meranie expozície na snehu
Moderátor: Moderátoři
Re: meranie expozície na snehu
Kruci, teď jsem si to odroloval a sklo tam je, ptám se jako idiot! Tak to vypadá, že měl asi pravdu cport ...
Medzi oboma fotkami nie je az taky velky rozdiel (1/250 alebo 1/320).
A to si fakt mozes hodit mincou cim to bolo sposobene. Napr. ja by som tipol, ze na 1/250 by si mal u druhej fotky komplet prepalenu cast bundy, tie biele pasy na bunde museli svietit ako reflektor. Teda expozicie su mozno obe spravne. Skoda, ze ten fotak neporadil skor zmeit sposob. Fotit na M (2-3 zabermi najst kompr. riesenie exp. a fotit do Rawu. Pri RAWE nie je problem uz ten rozdiel vytiahnut z tienov. Dokonca ta "podexponovana" fotka mi pride aj pocitovo lepsia.
A to si fakt mozes hodit mincou cim to bolo sposobene. Napr. ja by som tipol, ze na 1/250 by si mal u druhej fotky komplet prepalenu cast bundy, tie biele pasy na bunde museli svietit ako reflektor. Teda expozicie su mozno obe spravne. Skoda, ze ten fotak neporadil skor zmeit sposob. Fotit na M (2-3 zabermi najst kompr. riesenie exp. a fotit do Rawu. Pri RAWE nie je problem uz ten rozdiel vytiahnut z tienov. Dokonca ta "podexponovana" fotka mi pride aj pocitovo lepsia.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
Spot: OK, ale bolo tam multisegment. Spot bolo len ostrenie.iMD píše:Bylo by dobré vědět, jestli byl spřažen ostřící bod s multisegmentem nebo ne, která část snímané scény měla pro měření hlavní podíl. Trochu to připomíná výsledky se spot měřením, kde stačí malá odchylka ve směru záběru pro velkou změnu výsledku měření. Další věcí je to, že je nastaven kontrast na hard, což deformuje expozici na sněhu. Doporučil bych fotit do RAWu (možnost dodatečné korekce v určitém rozsahu), na sněhu Ta + korekci do plusu.
RAW: to boli len bežné fotky ...preto som nefotil do RAW. A ani štandardne nechcem. Ale i pri bežnej fotke by ten krám mohol dobre počítať expozíciu....
Zatiaľ mi vychádza fotiť bez korekcie +2/3 a v prípade potreby odstrániť šedú v editore, ale je to humus a toto som s hračkárskou krabičkou od nikonu za pár Kč robiť nemusel....
Ja som ten obrázok vymeniliMD píše:Kruci, teď jsem si to odroloval a sklo tam je, ptám se jako idiot! Tak to vypadá, že měl asi pravdu cport ...

Ale kdeže...rozdiel je 1Ev a svetlá je fakt mizerná. Meranie multisegment by to oblecenie nemalo ovplyvniť.peppe píše:Medzi oboma fotkami nie je az taky velky rozdiel (1/250 alebo 1/320).
No neviem, moja K20 je dost citliva na prepal a podexponovanie robi dost bezne. Ak to chces mat pod kontrolou nepouzivaj nezmyselny rezim. Usetris si hodiny mailovania 

http://dudo.zonerama.com/
Čo je to nezmyselný režim?
Skalibrovať si to oproti šedej tabuľke a vyraziť na celodennú túru s nastavením M ? Alebo na silnom slnku po každej fotke kontrolovať prepaly a histogram? To by som s ten výlet moc neužil...myslel som že keď chcem priemerné snímky z výletu, tak s K-5 to zvládnem i bez programovania v assembleri aspoň tak dobre ako s kompaktom za 3 tisíce.
A teraz bez irónie: aký režim je nezmyselný a aký zmyselný? V mojom prípade....
Skalibrovať si to oproti šedej tabuľke a vyraziť na celodennú túru s nastavením M ? Alebo na silnom slnku po každej fotke kontrolovať prepaly a histogram? To by som s ten výlet moc neužil...myslel som že keď chcem priemerné snímky z výletu, tak s K-5 to zvládnem i bez programovania v assembleri aspoň tak dobre ako s kompaktom za 3 tisíce.
A teraz bez irónie: aký režim je nezmyselný a aký zmyselný? V mojom prípade....
Otázka ale zněla na spojení měření AE a zaosření AF, viz návod str. 125 dolekluvi píše:Spot: OK, ale bolo tam multisegment. Spot bolo len ostrenie.iMD píše:Bylo by dobré vědět, jestli byl spřažen ostřící bod s multisegmentem nebo ne, která část snímané scény měla pro měření hlavní podíl.

