neostré fotografie z K-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

radek11
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: neostré fotografie z K-5

Příspěvek od radek11 » 13 črc 2012, 16:18

Nahrál jsem ty stejné fotky na Ulozto, snad to půjde stáhnout, nahrával jsem tam poprvé. Heslo je: ostreni
Děkuji a teď se jdu vzdělávat a zjistit si co je hyperfokální vzdálenost,ať lépe rozumím vašim radám

http://www.ulozto.cz/xJNsz4R/pentax-k-5-zip

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 13 črc 2012, 17:16

Pozrel som to a nemyslim, ze je to fotoaparatova neostrost. Niektore casy su 1/50 a 1/80 a tam sa moze ruka trosku zatriast. Ale ako hovorim, na chybu K5 to nevidim.

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 13 črc 2012, 18:22

004 - naprosto ostrá fotka, tráva vepředu je neostrá vlivem hloubky ostrosti.
IMGP6994 - úplně v pohodě, seťák ti K-5 nenakrmí a na 18mm až do krajů už vůbec ne. Střed se mi zda ostrý až až.
IMGP7009 - přijatelně ostrá, opět platí, že seťák K-5 nenakrmí
IMGP7039 - tam kde je zaostřeno, je ostrost super. Pokud chceš, aby bylo všechno ostré, musíš zaclonit na f/11 a zaostřit kousek za ty stromy na hromadě, abys dosáhl větší hloubky ostrosti.
IMGP7040 - zaostřeno na beton, který je ostrý až až.
IMGP7916 - opět bych clonil až na f/11 pokud chceš co největší ostrost až do krajů. Střed je stejně jako předtím vysoce nadprůměrný.
IMGP7977 - to samé.
IMGP8041 - jo, tak to je první neostrá fotka. Buďto neostrost způsobená pohybem a nebo nebylo správně zaostřeno. Podle levého dolního rohu bych řekl spíš, že bylo zaostřeno moc dopředu.
IMGP8042 - viz. předchozí.
Takže shrnuto podtrženo podle mě nemáš žádný problém. Resp. tvůj jediný problém je, že fotíš seťákem, který není ostrý až do krajů (ale středovou ostrost má nadprůměrnou) a pak taky, že nevíš, kam ostřit. Pokud fotíš dva objekty, snaž se zaostřit na nějaký předmět mezi nimi a zaclonit až na f/11.

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 13 črc 2012, 19:53

Tiez si myslim, to co uz viaceri predo mnou napisali. Takze to tu nebudem opakovat. Ten objektiv aj aparat mas podla mna v poriadku, len sa musis este trochu dovzdelat. ;-)
Ja som so setakom na 100 % spokojny. Stiha zaostrovat aj psa pri divokom behu a hre.....tento album je skoro cely cely nafoteny so setakom (dve fotky su z videokamery): https://www.facebook.com/media/set/?set ... 7634011ae6
To co ma byt ostre, tak ostre je.
K-1 II + D-BG6 (ex: K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR,
Pentax D FA* 85/1,4, Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly.
Blesk Pentax AF 540FGZ

radek11
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od radek11 » 14 črc 2012, 14:33

Opět všem děkuji, uznávám, že chyba je asi ve mně, chce se to asi s tím objektivem zžít. Teď jsem třídil nějaké fotky a ještě něco nahrál na uložto, opět pod heslem: ostreni
Podobné fotky mám z dřívějška ze Soňáka, tak jsem je popsal, která je čím focena pro porovnání. Ta cedule by ještě šla, i když Pentaxem je do fialova a není tak ostrá jako ze Sony, přestože jsem na ni ostřil. Ty další dvě jsem ostřil AF dozadu, někam na nekonečno, přesto vzadu ty modré silážní věže nejsou ostré. A opět trochu vše dofialova, ale spíš mě trápí, že nejsem schopen zaostřit nekonečno aspoň kdyby to bylo tak jak z toho Sony, to bych byl spokojen. Poradíte jak vyfotit tuhle obyčejnou fotku, aby vzadu ty silážní věže byly ostré? Mám ostřit manuálně?
Děkuji

http://www.ulozto.cz/xXbtNxh/pentax-k-5 ... sc-h-5-zip

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 14 črc 2012, 15:01

A skusil si s tym objektivom ostrit to iste roznymi sposobmi? Teda standardne pomocou AF, potom na hlavnom cipe na kontrast cez LiveView a este manualne cez LiveView (zvacsi si zaostrovanu oblast tlacidlom INFO). Pri testoch pouzi stativ, nech su vysledky co najmenej ovplyvnene rukami.
K-1 II + D-BG6 (ex: K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR,
Pentax D FA* 85/1,4, Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly.
Blesk Pentax AF 540FGZ

