Zkusenosti s K-5 II(s)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Re: Zkusenosti s K-5 II(s)

Příspěvek od lennyl » 14 srp 2013, 21:25

Paul: ano to poznam, ze stlacim OK tlacitko a z hocijakeho priblizenia v LiveView (ci uz v AF alebo MF mode ostrenia) ma vrati spat na rozlisenie na celu obrazovku LCD. Inak som to myslel, ale asi to nie je mozne ziadnym sposobom na Pentaxe:
-rezim LiveView + rezim Manual Focus (kvoli najpresnejsiemu ostreniu s 30/1.4 a 50/1.4)
-chcem si vybrat miesto kde chcem manualne ostrit (tj. pravy hornu cast na fotke v zlatom reze) a TU som uz aj skoncil, pretoze Pentax toto neponuka (Olympus m4/3 ano, vyberiem si takyto bod a stalcim lupu a hned mi to zvacsi napr. na 8x a mozem uplne presne manualne zaostrit a fotit, je to maximalne rychly postup a presny)
- cize kedze nemam moznost si vybrat daky bod ostrenia, cize miesto na fotke mimo stredu, musim:
1. raz stlacit INFO - to mi priblizi obraz 1x
2. presuniem sa kurzorom po fotke (viacnasobnym stlacanim smeru) na pozadovane miesto kde chcem manualne zaostrit
3. opatovne stlacam INFO tlacidlo az do pozadovaneho zvacsenia napr. 10x
4. manualne zaostrim a urobim fotku
Pokial takto zaostrim a odfotim, ujdem mi davno vyraz modelky :(
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 14 srp 2013, 21:39

otazka: ma tu niekto realne skusenosti napr. s Canon 5DMarkIII ???

dnes som si skusal kamosov Canon FF, mal k tomu 17-40/4L, 100/2.8L, 70-200/4L. Premyslam, ze predam Pentax system a kupim full frame Canon.
1. Velkost hladacika na Canone je paradna, som to videl a kricim ze "televizor" :)
2. drzanie tela vzhladom na velkost je v mojich rukach OK, trocha mi vadil ostrejsie rezany grip
3. ovladanie mi pride logickejsie/rychlejsie na Pentaxe
4. rychlost AF mi pride na oboch systemoch rovnaka!...USM vs srob/SDM (presne tak isto sa choval USM motor ako SDM, ked nevedel zaostrit na prvy krat, tak pomalicky tapal a snazil sa opat zaostrit (v sekundach))
5. vacsi pocet ostriach bodov na 5DmarkIII mi neprisla ako vyhoda, priklad: fotim portret, tak vzdy ostrim na oci/zlaty rez a na Pentaxe ten ostriaci bod vyberiem hned-lebo ich je paradoxne menej, na Canone som sa musel dlhsie "pretukavat" na ten spravny. ale urcite sa da na Canone pre tento pripad znizit pocet zobrazovanych AF bodov, plus pre pohybujuce sa objekty a continualne ostrenie ma Canon urcite navrch.
6. ostrost a detaily teraz porovnavam z RAW v LightRoome a Canon mi pride slabsi oproti K5IIs bez AA filtru

je niekto, kto fotit s 5DMarkIII aj s K5IIs ? Som dost na vazkach, ci ma vyznam predat Pentax a ist do FF, hm
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 14 srp 2013, 22:01

pri posúvaní sa stačí držať požadovaný smer (netreba stláčať) a zväčšovať môžeš aj zadným otočným voličom ale najprv musíš stlačiť info aby si mohol zväčšovať, teda aspoň na K-5 sa to dá

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 14 srp 2013, 22:15

to lennyl:

Mám sice K5IIs, ale bohužel jsem měl pro práci nějaký ten rok jen 5D MkII. Pokud jde o RAW z Canonu, tak rozhodně je lepší z Capture One Pro. Ten rozdíl v detailu je na první pohled viditelný. Naopak z Pentaxu mi vychází lepší výsledek z Lightroomu.
Osobně bych řekl: jestli na to máš a chceš fotit lidi (portréty, studie apod.) nebo krajinky, tak jdi do FF a pořiď si Capture One Pro.

