Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od uray » 16 bře 2011, 08:48

RH na svém blogu píše info o chbném měření s bleskem na vyšší iso
http://ricehigh.blogspot.com/2011/03/k- ... issue.html

měl sem K100d super a K20D teď používám C40D a přemýšlím do budoucna nad K-5 fakt se mi líbí, dobře se drží a je velmi odolná :-) Ale zdá se mi, že pentax ji nějak nedotáhnul. Zaznamenal taky někdo problémy s bleskem???
někdy je potřeba s ena 100% spolehnout na automatiku a tohle by mě dost štvalo na tak drahém těle (i když dobrém)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 16 bře 2011, 09:10

uray píše:Zaznamenal taky někdo problémy s bleskem???
někdy je potřeba s ena 100% spolehnout na automatiku a tohle by mě dost štvalo na tak drahém těle (i když dobrém)
S tím původním kusem co jsem kupoval v říjnu byl problém s bleskem, když jsem ho měl na P-TTL kabelu a pálil odrazem o strop nebo tak, přeexponovalo to. Po výměně byl problém pryč (i když jsem měnil kvůli skvrnám na AA filtru).
Prostě s tím novým kusem po nahrání FW1.03 nejsou zatím absolutně žádné potíže. Blesk exponuje hodně doprava, ale přesně a konzistentně.
Večer zkusím tu sérii snímků na různé ISO.

zdeny
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od zdeny » 16 bře 2011, 09:53

Já měl s bleskem taky potíže, ale nemám blesk Pentax, tak nevím, zda to není tím. Po nahrání 1.03 se to zlepšilo, ale měl jsem taky spoustu fotek přeexponovaných, bylo třeba posunout expozici, a to o hodně. Teď je K-5 v servisu, tak uvidíme.
Zdenek

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 16 bře 2011, 13:25

Na nízkych clonových číslach to skoro stále jemne preexponuje s bleskom aj K10, aj K7 stačí pricloniť......ale prečo by to nemohlo ísť bez toho neviem?

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2011, 00:28

Zkoušel jsem tu sérii. Pokud není zacloněno a fotí se nablízko, při ISO800 musí být přeexponováno, protože blesk má určitou minimální sílu. Pokud se clona, ISO a vzdálenost pohybuje v normálním dosahu blesku (Pentax blesky na to zobrazují blbovzdorný bargraf) tak problém s nesprávnou expozicí nehrozí.
RH jako obvykle papouškuje každý začátečnický problém a místo aby dotyčnému poradil (ať přátelsky, nebo RTFM) tak nadšeně ohlásí další problém s Pentaxem.

Největší problém Pentaxu jsou arogantní blbci za hledáčkem. Ještě že jich máme tak málo.

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 17 bře 2011, 07:19

elho_cid píše:....
RH jako obvykle papouškuje každý začátečnický problém a místo aby dotyčnému poradil (ať přátelsky, nebo RTFM) tak nadšeně ohlásí další problém s Pentaxem.

Největší problém Pentaxu jsou arogantní blbci za hledáčkem. Ještě že jich máme tak málo.
8) Doufám, že mu své reakce píšeš
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 17 bře 2011, 07:46

Bargraf zobrazuje pokiaľ blesk scénu osvetlí a nie že čo je v tejto zóne bude preexponované.....ach jaj.
P-TTL je tam načo potom?

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2011, 08:32

Yoli: Žádný systém řízení blesku nemůže blesku nažídit aby bleskal nižší než minimální silou. Jediné řešení je dát vyšší clonu a uživateli to zatajit, ale doufám se nedočkám toho, aby tohle zrcadlovka od Pentaxu dělala.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 17 bře 2011, 09:20

Elho, tomuto nerozumiem.
Ak dam vyššiu clonu, tak blesk kompenzuje scenu silnejsim zableskom. Toto dokonca opisuje aj scott kelby v tych svojich knihach a je to uplne zbytočne, lebo sa baterky skor vyšťavia.
Mal som podobny problem, ked som fotil sobaš našej staršej. Somozrejme ako zelenač som poprepaloval spustu zaberov. V režime P-TTL.
Až neskor som prišiel na to, že je lepsie prave take sceny (nevesta v bielom, ženich v čiernom) fotiť v M režime v blesku. Vidim tam približny dosah blesku v metroch a miene podexponovane zabery su uplne prijatelne.

