meranie expozície na snehu

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: meranie expozície na snehu

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 16:56

yoli píše:
kluvi píše: Ja som mal predvoľbu času Tv na 1/30 aby som už potom nemusel bádať (rozhodol som sa podľa objektívu a toho čo som očakával že budem operatívne fotiť) a ISO100 sa mi v tom slnku zdalo OK....
Ale však to nie je kinofilm. Aby som nemusel bádať, tak si na slnku nedám 1/30 a f22, čo je asi maximum toho Tamrona a potom zákonite ide do prepalu, keď clona maximum, čas fixný a ISO100. Si z nás robiš prdel, že?
Ja som si na slnku (resp pri vyrazení na výlet) nastavil 1/30 ale v režime Tv. A keby nestíhala clona F22(=max na objektíve) tak by foťák čas začal skracovať. Viz predch správa.
Inak ma napadla pekná funkcia na foťák. Môcť si v P režime (napríklad) nastaviť rozsah clony alebo času.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 14 úno 2012, 17:57

yoli píše: Si z nás robiš prdel, že?
Vystihuje můj pocit.
možná mám málo zkušeností, ale má 1/30 nějakej význam? Teda pokud člověk nechce fotit panning popř. zachytit pohyb.
Vždyť výsledek je jen ničeni fotky difrakcí...
Naposledy upravil(a) Mara42 dne 14 úno 2012, 18:27, celkem upraveno 1 x.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 18:17

Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin

Díval som sa na to. Tiež sa mi to nezdalo prečo som nastavil 1/30 a ajhľa tesne pred tými inkriminovanými to bolo ešte 1/80. Takže sa mi to pri manipulácii pretočilo. F mám na prednom točítku.

Neviem čo máš s tou difrakciou...

Čo sa týka tej prdele tak som si myslel že budeme vecní. Alebo zas otvoríme ten dôležitejší fotografický problém?

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 18:23

ESB píše:No nedalo mi, tak som si prelistoval fotky asi pred 10 dňami robené. Nebolo to sice o snehu, ale o ľadových plochách s cencúľami ( v preklade: the rampouch) na rieke Nitre na kvázi kaskádach. Veľmi kontrastné prostredie s tmavými kameňami a spomínané plochy ľadu. Fakt je, že slnko veľmi nesvietilo, svetlo sa rozlievalo cez výškovú oblačnosť. I tak sa automatika riadne potila. Popozeral som exif na asi 20 snímkach. Všade som dával - podobne ako píše Bena 0,3 - 0,7 EV a prepaly som nenašiel. Mám K-5 a ešte nie veľké skúsenosti vo votografii , som však dostatočný frfľoš a keby som si všimol nejaké pravidelne sa vyskytujúce problémy v meraní, už by som tu bol bubnoval tiež.
Díval som sa na tie fotky a vypadá to že nebolo dosť silné slnko resp kontrastný motív...Ťažko povedať...

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 14 úno 2012, 18:33

Spíš mám pocit, že máš velkou potřebu si povídat o focení (ehm... spíš řešit pro ostatní neexistující problémy) a jak psal elho, možná tyhle věci patří do hospody.
A vlastně je mně to jedno, tohle číst už střízlivej nebudu.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 14 úno 2012, 19:53

Hale Kluvi, precti si neco o tom jak se pouziva zrcadlovka. Jak jsem ti psal hned zpocatku tak fotit na Tv je holy nesmysl, pokud se nejdena o panning nebo naopak nuceni zmrazit scenu pri rychlem pohybu. Se zrcadlovkou se asi nejcasteji foti na Av. Je to z duvodu, ze cas zaverky se umi prizpusobit nejvice svetelnym podminkam /neni omezen maximalni clonou na objektivu) a mas pod kontrolou hloubku ostrosti. Pokud toto nechapes, pak je pro tebe lepsi zrcadlovku prodat a koupit si maly kompaktik do kapsy a fotit na Auto rezim.
Myslim zes tady dokazal unavit uz spoustu lidi a nakonec to dopadne tak ze si tady budes povidat sam. Ostatni uz na to nemaji cas ani chut :)
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 14 úno 2012, 20:15

bena ma pravdu. Uz lezies na nervy aj mne. Proste ak sa ti to nezda, posli do servisu. Ja som uz parkrat riesil veci cez servis a vzdy boli ustretovi. Ano v zatracovanom exapre boli ustretovi!

