K-7 je luxus
Moderátor: Moderátoři
Jenze je to bezeztratova komprese, takze rozdil je akorat v mnozstvi dat na karte...
PEF lze jednodusse prevest v DNG konvertoru od Adobe na DNG RAW a ma pak dokonce mensi velikost nez PEF...je to dano take tim, ze v RAW je ulozen nahledovy Jpg obrazek pro rychlejsi prohlizeni...
Pokud v DNG konvertoru nastavim nahledovou velikost obrazku na opravdu nahledovou (napr. 1200 x 800) tak soubor DNG ma u K10D okolo 6 MB a to nedochazi k zadne ztrate dat...
PEF lze jednodusse prevest v DNG konvertoru od Adobe na DNG RAW a ma pak dokonce mensi velikost nez PEF...je to dano take tim, ze v RAW je ulozen nahledovy Jpg obrazek pro rychlejsi prohlizeni...
Pokud v DNG konvertoru nastavim nahledovou velikost obrazku na opravdu nahledovou (napr. 1200 x 800) tak soubor DNG ma u K10D okolo 6 MB a to nedochazi k zadne ztrate dat...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Fotky street ISO ted nevim
vsechno je z ruky, vetsinou bych rekl 2500 u te jedne ulice, kde to hodne sumi 3200..
DNG je rozhodne lepsi format nez PEF. U K-7 je DNG komprimovany (bezztratove) a ma okolo 12Mb, coz je mensi soubor nez u K10D .. nechapu, proc by mel nekdo jeste ztracet cas prevodem z PEF do DNG v PC. S PEFem a novym fotakem se musi cekat na vyrobce softwaru, nez udelaji updaty. DNG funguje porad a vsude.
Jinak skla jsou presne ty co mam v podpisu nebo na webu ... snazim se co nejvic fotit s 16-50 = luxusni kontrast + bokeh. Abych nechvalil aberace na otevrenou clonu tam je . v protisvetle dost vyrazna, ale nejak mi to nevadi

DNG je rozhodne lepsi format nez PEF. U K-7 je DNG komprimovany (bezztratove) a ma okolo 12Mb, coz je mensi soubor nez u K10D .. nechapu, proc by mel nekdo jeste ztracet cas prevodem z PEF do DNG v PC. S PEFem a novym fotakem se musi cekat na vyrobce softwaru, nez udelaji updaty. DNG funguje porad a vsude.
Jinak skla jsou presne ty co mam v podpisu nebo na webu ... snazim se co nejvic fotit s 16-50 = luxusni kontrast + bokeh. Abych nechvalil aberace na otevrenou clonu tam je . v protisvetle dost vyrazna, ale nejak mi to nevadi

K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Bohuzel u K10D je DNG 16 MB a PEF jen 11 MB coz uz je rozdil...Ten prevod netrva zase az tak dlouho...o neco pomalejsi nez kopirovani fotek z karty na disk...stejne se neupravuji vsechny fotky co jsem ten den nafotil,ale jen ty ktere potrebuji...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já to znovu před chvílí zkoušel - když dám PEF tak mám na 8G kartě 325 snímků, a když DNG - tak - virbl - 325 fotek ... takže pro mě to je jasné - nemusím čekat u žádného softu na aktualizace - stejně na Pentax dojde vždy až v poslední aktualizaci .. další věc - myslím že v budoucnosti ne daleké bude formát DNG na většině fotoaparátů ... už z toho důvodu že ze strany spotřebitelů je stálý nátlak na to aby byl formát jednotný ... v tomto směru má Pentax náskok už dávno ... a na tu jednostost formátů je veden nátlak i ze strany výrobců softweru ... a k převodníku Adobe dng - já ho měl taky a používal v Zoneru ... jenže když člověk vyfotí více fotek tak je na obtíž ... třeba jdu fotit svatbu a nevím jak dlouho bych čekal na převod všech fotek - zdá se mi to prostě nepraktický ... je to jako bych čekal deset minut na autobus - jel jednu zastávku do tabáku pro cigára a při tom ten tabák je vlastně 30 metrů od baráku ... no to je nesmysl ... ale co už ... 

