Pentax K-5 vs. konkurence
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-5 vs. konkurence
JOVOL, s K5-kou zatiaľ málokto fotí tak dlho, aby Ti úplne objektívne odpovedal či D7000 alebo K-5.
Keď sa Ti chce, mrkni na http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/ a http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/ tam máš pekne podrobne rozpísané ako na tom sú tieto dva aparáty.
PS1: and the winner is Pentax K-5 (gold medal), second place gets pretty Nikon D7000 (silver medal)
PS2: to platí vtedy, ak na senzore K5-ky nie je bordel
Keď sa Ti chce, mrkni na http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/ a http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/ tam máš pekne podrobne rozpísané ako na tom sú tieto dva aparáty.
PS1: and the winner is Pentax K-5 (gold medal), second place gets pretty Nikon D7000 (silver medal)
PS2: to platí vtedy, ak na senzore K5-ky nie je bordel
K-5, DA 15/4 Ltd, DA 35/2.8 Ltd, DA 70/2.4 Ltd, DFA 100/2,8 WR, DA 16-45/4,
Tamron 28-75/2.8, Sigma 17-50/2,8 EX, Sigma 50-150/2.8 EX II, Sigma 100-300/4
AF 540FGZ, Velbon Sherpa 800R, Kalahari Kaama (čistý bůvol)
Tamron 28-75/2.8, Sigma 17-50/2,8 EX, Sigma 50-150/2.8 EX II, Sigma 100-300/4
AF 540FGZ, Velbon Sherpa 800R, Kalahari Kaama (čistý bůvol)
Aj s tým bordelom a FF je winner
Hele a došlo k tomu osahání? Nebo tě prodavač jen odbyl po troše snahy prodat to, co měli zrovna na skladě?JOVOL píše:...Mohl by mi prosím někdo ze zkušených uživatelů objasnit prodavačovi připomínky?
1. Stabilizátor obrazu v těle foťáku je horší (a moc nefunguje) než stabilizátor v objektivu. Především na větších ohniscích? Nikon a Canon to z těchto důvodů tak dělá. Myslel jsem si, že je to právě výhoda, člověk nemusí používat objektivy se stabilizátorem.
2. Pentax se nehodí na momentky, pomalu a špatně ostří, takže se propásnou rozhodující okamžiky.
3. Nabídka příslušenství (i od jiných výrobců) je podstatně menší než pro Nikon nebo Canon.
Díky.
1) Oba jsou dostatečně účinné. Mám 500mm objektiv a se stabilizací na K-5 zvládám celkem dobře udržet 1/200. To jsou 2EV. Stabilizovaný 500mm objektiv by (možná) dal setinu, nebo padesátinu, ale stál by mě skoro dvojnásobek. Hlavní výhoda stabilizace v těle je že funguje pro jakýkoli objektiv a hlavní výhoda stabilizace v objektivu je že stabilizuje i obraz v hledáčku, takže se snáz udrží kompozice, nebo AF tracking.
2) Podle německého testu colorfoto a francouzského fnac testu ostří K-5 rychleji než D7000. Ještě jsem neviděl test, který by ukázal opak. Výhoda AF z D7000 je větší počet AF bodů, které umožní snadno sledovat pohybující se objekt. Ale na momentky je rychlejší K-5. Pozor, oba trpí nepřesností AF, za špatných podmínek můžou zaostřit kousek před. Opravdu přesný AF má v téhle kategorii Canon 7D.
3) Nevím jestli podstatně, ale mě nic podstatného nechybí. Snad jen pocketwizard. Naopak Pentax má nějaké příslušenství, které Nikon ani Canon nemají, dokázal bych jmenovat pár kousků, jako široká pevná ohniska DA14, DA15 a DA21, AF1,7 telekonvertor který zaostřuje s manuálním objektivem, cenově dostupný široký zoom 16-45/4...
Možnost osahat jsem měl oba dva.
