Tak to jo, zdálo se mi to divné. Na "A" na blesku to funguje, protože si blesk měří sám. Možná by bylo zajímavé zkusit ten blesk s SCA na jiném digi těle od Pentaxu. Jesli má někdo v okolí třeba K10 ...kluvi píše:"iMD":
"A"myslím režim blesku
Keď nastavím manuálne ISO tak to v režime blesku A ide zdása OK a v režime TTL nie.
Na mojej MZ-5n fungoval tiež bez veľkých problémov(nejaký mechanický že si to občas nenašlo spojenie s telom).
K-5 a blesk METZ
Moderátor: Moderátoři
Re: K-5 a blesk METZ
Jaj Marťošu!bigfoot píše:ked si pozorne spominane forko precitas, zistis, ze ma tento blesk s k5 problemy. Chyba teda nie je v k5 kedze ine blesky idu v pohode
Stačí keď si pozorne prečítaš môj príspevok z 05, 2012 9:05 pm
A chyba nieje ani v K-5 a ani v Metzi...

V tom článku čo som poslal odkaz práve píšu že problém je v tom že sa tí dvaja nedohovoria...iMD píše: Tak to jo, zdálo se mi to divné. Na "A" na blesku to funguje, protože si blesk měří sám. Možná by bylo zajímavé zkusit ten blesk s SCA na jiném digi těle od Pentaxu. Jesli má někdo v okolí třeba K10 ...
... a s K5 ešte menej, je to o tom a skúsenostiach celé vlákno. Až na pár výnimiek, to veľmi nezvláda.
Zdravím. Zkoušel někdo s kombinací K5 a metz 50 nastavit záblesk na druhou lamelu z těla? Ikonka tam na to je, ale blesk na to nereaguje. Musím to nastavit přímo na blesku, pak to funguje. Do blesku jsem nainstaloval ( snad správně ) nový firmware. Není to žádná trága, ale nastavení z těla je pohodlnější. Může to být neoriginálním bleskem. Také mne zajímá, zda s originálním bleskem to jde nastavit z těla.
Ja som to pochopil a vyskúšal že na tele sa nastavuje len interný blesk. To sa týka i kompenzácie intenzity záblesku.
-
- Pokročilý uživatel
zdravím, ja som už na inom vlákne písal niečo o tomto, stiahnite EV do mínusu a je to v pohode, je jedno či na blesku alebo na tele k5. No a v mojom prípade záleží aj na použitom objektíve, napr. kombinácia k5 - metz 58 af1- sigma 17-70 os hsm vyžaduje úpravu do -1,5, kombinácia k5 - metz 8 af1 - samsung 35mm f2 funguje spoľahlivo bez kompenzácie, ďalšia kombinácia s objektívom pentax A 50mm f 2 vyžaduje úpravu o -0,5 EV rovnako ako setový pentax 18-55mm, toto platí v štandardnej miestnosti 5x4m za denného svetla bez použitia prídavného osvetlenia. Nikdy nefotím s ISO väčším ako 800, je to podľa mňa zbytočné. Treba veľa fotiť, fotiť a fotiť a spoznať systém ako celok, týmto nechcem nikoho uraziť, zastávam názor ak metz nastavený v režime A prepali nerobí a pri PTTL meraní zlyháva niečo tam nesedí. Má niekto metz 58AF2?? Správa sa aj ten takto? Prípadne vie niekto poskytnúť blesk od pentaxu?
Tak výsledok môjho výskumu bol že nefunguje prenos auto ISO ale keď nastavím manuálne na tele ISO tak to blsk načíta. Ďalej nefunguje vôbec P-TTL režim, na to treba najnovšiu verziu SCA adaptéru (M3).
Takže nefotiť na auto ISO a fotiť na A režim na blesku.
Šudlanie s korekciami naozaj k ničomu nevedie (dakedy nestačí ani -5Ev)
Takže nefotiť na auto ISO a fotiť na A režim na blesku.
Šudlanie s korekciami naozaj k ničomu nevedie (dakedy nestačí ani -5Ev)
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No ja neviem, preco sa tu pise o metz 58AF1, ten funguje bez problemov so vsetkymi sklami co mam ako na K10, tak na K5 