Imac neviem co trepes, na tych 3 fotkach boli clomy f22 f16 f16. Mohol by si tiez pochopit, ze rezim Tv je na dokumentacne fotky uplne naprd a mimo. Mozno prave v tom rezime je ina krivka pre expoziciu a prepaly mas preto.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 14 úno 2012, 20:43

kluvi píše: Neviem čo máš s tou difrakciou...
Tohodle jsem si původně nevšiml. Pokud nevíš, co mám při f22 s difrakcí, tak prostě dostuduj i něco o digitálech/vyzkoušej. Už před nějakou dobou si tvrdil, že UV má na digitálu i jiný účel než ochrana objektivu, takže co studovat určitě je.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 15 úno 2012, 10:50

Sloučil jsem příspěvky do jednoho. Admin

To BenaCZ:
Myslel som že sa už chceš baviť k veci a bez nejakých výpadov. Mne proste z istého Tebe nepochopiteľného dôvodu vyhovovalo fotiť na Tv a to že ten multisegment prepaľuje s tým nijak nesúvisí pretože to isté robí na Av i na P. Čítať si o tom ako funguje TTL už fakt nemusím, pretože TTL používam vcelku úspešne 15 rokov.
Keď na to nemáš čas ani chuť tak to nečítaj a neobťažuj tých čo majú a nezahlcuj toto vlákno offtopic správami. :-*

To Mara42:
Som to netvrdil ale divil sa a potom poctivo naštudoval.
Pokiaľ sa tu budeme baviť o tom že si najprv všetko naštuduj a potom sa budeme baviť tak my akosi chýba zmysel tohoto fóra. Alebo by to malo spočívať vo vyťahovaní si tika kto má čo naštudované?
Takže difrakcia je jav ktorý napodiv funguje aj pri analogových foťákoch tak neviem čo tu blábolíš o digitáloch.
A ďalej si dovolím citovať (našiel so to len tak námatkovo):
Objektívy pre zrkadlovky, ktoré umožňujú cloniť na F32 a vyššie, pri tomto nastavení nikdy nedosiahnu dobrú kvalitu výstupu pri plnom rozlíšení. Nastavenie vyšších clonových čísiel má význam pre turistickú fotografiu krajiny a nenáročné makro, ak chcete dosiahnuť maximálnu hĺbku ostrosti. Ak chcete mať výstup kvalitnejší, je potrebné pre väčšiu hĺbku ostrosti robiť focus stacking, alebo použiť objektív s tilt funkciou.
http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/v ... bjektivov/
A ja som fotil turistické foto... Vy ste si zasadli na zopár nepodstatných fotiek, odignorovali si tie ktoré majú nastavené F a T podľa vašich predstáv a robíte ramená a pritom nemáte čo konštruktívne povedať k téme alebo mi pomôcť s problémom.
A opakujem: nieje mi jasné ako F22 súvisí so zlým meraním expozície na snehu.
Prosím tých čo k tomu chcú povedať niečo prínosné alebo mi spraviť porovnávacie foto aby sa ozvali.

To bigfoot:
Ja som foťák kúpil v česku a tam je servis ústretový ale mám s nimi svoje skúsenosti.
Teraz neviem čo trepem, predpokladám že myslíš difrakciu a to som pred chvíľkou už vysvetlil. Dokonca i predtým som vysvetlil že 1/30 tam bola omylom (skús si to násjs't). A iné fotky majú normálne clony a iný režim expozície.
A skúsme pokračova't v diskusii len o tom prečo mi to prepaľuje na snehu.
S tou expozičnou krivkou by dačo mohlo byť pravda, ale blblo mi to i na P.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 15 úno 2012, 11:56

"....Prosím tých čo k tomu chcú povedať niečo prínosné alebo mi spraviť porovnávacie foto aby sa ozvali."
Tí už boli, iných nenájdeš. Všetko bolo povedané, nič nové tu nikto nenapíše, už je to tu len o tom, kto má väčší. Najmúdrejšie slová boli napísané asi na začiatku. Podľa mňa je to 30% vada v K5 a 70% tvoja, ako fotíš. Pokiaľ nespravíš porovnanie s inou K5 a rovnakými sklami, tak to bude do nekonečna o filozofovaní a slovičkárení ktorými si niečo neznáme kompenzuješ, chytáš sa všetkého možného aj nemožného, duplikuješ odpoveďami vlákna a aj keď to sledujem od začiatku, tak som z toho vlákna riadne dopletený, už neviem kde všade sa to posunulo a v akých vláknach sa to isté rieši. Skús fotiť nie na doraz technických možností, ja si myslím, že fotiť na skoro zavretú clonu pri časoch 1/30 z toho vylezie všetko možné, lebo foťak merá na otvorenú clonu a podľa dát z objektívu prepočíta a už nemerá, už spraví iba cvak so zavretou clonou.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 15 úno 2012, 12:26