Pravdou je, že K-5 mi seděla lépe, u D7000 jsem neměl místo na prsty a to nemám velké ruce.
1. Rozumím rozdílu v principu stabilizace obrazu, je u K-5 nestabilizovaný obraz v hledáčku výrazně rozmazaný? Nebo to moc nepoznám a nemá cenu to řešit?
2. Fotím více méně vše co se mi líbí, poslední dobou nejvíce rodinku (2,5 letá dcerka) - uvažuji o pevné 50 mm nebo 35 mm, ale nejvíce jsem venku v přírodě (focení zvěře) - to by se zase hodil světelný teleobjektiv.
Pravdou je, že K-5 mi seděla lépe, u D7000 jsem neměl místo na prsty a to nemám velké ruce.
1. Rozumím rozdílu v principu stabilizace obrazu, je u K-5 nestabilizovaný obraz v hledáčku výrazně rozmazaný? Nebo to moc nepoznám a nemá cenu to řešit?
2. Fotím více méně vše co se mi líbí, poslední dobou nejvíce rodinku (2,5 letá dcerka) - uvažuji o pevné 50 mm nebo 35 mm, ale nejvíce jsem venku v přírodě (focení zvěře) - to by se zase hodil světelný teleobjektiv.
K-5
PENTAX DA 18-135/3.5-5.6 ED AL IF DC WR; SIGMA 50/1,4 EX DG HSM; SIGMA 17-50/2,8 EX DC HSM; HELIOS 2/58
PENTAX DA 18-135/3.5-5.6 ED AL IF DC WR; SIGMA 50/1,4 EX DG HSM; SIGMA 17-50/2,8 EX DC HSM; HELIOS 2/58
JOVOL: Je to tak, D7000 se blbě drží, D90 byla naprosto v pohodě, D7k problém.
Účinnost stabilizátoru jde dost poznat v hledáčku, u ohnisek kolem 100mm je to příjemné zlepšení a u ohnisek +200mm je to výrázné usnadnění. Pokud uvažuješ o 35 či 50mm, tak u Nikonu máš lepší poměr cena/výkon pro tvé potřeby. U těch teleobjektivů je to na stejno nebo u Pentaxe 300/4 o něco líp. S D7000 se dostaneš při focení bleskem přes den na hodnotu 1/320,což je citelný rozdíl vůči 1/180 Pentaxu(bez vysokorychlostní synchronizace). K tomu o něco větší hledáček s vypínatelnou mřížkou u D7000...no nezávidím těžké rozhodování..
Účinnost stabilizátoru jde dost poznat v hledáčku, u ohnisek kolem 100mm je to příjemné zlepšení a u ohnisek +200mm je to výrázné usnadnění. Pokud uvažuješ o 35 či 50mm, tak u Nikonu máš lepší poměr cena/výkon pro tvé potřeby. U těch teleobjektivů je to na stejno nebo u Pentaxe 300/4 o něco líp. S D7000 se dostaneš při focení bleskem přes den na hodnotu 1/320,což je citelný rozdíl vůči 1/180 Pentaxu(bez vysokorychlostní synchronizace). K tomu o něco větší hledáček s vypínatelnou mřížkou u D7000...no nezávidím těžké rozhodování..
1) Není rozmazaný, ale klepe se. Je to jako koukat do dalekohledu, to přiblížení znásobí třas rukou. Já s tím 500mm dělem používám často monopod. Pak se to dá.
2) pevné 50mm a 35mm mají Pentax i Nikon. FA50/1,4 je levnější než na Nikon ale horší, lepší DA55/1,4 je zase dražší. AF 50/1,8 Pentax nedělá. 35mm ohnisko od Nikonu je světelnější s f1,8 (mají i ukrutně drahou 1,4 variantu) ale Pentax má s f2,4 zase lepší kontrast a rychlejší AF. Nový manuální Samyang 35/1,4 bude dostupný pro oba systémy. I s Pentaxem je možné si připlatit za lepší FA35/2 nebo superluxusní FA31/1,8.