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 14 črc 2012, 17:33

radek, ešte jedna vec k tomu že fotky z kompaktu sa ti zdajú ostrejšie, už som ti niečo naznačil vyššie, okrem toho kompakty brutálne doostrujú, je to taká ich featura, zrkadlovka samozrejme nemá túto vyložene zlú vlastnosť, aspoň pentax nie, ale máš možnosť doostriť fotky v postprocesingu podľa uváženia a potrieb.
Fredy písal že hyperfokál na zoomoch nie je možný, ja mu budem oponovať a tvrdím opak, ale zrejme myslel že tam nie je vyznačená hyperfokálna stupnica, na starých objektívoch to nebol problém, ale na moderných zoomoch je to
problematické až nemožné práve z konštrukčného hľadiska. Hold pokrok :( :( .
Superostrú fotku máš možnosť spraviť aj posúvaním roviny ostrosti a následným zložením potrebného počtu záberov do jedného pomocou špecializovaného software.
Držím palce bratm.

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 14 črc 2012, 18:11

Môj odhad je že máš nastavené v tele K5 oveľa miernejší posproces ako na sony. skúšal som si fotky z K5 len tak zo srandy cez Irfanwiev doostriť, pridať satučáciu, lepšie vyvážiť farby(ubrať z modrej a pridať zlenej) a zmenšiť(na rozlíšenie fotiek zo Sony) a výsledok bol lepší ako zo sony.
Riešenie by malo byť, že ideš do menu foťáku nastavíš si zvýšenie kontrastu o 2-3 dieliky, zvýšenie ostrosti na max, a zvíšenie sýtosti farieb.
Potom ten ten fialový nádych je spôsobený najmä vyvážením bielej. zmeň z auto na deň, alebo ak ani to nepomôže, vyváž na sedú tabuľku, alebo ručne nastav miernu korekciu viac do tepla a zelena (v exife od sony je napísané že si to tiež robil ručne). A zapni si korekcie objektívu, malo by to odstrániť aberácie na písmenách z tabule (ak to už nemáš zapnuté).
Tým vyriešiš fotky 01 a 02
na obrázku 03 z K5 máš zaostrenú na tie konáre v popredí a hĺbka ostrosti už nestačí. - znova preostri, alebo to sprav manuálne. ale nechce sa mi zdať, že si ostril na tie silá, lebo to je od toho dobre ďaleko (nemáš zapnutý automatický výber ostriaceho bodu??)
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 14 črc 2012, 18:37

Předpopkládal jsem, že fotky jsou focené do formátu PEF nebo DNG. Postproces ve foťáku je pak irelevantní. Pokud je to focené do JPEG, tak K5 má v porovnání s RAW znatelně menší ostrost výsledných snímků JPEG. Postproces to nezachrání.
Jestli chceš mít všechno v krajinkách ostré jako břitva, tak se poohlédni po FF s kvalitním objektivem.
Podívej se sem http://patricksmithphotography.com/ a získáš trochu představu o tom co můžeš očekávat od jednotlivých technologií a pak ještě sem http://flickrhivemind.net/Tags/pentax,s ... nteresting

Hilda

radek11
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od radek11 » 15 črc 2012, 18:30