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/
kluvi : ten spot jsem myslel jako příklad citlivostï měření na snímanou scénu. Že jsi tam měl multisegment jsem si všimnul. Abych pravdu řekl, já mám rád (alespoň nějakou) kontrolu nad focením (zvyk z doby kinofilmu?) a tak nerad používám naprostý automat. Fotím téměř zásadně na Av a vše do RAWu abych mohl výsledek případně ovlivnit dodatečně. Sice rychleji zaplním disk, ale nedělám si hlavu s WB, případnou lehce ujetou expozici jsem většinou schopen poopravit a navíc mám lépe pod kontrolou závěrečný převod do JPG. A to nemluvím o úpravách fotek v TIFFu. Když fotím něco "hromadně", převod fotek bez úprav do JPG zvládně PPL na pár kliknutí.
-
- Nový uživatel
Mám jen K-x, ale předpokládám, že u K-5 je to podobné. V nastavení je možnost volby času práce expozimetru, výchozí hodnota je myslím 3 s, možná 10 s. Pochopil-li jsem to správně, tak expozice je průměrem za daný čas, takže stačí zabrat více lesa a pak překomponovat na sníh a výsledkem může být každá fotka jinak exponovaná.
Expozimeter merá každý záber zvlášť stále, pokiaľ expozíciu nezamkneš.
Vart píše:tak to si v praxi moc představit neumím.. celkem bych se vsadil, že když by kluvi u výše vložených fotek nejdříve namířil na dlaň nebo šedou tabulku, tlačítkem zablokoval další úpravy expozice a vyfotil sněhovou scénu, tak by v obou případech byly přepaly jak prase.. šedou tabulku tak možná na nastavení whitebalance, né expozice

Link AE to AF je OFFJenc píše: Otázka ale zněla na spojení měření AE a zaosření AF, viz návod str. 125 dole
Ale som si tam všimol že Auto EV Compansation je na ON a v navode ale nieje nic blizsieho o tej funkcii. NAkoniec ani o Link AE to AF, ale tam sa mozem domyslat co to je (i ked som myslel ze to prave NEplati pre multisegment...)
Apropos ľudkovia...nechce sa vám nastaviť si foto do avatarov? Mňa tie vaše prázdne (=rovnaké) avatary pekne mýlia...
Apropos ľudkovia...nechce sa vám nastaviť si foto do avatarov? Mňa tie vaše prázdne (=rovnaké) avatary pekne mýlia...

Tak to malo byť len také nenáročné fotenie na výlete. A navyše som lenivý sa púšťať do dobrodružstva vyvolávania RAWov. Som rád ak stihnem premazať zlé a zbytočné fotky...iMD píše:kluvi : ten spot jsem myslel jako příklad citlivostï měření na snímanou scénu. Že jsi tam měl multisegment jsem si všimnul. Abych pravdu řekl, já mám rád (alespoň nějakou) kontrolu nad focením (zvyk z doby kinofilmu?) a tak nerad používám naprostý automat. Fotím téměř zásadně na Av a vše do RAWu abych mohl výsledek případně ovlivnit dodatečně. Sice rychleji zaplním disk, ale nedělám si hlavu s WB, případnou lehce ujetou expozici jsem většinou schopen poopravit a navíc mám lépe pod kontrolou závěrečný převod do JPG. A to nemluvím o úpravách fotek v TIFFu. Když fotím něco "hromadně", převod fotek bez úprav do JPG zvládně PPL na pár kliknutí.