxu tak asi vyhraje K-5,budu jeste zkouset.
Tak jeste jednou diky za Vas cas.
Na Pentaxe máš stabilizované všetky objektívy.....len aby sa nezabudlo
standa - hele když se nesoustředíš na dojem ostrosti (což je klam způsobený doostřením), a sleduješ jen detaily, tak těch je v obrázku z Pentaxe víc. Na K-5 je taky možné nastavit různé křivky, kontrasty a doostření tak, aby to odpovídalo výstupu z amatérského foťáku (čili hodně kontrastu, hodně doostření a líbivá s-křivka) a nechápu proč profi Nikon má tohle nastavení. Leda že by ho někdo už používal a parametry obrázku upravil. Je to foťák z druhé ruky, nemám pravdu?
Mas pravdu Nikon skutecne chvili pouzival nekdo jiny,ale nastaveni jsem vratil do defaultu.
Ale nastavil jsem si tam Vivid-zive barvy,ale nedoslo me ze,to zpusobi to doostreni,ktere zase zpusobi to, ze pro mne "hloupeho uzivatele" vypadaji fotky na prvni pohled lepe.
Takze mas pravdu i u prvnim bodu.Odbornik se hold pozna.
Clovek se stale ma co ucit.
Kazdopadne diky a snad uz nebudu pokladat hloupe dotazy.
Ale nastavil jsem si tam Vivid-zive barvy,ale nedoslo me ze,to zpusobi to doostreni,ktere zase zpusobi to, ze pro mne "hloupeho uzivatele" vypadaji fotky na prvni pohled lepe.
Takze mas pravdu i u prvnim bodu.Odbornik se hold pozna.
Clovek se stale ma co ucit.
Kazdopadne diky a snad uz nebudu pokladat hloupe dotazy.