Díky zase všem.
al.vlado zkusil jsem postavit foťák na stativ na balkon, fotil jsem na AF klasicky, potom na AF přes LiveWiew s tím, že jsem si to třes info 6x zazumoval a do třetice přes LiveWiew na manuální ostření s tím, že jsem si to 10x zazumoval a výsledek, že ty 3 fotky jsou prakticky stejné. V nekonečnu jsem měl les, na který jsem ostřil a nebylo to nejhorší, ale ani nejlepší. Asi by to chtělo mít v nekonečnu něco, co má nějaké výraznější hrany.Zkusil jsem tam dát i objektiv ze staré zrcadlovky na kinofilm, taky seťák Pentax 28-70 made in Vietnam a nerozeznal bych snímek od toho nového seťáku. To nekonečno bych chtěl mít ostřejší, jelikož jsem celý život jezdil na hory a určitě se zase vrátím k focení krajinek.
majster333: trochu jsem to teď přenastavil, kontrast byl od výrobce nastaven +1, dal jsem +3, ostrost jsem už měl nastavenou na max. předtím, sytost barev, předpokládám, že to je v menu saturace jsem dal na +2.Korekce objektivu, tam jsem našel korekce zkreslení, bylo to vypnuté, tak jsem to zapnul, je to ono??? Pak tam je ještě Nast,chromat.odchyl. a to je vypnuté, přiznám se, že teď nestíhám hledat v manuálu, co to znamená. Zatím jsem na nové nastavení nefotil, uvidíme.
hilda4sea: fotím do jpeg, zkoušel jsem do PEF, ale nepřežvejkal mi to PC, tak bohužel. Taky jsem si říkal, že stejně nebudu mít čas si s fotkama hrát, abych každou upravoval z PEF do jpeg, tak fotím tak jak u Sony do jpeg, tam jsem pak s fotkama nemusel dělat nic a šlo to. Koukal jsem na ty fotky jak si poslal ty dvě adresy, tak je to pěkný, asi ale už hodně doupravovávaný v PC a toho nejsem zastánce, já tak maximálně lehce doostřit, ztmavit nebo zesvětlit a to je vše. Prosím tě, vím, že budu vypadat jako debil, ale jelikož bych fakt chtěl mít někdy krajinky ostré jako břitva, co je to FF s kvalitním objektivem? Děkuji všem

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 15 črc 2012, 19:00

Fotit zrcadlovkou do jpegu je tak nehorázná kravina... to jsi měl rovnou zůstat u toho kompaktu.

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 15 črc 2012, 19:27

radek11: Ak už máš ostrosť na max, tak tebe to nastavenie stačiť nebude. Ono kompakty mávajú oveľa silnejšie doostrovanie a niekomu (ako teraz tebe) sa to viac páči. Budeš to musieť doostriť v PC, aby to vyzeralo tak doostrené ako zo sony... ale o to kvalitnejšie, keď sa to naučíš :). Ono nastavil si to dobre a môžeš si zapnúť aj tú Nast,chromat.odchyl. - obe tieto korekcie spomaľujú trocha fotoaprát. No ak nefotíš do RAWu, a fotky neupravuješ veľmi v PC, tak sa ti to opaltí mať zapnuté. keď budeš chcieť mať max rýchlosť tak si ich vypni.
FF je Full frame - foťák s väčším čipom - Canon 5DII/ III Nikon 700D / 800D ...
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 15 črc 2012, 21:25

Jenom doplním k tvému dotazu na FF a kvalitní objektiv.
Fotky na první adrese jsou foceny Canonem 5D MkII (čip jako kinofilmové políčko) s objektivem EF 17-40/4 l USM. Ještě lepší je na krajinky Nikon D700 s objektivem AF-S 14-24/2,8. Ovšem pořizovací cena je poněkud vyšší.
Ale ani jeden to neumí bez úprav v PC.
Foto na druhé adrese jsou z K5 s objektivem DA 12-24/4.

Nevím odkud jsi, ale pokud se můžeme sejít v Praze nebo jižním okolí Prahy, pak si můžeš vyzkoušet můj DA 40/2,8 Ltd. a porovnáš si výsledek se svojí představou. Určitě bude výsledek i v JPEGu o několik tříd lepší než se seťákem.
Hilda

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 16 črc 2012, 05:33

freddy krueger píše:Fotit zrcadlovkou do jpegu je tak nehorázná kravina... to jsi měl rovnou zůstat u toho kompaktu.
Poslednú dobu trepeš také nehorázne debiliny
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 16 črc 2012, 08:55

Klingo: Zato ty ses ani nezmohl na to říct proč. Kdo nefotí do RAWu, zabíjí potenciál zrcadlovky. Proč by se měl človek na K-5 spokojit s nižším dynamických rozsahem o 5EV a nulovými možnostmi dalších úprav?

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“