Najprv začnem optimisticky.
yoli píše:Skús fotiť nie na doraz technických možností, ja si myslím, že fotiť na skoro zavretú clonu pri časoch 1/30 z toho vylezie všetko možné, lebo foťak merá na otvorenú clonu a podľa dát z objektívu prepočíta a už nemerá, už spraví iba cvak so zavretou clonou.
To že foťák meria na malú clonu a potom pri fotení na veľkú môže byť dobrý tip.
Ale stále to nevysvetľuje tie fotky zo začiatku fotené na F5.6. :-(
yoli píše:"....Prosím tých čo k tomu chcú povedať niečo prínosné alebo mi spraviť porovnávacie foto aby sa ozvali."
Tí už boli, iných nenájdeš. Všetko bolo povedané, nič nové tu nikto nenapíše, už je to tu len o tom, kto má väčší. ..... Pokiaľ nespravíš porovnanie s inou K5 a rovnakými sklami, tak to bude do nekonečna o filozofovaní a slovičkárení ktorými si niečo neznáme kompenzuješ"
Preto som písal že "Prosím tých čo k tomu chcú povedať niečo prínosné alebo mi spraviť porovnávacie foto aby sa ozvali."
Čo sa týka kompenzácie svojho ega tak sa zamysli či som to ja kto tu permanentne a opakovane vyťahuje veci ktpré s problémom fakticky nesúvisia... Keď poviem že som nemal odkrytý hľadáčik, tak sa povie že som nemal fitiť na P. Keď som fotil na Tv tak som bol poučený že som mal fotiť na Av a menšiu clonu, keď som fotil na Av a menšiu clonu, tak mi bolo povedané že moje okno nieje dosť vhodné. A pritom sa priebežne ukazuje že P Tv F a oknom to nieje. A keď sa nenájde vysvetlenie tak sa aspoň povie že kluvi fotí stupidne scény. Tomu sa hovorí vecný argument.
yoli píše:duplikuješ odpoveďami vlákna a aj keď to sledujem od začiatku, tak som z toho vlákna riadne dopletený, už neviem kde všade sa to posunulo a v akých vláknach sa to isté rieši.
Riešilo sa to len v 2 vláknach, teraz len tu (dúfam). A práveže to do iného vlákna zaniesol práve dakto iný ako ja, Ďalší sa k nemu pridali a ja som sa dosť dlho snažil to vrátiť sem. Toto je názorná ukážka ako fuguje demagógia. Nieje podstatné čo som napísal JA ale čo omne napísali iní. A ostatní to môžu dookola opakovať bez toho aby si overili fakty.
Navyše to v tom druhom vlákne admin premazal aby to bolo prehldnejsie, ja som si ešte zeditoval svoje príspevky (vyhodil veci nesúvisiace s témou). Akurát to už ostatní odmietli.
Ale problém je v tom že chcem riešiť skutočný problém a odvažujem sa nesúhlasiť alebo sa ohradiť pred nepravdami.

Takže ďalej trvá že
Prosím tých čo k tomu chcú povedať niečo prínosné alebo mi spraviť porovnávacie foto aby sa ozvali.
:)
Naposledy upravil(a) kluvi dne 15 úno 2012, 12:44, celkem upraveno 2 x.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 15 úno 2012, 12:31

Si nezmar, oknom Ťa vyhodia a dverami sa vrátiš. Už si porovnal s inou K5? Spravil si prvý krok už konečne, či zase len filozofia? Ja do porovnania už nemám čo napísať, ani reagovať.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 15 úno 2012, 12:40

Celkom Ťa obdivujem.
Nielen že máš na to nervy ale že dokážeš hovoriť i k veci. :)
Díkec.
Jednu sadu fotiek mi poslal ESB ale to bolo fotené podľa mňa pri zatiahnutom slnku, fotky sú menej kontrastné.
Potom mám tie tuším od bigfúta (s jeho smallpsom ktorý má big-oné) kde niektoré vypadajú naozaj dosť kontrastne a sú exponované excelentne (daktoré s korekciou +niečomálo, mne to prepaľuje i s -1).
Asi skúsim vyrobiť na papier nejaký testovací obrazec....keď bude môj K5 blbnúť a ukecám dakoho na pokus a jemu to nebude tak je problém v mojom foťáku. A keď to bude blbnúť i jemu, tak je to štandardná vlastnosť K5 a treba s tým nejak rátať (aj keď naozaj neviem ako).

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 15 úno 2012, 14:28

Podla mna je standardna vlastnost kazdeho fotaku, ze automatika obcas uleti do mimozy, ako keby bola na drogach ;)

tu mas testovaci obrazec a hor sa skusat. Podmienky fotenia - na slnku, aby harok papiera tesne vyplnil celu plochu.
Untitled.zip
(2.45 KiB) Staženo 115 x

p.s. zaujimalo by ma, preco nemozem prilozit priamo PDF...
...K10+K5...
a rozne serepeticky

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 15 úno 2012, 21:24

bigfoot píše: tu mas testovaci obrazec a hor sa skusat. Podmienky fotenia - na slnku, aby harok papiera tesne vyplnil celu plochu.
p.s. zaujimalo by ma, preco nemozem prilozit priamo PDF...
A to je nejaký štandardný alebo vlastný výmysel?
PDF? No pretože počítače uľahčujú život...

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“