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
No páni-stačí dobre čítať návody.U pentaxu ŽIADEN blesk neide riadiť nastavením z tela(okrem interného) ale musí sa nastavovať na blesku.Je jedno či metz,sigma alebo originál.Toto je základ ktorý by mal každý ovládať a nie nariekať že mu niečo nejde.C aj N majú ovládanie bleskov z tela,preto na ich bleskoch takmer žiadne čudlíky niesú-až potom na tých vyspelejších,profi.RadekD píše:Zdravím. Zkoušel někdo s kombinací K5 a metz 50 nastavit záblesk na druhou lamelu z těla? Ikonka tam na to je, ale blesk na to nereaguje. Musím to nastavit přímo na blesku, pak to funguje. Do blesku jsem nainstaloval ( snad správně ) nový firmware. Není to žádná trága, ale nastavení z těla je pohodlnější. Může to být neoriginálním bleskem. Také mne zajímá, zda s originálním bleskem to jde nastavit z těla.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
To Klingo: Děkuji. Jsi jediný kdo reagoval na můj dotaz. Avšak podivným způsobem. Předně nebrečím, psal jsem, že to nepovažuji za nic tragického. Než se na foru na něco zeptám, nejprve manuál samozřejmě pročtu. Právě abych eliminoval nervózní výpady některých jedinců na tomto foru. Ono totiž v tabulce kompaktibility na straně 199 je pouze kompaktibilita funkcí s blesky Pentax, ale nic o tom kde se to nastavuje. Zda na blesku nebo na těle.
Píšeš, že žádný Pentax neumí ovládat blesk z těla. Proč mi tedy jde z těla na EXTERNÍM blesku nastavit kompenzace záblesku, omezení červených očí, sychronizace s delším časem atd. Pouze synchro na druhou lamelu ne. I když je ikonka v nabídce. Tu musím nastavit na blesku. Pak funguje. Proto jsem se na to ptal. Chci pouze vědět, že to tak prostě je, nebo je chyba v blesku ( z důvodu neoriginálního příslušenství, nebo závada ), nebo něco s foťákem. Prostě zda mohu klidně spát nebo případně reklamovat dokud to mám v záruce. Toť vše.
Píšeš, že žádný Pentax neumí ovládat blesk z těla. Proč mi tedy jde z těla na EXTERNÍM blesku nastavit kompenzace záblesku, omezení červených očí, sychronizace s delším časem atd. Pouze synchro na druhou lamelu ne. I když je ikonka v nabídce. Tu musím nastavit na blesku. Pak funguje. Proto jsem se na to ptal. Chci pouze vědět, že to tak prostě je, nebo je chyba v blesku ( z důvodu neoriginálního příslušenství, nebo závada ), nebo něco s foťákem. Prostě zda mohu klidně spát nebo případně reklamovat dokud to mám v záruce. Toť vše.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
klingo, neviem kde si to vycital, ale hore uvedene funkcie.mi idu nastavovat z tela. Druhu lamelu som tiez vzdy musel nastavit na blesku 

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Tiež mi ide ovládať 540FGZ z tela.
Taže synchro s druhou lamelou se musí nastavovat poze na blesku. Trochu škoda, když ostatní jde z těla, ale dá se s tím žít. Jen je potřeba na to pamatovat.
Pro klinga: opět NEBREČÍM
Pro klinga: opět NEBREČÍM
ani nemusíš, lebo v ponuke z tela aparátu sa toto nastaviť ani nedá, nie je tam tá ponuka, takže musíš iba na blesku .)RadekD píše:Taže synchro s druhou lamelou se musí nastavovat poze na blesku. Trochu škoda, když ostatní jde z těla, ale dá se s tím žít. Jen je potřeba na to pamatovat.