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 17 bře 2011, 10:34

tiež som mal problém s PTTL meraním, s k10 bolo všetko ok, ale po prechode na k5 prepalovalo riadne, na PTTL režime som na externom blesku (metz 58 af1) musel stiahnuť EV na -1, prípadne prepnúť blesk na automatiský režim kde meralo expozíciu spoľahlivo, po výmene tela k5 tento problém nemám, len tak teoretizujem ale nie je možné že to mohol spôsobovať ten vadný snímač?
Naposledy upravil(a) nighthawk787 dne 17 bře 2011, 12:45, celkem upraveno 1 x.

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 17 bře 2011, 11:57

Myslím, že je problém mezi pentaxem a metzem
Sám jsem měl trochu trápení s mojí 48. A to hlavně wireless (který ale už nepoužívám). Po FW 1.02 to asi zmizelo, ale nijak bedlivě jsem to neprověřoval.
U stejné scény a při stejných expozičních hodnotách metz vypálil zhruba o 1,5 ev víc. Když jsem to kompenzoval (jedno jestli v těle nebo v blesku), bylo to stejné. Akorát jsem to teda nezkoušel na různých ISO ani clonách.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 17 bře 2011, 13:40

elho_cid píše:Yoli: Žádný systém řízení blesku nemůže blesku nažídit aby bleskal nižší než minimální silou. Jediné řešení je dát vyšší clonu a uživateli to zatajit, ale doufám se nedočkám toho, aby tohle zrcadlovka od Pentaxu dělala.
Tento príklad je možno v 5% prepalených fotiek pri otvorenej clone a blesku, zvyšok lieta do prepalov aj pri vzdialenejšom predmete. Riešenie je určite znížiť ISO (a neísť s ním pri blesku vysoko), keď už s časom sa nedá pod 1/180, alebo HSS, ale túto možnosť majú iba vyvolení na vyšších radách ext. bleskov, takže reálne riešenie pre interný blesk ja nepoznám......fotiť svadbu, alebo niečo akčné večer doslova vylúčené interným bleskom, kde treba okolo 1/320 a kratší. Ja mám na FGZ540 nonstop HSS nastavený a už mám aj kábel, takže ja mám riešenie iba dolnením výbavy. Je aj iné? Neviem, ako je to z trubicou v internom blesku, no predpokladám, žeby sa dalo viacej riadiť záblesk, keď sa to dá na väčších výbojkách tuším 540 do 1/64 a Metz 58 až 1/256 (už nepamätám)???....Alebo nejaký difúzor, bounc, niečo čo blesk zmäkčí oslabý a rovnomerne rozptýli...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 17 bře 2011, 17:40

No tak to je nedorozumění. Já psal o externím blesku. S interním je větší potíž, tam ten přepal může vzniknout od toho že nemá HSS.

Želvák Bob
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Želvák Bob » 19 bře 2011, 21:23

... tak jsem myslel, že budu mít kliku a reklamacím se vyhnu ... :evil:
Ale při pokusu o spuštění prachotřasu se nic neděje - resp. na monitoru proběhne hláška jako že ano, ale žádný zvuk ani žádný chvění nebo jakákoli rozpoznatelná akce se neděje ...
Systém varování prachu mi celý den hlásí, že nemůže být vykonáno - až teď večer mi poprvé ukázal různá smítka ...

A ještě jedna pro mne záhada (ale jsem začátečník - třeba to budete vědět čím to může být)
Koupil jsem druhoruční Sigmu 70-300 APO Macro a vše funguje - ale s ní vidím v hledáčku šílený nános prachu - jako by vedle bouchly kamna (čili zcela pravidelná vrstva - rovnoměrná po celé ploše)- a ve spodní části dokonce dva malé otisky prstů. Není to špínou na čočce objektivu (ani přední - ani zadní) - leda by to bylo zevnitř ??? Když nasadím Tamrona nic takového nepozoruju. Objektiv byl ale inzerován jako prakticky nový a skutečně tak i vypadá ...
Ale myslím, že snímačem by to být nemělo - protože nejen, že tolik prachu jsem snad ještě za těch 14 dnů co foťák mám nepotkal, ale ani jsem (pochopitelně) na snímač nesahal ...
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 19 bře 2011, 21:28

protiprachová ochrana snímače na K-5 není úplně stoprocentní, ale při aktivaci při spuštění foťáku opravdu pomáhá hromadění prachu bránit líp než prachotřas na K10D. A přitom je tichá a foťákem netřese. Olympus na podobný systém přidal kontrolku, protože nebýt kontrolky tak nikdo neví, že čištění probíhá.
Co s tím objektivem to nevím.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“