Na zviřátka bych šel s pevnou třístovkou. DA*300/4 je výrazně levnější než 300/4 od Nikonu a určitě není horší, navíc je stabilizovaná. Kdyby se ti chtělo za světelné tele obětovat 70000Kč tak nová Sigma 120-300/2,8 bude dodávaná pro oba systémy.
V oblasti profi objektivů v cenách nad 30000Kč ale Pentax prakticky namá co nabídnout, pokud máš takové ambice, tak jedině Nikon nebo Canon.
ggrand: Hele kde jsi vzal těch 1/320? Já myslel že dělá 1/250.
2) pevné 50mm a 35mm mají Pentax i Nikon. FA50/1,4 je levnější než na Nikon ale horší, lepší DA55/1,4 je zase dražší. AF 50/1,8 Pentax nedělá. 35mm ohnisko od Nikonu je světelnější s f1,8 (mají i ukrutně drahou 1,4 variantu) ale Pentax má s f2,4 zase lepší kontrast a rychlejší AF. Nový manuální Samyang 35/1,4 bude dostupný pro oba systémy. I s Pentaxem je možné si připlatit za lepší FA35/2 nebo superluxusní FA31/1,8.
Na zviřátka bych šel s pevnou třístovkou. DA*300/4 je výrazně levnější než 300/4 od Nikonu a určitě není horší, navíc je stabilizovaná. Kdyby se ti chtělo za světelné tele obětovat 70000Kč tak nová Sigma 120-300/2,8 bude dodávaná pro oba systémy.
V oblasti profi objektivů v cenách nad 30000Kč ale Pentax prakticky namá co nabídnout, pokud máš takové ambice, tak jedině Nikon nebo Canon.
ggrand: Hele kde jsi vzal těch 1/320? Já myslel že dělá 1/250.
elho_cid : měla to už D300, oficiální naprosto plnohodnotný čas je 1/250, ale foťák umí i 1/320, ale nedostaneš úplně plný výkon. V praxi jsem nepoznal rozdíl. Na bílé stěně musím při čase 1/320 přidat 1/2EV citlivosti foťáku, aby histogram vypadal jak při 1/250. V praxi to vypadá tak, že blesk píše dosah na čas 1/320(i na 1/250) 5m a na čas 1/400 1,9m což je velice citelné zlepšení pro přisvicování během slunných dnů.
elho_cid : ještě mě napadá, je někde nějaké porovnání těch dvou 35 od N a P ? Zajímá mě právě ten kontrast, co jsem viděl, tak bokehově díky tvaru clony vychází líp N.
aha, nevěděl jsem že mezi režimy auto fp a hss je takový rozdíl.
Exaktní porovnání těch 35mm nemám, ale nějaké prý chystají na erphotoreview.com
Co jsem viděl linkované fotky na forech dpreview tak rozdily jsou minimalni, ale kdyz uz mam FA35 tak jsem si to do zalozek nedaval. Ta DA35 vynika asi hlavne rychlym AF, zkousel jsem ji na K-5 a zaostreno bylo prakticky okamzite. Holt velmi lehky objektiv na silnem motoru z tela.
Exaktní porovnání těch 35mm nemám, ale nějaké prý chystají na erphotoreview.com
Co jsem viděl linkované fotky na forech dpreview tak rozdily jsou minimalni, ale kdyz uz mam FA35 tak jsem si to do zalozek nedaval. Ta DA35 vynika asi hlavne rychlym AF, zkousel jsem ji na K-5 a zaostreno bylo prakticky okamzite. Holt velmi lehky objektiv na silnem motoru z tela.
elho_cid: na dpreview je porovnání právě 35/2,4(K20D) a 35/1,8(nevím na čem) a popisuje, že rychlost je +/- stejná, možná u N lepší, ale na youtube jsem viděl 35/2,4+k5 a to je blesk. Ono podle mě ani kontrast nejde porovnat, to by musel být neskutečně velký rozdíl. Ono ani v rawu výstup z různých značek těžko porovnávat.
