RAW (PEF/DNG)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

pavoukt
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: RAW (PEF/DNG)

Příspěvek od pavoukt » 06 úno 2013, 11:28

Použití - či nepoužití RAW je nekonečná písnička. Já naopak fotím pouze RAW (PEF) a už mockrát mi to pomohlo zachránit obrázky, které bych asi jinak použít vůbec nemohl. Někdo oponuje rychlejším zápisem JPEGu při sériích...To je každého věc (případně stylu práce) a nechtěl jsem to tu rozdmýchávat. Jen mě zajímaly postřehy z obou možných formátů a děkuji za ně. Mám K-5 a se Zonerem (14) si PEF rozumí výborně, DNG také. Spíš jsem dumal trochu do budoucna - v čem nadále archivovat, abych si pak nenadával. Vyzkoušel jsem oba formáty v podobných podmínkách a pracovat s nimi jde bez zásadních rozdílů. Jen mne mrzí, že jsem (trubka) neudělal dva pokud možno stejné snímky (třeba ze stativu) abych porovnal výslednou datovou velikost. Ale udělám to a dám vědět. Tomáš

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

pavoukt
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od pavoukt » 06 úno 2013, 11:38

....mezi tím než jsem to sesmolil, přibyla reakce, kde se trochu překrýváme :D Já také nejsem žádný profík - ale pokud se stane, že se přeci jen někomu některý z mých výtvorů líbí a chce ho vytisknout na větší formát.. No a tady už ten rozdíl (rezerva) při přípravě a úpravách je dost znát. Nestává se mi to tedy moc často, :D ale radost to pak udělá nejen mě..

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 06 úno 2013, 12:36

Dříve jsem používal souběžně RAW a JPEG, ale po přechodu na Pentax jedu už jen v RAWu.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 06 úno 2013, 15:36

RAW dává možnost úprav. Jpg upravovat (krom bezztrátového ořezu) je blbost. Zbavujete se úmyslně kvality a už po druhém uložení jpg jde na některých snímcích vidět zřetelně posterizace. Pokud někomu stačí kvalita jpg tak jak leze z foťáku, nebo dokonce ještě mluví o kvalitě u upravených jpg, tak jsou to šťastní lidi, ale je na zváženou, jestli pak nejsou vyhozené peníze za DSLR.

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 06 úno 2013, 18:41

Osobně jedu už od dob *istD výhradně do RAWu. Zejména u modelu K-5 je někdy fakt škoda se připravit o ten DR, který se v RAWu skrývá. Ty možnosti úpravy zpackané expozice nebo WB (občas se prostě stane, když fotíte na manuál) jsou prostě obrovské. Samozřejmě pokud člověk fotí nějaké rodinné fotky, tak asi nemá chuť ani čas se pak ještě babrat s RAWem a nějaký ty nepřesnosti a vady tam klidně oželí, ale třeba u krajiny a svateb si neumím představit, sekat to jen do JPG. Ale je fakt, že je to časově hodně náročné ... takže to určitě není pro každého.
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 06 úno 2013, 19:53

kluzo píše:Pokud někomu stačí kvalita jpg tak jak leze z foťáku, nebo dokonce ještě mluví o kvalitě u upravených jpg, tak jsou to šťastní lidi
Kluzo: vďaka že si mi pomohol uvedomiť si že som v podstate šťastný človek :D . A nebudeš veriť, ale nemám vôbec pocit že by som za zrkadlo vyhodil peniaze. Som si plne vedomý že plne nevyužívam potenciál toho foťáku, ale opodstatnenie u nás (ja + polovička) určite má. Posun v rýchlosti a ergonómii, použitelnosti vyššieho ISO a samozrejme v neposlednom rade aj vo výstupe je oproti predošlému UZ, aj keď dosť kvalitnému, je naozaj citelný.
Nepoznám ťa, tak mi neprisluší nad tebou vynášať akékolvek súdy, ale tvoja reakcia mi dosť pripomína niektorých ludí, čo tvrdošijne dookola šíria akési dogmy o tom že dobrá fotka sa dá urobyť jedine zo statívu a do RAWu. Takkých som už stretol :roll: .
P. S. Ale toto sa už asi dosť vzďaluje od pôvodného zadania vlákna. Ja som trochu nešťastne do toho vpadol, nepochopil som zo začiatku celkom zadanie :oops: .

