Meranie expozicie - prepaly!!! (problém?)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Meranie expozicie - prepaly!!! (problém?)

Příspěvek od bigfoot » 09 čer 2012, 12:50

pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201

;-)
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 09 čer 2012, 15:40

"dakujem" za odkaz... fakt som doteraz netusil princip merania expozicie..

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 09 čer 2012, 17:38

Klingo píše:Pretoze sa predpoklada, ze v hornej casti snimky byva casto obloha, ktora je svetla. Tomu su prisposobene aj agoritmy vypoctu expozicie. Malokedy to byva naopak.
Ty poznas algoritmus, ktorym pocita multisegmentovu expoziciu K5 ?

PentaxFan:
Co ma napada je, ci ten Canon a Nikon nemaju zapnute dynamic highlight /ci ako sa to vola/ a Pentax vypnute.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 09 čer 2012, 21:33

Blbe je to, ze ked to bolo v Exapre an reklamacii, tak som im vravel, ze to meria inac expoziciu otocene o 180 stupnov. No a technik mi tvrdil, ze laboratorne vysledky su v poriadku. Tak ja neviem.. Asi by som mal fotit iba v laboratoriu :-D

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 čer 2012, 22:03

Zkoušel jsem nasimulovat tuhle situaci a povedlo se mi mít mezi změřením scény normálně a otočeno o 180 stupňů rozdíl 1 EV. Takže tam asi bude nějaké chytristika, která vyhodnocuje scénu i při měření se zvýrazněným středem. Pro mě trochu zklamání, nicméně tvůj foťák je asi v pořádku.
Každopádně od toho je tam kompenzace expozice, aby sis ji dal do mínusu, když hlavní motiv fotky je výrazně světlejší než pozadí. Píše se to v každé příručce pro začátečníky a zkaženou fotku můžeš vyčítat jenom svojí nezkušenosti.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 09 čer 2012, 22:12

PentaxFan píše:"dakujem" za odkaz... fakt som doteraz netusil princip merania expozicie..
tak by si mohol chapat, ze je to len kalkulacka a nastanu situacie s ktorymi si neporadi. Nemusis sa hned urazat.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 10 čer 2012, 06:28

ok, v pohode, neurazam sa, len som sklamany z Pentaxu, to je vsetko... :(

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 10 čer 2012, 06:52

Už si tu mohol čítať od viacerých,že to čo si ukázal je štandardné a správne meranie.Problém nieje v aparáte ale v tebe.Tu nieje dôvod na sklamanie.Najskôr si niečo naštuduj z literatúry a potom pochopíš.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 10 čer 2012, 08:50

Klingo, miesto toho detinskeho poucovania, si mi mohol hodit link na to "standardne a spravne meranie" tu v diskusii, alebo inde na webe.

Ako nic v zlom, ale ako som uz napisaal... Ako som si vsimol tu na fore, vzdy ked niekto ma nejaky problem, tak vsetci ho tu odsudzuju do roviny uplneho amatera-debila, miesto toho aby sa mu pokusili racionalne vysvetlit a pripadne pomoct. Ved o tom su predsa fora, aby sme sa podelili o skusenosti a poradili si, ci? A nie urazky a odsudzovanie..

Ale aj tak dakujem za odpovede vo vlakne.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 čer 2012, 09:57

Na webu je toho o měření expozice a její kompenzaci celkem dost:
viewtopic.php?f=9&t=2977

Chyba foťáku by to byla, kdyby byl celý histogram posunutý doprava, čili nebyla tam černá a přitom tam byly přepaly. Pokud jde o velmi kontrastní scénu, která přesahuje nějakých 10EV, tak si prostě MUSÍŠ uvědomit co je hlavní motiv a jestli je ve stínech nebo ve světle a podle toho provést kompenzaci expozice.
Foťák nemůže vědět, co je na té scéně hlavní motiv - jediný způsob, jak mu to sdělit, je právě custom funkce 6. Pokud ji zapneš, tak automaticky aplikuje kompenzaci expozice podle toho, jak změří světlo pod ostřícím bodem. Například Canon (aspoň ty Canony co znám) tohle dělá pořád a nepovedlo se mi to vypnout. To možná vysvětluje, proč ten Canon měl expozici správně.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 10 čer 2012, 10:31

To nieje detinské poučovanie.Je to fakt.Keď nevieš ako správne fotiť,nechaj si poradiť.Lenže ty stále tvrdíš že to je chyba aparátu,bez ohľadu na to,čo ti ostatní tvrdia.To je tvoj problém.Ak si to nepriznáš,nikdy sa nič nenaučíš.

P.S.
ako som viackrát prízvukoval(a nielen ja)-keď neveríš nám,choď do kníhkupectva,kúp prvú knihu o základoch fotografovania a hneď v prvej kapitole o expozícií budú ukážky kedy treba podexponovať a kedy preexponovať.Tie budú(čuduj sa svete)presne také,ako si dal v ukážke ty.A je jedno aký máš aparát

Čo sa týka toho canonu,už som ti vysvetlil,že ten pri expozícií porovnáva scénu so scénami uloženými v pamäti aparátu-Lenže potom je výsledok expozície síce presnejší,ale nie úplne presný.Tým ale vzniká predom nedefinovateľná chyba,ktorá sa nedá odhadnúť.U px viem zo skúsenosti,o koľko mám podexponovať a pretože aparát meria expozíciu vždy rovnako,nieje problém sa to naučiť.Chce to ale trpezlivosť a prax.Zrkadlovka nieje kompakt,musíš na sebe neustále pracovať,aj čo sa týka poznania techniky.Vždy ma vedia rozčúliť týpkovia,čo po kúpe zrkadlovky napíšu do fóra že jeho kompakt fotil lepšie.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Taurusek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Taurusek » 10 čer 2012, 12:20

Taky mi přijde, že v tomto případě je to spíše chyba grafa než aparátu.

Sám jsem si podobnými problémy taky prošel. Podobně jako fází, kdy jsem si myslel že mi foťák špatně ostří (dioptrická korekce hledáčku :-D), nedělá to hezké fotky (špatné světlo) atp. atd.

Ale aby byla jistota, tak by se mohl vyfotit bílý list papíru a ten by měl případný problém odhalit, ne?

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 10 čer 2012, 14:18

Taurusek, môžeš byť prosím ťa s tým bielym papierom konkrétnejší? Ďakujem.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 čer 2012, 15:07

Expozimetr by měl tu bílou vyhodnotit jako střední šedou a udělat fotku, která má v histogramu úzký kopeček přibližně ve středu (ale spíš malinko nalevo). Což u tvýho foťáku nejspíš udělá, protože ty fotky mají expozici dobrou. Pokud by kopeček byl dost napravo, tak foťák přeexponovává a má problém.

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 10 čer 2012, 16:23

ok, skusim.. v akom rezime to mam skusit? matrix, alebo s prioritou stredu?

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“