Díky za info.
Tak opravdu nevím, pro který foťák se rozhodnout, K-5 či D7000?
Když čtu příspěvky na téma FF, znečištěný snímač, zamrzání, tak se mi do K-5 nechce. Na druhou stranu se podstatně lépe drží v ruce, má vyšší ISO a lepší utěsnění. Právě tato vlastnost to možná rozhodne. Opravdu je možné s K-5 fotit v dešti? Prach by se tam také neměl tolik dostávat. D7000 má utěsněný jenom tělo, takže s použitím objektivu bez těsnění je to skoro k ničemu.
Díval jsem se také na ceny a u K-5 s 18-135 mm se cena vyšplhala skoro na 40 litrů a je problém s dostupností.
D7000 s 18-105 mm se dá koupit za 32.000,-
Tak opravdu nevím, pro který foťák se rozhodnout, K-5 či D7000?
Když čtu příspěvky na téma FF, znečištěný snímač, zamrzání, tak se mi do K-5 nechce. Na druhou stranu se podstatně lépe drží v ruce, má vyšší ISO a lepší utěsnění. Právě tato vlastnost to možná rozhodne. Opravdu je možné s K-5 fotit v dešti? Prach by se tam také neměl tolik dostávat. D7000 má utěsněný jenom tělo, takže s použitím objektivu bez těsnění je to skoro k ničemu.
Díval jsem se také na ceny a u K-5 s 18-135 mm se cena vyšplhala skoro na 40 litrů a je problém s dostupností.
D7000 s 18-105 mm se dá koupit za 32.000,-
K-5
Dneska vyšel nový FW který prý FF řeší, skvrny na snímači jsou pokud vím vyřešené už od ledna. Mě je tedy vyřešili ještě před vánoci. Myslím, že už se není čeho bát. Nepřízeň počasí opravdu není problém, už K10D jsem před třemi lety myl pod vodovodem a funguje dodnes.
Lepší cenu najdeš asi ve VKfoto.cz ale dostupnost zůstává potíž. Právě kvůli obrovskému převisu poptávky nad nabídkou zvedli tu cenu. Teď když se problém s ostřením vyřešil, tak zájem počítám ještě stoupne. Co vzít jiný objektiv?
Lepší cenu najdeš asi ve VKfoto.cz ale dostupnost zůstává potíž. Právě kvůli obrovskému převisu poptávky nad nabídkou zvedli tu cenu. Teď když se problém s ostřením vyřešil, tak zájem počítám ještě stoupne. Co vzít jiný objektiv?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
U toho AF bych si nebyl ještě tak jistý. To ukáže spíše čas. Na mojí K-5 to pomohlo, ale né tak razantně jak jsem čekal. Podle mě příští FW bude zase upravovat AF a snad to konečně pořeší. Jinak pravda, určitý podíl má na tom i moje Sigma 70-200 která taky poputuje do servisu...
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
Uvažuji o pevné DA 35/2,4. Ale set k-5 + 18-135 mm je cenově dost výhodný, samostatně tento objektiv stojí 15 litrů.elho_cid píše:Dneska vyšel nový FW který prý FF řeší, skvrny na snímači jsou pokud vím vyřešené už od ledna. Mě je tedy vyřešili ještě před vánoci. Myslím, že už se není čeho bát. Nepřízeň počasí opravdu není problém, už K10D jsem před třemi lety myl pod vodovodem a funguje dodnes.
Zkusil jsem dotaz na dostupnost, tak uvidím jaký bude termín dodání.
K-5
JOVOL.Nevím,kde bydlíš,ale např.na stránkách Foto Škoda píšou,že tento kit je skladem.
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/pentax- ... 5-al-dc-wr
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/pentax- ... 5-al-dc-wr