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 06 úno 2013, 20:36

No já myslím, že se tu pletou dohromady pojmy "kvalita" a "KVALITA" :) Pro někoho je kvalita už jen to, že fotka prostě vypadá mnohem líp než z kompaktu a ke štěstí mu to stačí. A samozřejmě to chápu a je to tak v naprostém pořádku. Ale pak je tu ta druhá KVALITA, o které mluvil kluzo a ta je prostě ještě zase někde jinde :) Asi není důvod se kvůli tomu hned rozčilovat, každý má prostě tu laťku někde jinde :wink:
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

Rawac
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Rawac » 06 úno 2013, 20:52

Já za sebe můžu říct, že fotím už jen do RAWu, přičemž používám PEF (K-5, domácí) a NEF (D7000, firemní). Na zpracování fotografií používám programy od Adobe - hlavně Bridge a Photoshop + doplněk Adobe Camera Raw. Jestli přejdu na společný (originální) formát DNG nevím, možná časem. Ale protože kromě Adobe balíku mám k oběma foťákům originální soft od Petaxu a Nikonu na zpracování RAWů, tak to zatím neřeším, protože se k původním NEF/PEF dostanu i v případě, že by Adobe přestalo podporovat uvedené formáty u K-5/D7000. Velikostně jsou pro mě NEF/PEF/DNG +- shodné.

V práci fotím většinou v rychle se měnících podmínkách: např. přechod z denního světla pod zářivky, pak hned externí blesk a pak zase třeba zářivky. Anebo je to kombinace žářivek, halogenů a denního světla a AWB si s tím moc rady neví. Takže si to pak raději dodělám v klidu v PC.

Další věcí je to, že pokud musím jet interiéry bez blesku (abych moc nerušil), tak se pohybuju v ISO 2000 - 3600 a to se pak líp upravuje z RAWu než JPG - tedy alespoň pro mě, protože upravuju surová data a ne JPG výstup. A pak, protože se z 90ti procent nejedná o aranžované fotografie, tak musím často dělat výřezy nebo retuše pozadí, aby to moc nerušilo - a na to se mi hodí RAW. Pouze v případě, že musím mít fotky hned a jsem v terénu, tak volím kombinaci RAW+JPG a doufám, že to vyjde i v JPG.

Je pravda, že když člověk nabouchá hodně fotek, musí je pak vytřídit a pak ještě upravit, tak že to zabere dooost hodně času.

Ale možná se jen "obyčejného" formátu JPG bojím, protože nejsem tak zručný (v oblasti DSLR se pohybuju asi rok), abych vše správně trefil a z RAWu toho dokážu v PC dost zachránit...

Takže je jedno, do čeho člověk fotí - hlavní je být s výsledkem spokojený.

A jestli má někdo obě ruce doleva a oči mu jdou šejdrem, tak to nezachrání ani s RAWem na entou a bandou grafiků za zády :-)
Pentax K-5 + 18-135; druhé tělo: Nikon D7000 + 18-105. Neptejte se, co je lepší, všechno má svoje mouchy :-)

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 06 úno 2013, 21:33

Rawac píše:Já za sebe můžu říct, že fotím už jen do RAWu...
co taky čekat od člověka s nickem Rawac :lol:

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 06 úno 2013, 21:52

CSA píše:No já myslím, že se tu pletou dohromady pojmy "kvalita" a "KVALITA" :) Pro někoho je kvalita už jen to, že fotka prostě vypadá mnohem líp než z kompaktu a ke štěstí mu to stačí. A samozřejmě to chápu a je to tak v naprostém pořádku. Ale pak je tu ta druhá KVALITA, o které mluvil kluzo a ta je prostě ještě zase někde jinde :) Asi není důvod se kvůli tomu hned rozčilovat, každý má prostě tu laťku někde jinde :wink:
Pekne si to napísal, pod to sa kludne podpíšem :) . Len mi stále nedá nedodať- nepodceňoval by som až tak to JPG.
A týmto by som už poprosil ukončiť debatu na tému JPG - RAW, nie je to predmetom tohoto vlákna. Nech to tu zbytočne nezasierame.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 06 úno 2013, 21:53

do RAW (DNG) fotim uz roky, od K100D Super, cez K20D az po K5...z jedineho dovodu, ze z fotky vydolujem maximum.

...ale, na kratky cas som podlahol Olympusu E-PL1 a div sa svete, aj s tym jedinym setakom co som k nemu mal 14-42 som fotil iba do JPG, aj ked som skusal pracovat s RAW, tak mi vysiel vysledok bez vyrazneho rozdielu, Olympus to proste vedel s JPG priamo z fotaku

ale spat k teme: robil som porovnanie DNG/PEF...vysledok? v podstate ziadny rozdiel vo vystupe (TIF).
rozdiel bol ale v kvalite vystupu pri pouziti roznych konvertorov (pri zachovani default nastaveni kvoli objektivite) a vysledok od najlepsieho:
1. Adobe LightRoom 4.3 - asi nalejpsi obraz v detailoch
2. Pentax Silkypix 4.40 - presnejsie farby (subjektivne)
3. Zoner Photo Studio 14 (s Adobe RAW converter) - tak na 1/2 z predoslych
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Pavel_T
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel_T » 06 úno 2013, 23:06