PS: K Pentaxu jsem přešel po rozsáhlé operaci kvůli váze brašny.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 14 srp 2013, 22:33

to lennyl:

vlastne si vymenoval body, a vo všetkých je FFminimálne tak dobrý alebo lepší. Tak neváhaj a choď to toho...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 14 srp 2013, 22:41

takze mam prve fotky vyvolane z RAW...standard co robim s Pentax, ze fotim krajinu bez filtrov podexponovanu (kvoli slnku) a upravim to v PC...Canon dopadol zle, nechapem to..prilozim fotky, fakt to nechapem, ved je to full frame najnovsej generacie

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 14 srp 2013, 23:05

malicke ukazky pre nazornost sceny, plus vyrez 1:1 cez linku.

na Pentaxe mam vzdy vypnute odsumovanie, na Canone som musel dost odsumovat, s citom samozrejme, aj tak na fotke ostal daky typ bandingu ci ako sa to vola

http://s15.postimg.org/4etwcrhd7/vyrez.jpg
Přílohy
Pentax_resize.jpg
Pentax_resize.jpg (140.06 KiB) Zobrazeno 1405 x
Canon_resize.jpg
Canon_resize.jpg (121.55 KiB) Zobrazeno 1405 x

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 14 srp 2013, 23:21

Zapomeň na to co děláš s Pentaxem.
Canon požaduje přesnou expozici. V nabídce DR máš možnost nastavení dvou různých režimů snímání bílých odstínů. Nastav tam vyšší dynamický rozsah pro jasy (u Px je to kompenzace jasů), pak nastav jasy samostatně (druhá volba). Druhou volbu Px nemá. I když se ti bude zdát, že na snímku v jasech nic není, tak tam je!!. Ideálně se to pozná, když fotíš bílou nevěstu, najednou ti vyleze i vzorování bílé krajky. Je to tuším v "My menu settings" jako Highlight tone priority. Tuhle fíčuru mají jen modely 5D.. a 1D... Dále nastav kompenzaci stínů. Myslím, že v "My menu settings" je položka Auto lightning optimizer, ale jen pro JPEG. Na rozdíl od Px je opravdu účinná. Když jsem začal s Px, tak jsem měl všechno přepálené, protože jsem to fotil jako s C. Rozhodně je C odolnější proti přepalům než Px.
Pak si zdarma stáhni ze stránek Canonu USA poslední verzi jejich RAW editoru "Digital Photo Professional 3.13.0 Updater for Windows" (mají i pro jiné OS).
http://www.usa.canon.com/cusa/support/c ... ndSoftware
V Evropě nebýval dostupný. Pak zkus upravit RAW v tomto editoru - myslím, že má něco co jiným vývojářům neprozradili.
To víš, než jsem alespoň trochu zvládl přechod na Px, tak jsem se něco navztekal. Naopak to bude stejné.
Rozhodně nepodexponuj. Pro začátek bych použil maticové měření (Multi). V paměti foťáku jsou uložené informace k tisícům různých snímků a procesor vybere z paměti podobnou scénu, podle které optimalizuje nastavení expozice (mimo plně manuální režim).
Ostřením se zatím nezabývej, nech tam základní "Single". Jinak je k dispozici 8 funkcí AF. S objektivem EF 50/1,4 máš k dispozici rozlišení cca 2800 LPH. Takže detailů až až.
Možná, že se některé funkce u MK III jmenují jinak, ale systém je stejný pro všechny profi Canony.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 14 srp 2013, 23:57

hilda4sea: takze by bolo dobre poriadne nastavit ten Canon, ako pises...kamarat ho ma chvilu a ja som s nim fotil klasicky na prioritu clony s podexponovanim a naslednym vytiahnutim tienov a zltmenim jasov. tak to robim na pentaxe v protisvetle a mam dobre vysledky,hmm

este som si cvakol na porovnanie mnozstva detailov (22mpx vs 16mpx) a ostrosti portret, ak sa to vobec da relevantne porovnat so sklami 100/2.8L a 50-135/2.8 (100mm/2.8 vs 135mm/2,8), DOF ale nie je samozrejme rovnaka.

a preco to takto dnes porovnavam? predtym nez predam "vyladenu" pentax zostavu so stratou a to mam vsetky veci ako nove a vsetko v zaruke a vrazim len do tela FF cca 2.500euro, ze ci to ma pre mna zmysel...a mozu si aj dalsi ludia pozriet tieto prispevky a zamysliet sa, ze pentax nie je az taky zly, teda ako v com :)

http://s8.postimg.org/f93q1639x/vyrez.jpg
Přílohy
porovnanie_resize.jpg
mala ukazka dvoch scen, Canon 5DMarkIII + 100/2.8L (2.8clona) a Pentax K5IIs + 50-135/2.8 (135mm/2.8)
porovnanie_resize.jpg (72.24 KiB) Zobrazeno 1997 x

