JP3112: na agresivnější reakce si časem zvykneš... jinak vítej na fóru

. Spoušť bych taky doporučil reklamovat.
freddy krueger:
"Fázové ostření prostě nedokáže občas 100% zaostřit na dané místo" bohužel je to tak
Dovolím si chvíli zahrát na chytrolína, jinak jsem ten nejskromnější člověk na celém světě
ggrand:
Hyperfokální vzdálenost ale není nějaká funkce a lze ji přesně spočítat. Máš ale pravdu, že záleží na rozptylovém koružku...
...na většině starších objektivů je hyperfolální vzdálenost znázorněna (platí pro FF a rozptylový kroužek 0,03mm, formát A4), např zeiss je přísnější a počítá s rozptylovým koružkem 0,025mm (platí FF a formát A4). Pozorovací vzdálenost je uvažuje 38 cm. Takový prostě byla kdysi dohoda mezi výrobci foto-techniky právě kvůli značení skel.
To že je u digitálů vše přísnější (někdo tiskne A3 nebo větší a jsou určeny pro pozorování z blízka), neznamená, že pravidla neplatí. Jen se uvažuje přepočet ohniskové vzdálenosti a vyšší rozlišení (menší rozptylový koružek).
Např. O. Neff (jinak skvělý autor) o hyperfokální vzálenosti píše na svém webu
http://digineff.cz/art/jaknato/100609ostreni.html, kde jsou i ukázkové snímky z FF... taky píše že "Hyperfokální vzdálenost není přesné číslo...", s tím ale nesouhlasím (on dobře ví proč nemá komentáře na webu!!!

). Přesné to je - v rámci přesných kritérií. Pokud budu zkoumat 1:1 snímek v rozlišení 21Mpix tak je porušeno kritérium formátu A4 a 38cm pozorovací vzdálenosti. Full HD monitor zobrazí 1:1 cca 2Mpix - a to už je pořádný výřez z 21Mpix.
Jsem si 100% jistý, že pokud nastavím správně objektiv - podle "tabulek" exponuji a vytisknu A4 tak bude rozdíl v ostrosti (17mm / 2,8 na 15m) mezi objekty ve vzdálenosti např 10-1000m nepozorovatelný.
Doufám, že sem tím vnesl trochu světla, nechci nikoho nas*at ani machrovat... je dobré si vyzkoušet na nějaké statické scéne s MF a různými clonami "chování" objektivu.
Na mé K20D jsem měl problém s levým dolním ostřícím bodem, pravý se choval korektně (ale neprojevovalo se to u všech objektivů).