Zdar. K té kvalitě - KVALITĚ. Právě focení do RAWU mi umožňuje nezdržovat se blbostmi (jako vyvážení bílé atd) ale jen tomu co je nezbytné a víc přemýšlím nad snímkem. Tudíž by se to mělo opravdu projevit především v KVALITĚ snímku. Těm technickým blbostem se pak již věnuju doma v klidu u počítače.
Ale jinak jen kroutím hlavou, jak proboha řešíš (ty co fotíš do JPG) vysoký kontrast, náladu snímku, prokreslení nebo neprokreslení atd? Nezlob se, ale pokud fotíš do JPG, tak na to opravdu stačí jen kompakt. Zbytečné tahat se se zrcadlovkou. JPG je opravdu vhodný pouze jako výstup hotového snímku na prezentaci. Tam těch 8 bitů stačí.
Mě se nejvíc osvědčil Capture One. Na druhém místě RAW Therapee, pak Zoner PS 15 a až na konec Camera Raw. Pentaxácký softík RAW mi teda moc k srdci nepřirostl, i když jsem Pentaxák.
Pavel
Pentax K 70, 18-55, 50-200, 100-300, Sigma 17 - 70, Benro C-2681 karbon, AF 360 FGZ

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 07 úno 2013, 08:06

lennyl píše:do RAW (DNG) fotim uz roky, od K100D Super, cez K20D az po K5...z jedineho dovodu, ze z fotky vydolujem maximum.

...ale, na kratky cas som podlahol Olympusu E-PL1 a div sa svete, aj s tym jedinym setakom co som k nemu mal 14-42 som fotil iba do JPG, aj ked som skusal pracovat s RAW, tak mi vysiel vysledok bez vyrazneho rozdielu, Olympus to proste vedel s JPG priamo z fotaku

ale spat k teme: robil som porovnanie DNG/PEF...vysledok? v podstate ziadny rozdiel vo vystupe (TIF).
rozdiel bol ale v kvalite vystupu pri pouziti roznych konvertorov (pri zachovani default nastaveni kvoli objektivite) a vysledok od najlepsieho:
1. Adobe LightRoom 4.3 - asi nalejpsi obraz v detailoch
2. Pentax Silkypix 4.40 - presnejsie farby (subjektivne)
3. Zoner Photo Studio 14 (s Adobe RAW converter) - tak na 1/2 z predoslych
Takže fotit do DNG, když to foťák umožňuje a neřešit :-)

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 07 úno 2013, 08:08

ja by som az tak fotenie do JPG nezavrhoval :)
- zrkadlovka bude mat vdaka vacsiemu snimacu vzdy lepsi technicky vystup ako kompakty(jedno ake ine fotaky)s malym snimacom, pokial je teda aspon trocha normalne urcena expozicia,ze
- sam som jednu kulturnu akciu nafotil rovno do JPG (K20D + 16-45/4 + 70-200/2.8 + blesk AF48-1), standardne svetelne podmienky, par foto islo do reg.novin a na web, ziadny problem. - dovod? nemal som s tym absolutne ziadnu pracu, jedine zmesil fotky v Zoneri
- samozrejme svadbu / portrety nebudem riskovat a idem rovno do DNG, predsa len lokalne upravy ako kontrast,tiene,doostrenie,resp.vyvazenie bielej je priorita pri uprave bez "straty" kvality
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 07 úno 2013, 08:30

Moje odpověď se vztahovala k tématu vlákna, tedy PEF nebo DNG, ale když už to zmiňuješ :-) ...
Mně zas nedělá problém vyvolat RAW. Zvláště v ZONERU je to pro mne pohodlné. Většinou jsou z jednoho focení sady fotek za obdobných světelných podmínek (např ty zářivky, venek atd.) a pak mi stačí upravit jen jednu fotku ze série a na ostatní přenést nastavení. Nastavení pro nejběžnější světelné podmínky mám uložené, takže taky otázka vteřiny, a pak většinou jen ořezávám, případně dolaďuji epozici (barvy je potřeba jen výjimečně upravovat) ale ta jistota RAWu je pro mne k nezaplacení (i u fotek z narozenin).
Ale trvám si na svém, že pokud fotku budu upravovat, jpg je přinejmenším blbost :-). A poněvadž já dopředu nikdy nevím, kterou fotku bude potřeba upravit, je pro mne volba jasná. Mám zkušenosti, protože jsem kdysi fotil jen do jpg (FZ20) a vím, že mi prostě někdy RAW chyběl. I dnes, když se podívám na některé staré fotky bych s něma nejradši něco provedl, ale už to prostě nejde, už by se na to nedalo dívat ani na webu. FZ20 sice uměl i TIFF, ale byl jsem tenkrát asi líný, nebo nevzdělaný :-). Člověk se vyvíjí (pokud má zájem), akorát té lenosti je někdy těžké se zbavit :-)

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“