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 15 srp 2013, 00:33

To víš, je to o potřebě a přání. Máš opravdu dobrou sestavu pro Px a určitě technická kvalita výsledných snímků splňuje náročné požadavky.
Moje osobní zkušenost s APS-C a FF není ani tak o rozdílu v technických možnostech, jako o celkovém pojetí fotky. Jak už jsem jinde napsal, perspektiva, úhel záběru a také technologická výhoda, protože je rozhodně jednodušší udělat špičkový objektiv 17-40 pro FF než 11-28 pro APS-C.
Udělá ti to radost? Počítáš s tím, že se budeš dále intenzívně fotograficky rozvíjet? Pak není co řešit. Viděl jsem tvoje fotky a nemám strach, že by si z FF nedostal co nabízí.
Na druhou stranu nelze čekat nějaký zásadní zvrat v technické kvalitě snímků běžné velikosti - bráno z pohledu pixelpeepra. Ovšem taková vypiplaná krajinka 50x70 cm z FF je těžko dosažitelná ve stejné kvalitě s jakýmkoliv APS-C.
Při jedné příležitosti jsem se naučil, že důležitější než cokoliv jiného je "udělat si radost". Jestli se focením neživíš a ani nebudeš, tak si můžeš vybrat rozhodnutí podle své radosti.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 15 srp 2013, 00:46

pekne si to spisal. necham si FF este ulezat radsej v hlave. ide o to,ze mam moznost si FF vyskusat u kamarata a dnes su uz aj ceny ovela dostupnejsie ako v zaciatkoch, ked to bolo pre smrtelnika nepredstavitelne.

to je nieco,ako ked ma iny kamarat posadil do svojho noveho Lexusu, ze co vsetko ta jeho elektronika dokaze...a potom som sa vratil spat do svojho noveho Hyundaia a bol som spat v realite s tym,ze jazdim uvazlivo na spotrebu a kazdy tyzden si ho rucne umyvam aby som si lak neposkriabal :)

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 15 srp 2013, 06:19

Hilda má pravdu, je třeba si udělat radost! A když se budeš té své sestavy zbavovat, tak uděláš spoustu radosti i jiným, kteří ji koupí :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 15 srp 2013, 08:37

tak som si urobil radost :D
objednal som meike battery grip, uz som ho raz mal na K5, nebol som spokojny akurat s tym ze tam bola vola v desatinach milimetra po nasadeni, tj. nesedel pribity ako tank (ako co som mal original battery grip na K20D kedysi). ale to vyriesim, na webe som pozeral original B-GF4 a ten ma este taky tenky pruzok gumy(pasky) nalepeny zvnutra, tak to iste nalepim na meike...
a cena, 71euro s DPH spolu s meike kablovou spustou (aj s bulb aretaciou). zajtra idem pon.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 15 srp 2013, 09:49

lennyl píše: 1. raz stlacit INFO - to mi priblizi obraz 1x
2. presuniem sa kurzorom po fotke (viacnasobnym stlacanim smeru) na pozadovane miesto kde chcem manualne zaostrit
3. opatovne stlacam INFO tlacidlo az do pozadovaneho zvacsenia napr. 10x
4. manualne zaostrim a urobim fotku
Pokial takto zaostrim a odfotim, ujdem mi davno vyraz modelky :(
Lennyl, mám pocit, že pokud chceš chytat výrazy modelky, musíš oželet manuální ostření přes Livewiev...
Leda, že bys fotil nějakou nasr....ou, ta by měla asi výtaz neměnný :-)
Jan67

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 15 srp 2013, 09:55

hilda4sea píše:... V nabídce DR máš možnost nastavení dvou různých režimů snímání bílých odstínů. Nastav tam vyšší dynamický rozsah pro jasy (u Px je to kompenzace jasů), pak nastav jasy samostatně (druhá volba). Druhou volbu Px nemá. I když se ti bude zdát, že na snímku v jasech nic není, tak tam je!!. Ideálně se to pozná, když fotíš bílou nevěstu, najednou ti vyleze i vzorování bílé krajky. Je to tuším v "My menu settings" jako Highlight tone priority.
Možná jsem něco nepochopil ale bavíte se o focení do JPG nebo o zpracování RAW?
Nebo snad Canon upravuje RAW ve foťáku?
Jan67

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“