Pentax K-7 a setové objektívy ... zatím ...
-
- Pokročilý uživatel
Hmm... tak ja fotim do DNG odkedy som mal K10D a to su uz nejake tie roky. Chvilu som fotil do PEF, ale presiel som na DNG. Mam slabsie PC a Lightroom pracuje s DNG pomerne rychlejsie ako s PEF, zrejme ho nemusi dekomprimovat a aj fotak zapisuje DNG rychlejsie ako PEF, cize pri seriovom snimani mam o nejaky ten snimok naviac. DNG navyse v sebe obsahuje farebny profil, ktory po navoleni v LR poskytuje asi lepsie podanie oproti inym, ktore su tam na vyber. Nevyhoda DNG, ze v niektorych programoch ako napr. Capture ONE (Pro) je podporovane len ciastocne a nedaju sa potom robit korekcie CA, vinetacie a podobne a druhu nevyhodu vidim vo velkosti, ale Adobe ma free soft na komprimovanie DNG, takze potom dodatocne sa da skomprimovat aj DNG.Gallileo píše:Ještě jdna věc mě zaráží - nevyužití DNG - buď se fotí do PEF nebo JPEG... DNG se mi zdá daleko lepší formát než PEF - už jen kvůli tomu že není kompromovaný a druhá věc - dá se dělat v Camera RAW nebo LR aniž by člověk musel aktualizovat ...
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Pozor na to, pocet snimku se sice na stejne karte ukazuje shodny jak pro PEF tak pro DNG, ale pocitani neni presne, aspon co se tyce formatu DNG. Zalezi totiz jak moc se podari RAW zkomprimovat, proto telo pocita s nejvetsi moznou velikosti souboru. Kdyz vsak zacnes fotit ve formatu DNG a ukazuje ti to 325 snimku, zjistis, ze jich na tu 8gb kartu nafotis cca 500 (cislo ted kecam, ale vim ze je to o mnoho vic)Gallileo píše:Já to znovu před chvílí zkoušel - když dám PEF tak mám na 8G kartě 325 snímků, a když DNG - tak - virbl - 325 fotek ... takže pro mě to je jasné - nemusím čekat u žádného softu na aktualizace - stejně na Pentax dojde vždy až v poslední aktualizaci .. další věc - myslím že v budoucnosti ne daleké bude formát DNG na většině fotoaparátů ... už z toho důvodu že ze strany spotřebitelů je stálý nátlak na to aby byl formát jednotný ... v tomto směru má Pentax náskok už dávno ... a na tu jednostost formátů je veden nátlak i ze strany výrobců softweru ... a k převodníku Adobe dng - já ho měl taky a používal v Zoneru ... jenže když člověk vyfotí více fotek tak je na obtíž ... třeba jdu fotit svatbu a nevím jak dlouho bych čekal na převod všech fotek - zdá se mi to prostě nepraktický ... je to jako bych čekal deset minut na autobus - jel jednu zastávku do tabáku pro cigára a při tom ten tabák je vlastně 30 metrů od baráku ... no to je nesmysl ... ale co už ...
Jinak s K10D jsem mel nekde asi nejakou chybu, pze at jsem mel PEF nebo DNG tak jsem mel vzdycky soubor 16Mb .. (DNG neni u k10d komprimovany)
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
jeste dodatek k tem fotkam z galerie wien, mrknul jsem rychle do LR a nejvetsi pouzite ISO tam je 2500.
Pan s doutnikem ISO 2500, 88mm, f2.8, 1/13
Sumi to, ale me osobne to vubec nese*e. Oproti k10d je to mnohem lepsi, tam bych mel iso 1600 a sum brutalni. Navic K-7 ten sum neprouzkuje, jak to bylo u k10d, takze se s tim da pracovat. Nikdy neodsumuju dodatecne, v podstate ani ne v LR, jen hodim posuvnik u noise reduction - color uplne vpravo, cimz se zbavim barevneho sumu, na sum velmi pomaha ubrat saturation a pokud ma byt vysledek CB, tak sum nerusi vubec, naopak se mi to vic libi...
Pan s doutnikem ISO 2500, 88mm, f2.8, 1/13
Sumi to, ale me osobne to vubec nese*e. Oproti k10d je to mnohem lepsi, tam bych mel iso 1600 a sum brutalni. Navic K-7 ten sum neprouzkuje, jak to bylo u k10d, takze se s tim da pracovat. Nikdy neodsumuju dodatecne, v podstate ani ne v LR, jen hodim posuvnik u noise reduction - color uplne vpravo, cimz se zbavim barevneho sumu, na sum velmi pomaha ubrat saturation a pokud ma byt vysledek CB, tak sum nerusi vubec, naopak se mi to vic libi...
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Díky za pochvalu, jen se snažím dělat co můžu a umím
..
k PPK billboardu .. zrovna ten bych asi udelal dnes jinak .. hlavne to svetlo, co vychazi, mozna nejake veci jeste do popredi ...

k PPK billboardu .. zrovna ten bych asi udelal dnes jinak .. hlavne to svetlo, co vychazi, mozna nejake veci jeste do popredi ...
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz